2012-5-18 07:30 PM koie5057
你地認為邊代好

2012-5-18 07:31 PM koie5057
本人認為太一果代超正、同好感動smile18

2012-5-18 09:31 PM hkpkpk999789
01 最正常,最感動smile42 smile42

2012-5-25 06:00 AM ash12
01代,無01就無02 03 04....果D
(01我覺得係最正,充滿著童年回憶smile40 )

2012-6-5 10:35 PM 野口征吾
第一代 因為係童年回憶 雖然有D主觀
但果陣真係好HIT!

2012-6-12 02:37 PM shoutmonxros7
02,01,06 都好好睇,i like it

2012-6-16 02:58 AM kriskk
04最有冒險feel
smile138

2012-7-30 08:55 AM eyhco41297
無印王道!!!smile38 smile38

2012-7-30 09:29 PM chunhopang2
06居然仲多過03!?
其實係咪呢區太少人= =?
照常理點都係06同埋ds佔最尾同尾2

2012-8-12 06:11 PM eyhco41297
雖然我唔鐘意佢打破左以前等級限制設定 但個人認為06前2個系列既劇情寫得幾好 唔中意啟人成日喊 大器好勁~

2012-8-15 11:35 PM 微風★▽★
唔洗睇結果都知01贏啦,請問投票有乜意思!?

呢區已經少人架啦,好多人只係睇過01-02...03打後果D冇睇

我唔明點解02可以有咁多票~_~可以話你多項選擇變成02多了票!

個人喜歡03 !

2012-9-2 01:50 AM 松田啟人2
個人喜歡01代!!!!!!!!!!1smile69

2012-10-28 09:10 PM heyman12355
我覺得第3因為紅連騎好型smile42

2012-11-11 10:25 PM RICK_cow
of coz 01smile58 smile58

2012-11-14 07:46 PM 孤兒無銀
最中意都係01..
其他都OK既,,,不過去到06真係唔識欣賞smile27

2012-11-16 01:57 AM ★紗南
01同02啊haaa
雖然二不如一但02勉強都接受到
03之後覺得好似超人變身所以無睇了囧rz... (實在不懂欣賞0.0
02覺得帝皇龍甲獸好型smile24

2012-11-16 02:15 AM ban86
都系第一代先最激动人心smile90

2013-1-20 03:24 AM 翼乂
01,02,03我都很喜歡
但始終最愛01

2013-1-31 10:23 PM 1030607597
我鐘意啟人成日喊 好!!!smile18 smile18 smile18

2013-1-31 10:23 PM 1030607597
我很喜歡03
smile14 smile14 smile14

2013-4-23 02:38 AM tommytomy
當然係01最好
主角們由最初探險想快d離開數碼世界,直至同數碼精靈建立交情,之後就係主角們之間的交情改善
直至返真實世界,拯救真實世界,之後返數碼世界拯救數碼世界
之後主角們發生左d爭執而分散,冷靜左一排之後又起返埋一齊.打最終大佬
贏哂d boss之後永別,唔知幾時可以同數碼精靈再見面
成個劇情都寫得好感人,入邊各角色d對白都好精警,每隻數碼精靈都好有獨特個性
唔會話好似倒帽咁隻隻數碼精靈都差不多性格
唯一缺點可能係真正ver1-4數碼精靈未出現哂,例如豆豆獸,比特獸個d,同埋個劇情寫得比較急

02就真係差到極
除左破壞01設定之外
主角性格轉變寫得唔夠深入,完全都唔知d主角想點,數碼精靈都一樣
如果冇左01主角,真係冇咩興趣睇02

04,我覺得套劇只屬一般
主角與同一班大敵人糾纏時間太耐,描寫各種其他數碼精靈性格特徵不及01的詳細
去到20集之後仲離譜,一直講黑暗大陸既事講到38集先至停,悶足我18集
去到39集,就係講點保護數碼世界,直至完結。
呢套劇的敗筆,就係缺少左人和數碼精靈之間交往,就算係非主角類的數碼精靈,都係十分缺少

DS,我覺得都算唔錯
起初可能比較拖延時間,但到後期就好好睇
但冇啦啦睇後期又可能唔知up咩
首先大家想睇呢套劇之前,唔好對d數碼精靈機械化同埋大門大有偏見到,如果唔係真係冇辦法睇DS
同埋大門大本身係一位頭腦簡單既人,就算亞古獸都係頭腦簡單,大家唔好將佢地諗到好複雜化,咁樣睇DS會好睇好多
我幾欣賞DS大門大,雖然好多次戰爭都幾乎死咁濟,但憑佢地從不放棄精神,愈戰愈勇,就算情況幾壞都好,只要有一線希望,大門大都唔會放棄。
呢套劇唔單只數碼精靈同敵人作戰,就連主角都與數碼精靈一同與敵人作戰,所以大家唔好怪大門大一拳打d數碼精靈。
仲有DS講左樣好有義意既輸,就係人同數碼精靈和平共處,人類有好有壞,數碼精靈都係,唔應該因為一d壞人,就要滅哂全世界人類,或者全數碼世界。我之所以描述呢個要點,因為e家香港人出現左一d反智情況,例如見到日本人,美國人死會開香檳慶祝,而DS呢套劇我覺得可以點醒呢班人。
好可惜既係D數碼精靈整得太樣衰,去到究極體個陣,差不多隻隻都係機械人,完全冇左最初數碼暴龍個種feel

[[i] 本帖最後由 tommytomy 於 2013-4-23 05:34 AM 編輯 [/i]]

2013-5-5 01:18 AM Ion
回復 #21 tommytomy 的帖子

的確人同數碼獸o既交流好緊要
冇左依個互動真係失色不少
02新o個四個主角 係得阿賢同蟲蟲獸條線描繪得比較多
當然到佢加入左大隊之後又已經淡化晒~~
大輔同V仔獸就兩個硬衝型 只可以話兩個戇居走埋一堆 其實都係冇咩交流可言~
剩餘兩對直頭冇咩存在感 兩個細路本身o既性格唔獨特之餘仲要有o的討厭
兩隻獸就淨係識聽指令...兩隻前輩自己進化唔倒完全體先搵佢地幫手合體...

02有樣野我覺得好在係改寫左01個ending 講明佢地人獸以後係一齊生活 一齊改善兩個世界

04你提起左樣野~唔只冇左最明顯o既人獸拍擋關係
連主角以外o既戰友都冇埋~01o個陣超多 仲要由頭幫到尾甚至為左人類細路而犧牲
01個ed2已經show晒出o黎~感覺上雖然o的細路困左o係數碼世界,但仍然會有其他非人類幫佢地 冇咁孤獨

05大門大同亞古獸對兄弟情係好好睇
佢雖然搞到大門大咁勁
但咁樣反而做倒唔會因為亞古獸進化到究極體 大門大就冇晒用得個睇字
依個大哥真係可以做倒同佢細佬並肩作戰 甚至擋槍!!

2013-5-5 01:14 PM p010
回樓上2位:

唔洗講劇情,02主角同獸設定已經輸10條街

04竟然悶?我真係唔同意啦..
04其實寫得果個冒險世界好好喎
其實佢成個故事都集中寫黑暗十鬥士
再推到後期如果一齊野都係6翅獸做成
將成個故事連貫得幾好o丫.
其實你覺得邊忽悶?
係唔係打暗黑5鬥士打得太耐?
班友仔由當初1隻古洛頓獸都可以ko佢地5隻
到後期可以擁有X合進化
中間既過程...同01果種都差唔多
1開始佢地都唔夠吸血魔獸做啦
到最後咪又係做低咗佢

04真係冇聽人講過劇情悶

2013-5-29 02:32 PM singing
[quote]原帖由 [i]p010[/i] 於 2013-5-5 13:14 發表 [url=http://forum.hkdmc.org/Discuz/redirect.php?goto=findpost&pid=803894&ptid=76958][img]http://forum.hkdmc.org/Discuz/images/common/back.gif[/img][/url]
回樓上2位:

唔洗講劇情,02主角同獸設定已經輸10條街

04竟然悶?我真係唔同意啦..
04其實寫得果個冒險世界好好喎
其實佢成個故事都集中寫黑暗十鬥士
再推到後期如果一齊野都係6翅獸做成
將成個故事連貫 ... [/quote]
同感

仲有佢寫3天使寫得好好睇

有3天使既互片

特顯黑化左既基路比有幾勁

果度雖然打左好多集,但真係好好睇

「要戰勝自己就要掌握真正既黑暗」

頁: [1] 2
查看完整版本: 你地認為邊代好

HKDMC重要聲明

本站只是一個自由的討論區,一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,

用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,而本站以即時上載留言的方式運作,

由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,

若讀者發現有留言出現問題,請聯絡 我們

HKDMC服務: 討論區 | 數碼暴龍對戰咭網站 | HKDMC網站 |

聯絡我們 | 使用條款 | 忘記密碼 | 壇規

© 1999/12 - 2020 HKDMC數碼暴龍市鎮 All rights reserved
版權所有,不得轉載