標題: 第12次翻睇數碼暴龍01觀後感和對新一輯數碼暴龍的期望。
bttbbttb
無名旅人

UID 91441
精華 0
積分 36
帖子 8
活躍度 36
現金 687 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 5
註冊 2010-1-21
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線
發表於 2014-10-22 02:31 PM  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 bttbbttb 為MSN好友 通過MSN和 bttbbttb 交談
第12次翻睇數碼暴龍01觀後感和對新一輯數碼暴龍的期望。

相信好多人都知道黎梗既三月就會做新一輯數碼暴龍,故事將會講17歲既太一。究竟個故事係會用一個咩既方式黎包裝?會唔會講其餘六隻係「01」出過既拍擋精靈會進化做究極體?小丑皇會唔會成功係天堂通道走返出黎?進化做混沌小丑皇,向被選中既細路報復?抑或係好似「02」咁用一個新既進化方式黎做鋪墊,我諗都有唔少人會同我一樣,都好期待新一作會點樣延續「01」呢套神作。
     但係係期待既同時,包括我在內,唔少暴龍迷都會擔心新一作既出現,會拖垮「01」所建立既「數碼暴龍王朝」。唔少人對「02」既評價經常此起彼落就係好好既例子。基於呢個原因,我決定再次翻睇「01」。點解要用「再次」?因為「01」呢套神作我已翻看超過十次,我對於每集既標題、內容、甚至對白都已經滾瓜爛熟,但我重睇「01」主要目的就係想留意每集既情節位,例如作者所留下既伏線、照應同意味等等。
     首先,要講到「01」最深刻既一幕,相信唔少人都會認同係第54集,美美頂帽飄上空中個一幕。以我呢個睇過超過十次「01」既暴龍迷,就算我一早知道呢一幕既出現,我都要強忍淚水。其實「01」係呢一個位簡直係展現左鬼斧神功既一面。由美美頂帽飄上空中一刻,「01」用左連續54集,冇更改過既OP歌曲「Butter-fly」作為最後既修飾,但係呢個不單單係背景音樂咁簡單,而係擇錄左只有和田光司先生吶喊,中間冇背景音樂既個一節。我認為和田光司先生既吶喊,為「01」畫上完美既句號,先至係呢一幕最催淚既原因。
     另外,「01」之中,如果話數碼配章係發揮左最大既作用,我諗第二名既應該就係光子郎部電腦。光子郎部電腦開始派上用場既係第5集,係安杜魯獸既工廠中,紀錄左工廠既文字,然後成功令甲蟲獸進化成比多獸。其後部電腦發揮既作用好多,容我係呢度將佢地一一列出。
     首先係用電腦成功係古代遺跡中救出美美,長期接收玄內老伯既消息,然後調查悟空獸既黑暗網絡,搵出分子獸既匿藏地點,甚至解開左數碼世界係以咩方式存在之謎。只係單單頭二十集中,光子郎部電腦已經展現左必不可少既一面。其後,光子郎係失去求知心既情況下,係第一個成功聯絡到意外返回現實世界既太一,之後太一先知道只有佢自己返到現實世界。係第28集中,被選中既細路要追擊去左日本既吸血魔獸時,光子郎利用佢聰明既頭腦同佢部電腦成功分析出石盤上既文字,從而成功開啟通往日本既異界之門。直到返去現實世界,光子郎部電腦繼續發揮用處。例如成功知道日本邊度有吸血魔獸手下出現,其後更成功安裝數碼屏障,保護到佢既父母。之後究極吸血魔獸復活,光子郎部電腦收到玄內老伯寄俾佢既古代遺跡文字,成功預測究極吸血魔獸復活,並成功分析,令亞古獸同加布獸得到全新力量,進化做究極體,打敗究極吸血魔獸。
     可惜既係,光子郎部電腦點解被我視作排名為第二位既物件?對付魔山四大天王既時候,光子郎雖然成功分析出利用戰鬥暴龍獸龍系剋星既絕招-「戰鬥龍捲風」黎打敗鋼鐵海龍獸。但係係對付機械邪龍獸既時候,光子郎因為使用電腦網絡而導致一直被機械邪龍獸知道佢地既所在位置,結果令太一、光子郎、阿空、小光、阿猛五人陷入危機,更被機械邪龍獸既無限大火炮打落黑暗既深淵。呢個就係光子郎部電腦係全套「01」之中,唯一出錯既一次,實屬可惜。
     講左咁多有關光子郎部電腦,相信大家都知道個部電腦係光子郎既心肝寶貝。係第5集中,太一曾經企圖用手拍打佢,而光子郎都要誓死保護電腦,可見光子郎係佢心目中既第二位。甚麼?為甚麼又是第二位?答案係第54集中,光子郎同甲蟲獸道別既時候,佢一邊使用電腦,一邊同甲蟲獸聊天。當甲蟲獸因為聽到光子郎超客套既說話而跌左落地下既時候,光子郎立即推開部電腦,將甲蟲獸抱起,反而任由佢部電腦繼續訓係地下。由此可見,光子郎心目中既第一位係甲蟲獸呢!   
     其實「01」既觀賞價值不單單如此,例如玄內老伯係「01」擔當既角色其實都令人撲朔迷離。我自己就認為玄內老伯好多野其實都知道,例如係介紹閃卡個一幕,佢專登同光子郎提起數碼暴龍有分疫苗、數據同病毒種,更加係光子郎部電腦安裝左新硬件同軟件,令光子郎成功解讀到吸血魔獸城堡石盤上既文字。話唔定,玄內老伯一早就已經知道閃卡既正確擺放方法,只不過佢好多野都唔講出黎,目的係俾被選中既細路更多試煉。
     講起石盤上既閃卡,相信好多人都仲好記得一幕,就係太一要從亞古獸同光瑪獸既閃卡二揀一。最後,太一屎忽撞棍咁抽中左光瑪獸既閃卡,然後返到日本。太一當時解釋就話想留返亞古獸將卡收藏,而故事直到最後都冇解釋到點解係光瑪獸閃卡而唔係亞古獸閃卡。我反覆睇左第28集幾次,我覺得答案其實一早就已經出現左。係被選中既細路跟住光柱發現玄內老伯既屋企係湖底時,光瑪獸話等佢潛入湖底視察下先,當光瑪獸跳左落湖時,突然間個湖好似摩西紅海咁,分開兩邊並出現一條長梯。而鏡頭更奇怪地捕捉左光瑪獸一臉無奈既一幕,差唔多維持左兩至三秒。我覺得呢個已經暗示左,點解最後石盤上既文字係要用光瑪獸既閃卡而唔係亞古獸既閃卡。因為玄內老伯係呢個時候已經俾左被選中既細路第一個提示。
     如果你覺得自己係暴龍迷,我覺得應該係新一輯開始之前,重新睇多次「01」。「02」雖被視為「01」既續集,但好多事其實都冇交代清楚,例如係「01」大電影-「我們的戰爭遊戲」之中,太一同阿空之間係有曖昧關係,但係「02」既時候,大和離奇咁同阿空走埋一齊,最後仲生埋細路。「02」既第38集中,更加見到阿空暗戀大和一面,究竟詳細係點樣,相信唔少人都希望係新一輯會有交代。但萬眾期待既,我諗唔單單係太一、大和同阿空呢個三角關係,而係阿猛同小光究竟最後有冇係埋一齊?由「02」結局個一刻,睇到最後都冇交代阿猛同小光既故事,相信唔少人,包括我在內,睇到作者毫無交代兩人之事,真係令人抓狂同糾結。我自己就希望新一輯會有交代,解開暴龍迷十多年內既一個心結。

本帖最近評分記錄
p010   2014-10-22 06:58 PM  活躍度  +30   我很贊同
頂部
[廣告] 人氣PS遊戲DigimonWorld?全港首創ps網上對戰?即刻入黎啦我們提供最齊全攻略全面解答
p010 (p0101023)
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
現金 46017 數碼元
存款 73755942 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
最喜愛的數碼暴龍  獸人加魯魯
最喜愛的數碼暴龍人物  冇邊個特別鐘意~
來自 香港
狀態 離線
十分獨突的見解
但不要太大期望... 02能崩壞,新一輯也能崩壞.

這一邊我看到賣旗的人,在不遠的地方我看到有個老人在乞錢.
有富人在粉嶺約埋三五知己打GOLF,另一邊我看到新聞那些住湯房的人在哭泣.
約親戚朋友出嚟食飯永遠有食唔哂的碟菜,而在第三世界有人連飯都無得食.
D富商秒秒中幾百萬上落,而香港人日忙夜忙番OT先賺到幾千蚊.
在夏天上堂搭地鐵D冷氣凍到唔少同學要著冷衫,另一邊地盤佬在烈日下暴曬.
而我,喺香港呢一個咁荒謬
頂部
[廣告] 數碼暴龍對戰咭Alpha全圖鑑網站
Ion
馴獸師

UID 92032
精華 0
積分 635
帖子 574
活躍度 635
現金 5016 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2010-2-2
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線
真係睇得好仔細,有好多位我都冇留意
聽你講完o的野~真係會多左好多對新一輯o既聯想
但真係唔敢諗多,因為真係怕失望...
你提起六隻主角究極體
既然官方都已經o係先前隻game確認晒
其實真係可以俾佢地客一客串
相信好多fans都唔滿足於佢地剩係o係隻game出場
會想o係動畫版睇點樣刻劃佢地成功發揮自己所屬o既紋章性格,展現進化o既一幕
始終見唔到佢地o既究極體
係好多fans o既遺憾

仲有愛情關係o個度
其實新一輯真係可以講返多o的
首先因為已經係高中生o既故事,就算有愛情元素都算正常
只要唔好搞到成套愛情片咁就得...輕輕做返些少交代
第二係因為製作者都應該好清楚,o個兩啤人唔清晰o既關係,又係fans們o既另一大遺憾
而家班fans都長大成人...唔再係細路仔...睇愛情情節有幾大不了...
好話唔好聽新一輯個對象都係當年o既fans,唔係而家o既幾歲大細路(雖則而家o既細路都人細鬼大..)

頂部
[廣告] 人氣PS遊戲DigimonWorld?全港首創ps網上對戰?即刻入黎啦我們提供最齊全攻略全面解答
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
回復 #3 Ion 的帖子

凡事都有主次之分
如果俾其餘6隻都有究極體, 難免亞古獸和加布獸又要再進多一個層次
可能係奧米加獸...

當然你呢樣野已經假設咗一個情況,
第一係, 8個主角+8隻數碼獸會出齊
第二, 進化路線仲會沿用同一條line

以02為例, 8位主角, 美美, 阿空, 阿助, 呢3位出鏡量已經跌得好勁,
進化路線, 雖然係沿用但亦唔係重點, 可以話被新GE進化模式(聯展進化/裝甲進化)所取代

有D野, 過去就係過去再, 無話可以強求
8個人出齊我都好想, 但如果勉強出到8個人, 但個劇本又寫到爛一爛, 咁又有乜謂?
有時破舊立新係必需...

有富人在粉嶺約埋三五知己打GOLF,另一邊我看到新聞那些住湯房的人在哭泣.
約親戚朋友出嚟食飯永遠有食唔哂的碟菜,而在第三世界有人連飯都無得食.
D富商秒秒中幾百萬上落,而香港人日忙夜忙番OT先賺到幾千蚊.
在夏天上堂搭地鐵D冷氣凍到唔少同學要著冷衫,另一邊地盤佬在烈日下暴曬.
頂部
[廣告] 想玩韓國人氣ONLINE?全韓國第二位線上遊戲數碼暴龍RPG,即刻入黎啦!叫埋你D fd一齊玩
Ion
馴獸師

UID 92032
精華 0
積分 635
帖子 574
活躍度 635
現金 5016 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2010-2-2
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線
回復 #4 p010 的帖子

明你意思~你講o既主次之分好合理
如果o係八隻究極體都出場o既前設下
真係要作o既話
我會想一係好似02後半段咁世界度度都有野打
大家分頭行動
咁就可以各自有出場機會
又唔會同一地點幾隻究極體

你講起奧米加獸,都可以出奧米加獸X...
始終未o係動畫出場,加上01,02電影都已經出左奧米加獸
新一輯要突破唯有出奧米加獸X
不過我擔心o既係,通常o的新一輯一定會出新野...
陣間可能唔知夾硬整隻咩究極奧米加獸或者究極戰鬥暴龍獸...

八個人其實真係易爛...
所以我都係想太一主線,其他客串

頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG 2 (Digimon Master)南韓2009年中推出,想知更多詳情?入來看一看啦
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
回復 #5 Ion 的帖子

呵呵...Ion兄你之鬼隱咗, 我去咗hkg嗰邊吹水
你回來了還者我遲D打篇文出嚟歸納下點keypoint, 大家一齊吹下對新作的疑問同期望都好xdxd

新進化走唔甩架喇...
總知佢唔好搞臭原本01條線就好...
02個例子, 就係用黑暗塔, 原本條進化線得以保留, 但因黑暗塔而進唔到落去

宜家有好多好多野都係未知之數,
例如故事人物===>主角獸===>進化路線
但有樣野係我估佢會出GE, 其實我都講過幾次, 唔知你有無留意我以前GE貼文
就係"皇家騎士團"
我個人係跟據複刻暴龍機有第十三隻皇家騎士, 加上s.h.f推奧法獸而去估計
於04,05 , 皇家騎士充當了敵人的角色
皇家騎士的設立, 也足足橫跨了十二/十三年的時間
加上最新的皇家騎士是最近新設的數碼獸主打, 估有此推測
我的推測是這樣:
02後, 數碼世界又有人搞事, 太一將會聯合新主角一起拯救數碼世界,
新主角的partner 就是

話唔定仲會有奧法獸的加入; 金甲龍獸大輔入隊便可以了

至於你個諗法"8人去世界各地"
呢個諗法都係可以的, 因為02的第50集, 已經玩到全世界GE人都係被選中GE細佬
如果選擇唔推翻02, 咁樣即係話世界各地都會有被選中GE細路
亦都順理成章將8個人分散開, 令到唔同角色多D戲份
畢竟, 經過01之役, 實在無咩可能寫到8個人由嘈嘈鬧鬧, 唔信任, 互有缺點
太一都17歲喇...

頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG 2 (Digimon Master)南韓2009年中推出,想知更多詳情?入來看一看啦
bttbbttb
無名旅人

UID 91441
精華 0
積分 36
帖子 8
活躍度 36
現金 687 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 5
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線
發表於 2014-10-22 11:05 PM  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 bttbbttb 為MSN好友 通過MSN和 bttbbttb 交談

QUOTE:
原帖由 p010 於 2014-10-22 06:58 PM 發表
十分獨突的見解
但不要太大期望... 02能崩壞,新一輯也能崩壞.

老實講,我真係好驚會再次崩壞T.T
當02每一次出現連接01既一幕,都係十分令人回味。
但係就我個人而言,02除左得呢個賣點之外,其他大部分都係太多崩壞元素,
尤其係我最鍾意既天使獸聯展進化後變左超醜怪既古神獸,個一幕我真係差D喊左出黎。

QUOTE:
真係睇得好仔細,有好多位我都冇留意
聽你講完o的野~真係會多左好多對新一輯o既聯想
但真係唔敢諗多,因為真係怕失望...
你提起六隻主角究極體
既然官方都已經o係先前隻game確認晒
其實真係可以俾佢地客一客串
相信好多fans都唔滿足於佢地剩係o係隻game出場
會想o係動畫版睇點樣刻劃佢地成功發揮自己所屬o既紋章性格,展現進化o既一幕
始終見唔到佢地o既究極體
係好多fans o既遺憾

其他7個被選中既細路要出一出場既就係我對新一輯既最低要求。
至於進唔進究極體,可能最後打最終BOSS進化做究極體養一養眼都唔錯既。
但係好似p010所講,唔可以喧賓奪主都十分重要。
希望作者能夠有一支神來之筆,可以為數碼暴龍再創高峰。(有少少ff成分 haha)

頂部
chrisng18
見習馴獸師

UID 113096
精華 0
積分 209
帖子 207
活躍度 209
現金 391 數碼元
存款 1900 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 10
註冊 2011-7-20
最喜愛的數碼暴龍  天女獸
最喜愛的數碼暴龍人物  小光
狀態 離線
發表於 2014-10-26 06:42 PM  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 chrisng18 為MSN好友 通過MSN和 chrisng18 交談
對於崩壞既情況我就唔評論啦
畢竟佢肯出新一季我覺得真係一個BONUS尼
我都同意 p010既講法 除左太一同小光之外應該加新主角
都希望大和同呀猛都可以出現啦
唔知點解我成日都擔心聲優問題
成日都覺得唔出番之前個聲優佢就唔出個人   / 出左但用第二個人把聲又怕失望 (自我矛盾
因為上季果時尹之前既主角既時候佢都尹唔番好多(?)
但好感動大家仲會講DIGIMON 而家D動漫10出有9出都唔知係乜
題外話: 新一季太一同我一樣都係17歲 真係一個緣分 XD

頂部
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
回復 #8 chrisng18 的帖子

我唔係撐開新主角- -
我係希望8人原班人馬出場
不過事實係, 如果要忠於02 , 8人出場係好難好難寫得好
而且 新主角係好大可能會出場架喇
所以就算有大和, 我估大和GE 地位都可以降咗lv.

17歲都睇過01? 後追?
正常應該係 03年代架WOR

頂部
chrisng18
見習馴獸師

UID 113096
精華 0
積分 209
帖子 207
活躍度 209
現金 391 數碼元
存款 1900 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 10
註冊 2011-7-20
最喜愛的數碼暴龍  天女獸
最喜愛的數碼暴龍人物  小光
狀態 離線
發表於 2014-10-27 12:05 AM  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 chrisng18 為MSN好友 通過MSN和 chrisng18 交談
回復 #9 p010 的帖子

我認同你既講法唔係贊成開新主角= =
我記憶之中我果時係睇緊01
而01最有印象果集係
花仙獸踩果隻米田共獸(?) 唔記得叫咩啦
因為果集屋企有碟TIM

頂部
[廣告] 數碼暴龍對戰咭Alpha全圖鑑網站
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
回復 #10 chrisng18 的帖子

我 95, 幼稚園時播01 (2000年)
你出年 先17/18, 即係 97/98
呢個歲數睇01, 即係 2/3歲, 應該無咩記憶WOR- -
定係你自己買碟睇/ 後追

頂部
bttbbttb
無名旅人

UID 91441
精華 0
積分 36
帖子 8
活躍度 36
現金 687 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 5
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線
發表於 2014-10-31 10:31 AM  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 bttbbttb 為MSN好友 通過MSN和 bttbbttb 交談
回復 #11 p010 的帖子

原來師兄同我一樣係95
以前放學第一時間就係做曬d功課等睇數碼暴龍

頂部

HKDMC重要聲明

本站只是一個自由的討論區,一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,

用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,而本站以即時上載留言的方式運作,

由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,

若讀者發現有留言出現問題,請聯絡 我們

HKDMC服務: 討論區 | 數碼暴龍對戰咭網站 | HKDMC網站 |

聯絡我們 | 使用條款 | 忘記密碼 | 壇規

© 1999/12 - 2020 HKDMC數碼暴龍市鎮 All rights reserved
版權所有,不得轉載