標題: [Not Yet Finished]數碼暴龍譯名表之一齊睇03馴獸師之王
p010 (p0101023)
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
現金 46017 數碼元
存款 73755942 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
最喜愛的數碼暴龍  獸人加魯魯
最喜愛的數碼暴龍人物  冇邊個特別鐘意~
來自 香港
狀態 離線
第十一集

占卜市集的數碼獸群

路人和顧客:南瓜獸x2,礦石獸,曱甴獸,基剎獸,左輪獸,垃圾桶獸x2,布尼獸,軟糖獸x2,BB獸,小狗獸,艾力獸,五角星獸,
芝蒙獸,鼻涕獸,小惡魔獸,毛人獸,雪人獸,達露獸,奇鳥獸

疑似占卜師:公公獸,悟空獸,食夢獸,*鬼仙人掌獸

亮點:垃圾桶獸原來個樣真係好似垃圾蟲

註1:
xw譯做邦卓獸(Ponchomon)
poncho 南美雨披咁解
佢本身有"可能係死於意外嘅仙人掌獸變成"嘅傳言

鬼仙人掌獸係巴達獸嘅純真裝甲體

路人和顧客:亞基利獸,乾屍獸/木乃伊獸,猛鬼獸x2,大耳獸,大便獸,死神獸,蛋蛋獸,蟲蟲獸,薯仔獸,加支獸,伊賀獸
疑似占卜師:婆婆獸,煙霧獸,鼻屎獸,紅鼻屎獸

路人/顧客:蛋蛋獸x3
占卜師:帽子猛鬼獸(Soulmon)
ds係譯做帽子猛鬼獸
另猛鬼獸(Bakemon)嘅Bake
即係化け物(Bakemono) 怪物咁解

瘋狗獸和熊仔獸

戀愛占卜師宇宙腦魔

醉酒占卜師怪蛙獸
內容改寫:
8:41 怪蛙獸本來是用醉酒占卜術,以醉?程度去占卜,睇佢個樣就知
但TVB改寫成夢占卜法,利用半夢半醒的方法去占卜...

占星占卜師土人獸(Sepikmon)
sepik 即係新畿內亞嘅塞皮克河 暗指土著
另土人獸係穿山獸嘅友情裝甲體

==========================================

雪槍掃射(Snow Bomber)
用雪鎗Romeo進行掃射
第三集都提及過...其實呢招原名係雪球炮轟
由於"雪球炮轟安咗去第2招,TBB就將呢招改咗個新名叫做"雪槍掃射"

炎鬥士-炎龍獸
炎龍獸(Vritramon)
vritra 印度神話嘅巨龍弗栗多,係阿修羅神
同印度神話中嘅雷神因陀羅(indra)係仇敵        
(十二神將嘅戰馬獸indramon就係用咗依個名)
==========================================
敵人

高力獸(Golemon)
gole 即係golem 魔像戈侖咁解
沒有意識的數碼獸
04作為古洛頓獸的手下,可以透過他的神秘瓶子製造出高力獸

必殺技:超熱氣炮(Curse Crimson)
Curse Crimson直譯係深紅色詛咒
カース(curse)暗指ガス(gas)
crimson可能指氣體為紅色

========================================================
剪片:無

所在地區:占卜師之村

評:
我覺得呢一集...
前好後差
前面見到數碼市集,不同數碼獸的居民,
亦見到不同的占卜師,可以見到製作十分用心.
但是我覺得由巨岩獸轉去炎龍獸呢個過程做得唔好...
本身嘅敵人係巨岩獸同高力獸,無啦啦變咗做炎龍獸...
然後高力獸被炎龍獸打低,巨岩獸就潛水...
同樣身為獸型,巨岩獸應該擁有和炎龍獸匹敵的力量,巨岩獸又點會怕咗佢而走佬???
高力獸一開始講到佢好勁咁,突登舖個場面俾佢,
去到第14集就濫哂,成隊高力獸軍團...
本身高力獸一隻岩石數碼獸,作為古洛頓獸的手下係好合適;
但可惜最後只淪為超級卒仔一名

這一邊我看到賣旗的人,在不遠的地方我看到有個老人在乞錢.
有富人在粉嶺約埋三五知己打GOLF,另一邊我看到新聞那些住湯房的人在哭泣.
約親戚朋友出嚟食飯永遠有食唔哂的碟菜,而在第三世界有人連飯都無得食.
D富商秒秒中幾百萬上落,而香港人日忙夜忙番OT先賺到幾千蚊.
在夏天上堂搭地鐵D冷氣凍到唔少同學要著冷衫,另一邊地盤佬在烈日下暴曬.
而我,喺香港呢一個咁荒謬
頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG專題網站
Ion
馴獸師

UID 92032
精華 0
積分 635
帖子 574
活躍度 635
現金 5016 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2010-2-2
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線
關於仙人掌獸o既絕招問題
我o既資料當然冇kyexp咁詳細
不過我能夠將我所知o既講晒出o黎分享下

我認識仙人掌獸係超龍4出o個陣
我諗大家都知 當年超龍機每出一代
出左o的新獸,每隻都至少有兩張設定圖
1.基本人設圖 http://wikimon.net/File:Togemon.jpg
2.必殺技圖(好多都做左暴龍卡)
當年我買左超龍1-5正文社o既中文攻略本
裡面每隻獸o既簡介都一定有依兩張圖
(元祖暴龍機o既獸都有必殺技圖 不過我冇買過任何元祖機o既攻略本,所以唔知係一出機就有必殺技圖
定係後來先出返o的必殺技圖樣o既暴龍卡)
超龍4攻略本
仙人掌獸必殺技係"尖尖碰碰拳"
o個幅圖我已經搵唔返...
但好彩kyexp貼左幅圖出o黎

我能夠講 當年我見過尖尖碰碰拳o既必殺技圖
就係依個樣~~

另多得kyexp兄o既解答
終於解開左之前我同版主對01"尖尖碰碰拳/強力刺針"o既疑惑......
原來只係動畫版將佢個表現方式轉左......其實都係"尖尖碰碰拳"......
另外kyexp兄提起左一個名"睡橫巷"(我唔敢打正名..怕會審查...)
其實當年"尖尖碰碰拳"或者"小型火焰"依o的名,係正文社定係"睡橫巷"改嫁呢??
我淨係知攻略本係由正文社出
或者由CO-CO公佈~

另外因為我頭先想o係網上摷必殺技圖
"尖尖碰碰拳"就搵唔倒...
但意外搵倒其他圖 所以分享下
亦都可以作為延伸討論
http://wikimon.net/Bo-84
http://wikimon.net/Bo-582
http://www.toei-anim.co.jp/tv/dejimon/chara/togemon.html
因為我懶得註明出處 所以索性post link
頭兩幅圖 算唔算係"尖尖碰碰拳"呢??
第三幅圖o既右上小圖 係咪只係普通拳擊??

QUOTE:
原帖由 singing 於 2013-6-17 03:26 PM 發表
係囉
以前年糕獸都識出年糕球
但唔知點解後尾都係變翻泡沫

以我當年睇o既超龍1攻略本
年糕獸o既必殺技都係"泡"咋喎...
超龍3o既煙霧獸o既必殺技就真係"煙/煙霧"(唔記得有冇"霧"字...)

頂部
[廣告] 數碼暴龍對戰咭Alpha全圖鑑網站
singing
高級馴獸師

UID 124290
精華 0
積分 1838
帖子 5345
活躍度 1838
現金 2391 數碼元
存款 12001 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 20
註冊 2012-10-21
最喜愛的數碼暴龍  麥樂雞獸
最喜愛的數碼暴龍人物  樹莉觸手play
來自 長沙灣
狀態 離線
年糕球好似01有出過,但之後再出都變翻泡沫

同一句說話毀了兩段友誼真諷刺
頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG 2 (Digimon Master)南韓2009年中推出,想知更多詳情?入來看一看啦
Ion
馴獸師

UID 92032
精華 0
積分 635
帖子 574
活躍度 635
現金 5016 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2010-2-2
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-6-18 03:12 AM 發表
第十一集

路人和顧客:南瓜獸x2,礦石獸,甲由獸,基剎獸,神槍獸,垃圾桶獸x2,布尼獸,軟糖獸x2,茶果獸,小狗獸,艾力獸,五角星獸,
老鼠獸,鼻涕獸,小惡魔獸,毛人獸,雪人獸,比拉獸,奇鳥獸

疑似占卜師:公公獸,悟空獸,食夢獸,鬼仙人掌獸

亮點:垃圾桶獸原來個樣真係好似垃圾蟲

路人和顧客:亞基利獸,乾屍獸/木乃伊獸,猛鬼獸x2,大耳獸,大便獸,死神獸,蛋蛋獸,蟲蟲獸,薯仔獸,加支獸,伊賀獸
疑似占卜師:婆婆獸,煙雲獸,鼻屎獸,紅鼻屎獸

你依兩張圖堅正
絕對值得cap低續隻睇!!

原來o個隻叫"茶果獸"...TVB 02叫"BB獸"...o個陣聽倒真係想嘔...
神槍獸 <-----令我諗起超龍5隻左輪獸,但其實係咪同一隻?但我見佢下半身又唔同樣...
五角星獸 <-----超龍1 o個陣叫流星獸
老鼠獸 <-----叫芝蒙獸,不論o係暴龍機3代o既大便獸簡介,定係TVB 01都係咁叫~
婆婆獸 <-----我以前睇CO-CO係叫亞婆獸
公公獸 <-----依隻就唔記得係亞公獸定老伯獸(我知兩個爭好遠..真係唔記得...)
垃圾桶獸 <-----終於見倒佢下半身...的確好似我地香港垃圾蟲o既形象...
亞基利獸,乾屍獸 <-----竟然o黎客串..你唔cap圖真係睇唔倒...真係要講多次..你依兩幅圖真係cap得好~!
煙雲獸 <-----超龍3 o個陣叫煙霧獸
伊賀獸 <-----我睇唔倒正面~我以前聽過一隻叫"忍者豆豆獸" 我想問係咪同一隻??

第八同十一集我今晚睇...

頂部
singing
高級馴獸師

UID 124290
精華 0
積分 1838
帖子 5345
活躍度 1838
現金 2391 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 20
來自 長沙灣
狀態 離線

QUOTE:

話說唔講唔覺

原來流星獸背影係咁Q有型

頂部
[廣告] 想玩韓國人氣ONLINE?全韓國第二位線上遊戲數碼暴龍RPG,即刻入黎啦!叫埋你D fd一齊玩
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
回復 #160 Ion 的帖子

你應該記得我第6集個comment
就係我十分喜歡04呢一種表現數碼世界另一面嗁方式,
which 01-03係唔未試過咁樣做
04有好多細緻位,唔留心睇,真係會走漏眼
所以我突登cap出嚟

關於你記憶中嘅譯名同我嘅,當中的差別主要來自:
我係動畫開始睇,你就係原祖超龍開始
咁所以,詳細解釋我諗又要等kyexp逐個講番...

茶果獸係我自己譯,因為佢好似荼果
左輪獸你岩,因為VCD係叫神槍獸
老鼠獸同上,VCD叫芝蒙獸
忍者豆豆獸好似係紫色

有富人在粉嶺約埋三五知己打GOLF,另一邊我看到新聞那些住湯房的人在哭泣.
約親戚朋友出嚟食飯永遠有食唔哂的碟菜,而在第三世界有人連飯都無得食.
D富商秒秒中幾百萬上落,而香港人日忙夜忙番OT先賺到幾千蚊.
在夏天上堂搭地鐵D冷氣凍到唔少同學要著冷衫,另一邊地盤佬在烈日下暴曬.
頂部
singing
高級馴獸師

UID 124290
精華 0
積分 1838
帖子 5345
活躍度 1838
現金 2391 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 20
來自 長沙灣
狀態 離線
原祖超龍+1

記得以前仲有coco送既攻略書仔

頂部
[廣告] 想玩韓國人氣ONLINE?全韓國第二位線上遊戲數碼暴龍RPG,即刻入黎啦!叫埋你D fd一齊玩
kyexp
馴獸師

UID 127280
精華 0
積分 451
帖子 312
活躍度 451
現金 1973 數碼元
存款 590 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2013-5-26
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線
回復 #157 p010 的帖子

-茶果獸
Pipimon
pipi 即係pippin 飯後果(特指蘋果)咁解

-比拉獸
應該係達露獸(Delumon)
delu 即係deluxe

-鬼仙人掌獸(Ponchomon)
xw譯做邦卓獸
poncho 南美雨披咁解
佢本身有 可能係死於意外嘅仙人掌獸變成嘅傳言
所以我覺得譯做鬼仙人掌獸is ok
另鬼仙人掌獸係巴達獸嘅純真裝甲體

-帽子猛鬼獸(Soulmon)
ds係譯做帽子猛鬼獸
另猛鬼獸(Bakemon)嘅Bake
即係化け物(Bakemono) 怪物咁解

-占星占卜師唔知咩獸
土人獸(Sepikmon)
sepik 即係新畿內亞嘅塞皮克河 暗指土著
另土人獸係穿山獸嘅友情裝甲體

火神獸(Agnimon)
1.火龍碎裂腳(Salamander Break)
譯法: 招式使出方法(火焰旋風腳)
跟番火龍烈焰拳(Burning Salamander)
將Salamander(沙羅曼蛇/火蜥蜴)譯做火龍

Agni 印度神話嘅火神阿耆尼

-高力獸(Golemon)
1.超熱氣炮(Curse Crimson)
譯法: 招式使出方法(噴出高熱氣體)
Curse Crimson直譯係深紅色詛咒
カース(curse)暗指ガス(gas)
crimson可能指氣體為紅色

gole 即係golem 魔像戈侖咁解

-冰熊獸(Chakkumon)
冰熊獸總共有三招主要必殺技
Snow Bomber 用雪鎗Romeo進行掃射
Tsurara Lala 身體變成冰柱 即係急凍冰柱
Kachikachi Kocchin 用口噴出冷凍氣體

問題喺tvb將Kachikachi Kocchin譯做雪球炮轟
Snow Bombe譯做雪鎗掃射

咁其實Kachikachi Kocchin只係一堆結冰擬聲詞 好難直譯
我懷疑睡橫巷provide左雪球炮轟呢個名for Snow Bomber(直譯 簡單易明)
但tvb搞錯左 將Kachikachi Kocchin當做Snow Bomber
所以之後將錯就錯 譯Snow Bombe做雪鎗掃射(就番招式使出方法)

我perfer Snow Bomber譯做雪鎗掃射 or 雪球炮轟都ok
但Kachikachi Kocchin就可以跟網上 or 其他翻譯

另Chakku 即係着氷(chakuhyou) 積冰咁解

頂部
kyexp
馴獸師

UID 127280
精華 0
積分 451
帖子 312
活躍度 451
現金 1973 數碼元
存款 590 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2013-5-26
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Ion 於 2013-6-18 07:53 AM 發表
其實當年"尖尖碰碰拳"或者"小型火焰"依o的名,係正文社定係"睡橫巷"改嫁呢??
我淨係知攻略本係由正文社出
或者由CO-CO公佈~

總而言之有睡記嘅譯名 tvb同雜誌就多數照跟 or 做參考再修改
冇就自己原創風行 各有各譯 呢個就係譯名差異嘅主因

如果你對呢d香港暴龍翻譯史有興趣
我可以另開post詳細解釋

QUOTE:
原帖由 Ion 於 2013-6-18 07:53 AM 發表
另外因為我頭先想o係網上摷必殺技圖
"尖尖碰碰拳"就搵唔倒...
但意外搵倒其他圖 所以分享下
亦都可以作為延伸討論
因為我懶得註明出處 所以索性post link
頭兩幅圖 算唔算係"尖尖碰碰拳"呢??
第三幅圖o既右上小圖 係咪只係普通拳擊??

應該算
喺拳頭伸d刺出嚟打人係尖尖碰碰拳
自轉然後射d刺出嚟係尖尖碰碰拳
就咁噴d刺出嚟都係尖尖碰碰拳

仙人掌獸表示:......

另外第三幅圖應該只係普通拳擊

頂部
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
麻煩兩位睇埋第9,10集
我自己已經睇咗

至於你地上面既回覆,我聽日先回覆
另外我會開一個專係講仙人拳獸既POST作延伸討論

頂部
Ion
馴獸師

UID 92032
精華 0
積分 635
帖子 574
活躍度 635
現金 5016 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2010-2-2
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線
第八集
仙人掌獸做老師我覺得又奇怪又搞笑
佢個樣木口木面 講野冇o黎表情~

數碼世界唔係有佢地o既數碼文字嫁咩...
點解塊黑板係寫日文......(你當我挑骨頭啦...)
記得01o個陣光子郎仲要解文去幫亞古獸同加布獸究極進化~~

貓貓獸o的招式雖然對比起成長期o既數碼獸一定係弱
但對比返o的淨識出"泡"o既幼年期,佢真係勁好多囉...
如果幼年期之間對戰 其他好難打贏佢...

仙人掌獸拳睇落都唔係弱招喎~
雖然拳套冇刺針 但係個連環拳壓制性高
用o係實戰我覺得仲有機會打到敵人混亂
可惜01隻仙人掌獸冇用過啦~

小泉同獨角獸跌落水之後有進化光
我仲以為會係仙女獸抱住獨角獸飛返上水面...
但係獨角獸原來本身已經識進化做加布獸
佢為左唔想異於常人(指班同學)
平時仲係維持o係獨角獸o既狀態
咁就驗證左以前妖狐獸講o既"數碼獸會維持o係自己認為最合適o既狀態"依個講法(係咪妖狐獸講?定係迪路獸?我唔肯定有冇記錯)

http://www.youtube.com/watch?v=KmeuJPQX6oc <----- 17:43開始
加布獸"飛"向嘉比獸o個下真係好型~ <----- 18:00
佢俾我突然有種天使獸o既感覺.. 唔知係咪因為兩者o既顏色都似呢~有白有藍~
跟住佢Dup低頭伸角o個下我仲期望緊佢會唔會嗌"小角突擊"..可惜冇..純粹普通角撞...
而佢18:07 o個下個樣其實真係幾恐怖...我諗住嘉比獸又會嚇親...

突然諗起有樣野想問 原來一直都唔知
就係波高獸同問答獸其實係咩階段?
我覺得前者似成長後者似成熟..
定兩隻都成長?
同埋o係DIgimon設定佢地隻有冇相關進化路線
不論進化前或進化後o既階段

我打字慢,所以想續集續集分post回,希望版主唔好介意..

頂部
Ion
馴獸師

UID 92032
精華 0
積分 635
帖子 574
活躍度 635
現金 5016 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2010-2-2
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線
第九集

問答獸語錄(節錄),
搵生果時:"我係問答獸唔係傻瓜獸"
食"生"果時:"點解唔早o的出聲呀~~"
佢把聲真係好正!個配音員掂~!

今集見倒"急凍冰柱"用作攻擊技

食夢獸把聲好阿伯feel...
惡夢症後群 --- 蛋蛋獸同食夢獸共同招式??
咁想乘機問下kyexp兄 兩者o既招名來源(如日文/英文)有冇分別

食夢獸被淨化後就有返神聖環..
原來佢被邪惡控制與否係用依個方法去區分...

http://www.youtube.com/watch?v=B4F1WKiqcRI <----- 20:25
輝二暴龍機講野o個個係咪就係神聖天女獸?
同埋佢最重要o既第二句我聽唔倒..(問答獸你e~乜鬼...)

頂部

HKDMC重要聲明

本站只是一個自由的討論區,一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,

用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,而本站以即時上載留言的方式運作,

由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,

若讀者發現有留言出現問題,請聯絡 我們

HKDMC服務: 討論區 | 數碼暴龍對戰咭網站 | HKDMC網站 |

聯絡我們 | 使用條款 | 忘記密碼 | 壇規

© 1999/12 - 2020 HKDMC數碼暴龍市鎮 All rights reserved
版權所有,不得轉載