投票標題: 最唔好睇的數碼暴龍  (單選) [參與投票的會員]
數碼暴龍01
數碼暴龍02
數碼暴龍03
數碼暴龍04
數碼暴龍DS
對不起,您無權投票。

標題: 最唔好睇的數碼暴龍
Ion
馴獸師

UID 92032
精華 0
積分 635
帖子 574
活躍度 635
現金 5016 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2010-2-2
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 susuhk 於 2012-9-11 05:17 PM 發表
我覺得3之後我冇左果份童真去睇
不過老實講,我都係覺得3之前果D先正常

我自己就讀書時期追電視01-02
跟住出左o黎做野先至上網搵返TVB版03-04 o黎睇
05就睇日文版(o個陣TVB未播)

童真我自己就冇咩影響~因為一追返o的童真就返晒o黎 會睇得好投入~
唯一問題係裡面o的雜卒敵人多左好多係我唔認識o既獸
因為我腦裡面o既暴龍圖鑑只係始於原祖暴龍機1-5,終於超龍機1-5.5代........
之後冇再吸收過其他新o既數碼獸o既資料..算係首次睇03-05時o既少少遺憾...
始終睇o個陣好多數碼獸都唔識 個投入感點都會有少少影響~~

頂部
[廣告] 人氣PS遊戲DigimonWorld?全港首創ps網上對戰?即刻入黎啦我們提供最齊全攻略全面解答
andy34689
無名旅人

UID 123923
精華 0
積分 10
帖子 10
活躍度 10
現金 1080 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 5
註冊 2012-9-24
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線
淨係睇過1,2,3
不過可能覺得1比較"行"

頂部
[廣告] 數碼暴龍對戰咭Alpha全圖鑑網站
KwongChiTo
無名旅人

UID 122893
精華 0
積分 79
帖子 137
活躍度 79
現金 127 數碼元
存款 1119 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 5
註冊 2012-8-10
最喜愛的數碼暴龍  古拉尼
最喜愛的數碼暴龍人物  李健良
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 andy34689 於 2012-9-24 02:26 PM 發表
淨係睇過1,2,3
不過可能覺得1比較"行"

可能因為01最終BOSS出得太快,
心目中:03>04>06>01>02>05
始終我對刷卡、戰魂、合體的接受能力異於其它人

頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG專題網站
p010 (p0101023)
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10700
活躍度 2885
現金 46017 數碼元
存款 73755942 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
最喜愛的數碼暴龍  獸人加魯魯
最喜愛的數碼暴龍人物  冇邊個特別鐘意~
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 KwongChiTo 於 2012-10-3 05:53 PM 發表

可能因為01最終BOSS出得太快,
心目中:03>04>06>01>02>05
始終我對刷卡、戰魂、合體的接受能力異於其它人

單以故事內容做比較,
唔難得悉大部份人最喜愛01,亦有不少人 最喜愛03
如果換轉03做第1輯,01做之後既, 可能大家又會因為先入為主的觀念有所不同的選擇.
不過06 竟然好過 01??? 呢樣我真係好有興趣知道點解...

這一邊我看到賣旗的人,在不遠的地方我看到有個老人在乞錢.
有富人在粉嶺約埋三五知己打GOLF,另一邊我看到新聞那些住湯房的人在哭泣.
約親戚朋友出嚟食飯永遠有食唔哂的碟菜,而在第三世界有人連飯都無得食.
D富商秒秒中幾百萬上落,而香港人日忙夜忙番OT先賺到幾千蚊.
在夏天上堂搭地鐵D冷氣凍到唔少同學要著冷衫,另一邊地盤佬在烈日下暴曬.
而我,喺香港呢一個咁荒謬
頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG 2 (Digimon Master)南韓2009年中推出,想知更多詳情?入來看一看啦
KwongChiTo
無名旅人

UID 122893
精華 0
積分 79
帖子 137
活躍度 79
現金 127 數碼元
存款 1119 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 p010 於 2012-10-3 09:26 PM 發表

單以故事內容做比較,
如果換轉03做第1輯,01做之後既, 可能大家又會因為先入為主的觀念有所不同的選擇.
不過06 竟然好過 01??? 呢樣我真係好有興趣知道點解...

因為01的結局有點差....既然暴龍機可以「防爆」,那個BOSS自爆死得太不明不白了吧(自殺?)!!!
直接打敗他更好吧!!!而且最後兩集才知道最終BOSS的存在,出得太突然了...
至於06...
基本上只要像我一樣,當它是一部全新的動畫和接受「合體」,
光看故事和畫質的話,個人認為比01好一點點

頂部
[廣告] 人氣PS遊戲DigimonWorld?全港首創ps網上對戰?即刻入黎啦我們提供最齊全攻略全面解答
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10700
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 KwongChiTo 於 2012-10-4 06:12 PM 發表

因為01的結局有點差....既然暴龍機可以「防爆」,那個BOSS自爆死得太不明不白了吧(自殺?)!!!
直接打敗他更好吧!!!而且最後兩集才知道最終BOSS的存在,出得太突然了...
至於06...
基本上只要像我一樣,當它是一 ...

單論劇情,xros war 講z0ne都好地地
跟住我仲諗住巴古拉獸班友會唔會係最終大佬
點知爆風獸神早被秒,前莉同埋黑暗騎士獸都係30集之前香左
跟住又彈去island定唔知咩,跟住54集打後冇睇,但好似又係冇連接架
本身講z0ne的確係唔錯,有番01既feel,但估唔到一半就開始爛落去...

屌,z0ne都係禁字,真係on99

有富人在粉嶺約埋三五知己打GOLF,另一邊我看到新聞那些住湯房的人在哭泣.
約親戚朋友出嚟食飯永遠有食唔哂的碟菜,而在第三世界有人連飯都無得食.
D富商秒秒中幾百萬上落,而香港人日忙夜忙番OT先賺到幾千蚊.
在夏天上堂搭地鐵D冷氣凍到唔少同學要著冷衫,另一邊地盤佬在烈日下暴曬.
頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG 2 (Digimon Master)南韓2009年中推出,想知更多詳情?入來看一看啦
Ion
馴獸師

UID 92032
精華 0
積分 635
帖子 574
活躍度 635
現金 5016 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2010-2-2
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 p010 於 2012-10-3 09:26 PM 發表

單以故事內容做比較,

03我都係第二鍾意~
首先佢係回歸成長期>究極體~而且仲要三個主角都可以去倒依個階級
故事亦真係ok~重要係佢連配角o的支線都會兼顧,
獅子獸同小妖獸與佢地o既Tamer o既感情,
秋山遼同科學飛龍獸以配角o黎講又絕對唔係陪襯~甚至有比主角們更強同更經驗老到o既感覺,而且一樣去倒究極體
唯一我唔多滿意o既係一開始淨玩刷卡,冇進化
大耳獸就係Tamer唔俾佢進化
其餘兩個就進唔倒化
睇開01個節奏之後睇03真係等佢地進成熟期等到脛都長...

頂部
KwongChiTo
無名旅人

UID 122893
精華 0
積分 79
帖子 137
活躍度 79
現金 127 數碼元
存款 1119 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 p010 於 2012-10-4 08:39 PM 發表

單論劇情,xros war 講z0ne都好地地
跟住我仲諗住巴古拉獸班友會唔會係最終大佬
點知爆風獸神早被秒,前莉同埋黑暗騎士獸都係30集之前香左
跟住又彈去island定唔知咩,跟住54集打後冇睇,但好似又係冇連接架
...

54打後算是最好看的部份,
雖然好多細節都無交代,
但如果唔係比人腰斬左,
肯定超越04

禁止宣傳

頂部
[廣告] 想玩韓國人氣ONLINE?全韓國第二位線上遊戲數碼暴龍RPG,即刻入黎啦!叫埋你D fd一齊玩
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10700
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Ion 於 2012-10-5 02:03 PM 發表

03我都係第二鍾意~
首先佢係回歸成長期>究極體~而且仲要三個主角都可以去倒依個階級
故事亦真係ok~重要係佢連配角o的支線都會兼顧,
獅子獸同小妖獸與佢地o既Tamer o既感情,
秋山遼同科學飛龍獸以配角o黎講 ...

其實01有成8個人,真係太多
我們以第1套既覺得去睇先會覺得冇問題
相反,如果01同03既播放次序互換,相信大家會覺得01既節省好慢...
所以03能夠汲取02的教訓,調節到3位主角,這點是值得讚許的.
03有好多野都好創新,例如多左本跟班,card clash等...

你認為:
"唯一我唔多滿意o既係一開始淨玩刷卡,冇進化
大耳獸就係Tamer唔俾佢進化
其餘兩個就進唔倒化
睇開01個節奏之後睇03真係等佢地進成熟期等到脛都長..."
我覺得呢個可以歸納於03既主線發展問題.
tamers 有別於其他代,其他代都強調於冒險,而tamers有點傾向數碼暴龍的原點-培肓
而點解要培育?點樣去培育?呢D tamers都未能夠清楚交代出
只係純粹要ko無啦啦黎到現實世界既野,跟住又要去搵故樂獸,跟住又要ko定力爆...
似乎tamers只不過係馴獸師在戰鬥中card slash幫D數碼獸既,但並出唔到培養既意義,
和tamers亦未算扣題...

再者,03既進化節奏的確係有D問題,10集先出哂成熟期,跟住17集到就出哂完全體,跟住hold到成39集先出哂究極體...

不過,03於描述人與獸,人與人之間的關係又昇華到一個好高既層次,可以話並唔係單單一套兒童向的動畫...

頂部
KwongChiTo
無名旅人

UID 122893
精華 0
積分 79
帖子 137
活躍度 79
現金 127 數碼元
存款 1119 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 5
狀態 離線
真係唔比打Z0NE喎!!!

EVAN的暴政!?

頂部
[廣告] 數碼暴龍對戰咭Alpha全圖鑑網站
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10700
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 KwongChiTo 於 2012-10-5 06:07 PM 發表

54打後算是最好看的部份,
雖然好多細節都無交代,
但如果唔係比人腰斬左,
肯定超越04

禁止宣傳

單講獸設,xros war已經輸04成皮...
特別係island(30-50集) 果7大boss

頂部
[廣告] 想玩韓國人氣ONLINE?全韓國第二位線上遊戲數碼暴龍RPG,即刻入黎啦!叫埋你D fd一齊玩
KwongChiTo
無名旅人

UID 122893
精華 0
積分 79
帖子 137
活躍度 79
現金 127 數碼元
存款 1119 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 p010 於 2012-10-5 06:11 PM 發表

單講獸設,xros war已經輸04成皮...
特別係island(30-50集) 果7大boss

睇完54-79先講啦~!!!

頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG專題網站

HKDMC重要聲明

本站只是一個自由的討論區,一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,

用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,而本站以即時上載留言的方式運作,

由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,

若讀者發現有留言出現問題,請聯絡 我們

HKDMC服務: 討論區 | 數碼暴龍對戰咭網站 | HKDMC網站 |

聯絡我們 | 使用條款 | 忘記密碼 | 壇規

© 1999/12 - 2020 HKDMC數碼暴龍市鎮 All rights reserved
版權所有,不得轉載