投票標題: 最唔好睇的數碼暴龍  (單選) [參與投票的會員]
數碼暴龍01
數碼暴龍02
數碼暴龍03
數碼暴龍04
數碼暴龍DS
對不起,您無權投票。

標題: 最唔好睇的數碼暴龍
Ion
馴獸師

UID 92032
精華 0
積分 635
帖子 574
活躍度 635
現金 5016 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2010-2-2
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 KwongChiTo 於 2012-10-4 06:12 PM 發表

因為01的結局有點差....既然暴龍機可以「防爆」,那個BOSS自爆死得太不明不白了吧(自殺?)!!!
直接打敗他更好吧!!!而且最後兩集才知道最終BOSS的存在,出得太突然了...

亞寶加利獸雖然得兩集~不過在我o黎講佢個身份唔係單單"最終BOSS"而係屬於"幕後主腦"
已經冇太多野需要解釋(主要都係由之前四天王負責搞事,佢地o既分工都好清楚)
佢交代左佢o既目的,亦都引發倒主角們本身所代表o既紋卡特質

至於戰鬥方面,班主角真係正式打贏左佢
係佢自己唔服輸先用最後o既手段自爆
你話佢一開波打都唔打就自爆就話姐~~
所以我唔覺得佢係自殺,只係典型o既打輸左就索性同歸於盡姐~~

QUOTE:
原帖由 p010 於 2012-10-5 06:09 PM 發表

03既進化節奏的確係有D問題,10集先出哂成熟期,跟住17集到就出哂完全體,跟住hold到成39集先出哂究極體...

係囉~~真係唯一唔多滿意o既地方..

頂部
[廣告] 想玩韓國人氣ONLINE?全韓國第二位線上遊戲數碼暴龍RPG,即刻入黎啦!叫埋你D fd一齊玩
p010 (p0101023)
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10700
活躍度 2885
現金 46017 數碼元
存款 73755942 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
最喜愛的數碼暴龍  獸人加魯魯
最喜愛的數碼暴龍人物  冇邊個特別鐘意~
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 KwongChiTo 於 2012-10-5 06:42 PM 發表

睇完54-79先講啦~!!!

見到加布獸迷彩版進化化做隻...西裝友
都好難叫人睇落去,仲要換左一大批唔知咩人...

這一邊我看到賣旗的人,在不遠的地方我看到有個老人在乞錢.
有富人在粉嶺約埋三五知己打GOLF,另一邊我看到新聞那些住湯房的人在哭泣.
約親戚朋友出嚟食飯永遠有食唔哂的碟菜,而在第三世界有人連飯都無得食.
D富商秒秒中幾百萬上落,而香港人日忙夜忙番OT先賺到幾千蚊.
在夏天上堂搭地鐵D冷氣凍到唔少同學要著冷衫,另一邊地盤佬在烈日下暴曬.
而我,喺香港呢一個咁荒謬
頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG 2 (Digimon Master)南韓2009年中推出,想知更多詳情?入來看一看啦
KwongChiTo
無名旅人

UID 122893
精華 0
積分 79
帖子 137
活躍度 79
現金 127 數碼元
存款 1119 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 5
註冊 2012-8-10
最喜愛的數碼暴龍  古拉尼
最喜愛的數碼暴龍人物  李健良
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 p010 於 2012-10-6 01:10 AM 發表

見到加布獸迷彩版進化化做隻...西裝友
都好難叫人睇落去,仲要換左一大批唔知咩人...

你所講的西裝友一早存在.....唔係後加
你所講的唔知咩人因被腰斬,
所以其實戲份不太多,
信我啦!真係好好睇

http://digimon.net/cat-digimon-dictionary/index-level.html#lavel5
第一個就係個西裝友

頂部
[廣告] 人氣PS遊戲DigimonWorld?全港首創ps網上對戰?即刻入黎啦我們提供最齊全攻略全面解答
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10700
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 KwongChiTo 於 2012-10-6 11:58 AM 發表

你所講的西裝友一早存在.....唔係後加
你所講的唔知咩人因被腰斬,
其實戲份不太多,
信我啦!真係好好睇

http://digimon.net/cat-digimon-dictionary/index-level.html# ...

第1隻係激果隻野進化果隻喎...咩膠龍獸...

有富人在粉嶺約埋三五知己打GOLF,另一邊我看到新聞那些住湯房的人在哭泣.
約親戚朋友出嚟食飯永遠有食唔哂的碟菜,而在第三世界有人連飯都無得食.
D富商秒秒中幾百萬上落,而香港人日忙夜忙番OT先賺到幾千蚊.
在夏天上堂搭地鐵D冷氣凍到唔少同學要著冷衫,另一邊地盤佬在烈日下暴曬.
頂部
[廣告] 數碼暴龍對戰咭Alpha全圖鑑網站
KwongChiTo
無名旅人

UID 122893
精華 0
積分 79
帖子 137
活躍度 79
現金 127 數碼元
存款 1119 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 p010 於 2012-10-6 01:39 PM 發表

第1隻係激果隻野進化果隻喎...咩膠龍獸...

我指完全體第1隻

頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG 2 (Digimon Master)南韓2009年中推出,想知更多詳情?入來看一看啦
eyhco41297
見習馴獸師

UID 122258
精華 0
積分 250
帖子 519
活躍度 250
現金 10371 數碼元
存款 1763 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 10
註冊 2012-7-25
最喜愛的數碼暴龍  戰鬥暴龍獸
最喜愛的數碼暴龍人物  太一
來自 香港
狀態 離線
發表於 2012-10-6 01:54 PM  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 eyhco41297 為MSN好友 通過MSN和 eyhco41297 交談 Yahoo!
dxw冇分等級制度架啵 係dxw入面佢唔係完全體==

頂部
KwongChiTo
無名旅人

UID 122893
精華 0
積分 79
帖子 137
活躍度 79
現金 127 數碼元
存款 1119 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 eyhco41297 於 2012-10-6 01:54 PM 發表
dxw冇分等級制度架啵 係dxw入面佢唔係完全體==

就算冇等級制度也未至於成長期打倒完全體,
06相比等級制度更注重 數碼暴龍的技巧和特性,
等級制度在06只是以強弱來表逹

PS:我只是想指出個隻野唔係後加

頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG專題網站
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10700
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 KwongChiTo 於 2012-10-6 02:24 PM 發表

就算冇等級制度也未至於成長期打倒完全體,
06相比等級制度更注重 數碼暴龍的技巧和特性,
等級制度在06只是以強弱來表逹

PS:我只是想指出個隻野唔係後加

何以見得?
單講第1集,叫獸1野就ko左幾十隻長毛象獸.
xros war根本就扭曲左最基本既階級觀念.

另外想講講,其實01都扭曲左原有既數碼暴龍觀念.
由原本人係養獸,變左做1同獸並堅作戰...當然前提係佢扭曲得黎個作品係寫得好好先.
01-05當中,也有好多不斷扭曲原世界觀的概念,例如02-武鬥體,04-融合體等...
但原有的階級觀念仍得以保存.
倘若xros war要以數碼暴龍的名義去推出,而又放棄了階級觀念,整套動畫根本就冇強弱之分.
也就唔好妄想叫人去睇了...
但xros war頭30集的冒險方式,以禁止宣傳的冒險故事情劇,我是幾欣賞既,的確帶出01既風味.

頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG專題網站
KwongChiTo
無名旅人

UID 122893
精華 0
積分 79
帖子 137
活躍度 79
現金 127 數碼元
存款 1119 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 p010 於 2012-10-6 10:14 PM 發表

何以見得?
單講第1集,叫獸1野就ko左幾十隻長毛象獸.
xros war根本就扭曲左最基本既階級觀念.

由原本人係養獸,變左做1同獸並堅作戰...當然前提係佢扭曲得 ...

對不起,我錯了!!!
不過高吼獸好像沒有明確的等級(那我之前説廢話?)
其實04也沒有階級觀念,
第1話火神打敗了地獄犬獸,
戰魂無講威力,數碼暴龍介紹中無講成長階段

頂部
[廣告] 想玩韓國人氣ONLINE?全韓國第二位線上遊戲數碼暴龍RPG,即刻入黎啦!叫埋你D fd一齊玩
eyhco41297
見習馴獸師

UID 122258
精華 0
積分 250
帖子 519
活躍度 250
現金 10371 數碼元
存款 1763 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 10
註冊 2012-7-25
最喜愛的數碼暴龍  戰鬥暴龍獸
最喜愛的數碼暴龍人物  太一
來自 香港
狀態 離線
發表於 2012-10-6 10:54 PM  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 eyhco41297 為MSN好友 通過MSN和 eyhco41297 交談 Yahoo!
話說咩係禁止宣傳?
04係有階級觀念架 04只係得戰魂唔計階級炸嘛

頂部
Ion
馴獸師

UID 92032
精華 0
積分 635
帖子 574
活躍度 635
現金 5016 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2010-2-2
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 p010 於 2012-10-5 06:09 PM 發表

其實01有成8個人,真係太多
我們以第1套既覺得去睇先會覺得冇問題
相反,如果01同03既播放次序互換,相信大家會覺得01既節省好慢...
所以03能夠汲取02的教訓,調節到3位主角,這點是值得讚許的.

的確而家睇返01確實係多人得濟~
搞到一部份細路條線唔均勻,有o的被冷落
某程度上更加迫使佢唔可以俾所有進化做究極(八隻究極真係唔駛打..)
但馬後炮咁講,俾我揀我都會想01依然係有八個主角
始終01係Digimon動畫化o既頭炮
難得可以見倒手上暴龍機o個o的得黑白點又唔係多格o既數碼獸可以完整彩色曉行曉講野
一定會好期待~如果出o黎得三四隻主角,肯定唔夠喉~
當然學你咁講,有好多野都係先入為主
次序互換感覺係點 已經好難講
01係八個主角已經係事實,亦都冇可能睇倒一套得三四個主角o既01(指首次睇Digimon o個種感覺)
已經好難比較~~

不過03的確係調整得好好~
故事唔承接爛尾02,重新寫過個新故仔,
03可以令人接受全新故事之餘,仲有撥亂反正o既感覺~~
唉~點解之後唔可以有第二套03...
唔通每個系列都一定要係虎頭蛇尾??
永遠冇一個系列係可以keep住有光彩??

04故事好,係衰在太過前衛玩人變獸,冇預料Fan屎咁抗拒
到05諗住佢又回歸成長>究極,主角亦吸取03經驗只用三個(後都只加一)
又加埋類似真紅蓮形態o既爆裂形態,而且仲係四個主角都有 令整體進化階段延長
同樣加上其他都可以進下化o既"隊員"增添少少戰鬥力(背景設定真係幾03)
敵人仲增添更加多o既皇家騎士(主角邊都擺一隻 真係勁驚喜!)
大佬唔係咩騎呢定力爆(雖則05大佬都唔似獸...)
不過男主角太強,(認真講睇過下06之後翻睇05我個人依點真係接受左..仲體會倒大門大同亞古獸o個種有難同當o既兄弟情,
之前03o個種人獸究極合體,係一齊作戰,05大門大同亞古獸o個種就真係可以說係並肩作戰~!當然大門大依種一個就夠..全部人獸圍揪真係頂唔住..)
又因為全部主角太大個(感覺冇咁童真 難投入)
仲用埋02o個種隨時出動 數碼世界自出自入 最原始o既大冒險精神幻滅...

到06,我自認只係睇左頭三集,
之後睇返都係因為收倒風話太一會返o黎
所以先由五代主角坐船o個集追到結局
如果唔係俾其他超人片剎停 臨尾先o黎話得返四集
個結尾應該幾精彩~~......
今輯係歷輯最長,而我又睇得咁少少少少...
所以俾唔倒咩意見...
唯一可以話就係因為我真係接受唔倒幾隻數碼獸合體(有o的專係合o黎做劍都夠膽死..)
又分唔倒合完係咩階級,低階級又可以打贏高階級,破壞晒我腦裡面o既階級定義...
如果04人變獸屬於令我抗拒,06數碼獸合體就係令我完全抗拒...以致放棄...
或者有人話可以睇晒先再評價
但04我全部追晒,06我睇得三集,依個就係兩者設定對我o既抗拒程度o既分別...
作為Fan屎其實我真心係想追晒...

有感而發長氣左~不過講多兩句
其實有時諗,會唔會真係我依o的Fan屎難服侍?
佢每次想創新,我又唔喜歡
但佢輯輯都成長>究極 我又會唔會"哎"悶??
咁咩設定先可以令我感覺創新又唔會抗拒??
我自己都諗唔倒...

頂部
[廣告] 人氣PS遊戲DigimonWorld?全港首創ps網上對戰?即刻入黎啦我們提供最齊全攻略全面解答
Ion
馴獸師

UID 92032
精華 0
積分 635
帖子 574
活躍度 635
現金 5016 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2010-2-2
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 p010 於 2012-10-6 10:14 PM 發表

由原本人係養獸,變左做1同獸並堅作戰...當然前提係佢扭曲得黎個作品係寫得好好先.

的確係,進化後會退化返做成長期依個設定又係扭曲左原有概念
不過因為班主角獸可以keep住成長期,佢地個天真樣先可以配合返班細路(想像唔倒01結局阿猛攬住神聖天使獸一齊喊...)
o的獸咁大隻亦都顯得班細路好渺小~~
keep住成長期同班細路有同Level o既感覺,唔會覺得班獸已經大晒又成熟,班細路仲係咁細個同幼稚...

QUOTE:
原帖由 eyhco41297 於 2012-10-6 10:54 PM 發表
04係有階級觀念架 04只係得戰魂唔計階級炸嘛

咁班主角就係淨計戰魂
得對手有階級觀念有叉用咩~~~
分階級o既作用就係比較主角同敵人o既實力差距丫嘛~~~

頂部

HKDMC重要聲明

本站只是一個自由的討論區,一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,

用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,而本站以即時上載留言的方式運作,

由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,

若讀者發現有留言出現問題,請聯絡 我們

HKDMC服務: 討論區 | 數碼暴龍對戰咭網站 | HKDMC網站 |

聯絡我們 | 使用條款 | 忘記密碼 | 壇規

© 1999/12 - 2020 HKDMC數碼暴龍市鎮 All rights reserved
版權所有,不得轉載