標題: 睇下你對數碼暴龍的認識 [打印本頁]

作者: Bigppkk    時間: 2010-4-11 07:07 PM     標題: 睇下你對數碼暴龍的認識

問題1:
11皇家騎之中,邊隻係唯一的病毒種?

問題2:
digimon 01中,邊隻係主角第一個要打的頭目?

問題3:
digimon 02中,邊兩個人做過01主角同02主角?(太一之類的人只係配角)

問題4:
digimon 03中,主角用咩方法把最後的頭目打倒?

問題5:
digimon 04中,六翅獸用過幾多個形態出現?

問題6:
digimon saver中,最後的boss是誰?

問題7:
4大龍係邊4大?

問題8:
7大魔係邊7大?(冇理由唔識啦- -)

問題9:
亞古獸在數碼暴龍中出現過幾多次?(係指digimon 01,digimon 02果d)

問題10:
戰鬥暴龍獸是邊類的數碼獸?(係指魔龍型,人型果d- -)

答完先好睇======================================================================

1.紅蓮騎士獸

2.惡魔獸

3.小光,阿猛

4.將頭目轉入一個大洞

5.4個

6.世界樹

7.4大龍是青龍獸 , 聖龍獸 , 神聖龍獸 , 和破滅魔龍獸

8.究極魔獸,六翅獸墮落形態,墮天地獄獸,莉莉斯獸,巴魯巴獸,貝爾菲獸,長嘴赤龍獸

9.3次

10.龍人型

============================================================================

答完先好睇

作者: Bigppkk    時間: 2010-4-11 07:41 PM

我自己答對左9題- -4大龍我真係唔係幾記得
作者: eric7777777    時間: 2010-4-11 10:11 PM

以我所知,亞古獸02都有出場,仲進化戰鬥暴龍獸同黑戰鬥暴龍獸打過
作者: 無極.死神    時間: 2010-4-11 10:19 PM

**** 本內容跟帖回復才可瀏覽 *****
樓主可以用hide碼把答案掩飾。

作者: ellsa_fiona    時間: 2010-4-13 07:32 PM

我只愛睇01,02 !!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: WINTHE    時間: 2010-4-14 10:54 PM

問題1:红莲骑士兽/公爵兽同剑王兽/领主骑士兽都系病毒
問題5:六翅兽,六翅兽堕落形态,六翅兽撒旦形态。六翅兽幼虫只不过系撒旦形态嘅核心,点可以计入两个形态?
問題7:你系唔系将神龙兽个名记错咗……
問題9:我知你讲系动画……不过see下呢张

原PO唔知你几分呢
作者: hohoman728    時間: 2010-4-17 04:21 PM

3分..
因為只係睇過1,2
3,4略睇
5未睇過
作者: Bigppkk    時間: 2010-4-21 03:05 PM     標題: 回復 #6 WINTHE 的帖子

問題9:我知你讲系动画……不过see下呢张

冇你好講...

同埋我講緊做主角
作者: 測試用戶名    時間: 2010-4-22 07:51 PM

我都唔記得4大龍既神龍獸><
見到6樓張圖笑了=,="
作者: talentedcharlie    時間: 2010-5-3 07:24 PM

致樓主:are u ok?
皇家騎士中邊指一隻病毒型
劍皇盧骨都係(艾殺克好似都係)
作者: 無極.死神    時間: 2010-5-3 07:30 PM     標題: 回復 #10 talentedcharlie 的帖子

是艾克薩獸,牠是數據種。
作者: zbenxer87    時間: 2010-5-6 08:52 PM     標題: in an old apron

One slipper was nowhere to be wow gold found; the other had been laid hold of by anurchin, and off he ran with it; he thought it would do capitally for a cradlewhen he some day or other should have children himself. So the little maidenwalked on with her tiny naked feet, that were quite red and blue from cold.She carried a quantity of  in an old apron, and she held a WOW GOLD  bundle ofthem in her hand. Nobody had bought anything of her the whole livelong day; noone had given her a single farthing.She crept along trembling with cold and hunger--a very picture of sorrow, thepoor little thing!
作者: 病豬蚊    時間: 2010-5-6 09:50 PM

wa 好多都唔識呀><睇黎要惡補下啦
作者: lawleon7    時間: 2010-5-17 11:46 AM

我只愛睇01,02
作者: Tang3108    時間: 2010-5-20 07:56 PM

我有9分!
作者: ck1027    時間: 2010-5-21 01:16 PM

識一半only...都叫做pass~>~
多謝咁好既問題
作者: chrisbb23    時間: 2010-5-22 02:42 AM

YA 我全部都唔識 哈哈哈
作者: 13位皇家騎士    時間: 2010-5-31 06:40 PM

第4題好像唔只轉入個洞咁簡單-_-
我睇字幕係令定力爆退化-_-
第5題唔係3種咋咩-3-?
第7題四大龍包括
青龍獸(四聖獸之一)、神龍獸(巴達獸龍形究極體)、聖龍獸(迪路獸龍形究極體)同埋破滅魔龍獸(基爾獸龍形究極體)
第9題基本上每輯都有出,但係做主角得3次
(↑第3代係張卡出現算唔算有出現過?www
作者: justin2116    時間: 2010-7-19 03:39 PM

QUOTE:
原帖由 13位皇家騎士 於 2010-5-31 06:40 PM 發表
第4題好像唔只轉入個洞咁簡單-_-
我睇字幕係令定力爆退化-_-
第5題唔係3種咋咩-3-?
第7題四大龍包括
青龍獸(四聖獸之一)、神龍獸(巴達獸龍形究極體)、聖龍獸(迪路獸龍形究極體)同埋破滅魔龍獸(基爾獸龍形究 ...

第四題正確來說是利用了刪害程式加另一個XX程式強行令定力爆退化及將其刪除

第五題嚴格來說是四種:六翅獸幼蟲,六翅獸(成熟期),六翅獸•墜落型態(完全體),六翅獸•撤旦型態(究極體)
若說有六翅獸自己意識的只有三種,看你如何理解問題。

----------------------------------------

根據樓主所設的問題我拿了十分

第一題其實有兩隻皇家騎士都是病毒種,樓主有時間改一下吧

問題九亞古獸出現了五次了:
01當主角,02當配角,DT卡卅模型,DF某場景的一角,DS當主角
(作者明顯都對亞古獸有愛)

----------------------------------------

回一下六樓:

你說六翅獸幼蟲只是六翅獸•撤旦型態的核心,不能算是一個型態
但你想一想,數碼獸的核心一但被破壞,那隻數碼獸就會死亡
但六翅獸幼蟲被插死後六翅獸•撤旦型態還繼續生存
而且六翅獸•撤旦型態本來是沒有意識的,主角們也說過六翅獸•墜落型態是被控制
證明六翅獸幼蟲跟六翅獸•墜落型態是兩體,不能混為一淡。

惡搞一題吧,01第一個Boss不是古加獸嗎xD?

作者: 13位皇家騎士    時間: 2010-7-19 10:35 PM

QUOTE:
原帖由 justin2116 於 2010-7-19 03:39 PM 發表

第四題正確來說是利用了刪害程式加另一個XX程式強行令定力爆退化及將其刪除

第五題嚴格來說是四種:六翅獸幼蟲,六翅獸(成熟期),六翅獸•墜落型態(完全體),六翅獸•撤旦型態(究極體)
若說有 ...

亞古獸也在第六部登場了a_a
作者: justin2116    時間: 2010-7-20 09:39 AM     標題: 回復 #20 13位皇家騎士 的帖子

真的嗎-口-?
話說看這部時沒留意其他東西.__.
純看劇情及新的DM。

-------------------------------

如果計入亞古獸的進化的話
那數碼暴龍的電影,漫畫和動漫都亞古獸被攻陷了。
作者: dttom    時間: 2010-7-20 10:21 AM

1) 其實唔止1隻病毒lo...
作者: peter222333    時間: 2010-8-21 12:56 AM

問題1:

這條錯了,劍皇獸也是病毒種噢
自行當作廢,得7條

6和8不懂,因為我最後只看了04,
新既數碼獸一d都無理過
05也一集也無睇過= =
作者: 陸敏軒    時間: 2010-8-25 02:43 PM

唔抵 03無睇晒

所以唔識 唔係全中><
作者: wing429    時間: 2010-9-14 05:54 PM

呵呵,有8分0.0
不過我想講03果題,唔係將頭目轉入一個大洞,
正確黎講係逼佢退化
作者: a1995    時間: 2010-9-14 07:23 PM

QUOTE:
原帖由 wing429 於 2010-9-14 05:54 PM 發表
呵呵,有8分0.0
不過我想講03果題,唔係將頭目轉入一個大洞,
正確黎講係逼佢退化

不過頭目最後都是入了一個大洞
作者: wing429    時間: 2010-9-14 07:28 PM

QUOTE:
原帖由 a1995 於 2010-9-14 07:23 PM 發表

不過頭目最後都是入了一個大洞

ok,u win
作者: s05s0039    時間: 2010-9-21 10:05 PM

啲人吹自己幾多分都可以啦-_-
明明識得三四條 點知話自己滿分-,-
作者: 斷雲    時間: 2010-10-5 07:05 PM

問題1:红莲骑士兽/公爵兽同剑王兽/领主骑士兽都系病毒 9 9
作者: lopuilun1994    時間: 2010-12-26 09:46 PM

問題1:
紅蓮騎士獸

問題2:
digimon 01中,邊隻係主角第一個要打的頭目?
= =  睇過都唔記得了....  鷹舞獸?

問題3:
digimon 02中,邊兩個人做過01主角同02主角?(太一之類的人只係配角)
小光同  巴達獸的主人  (唔記得咩名= =)

問題4:
digimon 03中,主角用咩方法把最後的頭目打倒?
金手指  (惡搞 ==不記得了)

問題5:
digimon 04中,六翅獸用過幾多個形態出現?
三個

問題6:
digimon saver中,最後的boss是誰?
世界樹

問題7:
4大龍係邊4大?
皇家騎士果條龍   青龍  .....不知了

問題8:
7大魔係邊7大?(冇理由唔識啦- -)
長嘴龍  墮天地獄獸  其他名字不記得喇..  太難記

問題9:
亞古獸在數碼暴龍中出現過幾多次?(係指digimon 01,digimon 02果d)
3次

問題10:
戰鬥暴龍獸是邊類的數碼獸?(係指魔龍型,人型果d- -)
may be獸人型
作者: x織x    時間: 2011-3-4 01:36 AM

哈哈哈!!!!!!!!!!!我以為四大龍係 角龍獸 巨龍獸 海龍獸 同飛龍獸- -; 海陸空地
作者: mimmy    時間: 2011-4-24 12:17 AM

我01,02,03,04,05和最新版的06都有看,
暫時最愛看的是03,
其次01,02.................
作者: 尼亞    時間: 2011-5-30 10:55 PM

全對
看來對動畫的認知還不少耶= =
作者: ovo0016    時間: 2011-6-5 01:21 PM

我只係答啱左頭3條咋

我好屎!
作者: zenith585    時間: 2011-6-15 07:55 PM

Q1:錯,劍皇+紅蓮
Q2:惡魔獸
Q3:小光,阿猛
Q4.將頭目轉入一個大洞
Q5.4個
Q6.世界樹
Q7.青龍獸 , 聖龍獸 , 神聖龍獸 , 和破滅魔龍獸
Q8.究極魔獸,六翅獸墮落形態,別西仆獸(香港版=墮天地獄獸),莉莉斯獸,巴魯巴獸,貝爾菲獸,長嘴鱷獸
Q9.3次(01,DS,DXW)
Q10.龍人型

作者: ppk987987    時間: 2011-8-1 01:19 PM

9分,  最近重睇哂1-4  所以都係錯左7大果條  太多唔記得名
作者: 司馬懿    時間: 2013-6-6 11:30 PM

問題好簡單咯,基本上睇過全六部概人都知道。

歡迎光臨 香港數碼暴龍市鎮討論區 (HKDMC) (http://forum.hkdmc.org/Discuz/) Powered by Discuz! 5.5.0