標題: [Not Yet Finished]數碼暴龍譯名表之一齊睇03馴獸師之王
p010 (p0101023)
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
現金 46017 數碼元
存款 73755942 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
最喜愛的數碼暴龍  獸人加魯魯
最喜愛的數碼暴龍人物  冇邊個特別鐘意~
來自 香港
狀態 離線
回復 #168 Ion 的帖子

見你岩岩打,回咗你先

問答獸配音員係小剛,波高獸配配音員係小光

食夢獸阿伯feel,因為佢捲起手袖=.=?
我只聯想到pkmon果隻食夢獸,又係象嚟

好明顯係神聖天女獸(大雄),不過加咗D聲音效果而已
佢第2句意思係"你一定要再成熟D先得"
不過我就聽到"你一定要有興趣成熟先得"
我估應該有D野出錯,興趣應該係--->

這一邊我看到賣旗的人,在不遠的地方我看到有個老人在乞錢.
有富人在粉嶺約埋三五知己打GOLF,另一邊我看到新聞那些住湯房的人在哭泣.
約親戚朋友出嚟食飯永遠有食唔哂的碟菜,而在第三世界有人連飯都無得食.
D富商秒秒中幾百萬上落,而香港人日忙夜忙番OT先賺到幾千蚊.
在夏天上堂搭地鐵D冷氣凍到唔少同學要著冷衫,另一邊地盤佬在烈日下暴曬.
而我,喺香港呢一個咁荒謬
頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG 2 (Digimon Master)南韓2009年中推出,想知更多詳情?入來看一看啦
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
回復 #167 Ion 的帖子

我都好鐘意用仙人掌獸做老師
唔知點解,我覺得好合適
但例如savers佢扮演搞事既數碼獸,我覺得完全係mismatch

數碼文字你細心...的確唔應用日文

"數碼獸會維持o係自己認為最合適o既狀態"我覺得係妖孤獸講
因為我印象中01,02唔會講太多呢D野
反而03就著重係數碼獸既型態
因為古拉獸退化唔到果集
至於幼年期同成長期,我就覺得應該停留係成長期比較合適
因為睇憤01,你話係獨角獸自由咁選擇進化,我覺得比較怪

波高獸同問答獸都係成長期,我記憶中2隻都無進化路線
同埋2隻都好似無招出(喵喵怪都識瘋狂亂抓...)

有富人在粉嶺約埋三五知己打GOLF,另一邊我看到新聞那些住湯房的人在哭泣.
約親戚朋友出嚟食飯永遠有食唔哂的碟菜,而在第三世界有人連飯都無得食.
D富商秒秒中幾百萬上落,而香港人日忙夜忙番OT先賺到幾千蚊.
在夏天上堂搭地鐵D冷氣凍到唔少同學要著冷衫,另一邊地盤佬在烈日下暴曬.
頂部
[廣告] 想玩韓國人氣ONLINE?全韓國第二位線上遊戲數碼暴龍RPG,即刻入黎啦!叫埋你D fd一齊玩
Ion
馴獸師

UID 92032
精華 0
積分 635
帖子 574
活躍度 635
現金 5016 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2010-2-2
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線
第十集

巨岩獸 ----- 大地怒震
招式表現好誇張..真係山崩地裂...

礦石獸將身體變色o黎保護野狼獸(保護色?)
唔知依招有冇名堂 佢冇嗌招名 只係動畫原創o既得意技?

古洛頓獸又發揮佢大佬級o既戰力
佢出左一招 我聽倒o既係
靈蛇霹靂 ----- 雙槌攻擊 可以向同一個對手"拍擊"或者同時攻擊兩個對手

礦石獸 ----- 憤怒之石
唔同於以往不論暴龍卡定係動畫01 o既演繹
以前出法係Dup低少少頭然後o係頭後面噴舊石出o黎
但今次佢個出法係:突然成身十幾廿舊石圍住礦石獸 然後用o黎牽制住對手
有o的似防禦技

我記得04出場過礦石獸>鑽石獸依一幕
係咪就係依隻礦石獸?睇依集見倒隻礦石獸咁搏命我仲以為佢會進化~~

最後輝二進化倒做銀狼獸 叫做撞走左巨岩獸~
不過小泉個戰魂就俾佢灥左~~

銀狼獸又係一隻我唔鍾意個設計o既數碼獸
機械化得好徹底~仲要有埋轆...o的轆仲同飛機一樣曉"放下收起"...真係好唔數碼獸feel...
其實基本上輝二所有進化我都唔鍾意...不過等o個o的形態出場時我先再嘈...

頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG 2 (Digimon Master)南韓2009年中推出,想知更多詳情?入來看一看啦
Ion
馴獸師

UID 92032
精華 0
積分 635
帖子 574
活躍度 635
現金 5016 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2010-2-2
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線
第十一集

古洛頓獸"整"高力獸個方法
我覺得有o的似02亞基利獸個情況

宇宙腦魔 = 劍皇獸把聲...配親依種"喇喇"地o既都係佢...丫..諗起阿丈...oh no...原來係阿丈...(點解個"喇"字顯示唔倒o既...)

班主角都當左笨蛋獸係野人獸..
好似官方都自嘲兩隻獸設計得太似咁~~

冰熊獸 ----- 雪槍掃射 <---印象中之前十集未出過
冰熊獸o既戰魂都冇埋...

炎龍獸出場o個下嚇親,竟然同火神獸同場(我發覺其實唔記得晒o的劇情都幾好..成日有驚喜...)
笨蛋獸都進化倒做炎龍獸?!
咁咪即係話其實上集礦石獸係真係有可能俾佢進化倒做銀狼獸?!
撇除左講礦石獸控唔控制倒自己個意識先
咩依o的戰魂唔係一定要用返o係被選中o既人身上嫁咩??

炎龍獸對翼係用火做成 好型
最後出現戰暴VS鋼鐵加魯魯??

QUOTE:
原帖由 kyexp 於 2013-6-18 09:25 PM 發表
-比拉獸
應該係達露獸(Delumon)
delu 即係deluxe

另鬼仙人掌獸係巴達獸純真裝甲體

另土人獸係穿山獸友情裝甲體

我想知版主o的圖度邊隻係達露獸?
我搵唔倒o既...

兩隻裝甲體完全冇晒兩隻成長期o既特徵..好似連紋章o既符號都唔見
好似當初設計左o的獸然後夾硬ut落去填滿02主角o既裝甲體咁...
我記得o係之後唔知邊集會出現隻由V仔獸唔知用咩裝甲進化o既人馬型曉射箭o既獸
o個隻個皮膚好明顯係V仔獸o個隻藍色~依種先正路嘛~
鬼仙人掌獸我寧願你話係仙人掌獸o既裝甲體......
尤其之前kyexp兄講過裝甲體個設定係於成熟期之上,俾仙人掌獸進化我會較為接受~~

終於睇晒八至十一集......

頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG專題網站
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
好野好野,咁都俾你一次過睇哂4集...
弓喜你
達露獸我聽TBB譯係比拉獸...
01網上冇source- -
第46集....
VCD好似係華拉獸

右下角

其他都係聽日先回,好鬼累

頂部
Ion
馴獸師

UID 92032
精華 0
積分 635
帖子 574
活躍度 635
現金 5016 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2010-2-2
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kyexp 於 2013-6-17 06:06 PM 發表
金剛杵獸 蟲蟲獸奇蹟裝甲體

依隻正路
起碼真係隻"蟲",亦都成身金色~

QUOTE:
原帖由 kyexp 於 2013-6-17 06:06 PM 發表
赤球獸→基基獸→基爾獸
哩獸→軟糖獸→大耳獸
可可獸→朱古力獸→黑大耳獸
奇異獸→也也獸→小妖獸

終於知道晒o的03主角o既幼年期名~~唔該晒~!
動畫通常都唔會介紹o的主角o既幼年期~尤其幼年期1
搞到明明好認識o的主角o既成長至究極
但偏偏對佢地o既幼年期就一無所知咁...

QUOTE:
如果你對呢d香港暴龍翻譯史有興趣
我可以另開post詳細解釋

嘩~我地越吹越引申更加多topic出o黎~~
不過翻譯史依個可以留待遲下再遲下先~到時再o係依個topic慢慢吹~
反而我想你post埋Digimon Battle Chronicle o既招表...........當然都係得閒先..勞煩晒...

另外我諗版主如果係諗住依個topic係作o黎做一個資料庫o既話
遲下都要整體執一執成個topic
例如可能要將佢每個整理好o既04每集post排返序或者擺做頭post甚至乎分topic等等等等...
如果唔係想續頁摷返資料都幾困難~不過係大工程......

頂部
Ion
馴獸師

UID 92032
精華 0
積分 635
帖子 574
活躍度 635
現金 5016 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2010-2-2
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-6-18 04:35 PM 發表
你應該記得我第6集個comment
就係我十分喜歡04呢一種表現數碼世界另一面方式,
which 01-03係唔未試過咁樣做
04有好多細緻位,唔留心睇,真係會走漏眼
所以我突登cap出

依種數碼世界好人性化~
佢地唔係野獸
佢地都有語言有文字
仲可以o係有限o既一生裡面作出幾級o既進化
個身體構造仲發達過人類~
所以有"市集"依種情境我覺得先最符合數碼世界o既世界觀
冇可能o係有文明o既情況下都仲好似o的牛咁淨係識o係地上鬥撞o架~~

同埋你"走漏眼"依句形容得好貼切
o個幾秒你唔cap低慢慢睇
真係會睇漏好多野~~
某程上我仲覺得唔仔細睇會晒左製作組o既心機~~

http://www.youtube.com/watch?v=6HkcQmhMJtM
另外依條片o係今朝無意中搵倒
唔知你睇過未~你可以由 1:00開始睇 睇廿零秒倒~~
至於段片個標題可以不理...(我都係見下面o的comment話唔駛理..)
同埋如果個標題係真 我相信依個論壇冇理由冇公佈~~

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-6-19 01:22 PM 發表
我都好鐘意用仙人掌獸做老師
唔知點解,我覺得好合適

至於幼年期同成長期,我就覺得應該停留係成長期比較合適
因為睇憤01,你話係獨角獸自由咁選擇進化,我覺得比較怪.

仙人掌獸有時o的反應會令佢對眼(?)變大變細 好搞笑~
加埋佢o個集o既裝束都轉左幾次 都好過癮~

我都認同維持o係成長期係最好~
始終成長期先有基本o既戰鬥力~
同埋起碼有手有腳先...
當然睇慣01絕對係一大原因..大家都明白咩係先入為主...

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-6-19 01:22 PM 發表

右下角

哦~見倒喇~~超龍4達路獸~
在我o黎講佢可以作為奇鳥獸o既進化路線~!

丫係...數數手指第十一集即係等如睇到星期四...
咁我星期五或六先再交數......
當然交數係"半"講笑..(我承認都係"半"..)
當係乘機完整睇返一次04都係一種享受o黎~~~

頂部
[廣告] 人氣PS遊戲DigimonWorld?全港首創ps網上對戰?即刻入黎啦我們提供最齊全攻略全面解答
singing
高級馴獸師

UID 124290
精華 0
積分 1838
帖子 5345
活躍度 1838
現金 2391 數碼元
存款 12001 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 20
註冊 2012-10-21
最喜愛的數碼暴龍  麥樂雞獸
最喜愛的數碼暴龍人物  樹莉觸手play
來自 長沙灣
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Ion 於 2013-6-19 15:22 發表

依種數碼世界好人性化~
佢地唔係野獸
佢地都有語言有文字
仲可以o係有限o既一生裡面作出幾級o既進化
個身體構造仲發達過人類~
所以有"市集"依種情境我覺得先最符合數碼世界o既世界觀
冇可能o係有文明o既 ...

條片只不過係遊戲版既宣傳片

個標題真係好fake

仲有個市集就係遊戲既起始城鎮

同一句說話毀了兩段友誼真諷刺
頂部
[廣告] 想玩韓國人氣ONLINE?全韓國第二位線上遊戲數碼暴龍RPG,即刻入黎啦!叫埋你D fd一齊玩
Ion
馴獸師

UID 92032
精華 0
積分 635
帖子 574
活躍度 635
現金 5016 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2010-2-2
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-6-19 01:15 PM 發表
問答獸配音員係小剛,波高獸配配音員係小光

食夢獸阿伯feel,因為佢捲起手袖=.=?

丫...其實我唔知小剛同小光中文把聲係點......

竟然打漏左最關鍵o既字眼...
我係想話"食夢獸把聲好阿伯feel..."
唔似成長期o既DM
不過算啦..反正機甲蟲獸同蠟燭獸都可以有長老~
你唔好整隻戰暴食奶嘴就得喇...

頂部
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
>>另外我諗版主如果係諗住依個topic係作o黎做一個資料庫o既話
例如可能要將佢每個整理好o既04每集post排返序或者擺做頭post甚至乎分topic等等等等...

呢層我當然知道....
所以呢個POST我係用咗草擬
遲下會LOCK + 開新POST
當然啦,睇哂50集,仲係好慢長既事,我地唔應該諗得咁快...

>>所以有"市集"依種情境我覺得先最符合數碼世界o既世界觀
冇可能o係有文明o既情況下都仲好似o的牛咁淨係識o係地上鬥撞o架~~

呢個呈現在唔同世代既不同
舉1個例,01就係原祖/超龍,有D適者生存feel既世界
04就係好似現實世界咁,發展得好完全,有高度文明既數碼世界
我個人鐘意後者世界觀多D,因為真係好新鮮,同埋描述十分細膩

製作組算係幾有心機...
乾屍獸配亞基利獸,紅鼻屎配鼻屎獸,左輪獸配流星獸咁,
好明顯唔係亂咁為咗畫而畫

QUOTE:
http://www.youtube.com/watch?v=6HkcQmhMJtM
另外依條片o係今朝無意中搵倒
唔知你睇過未~你可以由 1:00開始睇 睇廿零秒倒~~
至於段片個標題可以不理...(我都係見下面o的comment話唔駛理..)
同埋如果個標題係真 我相信依個論壇冇理由冇公佈~~

PSPgame Digimno Re:digitize
通常你見到D貌似係新作既宣傳片,9成9係遊戲promotion嚟
另外有個toei animation festival 比較特別,你可以自己search下...

>>食夢獸把聲阿伯feel
因為配果個人叫做陳永信,
專係配D成熟男人的角色
例如:花老爺,聖樹獸
當年既聖樹獸,本身隻野都kai kai地
再加埋及陳永信D超lur配音,我好時都唔知聖樹獸UP過D乜= =

你星期5/6先再交數,OK啦
因為呢幾日我都要D時間整理第1-11集

頂部
kyexp
馴獸師

UID 127280
精華 0
積分 451
帖子 312
活躍度 451
現金 1973 數碼元
存款 590 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2013-5-26
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線
回復 #171 #172 Ion 的帖子

第九集

-食夢獸(Bakumon)
1.惡夢症候群(Nightmare Syndrome)
譯法: 直譯
同蛋蛋獸嗰招同名
但蛋蛋獸嗰招係噴出黑球令敵人停止生命活動

另Baku 即係食夢獸 獏(baku) 中文係貘(妖怪)
貘會食夢嘅傳說 係傳去日本先有

第十集

-巨岩獸(Gigasmon)
1.大地怒震(Earthquake)

Gigas係希臘文 意同giant 即係巨人

-礦石獸(Gottsumon)
1.憤怒之石(Angry Rock)

gottsu 即係ごっつい(gottsui) 堅硬咁解

-古洛頓獸(Grottomon)
1.靈蛇霹靂(Snake Eye Break)
譯法: snake(蛇)+break(霹靂/諧音)

grotto 石窟 洞穴咁解

頂部
kyexp
馴獸師

UID 127280
精華 0
積分 451
帖子 312
活躍度 451
現金 1973 數碼元
存款 590 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2013-5-26
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-6-19 02:46 PM 發表
好野好野,咁都俾你一次過睇哂4集...
弓喜你
01網上冇source- -
第46集....
VCD好似係華拉獸

咁音譯有時又冇絕對嘅準則ge
不過睇返佢原名 delumon
比拉 or 華拉都唔太啱音
達露真係好似好啲

QUOTE:
原帖由 Ion 於 2013-6-19 03:22 PM 發表

嘩~我地越吹越引申更加多topic出o黎~~
不過翻譯史依個可以留待遲下再遲下先~到時再o係依個topic慢慢吹~
反而我想你post埋Digimon Battle Chronicle o既招表...........當然都係得閒先..勞煩晒...

另外我諗版主如果係諗住依個topic係作o黎做一個資料庫o既話

翻譯史依個topic 其實我原本都會另開post講
係我自己嘅心得同sharing

Battle Chronicle同Battle  Spirit 2嘅招表
都會不日上映

頂部

HKDMC重要聲明

本站只是一個自由的討論區,一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,

用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,而本站以即時上載留言的方式運作,

由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,

若讀者發現有留言出現問題,請聯絡 我們

HKDMC服務: 討論區 | 數碼暴龍對戰咭網站 | HKDMC網站 |

聯絡我們 | 使用條款 | 忘記密碼 | 壇規

© 1999/12 - 2020 HKDMC數碼暴龍市鎮 All rights reserved
版權所有,不得轉載