標題: [Not Yet Finished]數碼暴龍譯名表之一齊睇03馴獸師之王
p010 (p0101023)
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
現金 46017 數碼元
存款 73755942 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
最喜愛的數碼暴龍  獸人加魯魯
最喜愛的數碼暴龍人物  冇邊個特別鐘意~
來自 香港
狀態 離線
第7集

敵人

邪惡熊仔獸(WaruMonzaemon)
原名係源自近松門左衛門(Chikamatsu Monzaemon)
一位十七世紀嘅日本傳統木偶劇劇作家 對應翻熊仔獸嘅類型(Puppet型)
Waru(ワル)即係悪(惡)

必殺技:心碎攻擊(Heartbreak Attack)
中咗的人會好唔開心
*01譯法為:愛心一擊AND碎心一擊

黑積木獸(ToyAgumon)

必殺技:積木火焰(Toy Flame)
積木獸原名Toy Agumon 直譯係玩具亞古獸
招名都跟番將Toy譯做積木

=================================================================
cut片:無

所在地區:玩具王國

評:
第7集係用嚟埋下伏線和交代眾人背景,輝二叫自己做獨生子,拓也話自己有個細佬,
同埋突顯友樹的懦弱.......
亦即係為寫而寫,成集係做出嚟...同主線發展無太大關係
而且敵人竟然係黑積木獸(成長期),而邪惡熊仔獸被友樹收服(?!)咗
呃...有提及到積木獸係受到基路比獸的影響先變成黑積木獸

ER,另外有個重點係,原先熊仔獸/邪惡熊仔獸,積木獸/黑積木獸係不同的數碼獸;
今輯有個突破性的變更,就係原來受到邪念侵蝕,原本善良的數碼獸會變了另一種壞心腸的數碼獸...
這和以往的設定不相同,以往重點並不在於數碼獸心腸是否好與壞......

呢集個人認為比較悶

Ion兄:
雖然今集冇刺激o既對戰場面
但作為了解班主角都唔錯o既~
之前都覺得拓也有o的過份地照顧友樹
原來係因為以前試過冇睇住自己細佬而出事
而輝二因為係個冇左阿哥o既細佬 先會迫自己堅強
講開又講其實我幾討厭角色之間細叫大o既做哥哥/姐姐,
明明只係爭o個一兩年
好似01光子郎係叫"阿空姐姐"但佢兩個只係爭一年...
好彩去到02佢地昇晒上中學之後冇再咁叫~唔係我真係頂唔順...
不過小學生高低年班o既階級感係比中學生o既高..依個又係事實...
我地香港灌輸o既都係小學生高年班要照顧低年班 低年班要尊重高年班咁(當然都係教育o既一種)
中學生邊有依o的野 較為平起平坐

黑暗化依個設定好似o個o的乜乜墮落型態咁~
我覺得咁設計o既好處係顯得忠奸分明
但係就標籤左"黑"版數碼獸一定係奸o既咁~
記得02黑戰暴,佢最後係同戰暴同一陣線
而01奧加獸直頭冇話黑唔黑本身已經係病毒種 但一樣可以做正義一方
我覺得咁樣人性化好多~
所以如果俾我揀,被邪惡控制用返以前變紅眼,眼神有敵意咁就ok
下下有"墮落型態"就好似隻隻都有X抗體咁有些少濫

不過邪惡熊仔獸真係幾樣衰 耳仔仲要爛左忽
終於見倒TVBo黎做廣告位o個幅圖o既出處...
熊貓獸我想知係咩進化階段...同埋係疫苗定資料種..
見倒班黑積木獸撈埋仲諗緊會進化做咩獸 點知係坦克...
火神獸真係好型 尤其出火龍烈焰拳o既pose
而野狼獸依然唔鍾意 今集佢"岳"高頭o個下仲要俾我睇倒佢有埋人類o既鼻哥..邊係數碼獸o黎嫁~~

這一邊我看到賣旗的人,在不遠的地方我看到有個老人在乞錢.
有富人在粉嶺約埋三五知己打GOLF,另一邊我看到新聞那些住湯房的人在哭泣.
約親戚朋友出嚟食飯永遠有食唔哂的碟菜,而在第三世界有人連飯都無得食.
D富商秒秒中幾百萬上落,而香港人日忙夜忙番OT先賺到幾千蚊.
在夏天上堂搭地鐵D冷氣凍到唔少同學要著冷衫,另一邊地盤佬在烈日下暴曬.
而我,喺香港呢一個咁荒謬
頂部
[廣告] 數碼暴龍對戰咭Alpha全圖鑑網站
Ion
馴獸師

UID 92032
精華 0
積分 635
帖子 574
活躍度 635
現金 5016 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2010-2-2
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線
第七集
雖然今集冇刺激o既對戰場面
但作為了解班主角都唔錯o既~
之前都覺得拓也有o的過份地照顧友樹
原來係因為以前試過冇睇住自己細佬而出事
而輝二因為係個冇左阿哥o既細佬 先會迫自己堅強
講開又講其實我幾討厭角色之間細叫大o既做哥哥/姐姐,
明明只係爭o個一兩年
好似01光子郎係叫"阿空姐姐"但佢兩個只係爭一年...
好彩去到02佢地昇晒上中學之後冇再咁叫~唔係我真係頂唔順...
不過小學生高低年班o既階級感係比中學生o既高..依個又係事實...
我地香港灌輸o既都係小學生高年班要照顧低年班 低年班要尊重高年班咁(當然都係教育o既一種)
中學生邊有依o的野 較為平起平坐

黑暗化依個設定好似o個o的乜乜墮落型態咁~
我覺得咁設計o既好處係顯得忠奸分明
但係就標籤左"黑"版數碼獸一定係奸o既咁~
記得02黑戰暴,佢最後係同戰暴同一陣線
而01奧加獸直頭冇話黑唔黑本身已經係病毒種 但一樣可以做正義一方
我覺得咁樣人性化好多~
所以如果俾我揀,被邪惡控制用返以前變紅眼,眼神有敵意咁就ok
下下有"墮落型態"就好似隻隻都有X抗體咁有些少濫

不過邪惡熊仔獸真係幾樣衰 耳仔仲要爛左忽
終於見倒TVBo黎做廣告位o個幅圖o既出處...
見倒班黑積木獸撈埋仲諗緊會進化做咩獸 點知係坦克...
火神獸真係好型 尤其出火龍烈焰拳o既pose
而野狼獸依然唔鍾意 今集佢"岳"高頭o個下仲要俾我睇倒佢有埋人類o既鼻哥..邊係數碼獸o黎嫁~~

本帖最近評分記錄
p010   2013-6-17 01:59 AM  活躍度  +96   helpppper
頂部
[廣告] 想玩韓國人氣ONLINE?全韓國第二位線上遊戲數碼暴龍RPG,即刻入黎啦!叫埋你D fd一齊玩
kyexp
馴獸師

UID 127280
精華 0
積分 451
帖子 312
活躍度 451
現金 1973 數碼元
存款 590 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2013-5-26
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線
回復 #133 p010 的帖子

第七集

-邪惡熊仔獸
1.心碎攻擊(Heartbreak Attack)
譯法: 直譯

-黑積木獸
1.積木火焰(Toy Flame)
積木獸原名Toy Agumon 直譯係玩具亞古獸
招名都跟番將Toy譯做積木

第八集

-喵喵獸
1.貓仔連環擊(Galactica Magnum Tail)
譯法: 招式使出方法(連環擺尾攻擊)
Galactica Magnum係某拳擊漫畫嘅招
動畫原創招

2.尾巴原子彈(Atomic Bomber Tail)
依招亦係動畫原創

-仙人掌獸
1.尖尖碰碰拳(Togemon Punch)
譯法: 誤譯
其實依招唔係尖尖碰碰拳 Togemon Punch直譯係仙人掌獸拳
尖尖碰碰拳應該係Chikuchiku Bang Bang
即係尖 有刺嘅拳咁解

-加布獸
1.爆炎火焰彈(Petit Fire)
譯法: 招式使出方法(發射火焰彈)

頂部
[廣告] 想玩韓國人氣ONLINE?全韓國第二位線上遊戲數碼暴龍RPG,即刻入黎啦!叫埋你D fd一齊玩
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
回復 #135 kyexp 的帖子

我係到諗緊幼年期寫唔寫好
因為我個腦set做幼年期只係識泡沫攻擊
所以我真係唔太鐘意佢SET其他招攞幼年期到

有富人在粉嶺約埋三五知己打GOLF,另一邊我看到新聞那些住湯房的人在哭泣.
約親戚朋友出嚟食飯永遠有食唔哂的碟菜,而在第三世界有人連飯都無得食.
D富商秒秒中幾百萬上落,而香港人日忙夜忙番OT先賺到幾千蚊.
在夏天上堂搭地鐵D冷氣凍到唔少同學要著冷衫,另一邊地盤佬在烈日下暴曬.
頂部
[廣告] 人氣PS遊戲DigimonWorld?全港首創ps網上對戰?即刻入黎啦我們提供最齊全攻略全面解答
kyexp
馴獸師

UID 127280
精華 0
積分 451
帖子 312
活躍度 451
現金 1973 數碼元
存款 590 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Ion 於 2013-6-15 09:37 PM 發表
下??咁即係話"昇華斬"其實先係正名??
我一直以為03第一次"昇華斬"係TVB讀錯
03尾段讀返"皇家救星"係更正
05都係"皇家救星"直頭認為係正常啦~
嘩~我要改過o的記憶喎~~
不過明明係碌炮,又會叫做"斬"o既??
咁"皇家救星"依個譯法其實個原出處係邊個? CO-CO? TVB?

冇話正唔正名ge 因為都冇跟意思譯
不過以前d翻譯有美感d
但譯做皇家救星就肯定錯

出處就唔太清楚
你記唔記得tvb DT邊集叫皇家救星?

QUOTE:
原帖由 Ion 於 2013-6-16 09:58 AM 發表

熊貓獸(Pandamon)
完全體 資料種 Puppet型數碼暴龍
宮城県 東泰一郎先生嘅得獎作品

頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG專題網站
kyexp
馴獸師

UID 127280
精華 0
積分 451
帖子 312
活躍度 451
現金 1973 數碼元
存款 590 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線
回復 #136 p010 的帖子

有d幼年期1剩係識泡沫攻擊
幼年期2就多數都有其他招
喵喵獸本身都有招Fox Tail

頂部
[廣告] 人氣PS遊戲DigimonWorld?全港首創ps網上對戰?即刻入黎啦我們提供最齊全攻略全面解答
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
回復 #138 kyexp 的帖子

睇過01第1集
就會定型咗幼年期係唔會識其他絕招
卡牌遊戲無任何幼年期亦是因為設定咗幼年期係唔會攞嚟戰鬥
所以我始終睇唔順幼年期會有其他絕招出

至於熊貓獸,
我覺得呢隻野出嚟真係無謂
成個劇情都無交代佢係乜水
無啦啦又會走向救拓也...
同埋熊貓識遊水既咩- -

仲有樣野怪怪地係,
玩具亞古獸,食夢獸,mushroomon呢D只不過係基路比獸既影響,先出嚟作惡
點解dgiimon wikia歸納佢地做基路比獸嘅軍團??

頂部
singing
高級馴獸師

UID 124290
精華 0
積分 1838
帖子 5345
活躍度 1838
現金 2391 數碼元
存款 12001 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 20
註冊 2012-10-21
最喜愛的數碼暴龍  麥樂雞獸
最喜愛的數碼暴龍人物  樹莉觸手play
來自 長沙灣
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-6-16 16:16 發表
睇過01第1集
就會定型咗幼年期係唔會識其他絕招
卡牌遊戲無任何幼年期亦是因為設定咗幼年期係唔會攞嚟戰鬥
所以我始終睇唔順幼年期會有其他絕招出

至於熊貓獸,
我覺得呢隻野出& ...

熊貓獸

定位係正義既數碼暴龍

紅色圍巾就係正義既象徵

(裁決獸既紅色圍巾有同樣解釋

同一句說話毀了兩段友誼真諷刺
頂部
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線

原來邪惡熊仔獸係正義的

頂部
singing
高級馴獸師

UID 124290
精華 0
積分 1838
帖子 5345
活躍度 1838
現金 2391 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 20
來自 長沙灣
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-6-16 19:01 發表

原來邪惡熊仔獸係正義的

紅色圍巾

頂部
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
回復 #134 Ion 的帖子

個感想幾好丫
你睇到好多我無提及到的野

關於哥哥/姐姐果PART
其實係TBB自己亂編
我睇VCD版,光子郎叫太一佢地係叫番太一
亞武/小光都係一樣
其實02都係,無記錯冬姑頭都要叫大輔哥哥...
至於友樹,由於04刻意講佢弱小
所以佢叫人哥哥反而無咩問題

另外想kyexp兄打番獸嘅英文名嘅source+解釋
之前我至係有D唔記得打番
完咗10集我會double check一次
(岩岩睇完第10集)
例如Monzaemon熊仔獸咁,我見呢個名都幾獨特下
自己又唔係幾睇得明wikia個解釋
麻煩你得閒打番第7,8集數碼獸名的資料,thanks

頂部
singing
高級馴獸師

UID 124290
精華 0
積分 1838
帖子 5345
活躍度 1838
現金 2391 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 20
來自 長沙灣
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-6-16 20:59 發表
個感想幾好丫
你睇到好多我無提及到的野

關於哥哥/姐姐果PART
其實係TBB自己亂編
我睇VCD版,光子郎叫太一佢地係叫番太一
亞武/小光都係一樣
其實02都係,無記錯冬姑頭都要叫大輔哥哥...
至於友樹,由於0 ...

洗唔洗每集出場既獸都幫手copy埋d wiki過黎?

頂部

HKDMC重要聲明

本站只是一個自由的討論區,一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,

用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,而本站以即時上載留言的方式運作,

由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,

若讀者發現有留言出現問題,請聯絡 我們

HKDMC服務: 討論區 | 數碼暴龍對戰咭網站 | HKDMC網站 |

聯絡我們 | 使用條款 | 忘記密碼 | 壇規

© 1999/12 - 2020 HKDMC數碼暴龍市鎮 All rights reserved
版權所有,不得轉載