標題: [Not Yet Finished]數碼暴龍譯名表之一齊睇03馴獸師之王
singing
高級馴獸師

UID 124290
精華 0
積分 1838
帖子 5345
活躍度 1838
現金 2391 數碼元
存款 12001 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 20
註冊 2012-10-21
最喜愛的數碼暴龍  麥樂雞獸
最喜愛的數碼暴龍人物  樹莉觸手play
來自 長沙灣
狀態 離線
睇完Toei Animation Festival 了

亞古獸支火箭由一開始登場已經知會第一...

根本都唔同速度==

同一句說話毀了兩段友誼真諷刺
頂部
[廣告] 想玩韓國人氣ONLINE?全韓國第二位線上遊戲數碼暴龍RPG,即刻入黎啦!叫埋你D fd一齊玩
p010 (p0101023)
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
現金 46017 數碼元
存款 73755942 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
最喜愛的數碼暴龍  獸人加魯魯
最喜愛的數碼暴龍人物  冇邊個特別鐘意~
來自 香港
狀態 離線
回復 #164 kyexp 的帖子

ok
就冰熊獸果個問題
其實同電光獸果個問題相似
咁就照寫番TBB個譯法
然後再解釋番TBB咁譯係譯錯咗啦

這一邊我看到賣旗的人,在不遠的地方我看到有個老人在乞錢.
有富人在粉嶺約埋三五知己打GOLF,另一邊我看到新聞那些住湯房的人在哭泣.
約親戚朋友出嚟食飯永遠有食唔哂的碟菜,而在第三世界有人連飯都無得食.
D富商秒秒中幾百萬上落,而香港人日忙夜忙番OT先賺到幾千蚊.
在夏天上堂搭地鐵D冷氣凍到唔少同學要著冷衫,另一邊地盤佬在烈日下暴曬.
而我,喺香港呢一個咁荒謬
頂部
[廣告] 人氣PS遊戲DigimonWorld?全港首創ps網上對戰?即刻入黎啦我們提供最齊全攻略全面解答
Espeon
版主
知識ソ探求者

UID 18256
精華 5
積分 1054
帖子 4640
活躍度 1054
現金 2921 數碼元
存款 264293855 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2004-10-1
最喜愛的數碼暴龍  迪路獸
最喜愛的數碼暴龍人物 
來自 二次元空間
狀態 離線
暴龍獸       超級火焰        (巨型火球)

參考我當年的論戰..
http://forum.hkdmc.org/Discuz/viewthread.php?tid=18164
http://forum.hkdmc.org/Discuz/viewthread.php?tid=1104

寵物小精靈區 水樓:  ⇒尾帖按此

頂部
[廣告] 想玩韓國人氣ONLINE?全韓國第二位線上遊戲數碼暴龍RPG,即刻入黎啦!叫埋你D fd一齊玩
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
回復 #183 Espeon 的帖子

VCD版和TBB版的我都會寫
不過以TBB版作為官方
VCD/網上翻譯作補充之用
不過暫時做緊04 TBB的工程
未得閒做01 VCD(我看一年內都未必得閒做到)
but I am very thank you

有富人在粉嶺約埋三五知己打GOLF,另一邊我看到新聞那些住湯房的人在哭泣.
約親戚朋友出嚟食飯永遠有食唔哂的碟菜,而在第三世界有人連飯都無得食.
D富商秒秒中幾百萬上落,而香港人日忙夜忙番OT先賺到幾千蚊.
在夏天上堂搭地鐵D冷氣凍到唔少同學要著冷衫,另一邊地盤佬在烈日下暴曬.
頂部
[廣告] 數碼暴龍對戰咭Alpha全圖鑑網站
Ion
馴獸師

UID 92032
精華 0
積分 635
帖子 574
活躍度 635
現金 5016 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2010-2-2
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Espeon 於 2013-6-22 02:59 AM 發表
暴龍獸       超級火焰        (巨型火球)

參考我當年的論戰..
http://forum.hkdmc.org/Discuz/viewthread.php?tid=18164
http://forum.hkdmc.org/Discuz/viewthread.php?tid=1104

你突然講起依樣野~
我都有o的資料同感想想分享下~
我o的資料當然都係來自CO-CO......

暴龍獸 ----- 超級火焰 <-----依個動畫01,02都係咁叫~冇得質疑
COCOo個陣就真係用過兩種名
不過係唔同代數o既暴龍獸
元祖機1代 ----- 超級火焰
超龍機5代 ----- 巨型火焰

講真,當超龍5出左之後我就當左巨型火焰為"正名"
其一係因為以最updated版為依歸,尤其係兩代o既暴龍獸感覺上都係一樣
連基本設定圖都用返同一張

其二就純粹我個人主觀感覺 就係覺得"巨型"勁過"超級"~~

不過當TVB 01播映~我個想法已被改寫..
01暴龍獸第一次出(&嗌)超級火焰,我o個陣係窒左一窒o既~
心諗點解唔嗌返"巨型火焰"~
但隨住01o既洗腦...到現在依一刻我已經
暴龍獸招式 = 超級火焰
而家聽起"巨型火焰"反而覺得有o的怪~~

頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG專題網站
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
kyexp兄,麻煩提供沙路比獸譯名解釋

另外我希望set個翻法係
以第一次登場為介紹譯名,第二次登場不為介紹
例子:爛泥獸(在第01第一次登場)
在04(第2次登場)
所以喺04就唔會再去解釋其譯名
如果係01同04都有登場,並且譯名唔一樣,就作另解釋
以上內容跟據暫時只觀看tvb而定
vcd版暫時不再考慮去做

頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG 2 (Digimon Master)南韓2009年中推出,想知更多詳情?入來看一看啦
Ion
馴獸師

UID 92032
精華 0
積分 635
帖子 574
活躍度 635
現金 5016 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2010-2-2
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線
第十二集

youtube度睇開o個個依集放左VCD版..
炎龍獸同銀狼獸都出過招
不過既然VCD版譯名有機會唔同~就唔打出o黎喇~
除非版主認為有需要 先再打返~

輝二已經控制倒銀狼獸

炎龍獸失控,友樹走埋去想叫返醒拓也
炎龍獸一手捉起友樹 到友樹滴左滴眼淚落炎龍獸度之後拓也就醒返
令我諗起02小光俾安杜路獸捉起然後又係滴眼淚"滴返醒"依幕

玩鬼腳..我冇諗過輝二會玩埋一份..
仲諗住佢會話"成班細路/無聊"依o的字眼然後掂行掂過~~

炎龍獸贏左巨岩獸
攞返冰熊獸戰魂,又攞埋巨岩獸戰魂
但竟然攞唔返仙女獸o既..
阿炎龍獸大哥 你好似有兩隻手個呵??
你唔一次過攬走晒四個戰魂都可以每次攞兩個啦下話?!
做乜要慢吞吞續個續個攞?
真係做戲咁做...

結尾其餘o既邪惡鬥士蒲頭~

頂部
Ion
馴獸師

UID 92032
精華 0
積分 635
帖子 574
活躍度 635
現金 5016 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2010-2-2
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線
第十三集

達路獸開麵店
唔只人類唔o岩食..連波高獸同問答獸都話難食...
波高獸:"唔怪得佢咁好死 唔駛錢請我地幾個食啦~"
問答獸:"我又學倒野喇~"

原來係究極天使獸依集..唉~個劇情都無謂再提~...
點解TVB會叫"究極天仙獸"??明明01 02o個隻都叫得做神聖天"使"獸~

娜娜獸 -------- 狂風暴雨 <----- 明明只係落雨..但火神獸佢地都好似俾舊石壓住咁Dup低晒個身~~
聖樹獸 -------- http://www.youtube.com/watch?v=de31Hqn8jVw <----- 17:10 我完全聽唔倒佢講乜..."彈弓腿招式"
冰巫師獸 ----- 水晶XX <----- 又係聽唔倒.. 17:35 水晶擴散攻擊
銀鏡獸 -------- 反射盾牌 <----- 一鏡吸招>一鏡反招 反出o黎o既招眼見係黑暗化左
銀鏡獸 -------- 慷慨之鏡 <----- 乜Q都反倒...令究極天使獸英名盡喪o既招式...唔知反出o黎o既招有冇加大左攻擊力..唔係點解會...
究極天使獸 -- 七重天堂 <----- 因有七個波,可同時攻擊幾個對手 但會被反......

冰巫師獸睇落已犧牲..因為"消失"左...

頂部
[廣告] 人氣PS遊戲DigimonWorld?全港首創ps網上對戰?即刻入黎啦我們提供最齊全攻略全面解答
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
關於04的不同版本...
就我所知,應該有以下數種:
1.TBB(當年2004年版)
2.VCD
3.TBB(兒童台版)
4.網上合併版
5.其他翻譯組版本

其實你之前都問過我,點解我睇嘅版本同你嘅唔同...
我睇嘅版本係有神手自制的合併版本
由於TBB好無聊,成日剪片,導致TBB版(無論係兒童台版或者2004版)出現缺漏.
而你睇既youtube果個版本,正正是TBB 2004年版+VCD版
皆為好耐之前,大約2007-08左右所廣泛流傳的一個bt種(年份可能更久遠)
當初我都無為意VCD版的存在,我只以為係當初錄片者無錄到TBB版,
所以用上VCD版補上.
但我發現第12集有驚人的海量被cut片情況出現,
亦令到開始猜測製片者是知道TBB剪了大量片段,才利用VCD版補上.
關於那些剪片部份,我會詳細說明.
日後還會有幾集都係VCD版本的...我也會留意一上呢D集數係唔係都慘被TBB瘋狂剪片..

我喺Youtube睇到唔少小學雞嘅Commet,
話咩atv配音,咩配音唔專業...
這些小學雞真的很弱智
沒錯,睇憤TBB版的,突然轉咗VCD版是好唔習慣.
如果佢地認為難聽,呢個係正常的批評.
但乜Q野atv配音?連邊個台播都搞唔清楚?
呢D細路當年可能仲係yap緊奶咀...

至於VCD版本的譯名,我比較過和TBB,係一樣嘅.不過單係12集.
所以可以Ion睇到VCD名,都可以打埋出嚟.

頂部
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
第12集

炎龍獸
必殺技:炎龍掃射(Corona Blaster)
corona 即係日冕
招式設定係放射出匹敵太陽熱線嘅激光

炎龍獸
必殺技:烈焰風暴(Flame Storm)
招名說明一切

銀狼獸
必殺技:流星快刀斬(Speed Star)
放下輪子,加速,利用雙翼加極速向前速,猶如一把利刀

============================================
所在地區:
不明森林

剪片情況:
這集是他媽的嚴重...

2:54
炎龍獸捉住電光獸同埋將佢扔落銀狼獸上面CUT咗(約3秒)

4:38
炎龍獸衝埋去踢電光獸,cut咗半秒

4:49
炎龍獸踩電光獸,一影到佢隻腳係踩住電光獸就cut咗(半秒)

6:00
炎龍獸捉住電光獸,將佢扔落銀狼獸到,CUT咗2秒
(呢個CUT得超順,唔細心留意都唔知CUT咗)

6:41
炎龍獸拖住電光獸打落地下,cut咗約2秒

14:20
火神獸被巨岩獸打到跌到地下,跌到一半直到爆地的過程cut了,cut咗2秒

剪片評論:
這套動畫是數碼暴龍...打鬥少不免...
以往人打人Cut片見得多...
數碼獸互片都Cut我就真係囧了
當年的無記剪片竟然如斯嚴厲...
無記所剪的片段,大多是打交的場面,例如:踢,拖,踩,打,跌等...
這些場面在數碼暴龍中可是必需的呢....
所以,我對於今次的海量剪片感到十分意外,絕對估唔到當年原來剪咗咁多忽

內容評論:
本身對呢集印象唔係太深,
睇完之後,我覺得有D無奈...
呢集嘅感覺好似"為做而做"咁樣.
古洛頓獸點樣喺第6集玩殘主角大家都應該記得...
巨岩獸之前被銀狼獸打低過
去到今集又被炎龍獸做低......
點解古洛頓獸會廢咗咁多?人型1挑5就大勝
獸型1挑1就慘敗??
睇到後段我更加百思不得其解
佢出招大地怒震做乜?
出完之後,佢周圍D地裂哂,仲被炎龍獸有機可乘,出絕招搞掂佢.....
個人感覺好強烈係專登做巨岩獸輸,目的是為其他邪惡鬥士出場舖路
為做而做的感覺極度強烈

而野獸戰魂呢part我都認為交代得唔好
輝二第2次用銀狼獸,劇情完全無交代佢點去克服獸型戰魂嘅力量,喂佢第一次都係控制唔到自己架喎
但拓也就足足交代咗成集
大家都係獸型戰魂,點解一個唔洗交代,另一個卻要交代?
另外果3位嘅獸型戰魂,會唔會好似拓也咁,會交代點去控制力量,就等去到果集再講.
但個人認為一定要一視同仁,唔應該好似輝二同拓也咁交代手法唔同...

喺睇完第6集後,我個人就十分鐘意古洛頓獸同巨岩獸,什至放在佢嘅力量喺邪惡五鬥士之首.
但在第6集以後古洛頓獸嘅角色,差唔多集集都係被人打,我覺得份外難過=.=

頂部
[廣告] 數碼暴龍對戰咭Alpha全圖鑑網站
singing
高級馴獸師

UID 124290
精華 0
積分 1838
帖子 5345
活躍度 1838
現金 2391 數碼元
存款 12001 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 20
註冊 2012-10-21
最喜愛的數碼暴龍  麥樂雞獸
最喜愛的數碼暴龍人物  樹莉觸手play
來自 長沙灣
狀態 離線
「呢D細路當年可能仲係yap緊奶咀...」

呢句講得好,唔識就唔好出聲,你話佢係知D唔知D都好呀,而佢係乜春都唔知就出聲批評,就等於9UP

咁都仲出聲9UP只會露出自己既底牌,即係小學雞

同一句說話毀了兩段友誼真諷刺
頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG專題網站
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
有個話animax就算了
說atv那個真係好有趣,仲要有大把應聲蟲走去附和先好笑
宜家D細路仔,連小小明辨是非嘅能力都無.
見到係唔係tbb配音一味係到diu
真係令人擔心

頂部

HKDMC重要聲明

本站只是一個自由的討論區,一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,

用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,而本站以即時上載留言的方式運作,

由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,

若讀者發現有留言出現問題,請聯絡 我們

HKDMC服務: 討論區 | 數碼暴龍對戰咭網站 | HKDMC網站 |

聯絡我們 | 使用條款 | 忘記密碼 | 壇規

© 1999/12 - 2020 HKDMC數碼暴龍市鎮 All rights reserved
版權所有,不得轉載