標題: [Not Yet Finished]數碼暴龍譯名表之一齊睇03馴獸師之王
kyexp
馴獸師

UID 127280
精華 0
積分 451
帖子 312
活躍度 451
現金 1973 數碼元
存款 590 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2013-5-26
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-6-16 08:59 PM 發表

關於哥哥/姐姐果PART
其實係TBB自己亂編
我睇VCD版,光子郎叫太一佢地係叫番太一
亞武/小光都係一樣
其實02都係,無記錯冬姑頭都要叫大輔哥哥...
至於友樹,由於04刻意講佢弱小
所以佢叫人哥哥反而無咩問題

又唔係亂編ge 佢地叫大過自己嘅人有時會用敬語
例如光子郎叫太一係會叫太一さん(太一先生)
全部人叫丈都會叫先輩(前輩)
就咁直譯會有d怪 所以先叫哥哥/姐姐

反而友樹就真係叫拓也做拓也お兄ちゃん(拓也哥哥)

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-6-16 08:59 PM 發表
另外想kyexp兄打番獸嘅英文名嘅source+解釋
之前我至係有D唔記得打番
完咗10集我會double check一次
(岩岩睇完第10集)
例如Monzaemon熊仔獸咁,我見呢個名都幾獨特下
自己又唔係幾睇得明wikia個解釋
麻煩你得閒打番第7,8集數碼獸名的資料,thanks

ok
Monzaemon(熊仔獸)/Waru Monzaemon(邪惡熊仔獸)
原名係源自近松門左衛門(Chikamatsu Monzaemon)
一位十七世紀嘅日本傳統木偶劇劇作家 對應翻熊仔獸嘅類型(Puppet型)
Waru(ワル)即係悪(惡)

本帖最近評分記錄
p010   2013-6-17 01:59 AM  活躍度  +96   helper
頂部
[廣告] 想玩韓國人氣ONLINE?全韓國第二位線上遊戲數碼暴龍RPG,即刻入黎啦!叫埋你D fd一齊玩
p010 (p0101023)
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
現金 46017 數碼元
存款 73755942 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
最喜愛的數碼暴龍  獸人加魯魯
最喜愛的數碼暴龍人物  冇邊個特別鐘意~
來自 香港
狀態 離線
第八集

幼年期I(Fresh):赤球獸,啫哩獸,可可獸,雪球獸
幼年期II(In-training):也也獸,貓貓獸,卡寶尼獸
成長期(rookie):獨角獸進化而成的加布獸

巴掌連環擊(Galactica Magnum Tail)
Galactica Magnum係某拳擊漫畫嘅招
動畫原創招

尾巴原子彈(Atomic Bomber Tail)

依招亦係動畫原創

仙人掌獸老師
完全沒有任何違和感...和老師的身份很match

仙人掌獸拳(Coconuts Punch)
呢招唔係尖尖碰碰拳
延伸閱讀:http://forum.hkdmc.org/Discuz/viewthread.php?tid=84604&extra=page%3D1
仙人掌獸用呢招嚟餵學生食野...

=====================================================
Cut片:無

所在地區:數碼獸學校,實際地區不明

評論:
用嚟介紹小泉資料的一集...和主線劇情無咩關係...
今集值得一讚的地方係數碼精靈學校
同埋可以見到幾隻幼年期數碼獸
帶顯出數碼世界的不同的一面

這一邊我看到賣旗的人,在不遠的地方我看到有個老人在乞錢.
有富人在粉嶺約埋三五知己打GOLF,另一邊我看到新聞那些住湯房的人在哭泣.
約親戚朋友出嚟食飯永遠有食唔哂的碟菜,而在第三世界有人連飯都無得食.
D富商秒秒中幾百萬上落,而香港人日忙夜忙番OT先賺到幾千蚊.
在夏天上堂搭地鐵D冷氣凍到唔少同學要著冷衫,另一邊地盤佬在烈日下暴曬.
而我,喺香港呢一個咁荒謬
頂部
[廣告] 人氣PS遊戲DigimonWorld?全港首創ps網上對戰?即刻入黎啦我們提供最齊全攻略全面解答
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
回復 #135 kyexp 的帖子

有幾個問題

1.喵喵獸的譯名source?
來自01的??
2.知唔知仲有冇其餘4隻幼年期的譯名出處?
(已知獨角獸,卡寶尼獸,雪球獸)
3.加布獸招野唔係讀 "薛fire"咩?
點解係"Petit Fire" ge?

4.仙人掌獸...呢招本身我同Ion傾過
傾過究竟尖尖碰碰拳係唔係誤譯
因為01 OP,仙人掌獸係以自身旋轉,發動攻擊(1:27)
http://www.youtube.com/watch?v=I0IFhpJtlhU
呢野好明顯個拳頭係有郁

而問題在於,喺成套01入面,見親仙人掌獸,都唔係自身旋轉咁攻擊
http://www.youtube.com/watch?v=e33YiyWvyVU
17:50
見,佢only射D針出去

咁樣尖尖碰碰仲係唔係拳呢?
定還是係2招嚟?
VCD就譯呢招做強力"廁"針

仙人掌獸呢招....01,02,04,savers好似都有不同版本..............
如果kyexp知道咩事麻煩詳細解釋下

===============================================================
Needle Spray (チクチクバンバン Chikuchiku Banban?, lit. "Prickly Bang-bang"): Further hardens the thorns on the end of its arms and bang-bang strikes the opponent.

嗱呢招無一隻字顯示到同"拳"有關,所以我覺得係TBB譯錯
VCD版嘅強力"廁"針又無咁靚
尖尖碰碰針又怪怪地...

Lightspeed Jabbing[4] (Mach Jab)[5]: Closes in at the speed of light to jab the enemy multiple times.
呢一招02,04都用過,2次都分別譯咗做尖尖碰碰拳
的確譯做仙人掌拳比較岩
因為佢係用拳頭去打,唔會覺得尖尖碰碰

結論:我覺得得opening果招先叫做"尖尖碰碰拳"
因為佢同時射D針出嚟,又用個拳頭fing
不過呢招得個睇字,實際上都無出現過

另外想問呢招oconut Punch (Coconuts Punch): Rains hits on a foe like falling coconuts.
乜鬼嚟

有富人在粉嶺約埋三五知己打GOLF,另一邊我看到新聞那些住湯房的人在哭泣.
約親戚朋友出嚟食飯永遠有食唔哂的碟菜,而在第三世界有人連飯都無得食.
D富商秒秒中幾百萬上落,而香港人日忙夜忙番OT先賺到幾千蚊.
在夏天上堂搭地鐵D冷氣凍到唔少同學要著冷衫,另一邊地盤佬在烈日下暴曬.
頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG專題網站
Ion
馴獸師

UID 92032
精華 0
積分 635
帖子 574
活躍度 635
現金 5016 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2010-2-2
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-6-17 03:42 AM 發表
第八集
...
喵喵獸(迪露獸幼年期),卡寶尼獸(劍道獸幼年期)

我未睇第八集 不過睇左你個post有o的野諗倒回左先
喵喵獸係咪叫"貓貓獸"??
卡寶尼獸同劍道獸我本身都唔知係邊隻
不過o係幅圖度除去我認得o既之後
卡寶尼獸係咪指個頭有頭盔o個隻??
如果係以我o既資料佢係叫嘉比獸,來源自超龍5
當然我未睇第八集,我唔知TVB點叫

另外你講幼年期招式問題
超龍0o個陣官方已經自我衝擊舊有設定......
雪球獸 ----- 鑽石星塵
貓貓獸 ----- 狐尾
以上都係來自CO-CO時o既記憶
雖然我都唔太喜歡
咁樣好似弱化晒以往淨識出泡沫o既幼年期~~

頂部
[廣告] 數碼暴龍對戰咭Alpha全圖鑑網站
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
回復 #148 Ion 的帖子

>>喵喵獸係咪叫"貓貓獸"
我都唔知,係kyexp譯...

>>卡寶尼獸係咪指個頭有頭盔o個隻??
yes

另外我開咗個post專係講仙人掌獸,因為我覺得呢隻野有多野可以講

頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG 2 (Digimon Master)南韓2009年中推出,想知更多詳情?入來看一看啦
singing
高級馴獸師

UID 124290
精華 0
積分 1838
帖子 5345
活躍度 1838
現金 2391 數碼元
存款 12001 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 20
註冊 2012-10-21
最喜愛的數碼暴龍  麥樂雞獸
最喜愛的數碼暴龍人物  樹莉觸手play
來自 長沙灣
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Ion 於 2013-6-17 14:02 發表

卡寶尼獸同劍道獸我本身都唔知係邊隻
不過o係幅圖度除去我認得o既之後
卡寶尼獸係咪指個頭有頭盔o個隻??
如果係以我o既資料佢係 ...

係囉

以前年糕獸都識出年糕球

但唔知點解後尾都係變翻泡沫

同一句說話毀了兩段友誼真諷刺
頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG 2 (Digimon Master)南韓2009年中推出,想知更多詳情?入來看一看啦
kyexp
馴獸師

UID 127280
精華 0
積分 451
帖子 312
活躍度 451
現金 1973 數碼元
存款 590 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-6-17 04:05 AM 發表
有幾個問題

1.喵喵獸的譯名source?
來自01的??

QUOTE:
原帖由 Ion 於 2013-6-17 02:02 PM 發表

哈哈 我有時真係唔記得coco/睡橫巷/其他香港嘅published譯名
好彩有ion兄做check同reference
其實我有諗過係喵喵定貓貓
因為佢原名Nyaromon嘅Nyaro係源自にゃにゃ(nyanya/貓叫擬聲詞)
所以我打咗喵喵獸

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-6-17 04:05 AM 發表
2.知唔知仲有冇其餘4隻幼年期的譯名出處?

赤球獸→基基獸→基爾獸
啫哩獸→軟糖獸→大耳獸
可可獸→朱古力獸→黑大耳獸
奇異獸→也也獸→小妖獸
詳細晏d再打

QUOTE:
3.加布獸招野唔係讀 "薛fire"咩?
點解係"Petit Fire" ge?

プチファイアー(爆炎火焰彈) 讀音係puchi faia
プチ(puchi)係法文petit嘅日文讀音
另法文petit=英文petty

QUOTE:
4.仙人掌獸...呢招本身我同Ion傾過
http://www.youtube.com/watch?v=I0IFhpJtlhU
呢野好明顯個拳頭係有郁

而問題在於,喺成套01入面,見親仙人掌獸,都唔係自身旋轉咁攻擊
http://www.youtube.com/watch?v=e33YiyWvyVU

定還是係2招嚟?

仙人掌獸呢招....01,02,04,savers好似都有不同版本..............

有嘢做 晏d再答
另謝謝你加我分

頂部
kyexp
馴獸師

UID 127280
精華 0
積分 451
帖子 312
活躍度 451
現金 1973 數碼元
存款 590 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Ion 於 2013-6-15 09:11 PM 發表
第六集
趕班細路出店外o個隻係咪02主角之一o既奇蹟裝甲體??但係邊隻..
輝二咁好身手o既...俾人反手綁住都可以平衡倒跳過去仲要o岩o岩好俾把鐮刀cut繩,少少偏差手都冇喎~
古洛頓獸臨尾做咩?係咁轉移進化 純粹show自己有得轉型態??
不過佢今集堅有大佬feel 印象中遲下變眾鬥士之o靚...

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-6-15 09:24 PM 發表
呢隻野無記錯得04/06出過場
XW出場好似係在Forest Z0ne果陣...
叫咩名唔記得咗
的確係裝甲體

呢度唔記得回
金剛杵獸 蟲蟲獸嘅奇蹟裝甲體

QUOTE:

知唔知仲有冇其餘4隻幼年期的譯名出處?

赤球獸(Jyarimon) 砂利(ジャリ/Jyari) 碎石咁解
→基基獸(Gigimon) 疑義(ギギ/Gigi) 懷疑咁解
→基爾獸(Guilmon) guile/guilt

啫哩獸(Zerimon) zeri(ゼリ) 即係jelly
→軟糖獸(Gummymon) gummy 即係gummy candy 橡皮軟糖咁解
→大耳獸(Terriermon) Terrier 梗犬咁解

可可獸(Cocomon) coco(cocoa) 即係可可
→朱古力獸(Chocomon) choco(chocolate) 即係朱古力
→黑大耳獸(lopmon) lop可以解垂耳 指垂耳兔

奇異獸(Kiimon) 奇異(キー/kii)
→也也獸(Yaamon) やんちゃ(yancha) 調皮咁解
另外也也獸同奇異獸個名可以合做ヤンキー(yankii) 即係不良少年
→小妖獸(Impmon) imp 小惡魔/小魔鬼咁解

QUOTE:
.仙人掌獸...呢招本身我同Ion傾過
呢野好明顯個拳頭係有郁

定還是係2招嚟?

===============================================================
Needle Spray (チクチクバンバン Chikuchiku Banban?, lit. "Prickly Bang-bang"): Further hardens the thorns on

the end of its arms and bang-bang strikes the opponent.

嗱呢招無一隻字顯示到同"拳"有關,所以我覺得係TBB譯錯
VCD版嘅強力"廁"針又無咁靚
尖尖碰碰針又怪怪地...

Lightspeed Jabbing[4] (Mach Jab)[5]: Closes in at the speed of light to jab the enemy multiple times.
呢一招02,04都用過,2次都分別譯咗做尖尖碰碰拳
的確譯做仙人掌拳比較岩
因為佢係用拳頭去打,唔會覺得尖尖碰碰

結論:我覺得得opening果招先叫做"尖尖碰碰拳"
因為佢同時射D針出嚟,又用個拳頭fing
不過呢招得個睇字,實際上都無出現過

另外想問呢招oconut Punch (Coconuts Punch): Rains hits on a foe like falling coconuts.
乜鬼嚟

其實又係動畫組原創設定
Chikuchiku Bang Bang(尖尖碰碰拳)呢個係暴龍機年代已經有嘅睡橫巷譯名
原設定(暴龍機設定)嘅尖尖碰碰拳係喺拳頭伸d刺出嚟 然後打人

所以譯做尖尖碰碰拳都唔錯

係東映自己原創風行 將尖尖碰碰拳變左做(自轉)射d刺出嚟 (DA/DS)
咁其實既然原音係Chikuchiku Bang Bang
我覺得照跟用尖尖碰碰拳都ok

而DF既仙人掌獸 我前面都講過嗰招其實唔係尖尖碰碰拳
嗰招動畫原音係叫Togemon Punch(直譯係仙人掌獸拳)
係DF動畫原創嘅招 不過就同Mach Jab嘅描述一樣
係快速連環拳

至於Coconuts Punch就係鎚擊(好似暴雷鎚擊咁樣)

頂部
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
幼年期果到
我想問紅字係咩意思?
同埋麻煩標明邊D係官方譯作,邊D係你譯

頂部
kyexp
馴獸師

UID 127280
精華 0
積分 451
帖子 312
活躍度 451
現金 1973 數碼元
存款 590 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-6-17 10:30 PM 發表
幼年期果到
我想問紅字係咩意思?
同埋麻煩標明邊D係官方譯作,邊D係你譯

紅字係標番嗰集登場嘅幼年期
其實我冇乜點用自己嘅創意去譯
我基本上係憑記憶打 但難免有錯漏
因為有時coco 睡橫巷 同tvb嘅譯名各有不同
所以要靠你同ion兄睇下

我只係喺唔肯定 or 官方譯法有錯嗰陣先會+自己嘅判斷
btw 下次有唔肯定嘅情況 我會標明

頂部
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
麻煩兩位可唔可以睇咗第11集,第9,10集遲D先處理
不便之處,敬請原諒

頂部
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
還有1樣野就係希望kyexp兄補番第1-3集的資料
例如我第11集
冰熊獸先識出Blizzard Blaster (Snow Bomber)
TBB叫呢招做雪槍掃射
網上翻譯叫呢招做雪球炮轟

第3集招
Crystal Breeze (カチカチコッチン Kachikachi Kocchin?, lit. "Frozen Tinkling")
TBB叫做雪球炮轟
網上翻譯叫做冰柱飛吹

好明顯又係誤譯嚟...
所以勞煩你提供埋1-3的資料,我地再研究下有咩奇怪地方

頂部

HKDMC重要聲明

本站只是一個自由的討論區,一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,

用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,而本站以即時上載留言的方式運作,

由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,

若讀者發現有留言出現問題,請聯絡 我們

HKDMC服務: 討論區 | 數碼暴龍對戰咭網站 | HKDMC網站 |

聯絡我們 | 使用條款 | 忘記密碼 | 壇規

© 1999/12 - 2020 HKDMC數碼暴龍市鎮 All rights reserved
版權所有,不得轉載