標題: [Not Yet Finished]數碼暴龍譯名表之一齊睇03馴獸師之王
Ion
馴獸師

UID 92032
精華 0
積分 635
帖子 574
活躍度 635
現金 5016 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2010-2-2
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線
回復 #82 kyexp 的帖子

你o的資料咁仔細
遲下想問你o的01主角招式
以前玩過o的DM格鬥game
o的主角出o既其他招都唔知係咩名
一直都想知~~~

頂部
[廣告] 人氣PS遊戲DigimonWorld?全港首創ps網上對戰?即刻入黎啦我們提供最齊全攻略全面解答
singing
高級馴獸師

UID 124290
精華 0
積分 1838
帖子 5345
活躍度 1838
現金 2391 數碼元
存款 12001 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 20
註冊 2012-10-21
最喜愛的數碼暴龍  麥樂雞獸
最喜愛的數碼暴龍人物  樹莉觸手play
來自 長沙灣
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-6-14 00:59 發表
第4集

波高獸 ...

後頂衝,我都想食

同一句說話毀了兩段友誼真諷刺
頂部
[廣告] 想玩韓國人氣ONLINE?全韓國第二位線上遊戲數碼暴龍RPG,即刻入黎啦!叫埋你D fd一齊玩
p010 (p0101023)
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
現金 46017 數碼元
存款 73755942 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
最喜愛的數碼暴龍  獸人加魯魯
最喜愛的數碼暴龍人物  冇邊個特別鐘意~
來自 香港
狀態 離線
已經更新完第4集,請kyexp兄同Ion兄睇下.
對於劇毒超蘑菇我有D保留,
因為我記得02果陣出過,呢招係用嚟攻擊人,唔係引人發笑.
04同樣叫劇毒超蘑菇,但係變咗引人發笑.
我覺得呢應該係分別2招嚟.

故此,我要翻睇02果集...
重點係蘑菇的顏色

02花拉獸和蘑菇獸也是一伙子呢,hehe

這一邊我看到賣旗的人,在不遠的地方我看到有個老人在乞錢.
有富人在粉嶺約埋三五知己打GOLF,另一邊我看到新聞那些住湯房的人在哭泣.
約親戚朋友出嚟食飯永遠有食唔哂的碟菜,而在第三世界有人連飯都無得食.
D富商秒秒中幾百萬上落,而香港人日忙夜忙番OT先賺到幾千蚊.
在夏天上堂搭地鐵D冷氣凍到唔少同學要著冷衫,另一邊地盤佬在烈日下暴曬.
而我,喺香港呢一個咁荒謬
頂部
[廣告] 人氣PS遊戲DigimonWorld?全港首創ps網上對戰?即刻入黎啦我們提供最齊全攻略全面解答
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
回復 #85 Ion 的帖子

haha,你玩既係ps1定係gba果隻?
其實我就係玩過game,USE過唔同既招式,包括D唔常在動畫見的.
才激發起我整呢個POST.

如果你地有興趣,可以考慮整埋遊戲版招式表@_@
=========================
話說後頂衝同埋旋風踢踩踏就唔好編入去做招式啦,咁鬼普通= =

有富人在粉嶺約埋三五知己打GOLF,另一邊我看到新聞那些住湯房的人在哭泣.
約親戚朋友出嚟食飯永遠有食唔哂的碟菜,而在第三世界有人連飯都無得食.
D富商秒秒中幾百萬上落,而香港人日忙夜忙番OT先賺到幾千蚊.
在夏天上堂搭地鐵D冷氣凍到唔少同學要著冷衫,另一邊地盤佬在烈日下暴曬.
頂部
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
回復 #87 p010 的帖子

hahaha
岩岩睇完02
果然有詐!!!!
東映呃哂全世界啦,連kyexp你都中咗伏

02果招,係紫色的,叫做劇毒超蘑菇.

04果2招,1招係爆笑超蘑菇(黃色),另1招係紅蘑菇爆彈(紅色).
啫係話,toei竟然幫蘑菇獸放哂3招招式....

至於TBB點解叫咗做劇毒超蘑菇?
好簡單,因為連digimon wikia都錯埋,
亦啫係話,當初東映編咗個新招俾蘑菇獸,但招式名卻用錯了02果招.

by the way,咁複雜,應該點樣解釋好= =

頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG 2 (Digimon Master)南韓2009年中推出,想知更多詳情?入來看一看啦
Ion
馴獸師

UID 92032
精華 0
積分 635
帖子 574
活躍度 635
現金 5016 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2010-2-2
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-6-14 01:17 AM 發表
haha,你玩既係ps1定係gba果隻?
其實我就係玩過game,USE過唔同既招式,包括D唔常在動畫見的.
才激發起我整呢個POST.

如果你地有興趣,可以考慮整埋遊戲版招式表@_@

GBA有玩過下~不過始終隻game個規模太細 冇咩印象~
我主要有玩o既係PS1 tamers主題曲o個隻
http://www.youtube.com/watch?v=AW4u9wnpfrU <---op
http://www.youtube.com/watch?v=ziDHF79QYug <---依個睇倒完整揀人畫面

同埋PS2 有晒01八主角用o個隻
http://www.youtube.com/watch?fea ... d7np8q8bx4&NR=1 <---完整揀人畫面

o個陣開始接觸依兩隻game
大把招完全未見過
但招表又唔係日文就英文
CO-CO又冇譯...
搞到o係某程度上真係影響左少少投入感...(連自己出o個招叫咩名都唔知...)

頂部
[廣告] 數碼暴龍對戰咭Alpha全圖鑑網站
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
回復 #90 Ion 的帖子

Sosad 影響投入感
我幻想緊你點投入法:
----睇緊04-----
蠟燭獸: 火燙蠟油!!!!
跟住Ion兄(跟住蠟蠟獸一齊轉)大叫: 火燙蠟油1111

又或者
----玩緊ps1 格鬥超進化----
戰暴:蓋亞能量炮!!!!
跟住Ion兄: 蓋亞能量炮!!!! 攞住個籃球/足球fing出去

不過PS1果隻有日文.英文版
不過Ps2果隻好似得英文版? (冇日文配音)
搞到QQ小輪俾咗條link我,但係我都唔係太想玩
==========================

不過你唔好離題喎,你快D睇下我第4集果D野啦- -

頂部
[廣告] 想玩韓國人氣ONLINE?全韓國第二位線上遊戲數碼暴龍RPG,即刻入黎啦!叫埋你D fd一齊玩
Ion
馴獸師

UID 92032
精華 0
積分 635
帖子 574
活躍度 635
現金 5016 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2010-2-2
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-6-14 01:17 AM 發表
話說後頂衝同埋旋風踢踩踏就唔好編入去做招式啦,咁鬼普通= =

真係睇你點定義~
佢出招又嗌埋招名o既應唔應該當招呢??
金甲龍拳同金甲龍飛踢比佢仲普通...(不用解釋啦......)
咁你會唔會將依兩招計埋落金甲龍獸招式表度??

我自己個人就想計埋~
招式雖然係普通
但反正數碼獸招唔多
加埋我覺得會比較完整
咪當係得意技囉~~

頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG專題網站
Ion
馴獸師

UID 92032
精華 0
積分 635
帖子 574
活躍度 635
現金 5016 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2010-2-2
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線
回復 #91 p010 的帖子

咁我又未至於會嗌出聲~~......
但係坦白講 出招o個刻o係心裡面我真係會嗌埋招名
所以當出o的唔知招名o既招我個腦就會"靜音"左......

PS2o個隻有日文版
因為我當初玩o個隻就係~

第四集我聽日先睇..我今日唔找數 聽日會找返兩日(或者後日找三日....................)

頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG 2 (Digimon Master)南韓2009年中推出,想知更多詳情?入來看一看啦
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
回復 #92 Ion 的帖子

其實招式濫化係一個好嚴重的問題
01既時候:
成熟期:1招必殺技
完全體:1招必殺 or + 1招得意
究極體: 先比較多野

但係去睇02=.=
D裝甲體...
天馬獸,鐵鷹獸,閒閒地都3/4招....

打機咪爽囉,好似battle spirit 2,超多連技
但睇動畫,就覺得濫得好嚴重

不過就04嚟睇,因為本身被人罵得最多係,人變獸呢個話題
所以無乜人罵必殺技濫化呢樣野
故此,我都默默咁接受咗
不過仙女獸真係好離譜,1集出4招,特別係果2招都明明都唔似絕招....
==================
金甲龍獸會列入,有出過聲都會列入,不過呢樣離題唔講.

頂部
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
回復 #93 Ion 的帖子

正喎有日文=]
因為呢...
呢隻Game由我中2搵到宜家=.=
搵嚟搵去,見到都係得英文版.
見過有日文版的封面,但冇見過日文版的Gameplay.
我仲以為冇日文版TIM....

幾年前,呢隻game真係冇乜人知.
我都only知道有1,搵搵下先知有2.
聽完D 英文配音硬係唔係太想玩-.-

到宜家我都仲未玩過,隻GAME就搵咗成5年...

頂部
kyexp
馴獸師

UID 127280
精華 0
積分 451
帖子 312
活躍度 451
現金 1973 數碼元
存款 590 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2013-5-26
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線
回復 #89 p010 的帖子
關於劇毒超蘑菇嘅問題
其實設定上蘑菇獸嘅武器「小型キノコ爆弾」(小型蘑菇爆彈)係有唔同種類
包括有笑彈 麻痺彈 記憶消去彈等等
而劇毒超蘑菇(Poison S-mush)嘅設定係一次過放出全部爆彈

我嘅理解係一次過放出全部(種類)爆彈先係劇毒超蘑菇
剩係放出一種爆彈就係唔 例如放笑彈嘅係Laugh S-mush
至於紅蘑菇爆彈(破壊のキノコ爆弾)就真係04原創

不過我都講過 動畫唔跟設定係常有嘅事
我只係跟日本原音打翻招名
版主你可以自行判斷

回復 #90 Ion 的帖子
Digimon Tamers Battle Evolution招名可睇以下link
http://ja.wikipedia.org/wiki/%E3%83%87%E3%82%B8%E3%83%A2%E3%83%B3%E3%83%86%E3%82%A4%E3%83%9E%E3%83%BC%E3%82%BA_%E3%83%90%E3%83%88%E3%83%AB%E3%82%A8%E3%83%9C%E3%83%AA%E3%83%A5%E3%83%BC%E3%82%B7%E3%83%A7%E3%83%B3

Digimon Battle Chronicle招名可睇以下link
http://nhoko.xxxxxxxx.jp/r-batocro.html

其實d招同原本分別唔大 有小部分原創招
有d就招名一樣但改左出法
如果你想要詳細list 我可以再打

頂部

HKDMC重要聲明

本站只是一個自由的討論區,一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,

用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,而本站以即時上載留言的方式運作,

由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,

若讀者發現有留言出現問題,請聯絡 我們

HKDMC服務: 討論區 | 數碼暴龍對戰咭網站 | HKDMC網站 |

聯絡我們 | 使用條款 | 忘記密碼 | 壇規

© 1999/12 - 2020 HKDMC數碼暴龍市鎮 All rights reserved
版權所有,不得轉載