標題: 【DT15週年】15週年D-ark+D-ark專用卡發售
p010 (p0101023)
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
現金 46017 數碼元
存款 73755942 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
最喜愛的數碼暴龍  獸人加魯魯
最喜愛的數碼暴龍人物  冇邊個特別鐘意~
來自 香港
狀態 離線

D字旁邊個數有咩用

這一邊我看到賣旗的人,在不遠的地方我看到有個老人在乞錢.
有富人在粉嶺約埋三五知己打GOLF,另一邊我看到新聞那些住湯房的人在哭泣.
約親戚朋友出嚟食飯永遠有食唔哂的碟菜,而在第三世界有人連飯都無得食.
D富商秒秒中幾百萬上落,而香港人日忙夜忙番OT先賺到幾千蚊.
在夏天上堂搭地鐵D冷氣凍到唔少同學要著冷衫,另一邊地盤佬在烈日下暴曬.
而我,喺香港呢一個咁荒謬
頂部
[廣告] 數碼暴龍對戰咭Alpha全圖鑑網站
kyexp
馴獸師

UID 127280
精華 0
積分 451
帖子 312
活躍度 451
現金 1973 數碼元
存款 590 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2013-5-26
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 p010 於 2016-6-2 01:40 AM 發表

D字旁邊個數有咩用

話俾你聽對應返第幾代d scanner
1即係1代 2即係代咁樣

頂部
[廣告] 人氣PS遊戲DigimonWorld?全港首創ps網上對戰?即刻入黎啦我們提供最齊全攻略全面解答
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
出到24代都仲有bar code
即係24代都scan得?

有富人在粉嶺約埋三五知己打GOLF,另一邊我看到新聞那些住湯房的人在哭泣.
約親戚朋友出嚟食飯永遠有食唔哂的碟菜,而在第三世界有人連飯都無得食.
D富商秒秒中幾百萬上落,而香港人日忙夜忙番OT先賺到幾千蚊.
在夏天上堂搭地鐵D冷氣凍到唔少同學要著冷衫,另一邊地盤佬在烈日下暴曬.
頂部
[廣告] 人氣PS遊戲DigimonWorld?全港首創ps網上對戰?即刻入黎啦我們提供最齊全攻略全面解答
kyexp
馴獸師

UID 127280
精華 0
積分 451
帖子 312
活躍度 451
現金 1973 數碼元
存款 590 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 p010 於 2016-6-2 09:08 PM 發表
出到24代都仲有bar code
即係24代都scan得?

簡單嚟講即係個藍色d link logo隔離有number既話就一定scan到
寫住1 就即係第一代scan到
2就第二代scan到咁
其他冇寫代數既就唔肯定
其餘有幾隻swan crystal既game帶有barcode都有寫代數 scan完好似會直接打某隻獸咁樣

頂部
kyexp
馴獸師

UID 127280
精華 0
積分 451
帖子 312
活躍度 451
現金 1973 數碼元
存款 590 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線
http://www.carddass.com/dm15th/15thbox/15th_tamers.html
今日更新
基本上公佈咗9成
新規卡同原畫卡各公佈剩一張
如無意外剩低嗰張原畫應該係啟人手畫基爾獸
新規卡雖然冇乜可能 但希望佢出呢幾年既新獸

頂部
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
我想問係咪全部圖都係跟公式繪
因為三隻究極體分別由 da-2win, da-4, bo-504 出黎 (唔同出處...)

頂部
kyexp
馴獸師

UID 127280
精華 0
積分 451
帖子 312
活躍度 451
現金 1973 數碼元
存款 590 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 p010 於 2016-6-10 10:14 PM 發表
我想問係咪全部圖都係跟公式繪
因為三隻究極體分別由 da-2win, da-4, bo-504 出黎 (唔同出處...)

講公式繪其實有排講
其實我諗真係笨大自己啲staff都搞唔清
因為隔咗好多年 負責跟既人又唔同晒

嚴格嚟講每隻獸喺官網圖鑑嗰幅就係最正式既公式繪
(未喺圖鑑度有既 可以喺digimon collectors度睇返每隻獸既基本圖)
最初超龍年代舊獸公式繪就冇咩爭議 企定定 唔係出緊招嗰啲圖就係
每隻獸出既第一張卡通常都係用公式繪
色違獸多數都係用返嗰張圖淨係轉色 最多水平翻轉

但去到02 DT 打後就出現啲尷尬嘢
因為公佈新獸渠道已經由攜帶機轉變為動畫 遊戲 卡etc
同一隻獸可能有幾種style近似公式繪既graphic
隻獸直接出卡既話 其實可能官方自己都未定邊幅圖係公式繪

e.g.1 黑戰鬥暴龍獸/戰鬥暴龍獸公式繪

唔同以往 色違獸用咗第二幅圖做公式繪(藍機暴/機暴其實幅圖都唔同 不過就係設定本身改變既關係)

雖然黑戰暴本身都出過張咁既特別卡Ta-2(但最後公式繪都係用咗St-151)

而其實呢個pose又最初係出自買書送既Vj-4(同代starter3既藍色暴龍獸都係用呢幅入面暴龍獸圖做公式繪)

e.g.2 混沌騎士獸/紅蓮騎士獸

我諗應該唔止我一個係咁諗
因為混沌騎士出卡第一張Bo-550幅圖係咁既(用返Da-1紅蓮騎幅圖)

咁諗住用返黑戰鬥暴龍個concept 黑化主角究極體既公式繪pose唔同是常識吧
點知bandai又反高潮喎
當時d-ark一代vjump攻略擺既混沌騎士圖都係而家firm咗公式繪既圖 只能當第一張出卡既圖唔一定會係公式繪
其實而家firm咗公式繪 即係混沌騎士係冇出過公式繪圖既卡
(另外橙機暴第一張出既卡Bo-80都唔係用公式繪 機暴真係好多特例……)

e.g.3 沙古牙獸
呢個就唔關色違事 我自己就真係覺得staff自己都未定清楚

我諗又係應該唔止我一個係咁諗
睇本卡簿既背面三個黑影 紅蓮騎pose近似公式繪個pose 咁應該其餘兩個既公式繪都應該係咁啦
無錯 沙古牙係有出咁既pose既卡St-386(雖然撒多格杜唔係)
但又係反高潮 結果係用Da-2幅圖

btw 當時d-ark一代vjump攻略擺既沙古牙圖好似又係用咗Da-2幅圖

e.g.4 撒多格杜獸
唔好以為pose一樣就安全

仲有光暗陰影顏色深淺可以玩……
左手邊光啲嗰幅係firm咗既公式繪
(官網曾經上載過右手邊暗啲嗰幅 所以我先話啲staff自己都搞唔清楚)

實際又真係兩幅圖都出過卡 Da-3 Bo-504

e.g.5 墮天地獄獸
所以話bandai logic其實我哋真係識條鐵

以為光啲嗰幅就一定係公式繪?錯晒啦
左手邊暗啲嗰幅先係喎

卡圖呢就用咗光啲嗰幅 即係=又冇出過公式繪既卡

其實呢啲情況去到DF DC更加嚴重
之後再講

答返你問題 其實如果正式用公式繪既話 應該係咁
Bo-500 紅蓮騎
Da-2 沙古牙
Da-3 撒多格杜
Da-4 真紅蓮
不過Da-2win其實幅圖就同Da-2一樣
但點解撒多格杜又唔用Da-3呢?
bandai logicn你懂的

頂部
[廣告] 想玩韓國人氣ONLINE?全韓國第二位線上遊戲數碼暴龍RPG,即刻入黎啦!叫埋你D fd一齊玩
kyexp
馴獸師

UID 127280
精華 0
積分 451
帖子 312
活躍度 451
現金 1973 數碼元
存款 590 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線
http://www.carddass.com/dm15th/15thbox/15th_tamers.html#news3
又真係估你唔到喎 新規卡係真紅蓮同墮天爆裂

頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG專題網站
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kyexp 於 2016-7-15 10:20 PM 發表
http://www.carddass.com/dm15th/15thbox/15th_tamers.html#news3
又真係估你唔到喎 新規卡係真紅蓮同墮天爆裂

超靚
算佢啦, 呢2張都值回票價既

頂部
kooi1
無名旅人

UID 122833
精華 0
積分 39
帖子 87
活躍度 39
現金 2 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 5
註冊 2012-8-8
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線
本身完全無打算買
出左新真紅同墮天爆裂。。。唔買唔得

頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG專題網站

HKDMC重要聲明

本站只是一個自由的討論區,一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,

用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,而本站以即時上載留言的方式運作,

由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,

若讀者發現有留言出現問題,請聯絡 我們

HKDMC服務: 討論區 | 數碼暴龍對戰咭網站 | HKDMC網站 |

聯絡我們 | 使用條款 | 忘記密碼 | 壇規

© 1999/12 - 2020 HKDMC數碼暴龍市鎮 All rights reserved
版權所有,不得轉載