標題: [Not Yet Finished]數碼暴龍譯名表之一齊睇03馴獸師之王
p010 (p0101023)
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
現金 46017 數碼元
存款 73755942 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
最喜愛的數碼暴龍  獸人加魯魯
最喜愛的數碼暴龍人物  冇邊個特別鐘意~
來自 香港
狀態 離線
[Not Yet Finished]數碼暴龍譯名表之一齊睇03馴獸師之王

召喚Ion兄

鑑於我地2個對於數碼暴龍喺香港既譯名都有興趣去研究,所以開咗呢個POST @@
呢個POST可以用咗討論譯名之用@@

首先預到的困難係,我搵唔到VCD版的網上資料
雖然本人都有VCD,不過太舊,未必睇到咋...
應該由邊得開始入手呢?
另外,有冇人用過forum的表格?

這一邊我看到賣旗的人,在不遠的地方我看到有個老人在乞錢.
有富人在粉嶺約埋三五知己打GOLF,另一邊我看到新聞那些住湯房的人在哭泣.
約親戚朋友出嚟食飯永遠有食唔哂的碟菜,而在第三世界有人連飯都無得食.
D富商秒秒中幾百萬上落,而香港人日忙夜忙番OT先賺到幾千蚊.
在夏天上堂搭地鐵D冷氣凍到唔少同學要著冷衫,另一邊地盤佬在烈日下暴曬.
而我,喺香港呢一個咁荒謬
頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG專題網站
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
*註:炎=焰,炮=砲

數碼暴龍01

成長期
                TVB譯名           VCD譯名
亞古獸       小型火焰          迷你火球
加布獸       爆焰火焰彈      
比丘獸       魔法火焰           
甲蟲獸       飛翼閃電          雷爆電光
巴魯獸       毒蔓藤            
哥瑪獸       魚群大暴走      
巴達獸       空氣炮

成熟期
                TVB譯名       VCD譯名
暴龍獸      超級火炎
加魯魯獸   妖孤火炎
巴多拉獸   殞石巨翼
比多獸      米加巨炮
仙人掌獸   尖尖碰碰拳
海獅獸      魚叉機關炮
天使獸      天堂之拳

完全體
                  TVB譯名            VCD譯名
機械暴龍獸    究極破壞炮
獸人加魯魯    凱撒銳爪
                   猛月飛踢(38)
伽樓達獸       影翼斬
超比多獸       超大角炮
花仙獸          花仙炮
                   芬芳香花朵頸圈(35)
祖頓獸          重槌火花
                   重槌回力刀(47)
神聖天使獸    天堂通道
                   神聖翅膀閃光(52)
天女獸          神聖光箭
                   神聖空氣(37)
                   天堂十字光(50)

究極體
                   TVB譯名        VCD譯名
戰鬥暴龍獸    蓋亞能量炮
                   戰鬥龍捲風
                   戰鬥護盾(42)
                   暴龍利爪(51)
鋼鐵加魯魯    絕對冷凍氣
                   冷凍炸彈(39)                  
轉行導向彈(52)

檔案島篇
                    TVB譯名        VCD譯名
古加獸           剪鉗拳
貝殼獸           冇
海龍獸           海龍冰箭
火炎獸           火炎重拳
安杜路獸        旋轉能量劍
                    超級導彈
熊仔獸           愛心一擊
獨角馬獸        聖獸一擊
獅子獸           獸王拳
                    獅王神劍(8)
奧加獸           霸王拳
                    骨棍棒(8)
惡魔獸           死亡之爪
雪人獸           絕對零度拳
毛人獸           超冰箭
                    骨骨回力刀
人馬獸           冇
猛鬼獸           死亡詛咒
艾力獸           閃光電擊

資訊大陸/沙巴大陸篇

有富人在粉嶺約埋三五知己打GOLF,另一邊我看到新聞那些住湯房的人在哭泣.
約親戚朋友出嚟食飯永遠有食唔哂的碟菜,而在第三世界有人連飯都無得食.
D富商秒秒中幾百萬上落,而香港人日忙夜忙番OT先賺到幾千蚊.
在夏天上堂搭地鐵D冷氣凍到唔少同學要著冷衫,另一邊地盤佬在烈日下暴曬.
頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG 2 (Digimon Master)南韓2009年中推出,想知更多詳情?入來看一看啦
singing
高級馴獸師

UID 124290
精華 0
積分 1838
帖子 5345
活躍度 1838
現金 2391 數碼元
存款 12001 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 20
註冊 2012-10-21
最喜愛的數碼暴龍  麥樂雞獸
最喜愛的數碼暴龍人物  樹莉觸手play
來自 長沙灣
狀態 離線
基耳獸=赤龍獸                                                

同一句說話毀了兩段友誼真諷刺
頂部
[廣告] 數碼暴龍對戰咭Alpha全圖鑑網站
Ion
馴獸師

UID 92032
精華 0
積分 635
帖子 574
活躍度 635
現金 5016 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2010-2-2
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線
TVB:
獸人加魯魯   猛烈飛踢
花仙獸          芬芳香花朵頸圈
祖頓獸          重槌回力刀
神聖天使獸  "天國之門"(02)
                      神聖翅膀閃光
天女獸          神聖空氣
                      天堂十字光
戰鬥暴龍獸  暴龍利爪
                      勇氣之盾

依o的都係佢地出過又有嗌埋個招名

迪路獸      貓貓拳
                  貓眼電光

頂部
[廣告] 人氣PS遊戲DigimonWorld?全港首創ps網上對戰?即刻入黎啦我們提供最齊全攻略全面解答
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
鋼鐵加魯魯   
轉行導向彈
http://www.youtube.com/watch?v=PHAXIV1B2Ao
18:00

幫手聽下

頂部
[廣告] 想玩韓國人氣ONLINE?全韓國第二位線上遊戲數碼暴龍RPG,即刻入黎啦!叫埋你D fd一齊玩
singing
高級馴獸師

UID 124290
精華 0
積分 1838
帖子 5345
活躍度 1838
現金 2391 數碼元
存款 12001 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 20
註冊 2012-10-21
最喜愛的數碼暴龍  麥樂雞獸
最喜愛的數碼暴龍人物  樹莉觸手play
來自 長沙灣
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-5-19 02:01 發表
鋼鐵加魯魯   
轉行導向彈
http://www.youtube.com/watch?v=PHAXIV1B2Ao

幫手聽下

深夜唔開得大聲,聽日先啦

同一句說話毀了兩段友誼真諷刺
頂部
[廣告] 想玩韓國人氣ONLINE?全韓國第二位線上遊戲數碼暴龍RPG,即刻入黎啦!叫埋你D fd一齊玩
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
http://www.youtube.com/watch?v=Bv7sIhZYLeU
13:00
你sure係猛烈飛踢?
我覺得係咬月飛踢...

頂部
[廣告] 人氣PS遊戲DigimonWorld?全港首創ps網上對戰?即刻入黎啦我們提供最齊全攻略全面解答
Ion
馴獸師

UID 92032
精華 0
積分 635
帖子 574
活躍度 635
現金 5016 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2010-2-2
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-5-19 02:01 AM 發表
鋼鐵加魯魯   
轉行導向彈

幫手聽下

依個當年喪翻聽都聽唔出(當年有錄低)
佢打究極吸血魔獸o個陣係叫"冷凍炸彈"
打小丑皇o個陣改左 而家都仲係聽唔出

頂部
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
貓眼電光係第幾集??
我搵唔番...

頂部
Ion
馴獸師

UID 92032
精華 0
積分 635
帖子 574
活躍度 635
現金 5016 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2010-2-2
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-5-19 02:12 AM 發表
http://www.youtube.com/watch?v=Bv7sIhZYLeU
13:00
你sure係猛烈飛踢?
我覺得係咬月飛踢...

你o岩..十幾年o黎一直記錯...........
多謝更正..........

頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG 2 (Digimon Master)南韓2009年中推出,想知更多詳情?入來看一看啦
Ion
馴獸師

UID 92032
精華 0
積分 635
帖子 574
活躍度 635
現金 5016 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2010-2-2
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-5-19 02:19 AM 發表
貓眼電光係第幾集??
我搵唔番...

呀~唔好意思..依招係o係02度出
但係係打邊隻 就完全唔記得..

頂部
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
天女獸          神聖空氣
                      天堂十字光

戰鬥暴龍獸
                      勇氣之盾

我都搵唔到

頂部

HKDMC重要聲明

本站只是一個自由的討論區,一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,

用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,而本站以即時上載留言的方式運作,

由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,

若讀者發現有留言出現問題,請聯絡 我們

HKDMC服務: 討論區 | 數碼暴龍對戰咭網站 | HKDMC網站 |

聯絡我們 | 使用條款 | 忘記密碼 | 壇規

© 1999/12 - 2020 HKDMC數碼暴龍市鎮 All rights reserved
版權所有,不得轉載