標題: [Not Yet Finished]數碼暴龍譯名表之一齊睇03馴獸師之王 [打印本頁]

作者: p010    時間: 2013-5-19 12:36 AM     標題: [Not Yet Finished]數碼暴龍譯名表之一齊睇03馴獸師之王

召喚Ion兄

鑑於我地2個對於數碼暴龍喺香港既譯名都有興趣去研究,所以開咗呢個POST @@
呢個POST可以用咗討論譯名之用@@

首先預到的困難係,我搵唔到VCD版的網上資料
雖然本人都有VCD,不過太舊,未必睇到咋...
應該由邊得開始入手呢?
另外,有冇人用過forum的表格?

作者: p010    時間: 2013-5-19 12:43 AM

*註:炎=焰,炮=砲

數碼暴龍01

成長期
                TVB譯名           VCD譯名
亞古獸       小型火焰          迷你火球
加布獸       爆焰火焰彈      
比丘獸       魔法火焰           
甲蟲獸       飛翼閃電          雷爆電光
巴魯獸       毒蔓藤            
哥瑪獸       魚群大暴走      
巴達獸       空氣炮

成熟期
                TVB譯名       VCD譯名
暴龍獸      超級火炎
加魯魯獸   妖孤火炎
巴多拉獸   殞石巨翼
比多獸      米加巨炮
仙人掌獸   尖尖碰碰拳
海獅獸      魚叉機關炮
天使獸      天堂之拳

完全體
                  TVB譯名            VCD譯名
機械暴龍獸    究極破壞炮
獸人加魯魯    凱撒銳爪
                   猛月飛踢(38)
伽樓達獸       影翼斬
超比多獸       超大角炮
花仙獸          花仙炮
                   芬芳香花朵頸圈(35)
祖頓獸          重槌火花
                   重槌回力刀(47)
神聖天使獸    天堂通道
                   神聖翅膀閃光(52)
天女獸          神聖光箭
                   神聖空氣(37)
                   天堂十字光(50)

究極體
                   TVB譯名        VCD譯名
戰鬥暴龍獸    蓋亞能量炮
                   戰鬥龍捲風
                   戰鬥護盾(42)
                   暴龍利爪(51)
鋼鐵加魯魯    絕對冷凍氣
                   冷凍炸彈(39)                  
轉行導向彈(52)

檔案島篇
                    TVB譯名        VCD譯名
古加獸           剪鉗拳
貝殼獸           冇
海龍獸           海龍冰箭
火炎獸           火炎重拳
安杜路獸        旋轉能量劍
                    超級導彈
熊仔獸           愛心一擊
獨角馬獸        聖獸一擊
獅子獸           獸王拳
                    獅王神劍(8)
奧加獸           霸王拳
                    骨棍棒(8)
惡魔獸           死亡之爪
雪人獸           絕對零度拳
毛人獸           超冰箭
                    骨骨回力刀
人馬獸           冇
猛鬼獸           死亡詛咒
艾力獸           閃光電擊

資訊大陸/沙巴大陸篇

作者: singing    時間: 2013-5-19 01:22 AM

基耳獸=赤龍獸                                                
作者: Ion    時間: 2013-5-19 01:58 AM

TVB:
獸人加魯魯   猛烈飛踢
花仙獸          芬芳香花朵頸圈
祖頓獸          重槌回力刀
神聖天使獸  "天國之門"(02)
                      神聖翅膀閃光
天女獸          神聖空氣
                      天堂十字光
戰鬥暴龍獸  暴龍利爪
                      勇氣之盾

依o的都係佢地出過又有嗌埋個招名

迪路獸      貓貓拳
                  貓眼電光

作者: p010    時間: 2013-5-19 02:01 AM

鋼鐵加魯魯   
轉行導向彈
http://www.youtube.com/watch?v=PHAXIV1B2Ao
18:00

幫手聽下
作者: singing    時間: 2013-5-19 02:05 AM

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-5-19 02:01 發表
鋼鐵加魯魯   
轉行導向彈
http://www.youtube.com/watch?v=PHAXIV1B2Ao

幫手聽下

深夜唔開得大聲,聽日先啦

作者: p010    時間: 2013-5-19 02:12 AM

http://www.youtube.com/watch?v=Bv7sIhZYLeU
13:00
你sure係猛烈飛踢?
我覺得係咬月飛踢...
作者: Ion    時間: 2013-5-19 02:18 AM

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-5-19 02:01 AM 發表
鋼鐵加魯魯   
轉行導向彈

幫手聽下

依個當年喪翻聽都聽唔出(當年有錄低)
佢打究極吸血魔獸o個陣係叫"冷凍炸彈"
打小丑皇o個陣改左 而家都仲係聽唔出
作者: p010    時間: 2013-5-19 02:19 AM

貓眼電光係第幾集??
我搵唔番...
作者: Ion    時間: 2013-5-19 02:26 AM

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-5-19 02:12 AM 發表
http://www.youtube.com/watch?v=Bv7sIhZYLeU
13:00
你sure係猛烈飛踢?
我覺得係咬月飛踢...

你o岩..十幾年o黎一直記錯...........
多謝更正..........
作者: Ion    時間: 2013-5-19 02:34 AM

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-5-19 02:19 AM 發表
貓眼電光係第幾集??
我搵唔番...

呀~唔好意思..依招係o係02度出
但係係打邊隻 就完全唔記得..
作者: p010    時間: 2013-5-19 02:36 AM

天堂十字光

戰鬥暴龍獸
                      勇氣之盾

我都搵唔到
作者: Ion    時間: 2013-5-19 03:15 AM

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-5-19 02:36 AM 發表

戰鬥暴龍獸
                      勇氣之盾

我都搵唔到

37集  18:30
42集  17:30      戰鬥護盾(勇氣之盾唔記得係o係邊度聽倒 當記錯先)
作者: p010    時間: 2013-5-19 03:23 AM

42集  17:30      戰鬥護盾(勇氣之盾唔記得係o係邊度聽倒 當記錯先)
呢招明明係守護絕招,但當咗攻招
佢仲要係衝緊過佢,都冇用過個盾
咁都得=.=

勇氣之盾應該係對黑戰暴果陣
==================================
除咗鋼加果招,主角招就齊哂~
可以去敵人了~

作者: Ion    時間: 2013-5-20 01:37 PM

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-5-19 03:23 AM 發表
呢招明明係守護絕招,但當咗攻招
佢仲要係衝緊過佢,都冇用過個盾
咁都得=.=

勇氣之盾應該係對黑戰暴果陣
===================== ...

前晚睇o個陣印象中佢o係拎住個盾衝過去
不過冇睇得太仔細..掛住集中去聽佢個招名...
依家o的片已經delete左...
o黎緊mark招名難左...
作者: p010    時間: 2013-5-20 02:39 PM

"依家o的片已經delete左..."
你指咩片??
TVB片網上大把資源,冇問題

VCD就難得多了
=========
仲有,02開始,D成熟期都有超過2招既招式
有D什至有3,4招,例如火神獸,
真係麻X煩

作者: Ion    時間: 2013-5-25 07:37 PM

搵唔倒片
以下純粹記憶

悟空獸        暗黑死靈球(or黑暗?)
巨雞獸        石化之火
分子獸        插入式炸彈
宇宙腦魔     惡魔烈焰紅唇
蛋蛋獸        惡夢症候群
吸血魔獸     夜魔飛襲
                 血流成河
南瓜獸        作弄或款待
礦石獸        憤怒之石
鋼鐵海龍獸  究極波浪砲
木偶獸        爆炸鐵鎚
                 旋轉木十字飛刀 (殺手下紅鼻屎獸)
祖利獸        櫻桃炸彈
機械邪龍獸  無限大大砲(or無限大砲?)
女惡魔獸     黑暗蝙蝠波
鋼鐵悟空獸  一級鋼鐵拳
                 豪華黑暗電轟
                 xxx(打到劍獅獸跌低 唔記得咩名 之前singing俾條片又睇唔返... http://www.56.com/u29/v_NTM1MjAzODY.html )
                 蕉皮滑行(唔肯定有冇出過)
小丑皇        皇牌飛刀
作者: p010    時間: 2013-5-26 02:42 PM

一野彈咗4個回覆出黎
ion兄你自己del咗其中3個啦
作者: singing    時間: 2013-5-26 03:55 PM

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-5-26 14:42 發表
一野彈咗4個回覆出黎
ion兄你自己del咗其中3個啦

你竟然會數錯

係5個,我諗佢係禁發表回覆lag機,所以禁左5下先會咁
作者: Ion    時間: 2013-5-26 07:08 PM

對不起,管理員設置了需要對發帖進行審核,您沒有權力編輯已通過審核的帖子,請返回。

有冇人有權幫我del...
淨係留最後一個就得
最後一個先至係最update o既...

QUOTE:
原帖由 singing 於 2013-5-26 03:55 PM 發表

你竟然會數錯

係5個,我諗佢係禁發表回覆lag機,所以禁左5下先會咁

唔係lag機...
頭三個係星期六朝早因為撳完第一個佢唔俾我出post我試出多兩次
尾兩個係同日下晝我諗倒有野加(個post出之前我有自己另外save低o係電腦記事本)
但朝早出個post依然未見影 我就索性加左野再出過 但因為又係出唔倒 所以出多左一次
結果total五次......

作者: p010    時間: 2013-5-27 12:23 AM

已處理~
不過我暫時唔得閒搵D招式住
所以呢個post hold住一陣先~

另外想問離子兄,
你的動畫影片係舊式既隻magetic tape?
仲保存得咁好?
定係兒童台版的?
作者: 司馬懿    時間: 2013-5-27 11:17 AM

迴味兒童時概經典,懷唸小學時大傢一齊睇概時候
作者: Ion    時間: 2013-5-27 01:22 PM

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-5-27 12:23 AM 發表
你的動畫影片係舊式既隻magetic tape?
仲保存得咁好?
定係兒童台版的?

係錄影帶~已經冇晒...
係翡翠台 即係首播o個時
o個陣有錄低晒01同02
而家數起都超過十年喇~~~
作者: p010    時間: 2013-5-27 02:57 PM

勁喎~
我D magetic tape好多都睇唔到啦...
你果D保存得咁好既
我有D想由magetic tape轉向部電腦都,
但係都因為太花,所以失敗咗=o=
作者: Ion    時間: 2013-5-27 10:05 PM     標題: 回復 #24 p010 的帖子

我話十年係指當年距今時間...
o的帶早就花晒啦~~~
作者: p010    時間: 2013-5-27 10:09 PM

啊...原來至係你記得D招式名而已..
咁你都翻睇過好多次..
作者: Ion    時間: 2013-5-27 11:29 PM     標題: 回復 #26 p010 的帖子

o個陣勁迷DM同PM
兩套都係每日放學衝返屋企錄
DMo既話每集應該睇過五至十次
鍾意o既集數就肯定十五次以上
01就例如天使獸出過場同各主角首次超進化同打大佬o個o的集數
02就係01主角出過場o既集數...

不過最勁都係PM
我係由第四集開始錄
cut埋廣告一個鐘可以睇三集
個個星期六朝早起身就開始睇
由開頭睇到晏晝就睇得完
到到錄左幾十集 由朝早睇到傍晚先睇完
煲足成日..而家諗返起都覺得癲~~
作者: p010    時間: 2013-5-27 11:37 PM

我自問睇過01都不下十次
估唔到你仲勁過我
我好多都唔記得哂了

你覺得須唔須要加圖片?
其實我好希望整埋,咁內容會豐富好多
問題cap圖雖時,又要up上嚟,又要貼code,好哂時間...

作者: Ion    時間: 2013-5-28 12:27 AM     標題: 回復 #28 p010 的帖子

cap圖就真係好麻煩
不過可以淨係用設定圖加招名
例如:

礦石獸
憤怒之石
作者: p010    時間: 2013-5-28 01:00 AM

no no no
咁就冇意思
例如巴多拉獸...得1招,大家都記得係邊招
例如戰暴,有成4,5招,除咗蓋炮,大家仲記得其他嗎?
所以我先有cap圖呢種諗法

不過真係好煩...排位係最煩...要對齊,又要調整size...
我諗如果真係要整,個進度可能係1日1集?

我以為wiki會有cap圖,但係冇~_~
所以要自己cap...
作者: Ion    時間: 2013-5-28 01:11 AM

咁搞掂o的招名先
到時有心機先再整
作者: p010    時間: 2013-5-28 01:32 AM

Ok,宜家做咗第1批先
1-13集 惡魔獸篇

我搵到去第9集(雪人獸果集)
所以需要10-13集

作者: Ion    時間: 2013-5-28 07:46 PM

你係o係邊度搵片
可唔可以post link
youtube同56.com都已經睇唔倒~~~
作者: p010    時間: 2013-5-28 08:35 PM

我電腦有成套...
你可以試下youku
作者: Ion    時間: 2013-5-31 01:36 AM

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-5-31 01:07 AM 發表

你冇時間睇番01=.= 仲咩唔回譯名post?

你冇時間睇番01=.=    <---依句唔明...

QUOTE:
原帖由 Ion 於 2013-5-25 07:37 PM 發表
搵唔倒片
以下純粹記憶

悟空獸        暗黑死靈球(or黑暗?)
巨雞獸        石化之火
分子獸        插入式炸彈
宇宙腦魔     惡魔烈焰紅唇
蛋蛋獸        惡夢症候群
吸血魔獸     夜魔飛襲
         ...

小惡魔獸     小惡魔飛標
巫師獸         雷雲召喚
作者: p010    時間: 2013-5-31 01:44 AM

i want 10-13集
all digimon except 主角獸
作者: Ion    時間: 2013-5-31 01:58 AM     標題: 回復 #36 p010 的帖子

我星期六上網搵下片...
搵10-13..
作者: p010    時間: 2013-5-31 02:03 AM

我告訴你數碼獸名字,你諗下記唔記得啦

人馬獸
猛鬼獸
艾力獸
惡魔獸
作者: singing    時間: 2013-5-31 02:05 AM

剩係講01定全部都講

如果合體大oo都講既就要快手d去官網攞料啦

費事遲d個網會del左
作者: p010    時間: 2013-5-31 02:07 AM

Xros War都要
作者: Ion    時間: 2013-5-31 02:23 AM

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-5-31 02:03 AM 發表
我告訴你數碼獸名字,你諗下記唔記得啦

人馬獸
猛鬼獸
艾力獸
惡魔獸

1.聖靈炮  (唔肯定)
2.唔記得..
3.閃光電擊
4.死亡之爪
作者: p010    時間: 2013-5-31 02:31 AM

人馬獸冇講過野架喎,介紹都冇必殺技名...
猛鬼獸我諗你幫手頭下,我聽唔清楚
好似係死亡"佐"咒
作者: Ion    時間: 2013-5-31 02:52 AM

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-5-31 02:31 AM 發表
人馬獸冇講過野架喎,介紹都冇必殺技名...
猛鬼獸我諗你幫手頭下,我聽唔清楚
好似係死亡"佐"咒

冇講過野你又問我..你陰我呀..?...
聖靈炮係當年o係CO-CO度睇返o黎o既
動畫版冇哎出聲咁冇辦法 但肯定有出過招

猛鬼獸我去邊度聽呀?~~
作者: p010    時間: 2013-5-31 02:58 AM

=.=
上網都搵唔到......算了
我睇下仲有咩獸,我打出嚟,睇下你記唔記得啦
你唔記得我先自己搵啦
作者: Ion    時間: 2013-5-31 03:04 AM

搞錯左 你話人馬獸我諗住左獨角馬獸個樣
人馬獸           捕獵者炮
獨角馬獸       聖靈炮
作者: p010    時間: 2013-5-31 03:06 AM

你會唔會將02 同01 mix咗?
01 獨角馬獸係聖獸一擊,人馬獸係冇
02 我就唔知...
作者: Ion    時間: 2013-5-31 03:30 AM

所以我開頭打聖靈炮先話唔肯定
因為依個只係CO-CO度睇返o黎o既名(人馬獸都係)
TVB叫個名我唔記得
尤其CO-CO同TVB好多招名都一樣
唔同o個o的我Lo亂左都唔定...
基於先入為主,CO-CO o的名我係比較深刻o的
所以有部份我講出o黎o既名而你又明顯地感覺係冇聽過
就真係要麻煩你去查一查證喇~~
CO-CO 的名我太根深蒂固..
作者: p010    時間: 2013-5-31 03:38 AM

你記唔記得02/03/04 的名?
因為我發覺逐集逐集去搵是好浪費時間的
打算重新成套睇哂
但係01我翻睇過N次= =唔想又嚟過

又要翻睇TVB,又要翻睇VCD,都2次了.....o shxt

作者: Ion    時間: 2013-5-31 04:02 AM

只要上網睇得倒我唔介意睇多次
反正可以飛住睇
招名我較深刻係得01 02
因為03開始我已經冇o係電視追
03 04我係幾年後上網睇返 所以都只係睇過一次
05直頭係睇日文版
因為o個陣睇完03 04
TVB又未播05 追開有癮 就索性睇日文版
06就冇睇啦~~
作者: p010    時間: 2013-5-31 04:07 AM

線上3寶
youtube / youku /56網

utube 定期有人UP,又定期有人DEL=.=
你試下youku/土豆/56網啦...
如果冇可能要download
作者: singing    時間: 2013-5-31 09:20 AM

港漫,日漫翻譯,咁多季既動畫,次次講親都實有d分別

p.s港漫就要靠p010你既coco之寶庫先做到啦,網上資源接近0
作者: Ion    時間: 2013-6-2 07:51 PM

回版主~
01o既片我搵唔倒
不過04就搵倒暫時未被刪o既~
你會唔會mark左04先...
http://www.youtube.com/user/SIRIUSAU/videos?flow=grid&view=1
作者: p010    時間: 2013-6-2 08:08 PM

一齊一日睇一集,你覺得點?
作者: singing    時間: 2013-6-2 08:59 PM

vcd片源先難搵...                  
作者: Ion    時間: 2013-6-2 10:28 PM

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-6-2 08:08 PM 發表
一齊一日睇一集,你覺得點?

平均計o既話我ok
如果我今日未睇
我就聽日睇返&報返兩集咁

不過我想下星期開始
今個星期冇咁得閒
有時間o既話我先提早
作者: p010    時間: 2013-6-2 10:48 PM

OK,我就你,我有的時間
你準備好就在這裡留言啦
其實我一日連追20集都得,只要我有興趣睇
由於我唔係睇過04好多次,所以應該冇問題=]
你叫我追01/02就好難啦,我熟到背到出嚟,等於被迫去睇,慘過番學=.=
我會試下CAP埋圖

*04 D招式名比較多,所以記錄會比較煩

作者: p010    時間: 2013-6-10 09:39 PM

Ion兄最近都唔得閒?
作者: Ion    時間: 2013-6-11 02:00 PM

o...被版主追...

我尋日星期一開始得閒~
但我太懶最後冇睇到~
我今日追返兩集
即係由星期一計起
作者: p010    時間: 2013-6-11 03:34 PM

等咗你好耐嘛

作者: p010    時間: 2013-6-11 04:04 PM

第一集

火鬥士-火神獸(Agunimon)
名字取源於印度神話火神Agni(阿耆尼)

必殺技:火龍碎裂腳(Salamander Break)
將Salamander(沙羅曼蛇/火蜥蜴)譯做火龍
跟番火龍烈焰拳(Burning Salamander)
看似是火焰旋渦,但是最後一定會用腳踢的攻擊

==========================================================
敵人:

地獄之三頭犬-沙路比獸(Cerberumon)
名字取於希臘羅馬傳說地獄的看門狗Cerberus

必殺技: 地獄之火 (Hell Fire)

(我覺得瘋狗火焰MadDog Fire個名會型D)

得意技:地獄閘門(Inferno Gate)
由左右兩個頭發動,開啟通往地獄的閘門,同天堂之門類似,會吸人入去

===================================================================
剪片:
約6:10-6:15 中間,拓也衝入lift門果段,幾秒

所在區域:炎之街(總站)(Flame Terminal)

評論:
袁淑珍第一集配得唔係太好...
好明顯聽得出配得好有稚氣,好似個細路仔咁,
不過打後配得就好番好多
作為開首一集,最唔滿意嘅當然係一開始火神獸嘅對手就係沙路比獸...
一嚟沙路比獸係完全體,一開波就打嬴完全體,破壞哂日後嘅等級設定..
二嚟就係覺得沙路比獸作為地獄守門犬,唔應該做一個去四周搞破壞的角色...
應該留待日後打基路比獸時的守衛會好好多,即是死神獸的位置

作者: p010    時間: 2013-6-11 05:17 PM

第2集

光鬥士-野狼獸(Wolfmon)
Wolfmon係日本原名;Lobomon係外國(歐美)配音版嘅翻譯
佢地嘅翻譯好多時係為左宗教忌諱 or 原名唔係英文
至於野狼獸明明係英文,反而仲要轉做西班牙文
我同kyexp都唔知點解

必殺技:鐳射劍擊(Licht Sieger,意思為Light Winner)
Sieger係德文,意同Winner

變把劍出嚟斬人
================================================-

敵人

由柏古獸進化而成的爛泥獸(Raremon)
(怎麼越級進化...)

必殺技:米田共(ヘドロ Hedoro)
ヘドロ Hedoro係日文污泥嘅意思
其實應該係腐蝕性液體嚟,唔知點解變咗做米田共

==============================================================

CUT片:無

所在區域:炎之街總站的地下迷宮

評論:
睇得出製作單位有心改變第一集犯嘅的錯誤
但今次竟然將敵人調到幼年期的柏古獸=.=
還要越級進化成爛泥獸...
爛泥獸的設定是根本不會由任何一隻數碼獸進化而成吧...
柏古獸的直屬進化一定是加支獸
所以呢集的設定都唔是太好...

作者: Ion    時間: 2013-6-11 09:34 PM

嘩...你仲cap埋圖...要好花心機個喎......
咁我係咪都要cap圖...
不過你o的圖唔係o黎自youtube o既??
作者: p010    時間: 2013-6-11 10:34 PM

你唔洗CAP圖
你幫我校對我有冇打錯,打少咗D資料就得啦
作者: Ion    時間: 2013-6-11 11:19 PM

咁即係~
我由第一集一直睇
你cap左o個o的我就做校對
你未cap o個o的我就打左個招名先~
係咪咁??
作者: p010    時間: 2013-6-11 11:21 PM

作者: p010    時間: 2013-6-12 12:17 AM

第三集

火神獸必殺技:火龍烈焰拳(Burning Salamander)
利用雙手磨擦出火焰,再發射攻擊

冰鬥士-冰熊獸 (Chackmon)
Chakku 即係着氷(chakuhyou) 積冰咁解

冰熊獸必殺技:雪球炮轟(Kachikachi Kocchin)
TBB將(Kachikachi Kocchin)同(Snow Bomber)搞亂咗
雪球炮轟本應該是Snow Bomber的譯名
有網上翻譯版:冰柱飛吹
不過果D係雪花唔係冰柱...個人會譯做雪花飛吹

========================================================
敵人

蠟燭獸(Candlemon)

必殺技:爆烈火球(Bonfire)

得意技:滾燙蠟油 (Melt Wax)
利用旋轉濺出蠟油來攻擊

巫師獸(Wizardmon)

必殺技:雷雲召喚 (Thunder Cloud)
原設定會召喚雷雲,動畫設定無雲

得意技:魔術遊戲(隱形)(Magic Game)

得意技:魔術遊戲(分身術)(Magic Game)

===========================================================
Cut片: 無

所在區域:溪谷村(第3集沒提及,第4集上集提要提及)

評:
原來咁早就有講述六翅獸嘅事
今集比較值得留意製作組花咗唔少心思...
首先有分普通蠟燭獸同埋村長
巫師獸又多咗魔術遊戲一招
蠟燭獸也有兩招,令到整個戰鬥無咁單調
不過唔鐘意係蠟燭獸直屬進化應該係火焰獸,而唔係巫師獸

作者: p010    時間: 2013-6-12 12:37 AM

整圖片係我心願嚟
難得考完DSE,有咁多時間,咪完成埋佢囉
雖然係辛苦D

睇咗3集,你覺得邊集圖片CAP得最好?
我想SET番統一圖片的size
作者: Ion    時間: 2013-6-12 02:46 PM

睇左三集~回左先~不過我都係飛住睇~

第一集:
隻沙路比獸應該係成熟期下嘛??
點解會識出地獄閘門依o的咁惡o既招o既??
不過火神獸真係幾型~~

第二集:
野狼獸我個人真係唔多鍾意..唔人唔獸咁..
佢個招係咪"鐳"射劍擊?

第三集:
蠟燭獸o個招我聽倒係爆熱火球 ( http://www.youtube.com/watch?v=9xnIeb70qqo 11:57 )
估唔到佢識利用蠟整左招得意技 我覺得個設計好好
不論出招方法同個攻擊效果
另外明明蠟燭獸只係成長期 竟然都有長老o既物體..
仲俾佢諗倒用返蠟o黎做鬚,火柴做拐杖...一o的都唔突兀
巫師獸你張相映到好似出o黎支援火神獸,點知居然係敵人...
敵人依個設計影響緊我對01o個隻o既形象...
魔術遊戲..唔錯唔錯...04果然幫左好多舊獸加左新招

圖片方面,我鍾意你第三集o個o的多o的,夠大幅
不過有個疑問 o的圖好似有種夾硬縮細過o既感覺
但你第一集o個o的圖明明仲細o的 又反而冇依種感覺~

仲有個問題想問你~
你咁好心機cap晒大頭同招式圖,
你怕唔怕會俾其他論壇轉左o黎用嫁~~
作者: kyexp    時間: 2013-6-12 05:36 PM

to p010版主 & Ion兄

小弟對數碼暴龍嘅招名略有研究
唔知你地介唔介意多個人幫手做校對

另外有d招名係用左外國配音版嘅翻譯
例如 瘋狗火焰 Mad Dog Fire (原名Hell Fire)

Acid Sludge (原名ヘドロ)
ヘドロ(hedoro)係日文污泥嘅意思

鐳射劍擊 Light Winner (原名Licht Sieger)
Sieger係德文 意同Winner

仲有d招個原設定同動畫演出唔同
例如 雷雲召喚 Thunder Cloud
原設定真係會召喚雷雲

所以想問問版主你prefer全部招名都統一用譯名加原名
定只用譯名?
作者: p010    時間: 2013-6-12 08:20 PM     標題: 回復 #68 kyexp 的帖子

歡迎試雪糕~
我十分歡迎你加入
不過有一個要求要達到,就係一日睇一集
如果你果日唔得閒,就係第2日一次過睇番2日
未知你係番工定番學?會唔會抽到時間睇?

你識得多國語言,呢方面真更好
因為我唔識日文同其他文
我都係透過睇番wikimon同digimon wikia寫既招式名抄番落去
我想埋點解有2個譯名?? 美國同英國? 還是音譯與意譯?
其實本身既限制,我諗住整到個TVB版本同VCD版本就算
如果你肯幫手,提供埋果招譯名既譯法,咁就最好啦
作者: kyexp    時間: 2013-6-12 11:27 PM

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-6-12 08:20 PM 發表
歡迎試雪糕~
我十分歡迎你加入
不過有一個要求要達到,就係一日睇一集
如果你果日唔得閒,就係第2日一次過睇番2日
未知你係番工定番學?會唔會抽到時間睇?

你識得多國語言,呢方面真更好
因為我唔識日文同其他文
我都係透過睇番wikimon同digimon wikia寫既招式名抄番落去
我想埋點解有2個譯名?? 美國同英國? 還是音譯與意譯?
其實本身既限制,我諗住整到個TVB版本同VCD版本就算
如果你肯幫手,提供埋果招譯名既譯法,咁就最好啦

哈哈 其實我都係以wikimon同digimon wikia做reference
(題外話wikimon既資料多以原文為主 質素較好)
我諗我一日睇一集應該冇乜問題

外國配音版嘅翻譯好多時係為左宗教忌諱
例如 hell heaven devil god death等等嘅字眼盡量唔會用
有時可能係因為原名唔係英文(or 播放當地嘅語言)
例如 野狼獸(Wolfmon)就譯做lobomon (lobo係西班牙文嘅狼)

香港嘅翻譯都大同小異 係冇左宗教忌諱
有時亦都有直譯唔好聽 or 譯左等於冇譯嘅考慮
而改用音譯  or 其他方法翻譯
例如 火龍烈焰拳 原名Burning Salamander 意即 燃燒沙羅曼蛇(火蜥蜴)
就咁直譯會好怪 所以攞Salamander=火蜥蜴/火龍嘅意思+招式使出方法(拳擊)
變成火龍烈焰拳
作者: p010    時間: 2013-6-12 11:38 PM

>>有時可能係因為原名唔係英文(or 播放當地嘅語言)
例如 野狼獸(Wolfmon)就譯做lobomon (lobo係西班牙文嘅狼)

呢到睇唔明,乜譯名嘅來源唔係來自日本?
咁樣譯出嚟既點解又會分拆咗做Wolfmon 同Lobomon???
你意思係Lobomon係西班牙果邊播先用嘅名字?
問題係,我玩過Digimon Battle Spirit 2,USA ver.
佢譯個名又係叫Lobomon..........
勞煩你詳情解釋下....

另外想問wikimon/digimon wikia點解都會有2個英文招式名
1個係有括號的,代表乜野?
1個音譯,1個意譯? 還是2處不同地方的譯名?

我可以考慮為招式名的上面加埋附著,
例如魔術遊戲(Magic Game),
呢個咁明顯就唔會加解釋.

例如雷雲召喚(Thunder Cloud),
由於動畫都見唔到佢有舊雲,
就可以附著解釋,原本設定係巫師獸會召喚一舊雲出嚟,
再發射雷電.
不過04動畫版入面就無咗果舊雲...

聽日開始會到第四集,咁聽日你就上嚟講下果D招名譯法有咩特別之處啦.
=====================
你大學讀語言學/翻譯架,點解識咁多野?
========================
另外想提Ion兄,點解你講D野成日都被人審查= =
你係唔係有D咩口頭蟬係禁語嚟...

作者: kyexp    時間: 2013-6-13 01:10 AM

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-6-12 11:38 PM 發表
>>有時可能係因為原名唔係英文(or 播放當地嘅語言)

呢到睇唔明,乜譯名嘅來源唔係來自日本?
咁樣譯出嚟既點解又會分拆咗做Wolfmon 同Lobomon???
你意思係Lobomon係西班牙果邊播先用嘅名字?
問題係,我玩過Digimon Battle Spirit 2,USA ver.
佢譯個名又係叫Lobomon..........
勞煩你詳情解釋下....

Wolfmon係日本原名 Lobomon係外國(歐美)配音版嘅翻譯
佢地嘅翻譯好多時係為左宗教忌諱 or 原名唔係英文
至於野狼獸明明係英文 反而仲要轉做西班牙文
我都唔知點解(我上面個post唔應該用佢做例子 sor)

宗教忌諱例子
六翅獸撒旦形態(Lucemon Satan Mode)
→Lucemon Shadow Lord Mode

原名唔係英文例子
孫悟空獸(Hanumon) 原名Hanu(Hanuman嘅縮寫)即係印度神猴哈努曼
→Apemon 外國配音版嘅翻譯意即猿/猩猩

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-6-12 11:38 PM 發表
另外想問wikimon/digimon wikia點解都會有2個英文招式名
1個係有括號的,代表乜野?
1個音譯,1個意譯? 還是2處不同地方的譯名?

我可以考慮為招式名的上面加埋附著,
例如魔術遊戲(Magic Game),
呢個咁明顯就唔會加解釋.

例如雷雲召喚(Thunder Cloud),
由於動畫都見唔到佢有舊雲,
就可以附著解釋,原本設定係巫師獸會召喚一舊雲出嚟,
再發射雷電.
不過04動畫版入面就無咗果舊雲...

聽日開始會到第四集,咁聽日你就上嚟講下果D招名譯法有咩特別之處啦.
=====================
你大學讀語言學/翻譯架,點解識咁多野?

繼續攞野狼獸做例子

digimon wikia:
http://digimon.wikia.com/wiki/Lobomon?useskin=oasis&cb=6401
Lobo Kendo        (Licht Sieger,         Deu:          "Light Winner")
[外國配音版招名] ([日本原招名], [原招名語言]: "[原招名英文翻譯]")

wikimon:
http://wikimon.net/Wolfmon
Licht Sieger      Light Winner     リヒト・ズィーガー       Rihito Zīgā             Lobo Kendo
[日本原招名]  [原招名英文翻譯]  [日本原招名(日文)] [日本原招名(羅馬音)][外國配音版招名]

呢招即係鐳射劍擊 外國配音版叫Lobo Kendo
日本原招名叫Licht Sieger 係德文(deu=deutsch)
翻譯做英文就係Light Winner (Licht即德文嘅Light Sieger即德文即德文Winner)

其實我都參考wikimon同digimon wikia嘅資料再做research
作者: kyexp    時間: 2013-6-13 02:15 AM

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-6-12 11:38 PM 發表 [url=][/url]

我都被審查 唔知點解= =

第四集

-蘑菇獸(Mushmon)

1.劇毒超蘑菇(Poison S-mush)
直譯 (mush係mushroom縮寫 s-mush係攞smash嘅諧音)

2.紅蘑菇爆彈(破壊のキノコ爆弾/破壞蘑菇爆彈)
蘑菇爆彈顏色(紅色)+直譯

-仙女獸(Fairimon)

1.雙旋飛轉(Brezza Petalo)
招式使出方法
(brezza petalo係意大利文 意同breeze petal 直譯係花瓣微風)

2.倒頭龍捲腿(Tornado Gamba)
招式使出方法(倒頭踢)+tornado(龍捲風)
(gamba係意大利文 意同leg)

3.後頂衝(Carino Anca)
招式使出方法
(carino anca係意大利文 意同cute hip)

4.旋風踢踩踏(Roseo Temporale)
招式使出方法
(roseo temporale係意大利文 意同rosy thunderstorm 直譯係玫瑰色雷暴)

-朽木獸(Woodmon)

1.吸命樹枝(Branch Drain)
招式設定(吸收敵人能量)+branch(樹木分枝)

-野狼獸(Wolfmon)

1.鐳射劍擊(Licht Sieger)
武器設定(光劍/鐳射劍)+招式使出方法(劍擊)
(licht sieger係德文 意同light winner 直譯係光之勝利者)

2.聖銀光砲(Licht Kugel)
武器設定(光砲)
(licht kugel係德文 意同light ball 直譯係光球)

你可以發現有好多招名直譯會超怪 譯左等於冇譯
另外我樓上重複左post 版主可唔可以幫我del左一個 thx
作者: p010    時間: 2013-6-13 02:25 AM

已del
你都好快手喎,第四集我聽日先睇
作者: kyexp    時間: 2013-6-13 02:47 AM

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-6-13 02:25 AM 發表
已del
你都好快手喎,第四集我聽日先睇

完左04之後 有冇plan?
想做邊套?
作者: p010    時間: 2013-6-13 03:14 AM     標題: 回復 #76 kyexp 的帖子

1日1集,睇完04都要8月啦
到時可能我無心情做,
又或者你同Ion唔得閒.....
所以當做完04,大家仲決定做落去至算啦...
作者: kyexp    時間: 2013-6-13 03:40 AM

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-6-13 03:14 AM 發表
1日1集,睇完04都要8月啦
到時可能我無心情做,
又或者你同Ion唔得閒.....
所以當做完04,大家仲決定做落去至算啦...

ok i see
你講得啱 1日1集睇完都要8月
到時先算都好嘅
作者: Ion    時間: 2013-6-13 01:37 PM     標題: 回復 #71 kyexp 的帖子

有人加入實在太好喇~~~
你o的資料仲好透徹~
我唯一幫倒手o既只係純粹翻聽o的招名......

QUOTE:

我都唔知...
我#68個post浮返面,當中都有招名差異
麻煩你睇睇...
作者: p010    時間: 2013-6-13 02:24 PM     標題: 回復 #68 Ion 的帖子

沙路比獸係完全體
但你睇落去就會發覺...其餘4隻打嘅都係成熟期
有唔少仲要係進化而成嘅TIM

鐳射劍擊係我打錯字,修改-ed

第3集果個...我諗要問埋kyexp兄
因為我覺得爆烈火球 / 爆熱火球 / 爆炎火球 都有可能...

巫師獸其實係01最初都係敵人...04仲有隻冰巫師獸~

圖片方面頭3集我係人手resize,所以size有出入
由第4集開始,我會統一set D圖做400x300 resolution
作者: kyexp    時間: 2013-6-13 07:11 PM     標題: 回復 #80 p010 的帖子

跟據Ion兄畀嘅link
我翻聽過幾次(佢地唔只出一次)
應該係爆烈火球
作者: kyexp    時間: 2013-6-13 08:55 PM

今日得閒 做埋第五集

-機甲蟲獸(Kokuwamon)
1.迷你電剪拳(Scissor Arms Mini)
譯法: mini(迷你)+招式設定(放電拳擊)+scissor(剪)
(Scissor Arms即係古加獸嘅剪鉗拳)

-野人獸(Goburimon)
1.野人轟擊(Goburi Strike)
譯法: 直譯
(goburi係goburin(goblin/哥布林)嘅縮寫)

-螳螂獸(Snimon)
1.影子刀(Shadow Sickle)
(sickle係鐮刀之意)

-火神獸(Agnimon)
1.烈焰飛鏢(Fire Darts)
(darts係飛鏢之意)

-電光獸(Blitzmon)
1.暴雷鎚擊(Thor Hammer)
譯法: 招式使出方法(帶電鎚擊)
(thor即係北歐神話嘅雷神索爾)

其他出過嘅招名唔再重複
作者: p010    時間: 2013-6-14 12:21 AM

岩岩睇完第4集啦
好鬼死多招式名,仙女獸第1次出場,出哂4招= =
真係做死我
作者: p010    時間: 2013-6-14 12:59 AM

第4集

波高獸(Bokomon)
必殺技:橡筋攻擊

呢招只對問答獸先會有效,波高獸會扯開問題獸條褲,跟住彈佢JJ.
一招用嚟欺凌問答獸既絕招

仙女獸(Fairimon)
名字由來:Fairy即仙女
第1次出場,就出哂4招,CAP圖CAP死我= =

雙旋飛轉(Brezza Petalo)
brezza petalo係意大利文,意同breeze petal,直譯係花瓣微風.用意大利文係切合小泉留居意大利的身份.
仙女獸利用雙手捲起絲帶,捲成旋渦形狀,再向對手發射.

倒頭龍捲腿(Tornado Gamba)
tornado(龍捲風)+gamba意同leg(倒頭踢)
亦即係利用倒頭踢的旋轉產生風力而攻擊.

後頂衝(Carino Anca)
Carino Anca意即Pretty Hip,
仙女獸用佢可愛的PET PET,迷惑對手.

旋風踢踩踏(Roseo Temporale)
意即Rosy Thunderstorm,中文招式名說明一切,不解釋.

野狼獸:
聖銀光砲(Licht Kugel)
licht kugel係德文,意同light ball,直譯係光球.
在手上積累能源,向對手發炮.

=========================================================
敵人:

蘑菇獸三兄弟(Mushmon)

東映誤將把蘑菇獸的另一絕招劇毒超蘑菇(紫色)名當成爆笑超蘑菇(黃色),
引致全世界,包括TVB都譯咗做劇毒超蘑菇(紫色),正確應該係爆笑超蘑菇(黃色).

得意技:爆笑超蘑菇(Laughing S-mush)
使敵人瘋狂大笑.

得意技:紅蘑菇爆彈(破壊のキノコ爆弾/破壞蘑菇爆彈)
蘑菇爆彈顏色(紅色)+直譯
丟了後會產生爆炸

蘑菇獸3兄弟合體進化而成的朽木獸(Woodmon),不太喜歡,
一嚟唔應該合體進化,二嚟蘑菇獸同朽木獸無忽似.

必殺技:吸命樹枝(Branch Drain)
就是把敵人的力量吸收是也.
================================================
Cut片: 無

所在地區: 微風村

評論:
這集其實整得幾好
又係以花拉獸同蘑菇獸的組合形式登場~
花拉獸的形象很符合做不希望爭鬥的居民
蘑菇獸又很合適有D欺負人,但本性唔壞的角色
不過無啦啦進法成朽木獸就真係好有問題...
一嚟蘑菇獸同朽木獸唔似,二嚟點會三隻野合體進出嚟...

作者: Ion    時間: 2013-6-14 01:00 AM     標題: 回復 #82 kyexp 的帖子

你o的資料咁仔細
遲下想問你o的01主角招式
以前玩過o的DM格鬥game
o的主角出o既其他招都唔知係咩名
一直都想知~~~
作者: singing    時間: 2013-6-14 01:08 AM

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-6-14 00:59 發表
第4集

波高獸 ...

後頂衝,我都想食

作者: p010    時間: 2013-6-14 01:14 AM

已經更新完第4集,請kyexp兄同Ion兄睇下.
對於劇毒超蘑菇我有D保留,
因為我記得02果陣出過,呢招係用嚟攻擊人,唔係引人發笑.
04同樣叫劇毒超蘑菇,但係變咗引人發笑.
我覺得呢應該係分別2招嚟.

故此,我要翻睇02果集...
重點係蘑菇的顏色

02花拉獸和蘑菇獸也是一伙子呢,hehe
作者: p010    時間: 2013-6-14 01:17 AM     標題: 回復 #85 Ion 的帖子

haha,你玩既係ps1定係gba果隻?
其實我就係玩過game,USE過唔同既招式,包括D唔常在動畫見的.
才激發起我整呢個POST.

如果你地有興趣,可以考慮整埋遊戲版招式表@_@
=========================
話說後頂衝同埋旋風踢踩踏就唔好編入去做招式啦,咁鬼普通= =

作者: p010    時間: 2013-6-14 01:31 AM     標題: 回復 #87 p010 的帖子

hahaha
岩岩睇完02
果然有詐!!!!
東映呃哂全世界啦,連kyexp你都中咗伏

02果招,係紫色的,叫做劇毒超蘑菇.

04果2招,1招係爆笑超蘑菇(黃色),另1招係紅蘑菇爆彈(紅色).
啫係話,toei竟然幫蘑菇獸放哂3招招式....

至於TBB點解叫咗做劇毒超蘑菇?
好簡單,因為連digimon wikia都錯埋,
亦啫係話,當初東映編咗個新招俾蘑菇獸,但招式名卻用錯了02果招.

by the way,咁複雜,應該點樣解釋好= =
作者: Ion    時間: 2013-6-14 02:20 AM

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-6-14 01:17 AM 發表
haha,你玩既係ps1定係gba果隻?
其實我就係玩過game,USE過唔同既招式,包括D唔常在動畫見的.
才激發起我整呢個POST.

如果你地有興趣,可以考慮整埋遊戲版招式表@_@

GBA有玩過下~不過始終隻game個規模太細 冇咩印象~
我主要有玩o既係PS1 tamers主題曲o個隻
http://www.youtube.com/watch?v=AW4u9wnpfrU <---op
http://www.youtube.com/watch?v=ziDHF79QYug <---依個睇倒完整揀人畫面

同埋PS2 有晒01八主角用o個隻
http://www.youtube.com/watch?fea ... d7np8q8bx4&NR=1 <---完整揀人畫面

o個陣開始接觸依兩隻game
大把招完全未見過
但招表又唔係日文就英文
CO-CO又冇譯...
搞到o係某程度上真係影響左少少投入感...(連自己出o個招叫咩名都唔知...)
作者: p010    時間: 2013-6-14 02:27 AM     標題: 回復 #90 Ion 的帖子

Sosad 影響投入感
我幻想緊你點投入法:
----睇緊04-----
蠟燭獸: 火燙蠟油!!!!
跟住Ion兄(跟住蠟蠟獸一齊轉)大叫: 火燙蠟油1111

又或者
----玩緊ps1 格鬥超進化----
戰暴:蓋亞能量炮!!!!
跟住Ion兄: 蓋亞能量炮!!!! 攞住個籃球/足球fing出去

不過PS1果隻有日文.英文版
不過Ps2果隻好似得英文版? (冇日文配音)
搞到QQ小輪俾咗條link我,但係我都唔係太想玩
==========================

不過你唔好離題喎,你快D睇下我第4集果D野啦- -
作者: Ion    時間: 2013-6-14 02:27 AM

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-6-14 01:17 AM 發表
話說後頂衝同埋旋風踢踩踏就唔好編入去做招式啦,咁鬼普通= =

真係睇你點定義~
佢出招又嗌埋招名o既應唔應該當招呢??
金甲龍拳同金甲龍飛踢比佢仲普通...(不用解釋啦......)
咁你會唔會將依兩招計埋落金甲龍獸招式表度??

我自己個人就想計埋~
招式雖然係普通
但反正數碼獸招唔多
加埋我覺得會比較完整
咪當係得意技囉~~
作者: Ion    時間: 2013-6-14 02:32 AM     標題: 回復 #91 p010 的帖子

咁我又未至於會嗌出聲~~......
但係坦白講 出招o個刻o係心裡面我真係會嗌埋招名
所以當出o的唔知招名o既招我個腦就會"靜音"左......

PS2o個隻有日文版
因為我當初玩o個隻就係~

第四集我聽日先睇..我今日唔找數 聽日會找返兩日(或者後日找三日....................)

作者: p010    時間: 2013-6-14 02:35 AM     標題: 回復 #92 Ion 的帖子

其實招式濫化係一個好嚴重的問題
01既時候:
成熟期:1招必殺技
完全體:1招必殺 or + 1招得意
究極體: 先比較多野

但係去睇02=.=
D裝甲體...
天馬獸,鐵鷹獸,閒閒地都3/4招....

打機咪爽囉,好似battle spirit 2,超多連技
但睇動畫,就覺得濫得好嚴重

不過就04嚟睇,因為本身被人罵得最多係,人變獸呢個話題
所以無乜人罵必殺技濫化呢樣野
故此,我都默默咁接受咗
不過仙女獸真係好離譜,1集出4招,特別係果2招都明明都唔似絕招....
==================
金甲龍獸會列入,有出過聲都會列入,不過呢樣離題唔講.
作者: p010    時間: 2013-6-14 02:38 AM     標題: 回復 #93 Ion 的帖子

正喎有日文=]
因為呢...
呢隻Game由我中2搵到宜家=.=
搵嚟搵去,見到都係得英文版.
見過有日文版的封面,但冇見過日文版的Gameplay.
我仲以為冇日文版TIM....

幾年前,呢隻game真係冇乜人知.
我都only知道有1,搵搵下先知有2.
聽完D 英文配音硬係唔係太想玩-.-

到宜家我都仲未玩過,隻GAME就搵咗成5年...
作者: kyexp    時間: 2013-6-14 04:08 AM

回復 #89 p010 的帖子
關於劇毒超蘑菇嘅問題
其實設定上蘑菇獸嘅武器「小型キノコ爆弾」(小型蘑菇爆彈)係有唔同種類
包括有笑彈 麻痺彈 記憶消去彈等等
而劇毒超蘑菇(Poison S-mush)嘅設定係一次過放出全部爆彈

我嘅理解係一次過放出全部(種類)爆彈先係劇毒超蘑菇
剩係放出一種爆彈就係唔 例如放笑彈嘅係Laugh S-mush
至於紅蘑菇爆彈(破壊のキノコ爆弾)就真係04原創

不過我都講過 動畫唔跟設定係常有嘅事
我只係跟日本原音打翻招名
版主你可以自行判斷

回復 #90 Ion 的帖子
Digimon Tamers Battle Evolution招名可睇以下link
http://ja.wikipedia.org/wiki/%E3%83%87%E3%82%B8%E3%83%A2%E3%83%B3%E3%83%86%E3%82%A4%E3%83%9E%E3%83%BC%E3%82%BA_%E3%83%90%E3%83%88%E3%83%AB%E3%82%A8%E3%83%9C%E3%83%AA%E3%83%A5%E3%83%BC%E3%82%B7%E3%83%A7%E3%83%B3

Digimon Battle Chronicle招名可睇以下link
http://nhoko.xxxxxxxx.jp/r-batocro.html

其實d招同原本分別唔大 有小部分原創招
有d就招名一樣但改左出法
如果你想要詳細list 我可以再打
作者: Ion    時間: 2013-6-14 02:03 PM     標題: 回復 #96 kyexp 的帖子

你真係可以打??
我真係好想知嫁!!
仲係想知好多年...

不過你堅係好空閒o個陣先打都唔遲
同埋唔駛咁辛苦打得咁詳細
我齋知招名已經好滿足~!
我諗我聽倒招名已經可以聯想配對返係邊一招~
而家多謝定你先...
真係好感動...
作者: kyexp    時間: 2013-6-14 06:19 PM     標題: 回復 #97 Ion 的帖子

唔駛客氣
打住Battle Evolution先
晏d打埋Digimon Battle Chronicle

Digimon Tamers Battle Evolution

-亞古獸
1.Baby Flame(小型火焰)
2.Cross Fight(交叉搏擊)

-戰鬥暴龍獸
1.Dramon Killer(暴龍利爪)
2.Great Tornado(戰鬥龍捲風)
3.Gaia Force(蓋亞能量炮)

-加布獸
1.Petit Fire(爆炎火焰彈)
2.Little Horn(小角突擊)

-鋼鐵加魯魯
1.Cocytus Breath(絕對冷凍氣)
2.Garuru Tomahawk(冷凍炸彈)
3.Grace Cross Freezer(全彈發射)

-巴達獸
1.Air Shot(空氣炮)
2.Hane Binta(翅膀拍打)

-究極天使獸
1.Divine Breaker(聖靈爆破)
2.Seven Heavens(七重天堂)
3.Ascension Hallow(神雷)

-迪路獸
1.Cat's Eye(貓眼激光)
2.Neko Punch(貓貓拳)

-聖龍獸
1.Holy Flame(神聖火焰)
2.Hermit Fog(冷凍迷霧)
3.Apocalypse(天啟聖光)

-V仔獸
1.V-mon Head(V仔頭鎚)
2.Boom Boom Punch(V仔車輪拳)

-帝皇龍甲獸戰士形態
1.Positron Laser(陽電子鐳射)
2.Splendor Blade(龍皇真空刃)
3.Giga Death(超極死亡)

-蟲蟲獸
1.Nebaneba Net(黏黏網)
2.Random Roll(滾動尾鉤)

-飛蟲獸
1.Moon Shooter(射月光彈)
2.Spiking Finish(終結刺釘)
3.Hell Squeeze(地獄針刺)

-基爾獸
1.Fire Ball(火焰彈)
2.Rock Breaker(破岩擊)

-紅蓮騎士獸
1.Royal Saber(紅蓮劍)
2.Screw Saber(螺旋紅蓮劍)
3.Final Elysion(昇華斬)

-大耳獸
1.Blazing Fire(大耳波)
2.Petit Twister(大耳迴旋擊)

-撒多格杜獸
1.Giant Missile(巨人飛彈)
2.Mega Twister(迴旋投擲)
3.Burst Shot(爆裂轟擊)

-妖狐獸
1.狐葉楔
2.狐變虛

-沙古牙獸
1.飯綱
2.淨炎狐舞
3.金剛界曼荼羅

-小妖獸
1.Night of Fire(暗夜火焰)
2.Summon(冰粒召喚)

-墮天地獄獸爆裂形態
1.Death Slinger(死亡能量波)
2.Darkness Claw(黑暗十字斬)
3.Chaos Flare(混沌火焰)

-煉獄獸
1.蛇炎煉獄
2.髑髏亂舞
3.髑髏旋風

-黑戰鬥暴龍獸
1.Dramon Killer(暴龍利爪)
2.Black Tornado(黑戰鬥龍捲風)
3.Gaia Force(蓋亞能量炮)

-帝王龍甲獸聖騎士形態
1.Positron Laser(陽電子鐳射)
2.Splendor Blade(龍皇真空刃)
3.Omega Blade(奧米加劍)

-奧米加獸
1.Garuru Cannon(加魯魯炮)
2.Grey Sword(暴龍劍)
3.Double Torrent(雙重合擊)

作者: p010    時間: 2013-6-14 06:39 PM

我個人想知道Digimon Battle Spirit 多D
如果你有興趣就打埋啦

-一陣睇第5集-
作者: kyexp    時間: 2013-6-14 07:06 PM

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-6-14 06:39 PM 發表
我個人想知道Digimon Battle Spirit 多D
如果你有興趣就打埋啦

-一陣睇第5集-

Battle Spirit我都玩過 晏d打埋都ok

第5集我前面打定左d招名
http://forum.hkdmc.org/Discuz/vi ... mp;page=7#pid808358
你可以參考下 順便翻check

另外劇毒超蘑菇嘅問題我前面都回左
http://forum.hkdmc.org/Discuz/vi ... mp;page=8#pid808434
唔知你睇唔睇到

歡迎光臨 香港數碼暴龍市鎮討論區 (HKDMC) (http://forum.hkdmc.org/Discuz/) Powered by Discuz! 5.5.0