標題: [Not Yet Finished]數碼暴龍譯名表之一齊睇03馴獸師之王
singing
高級馴獸師

UID 124290
精華 0
積分 1838
帖子 5345
活躍度 1838
現金 2391 數碼元
存款 12001 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 20
註冊 2012-10-21
最喜愛的數碼暴龍  麥樂雞獸
最喜愛的數碼暴龍人物  樹莉觸手play
來自 長沙灣
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-6-23 14:54 發表
有個話animax就算了
說atv那個真係好有趣,仲要有大把應聲蟲走去附和先好笑
宜家D細路仔,連小小明辨是非嘅能力都無.
見到係唔係tbb配音一味係到diu
真係令人擔心

就算TBB配都抵屌啦

重點係一味瞎反ATV先ON9

非TBB就等於ATV?

唔可以係有線,pccw配o既?

重點係vcd以上全部都唔係,你話佢屌乜春,係唔係咁講先

(已隱粗口,sorry

本帖最近評分記錄
p010   2013-6-23 04:17 PM  活躍度  -1   呢到唔係吹水區,注意下你的用詞,有粗口 ...

同一句說話毀了兩段友誼真諷刺
頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG專題網站
p010 (p0101023)
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
現金 46017 數碼元
存款 73755942 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
最喜愛的數碼暴龍  獸人加魯魯
最喜愛的數碼暴龍人物  冇邊個特別鐘意~
來自 香港
狀態 離線
第13集

森林總站的車站麵店老闆-達路獸(Delumon)
麵麵麵麵麵麵麵請你食麵...
我覺得呢隻野好正XDD
小次郎配得超Cute,一定要CAP佢出嚟@@

冰巫師獸(Sorcerymon)
sorcery魔法;魔術咁解
我幾欣賞04 嘅介紹...介紹佢同第3集果隻巫師獸係唔同嘅
巫師獸果然係用嚟做犧牲品(?)權力使者手下的最佳人選
冰巫師獸...第一次動畫登場,當然也離不開死的命運啦...

必殺技:水晶毒霧(Crystal Cloud)
配音員讀得唔清楚...呢個名只係估估下
去到有人估到呢招譯名係咩再評論

究極天使獸(Seraphimon)
seraphi 即係seraphim 熾天使咁解
喺04入面,唔知點解讀法係究極天仙獸,不過又幾順口,所以無乜野.

必殺技:七重天堂(Seven Heavens)
呢招影得好有FEEL

==================================================
敵人

水系鬥士-娜娜獸(Ranamon)
rana係西班牙文 意同frog 青蛙咁解
佢嘅作用最主要都係令到小泉變得更加有用
梁少霞都配得好正,拿捏到娜娜獸嘅神緒
其實同夏美差唔多

必殺技:狂風暴雨(Rain Stream)
其實得暴雨沒有狂風...

木之鬥士-聖樹獸(Arbormon)
arbor喺英文入面有多種意思
語源係拉丁文嚟 意同tree
呢隻野...名符其實,木木獨獨...

必殺技:機關槍之舞(Machine Gun Dance)

鋼鬥士-銀鏡獸(Mercuremon)
mercure係法文 意同mercury 水銀咁解
鄘樹培配得好陰濕

必殺技:反射盾牌(Offset Reflector)
offset有抵消嘅意思 reflector即係反射鏡
用一個盾牌吸收敵人的攻擊,再用另一個盾牌反射出去
先超強大的攻防技

必殺技:慷慨之鏡(Generous Mirror)
令到究極天使獸掰掰的神技
和反射盾牌不同之處是只用一面鏡子
=====================================================
所在地區:
森林總站,究極天使獸的城堡

Cut片:
8:29-8:39
古洛頓獸入到達路獸間麵店
一手鏈住達路獸,質問佢的過程被CUT咗
約10秒

評論:
呢集其實幾好睇...
捱咗12集,拓也一群人終於去到森林總站,究極天使獸亦交代咗成件事的來龍去脈.
而另外嗰三位鬥士亦正式登場.
成集最大獲嘅係究極天使獸被銀鏡獸一招就KO咗...
身為三大天使,身為數碼世界嘅守護者
當初被基路比獸打低就算啦...宜家你連基路比獸嘅手下都擋唔住...
之前仲話咩要保護拓也佢地...
呢集,令到無數由01睇到落04嘅人大為失望
無論係天使獸,又或者神聖天使獸,都係在眾人絕望嘅一刻,為人帶來希望嘅數碼獸.
而呢一隻究極天使獸卻為人帶來絕望=.=
無花無假,究極天使獸一死咗,冰巫師獸就即刻絕望了.
雖然我都好喜歡將銀鏡獸嘅設定設成超屈機的無限反射攻擊技能.
但係此舉則大大破壞了動畫中的等級平衡性
人型戰魂看等成成熟期...究極天使獸是究極體...
從此而後,究極天使獸都背負了廢柴呢個罪名,真是Sosad

這一邊我看到賣旗的人,在不遠的地方我看到有個老人在乞錢.
有富人在粉嶺約埋三五知己打GOLF,另一邊我看到新聞那些住湯房的人在哭泣.
約親戚朋友出嚟食飯永遠有食唔哂的碟菜,而在第三世界有人連飯都無得食.
D富商秒秒中幾百萬上落,而香港人日忙夜忙番OT先賺到幾千蚊.
在夏天上堂搭地鐵D冷氣凍到唔少同學要著冷衫,另一邊地盤佬在烈日下暴曬.
而我,喺香港呢一個咁荒謬
頂部
[廣告] 想玩韓國人氣ONLINE?全韓國第二位線上遊戲數碼暴龍RPG,即刻入黎啦!叫埋你D fd一齊玩
singing
高級馴獸師

UID 124290
精華 0
積分 1838
帖子 5345
活躍度 1838
現金 2391 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 20
來自 長沙灣
狀態 離線
就是因為此舉,令我覺得魔彈獸是廢的 

頂部
[廣告] 人氣PS遊戲DigimonWorld?全港首創ps網上對戰?即刻入黎啦我們提供最齊全攻略全面解答
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
第14集

路人常客巨鯨獸(Whamon)
今次登場為一個大喊十...和他身份不太襯...

必殺技:水柱冰箭(Jet Arrow)

雷之鬥士-雷光獸(Bolgmon)
bolg喺原始凱爾特語(古愛爾蘭語嘅語源)入面有雷神嘅意思
全身機械的重炮武器

必殺技:終極暴雷(Ultimate Thunder)
由管道發出的雷炮,超強的雷電是也

必殺技:大地毀滅者(Field Destroyer)
以其精密電腦瞄準敵人後發出的炮彈,為破壞力極高的招式
=============================================
敵人

古洛頓獸
必殺技:大鐵槌(Snake Eye Break)
和之前的靈蛇霹靂是同一招,只不過今次變了用一槌攻擊...
至於TBB點解無啦啦轉咗第二個譯名,唔知

================================================
所在地區:
一個洞穴

CUT片:
14:14
野狼獸同火神獸被聖樹獸打中塊臉的時候
Cut左半秒

評論:
又係一集為做而做的劇情...
劇情為了做純平去攞野獸戰魂
不息用巨鯨獸求其噴D水出嚟就話令到肥仔受重傷,唔應該戰鬥
天呀,隊入面已經有小泉同友樹,呢兩個比較弱的.
已經唔計問答獸同波高獸......
肥仔好明顯就應該幫拓也輝二手啦...唔通乜都係佢地2個打哂咩...
竟然可以強硬整個咁嘅劇情...寫到好似得拓也同輝二係有用咁樣...
肥仔呢個野獸戰魂真係一D都唔值得攞

其次就係肥仔攞到戰魂後只係失控咗一陣,就控制到個戰魂
之前拓也用咗成集去講佢點控制佢...而肥仔就輕輕掠過
又係一個唔平衡的描寫

仲有,花龍獸第一次登場,跟住出咗無耐,雷光獸就出嚟....
咁隻花龍獸出嚟做乜野...
古洛頓獸更加不用說,慘死
不過輸俾雷光獸都還好
起碼雷光獸嘅力量真係好BT,可以成個洞穴都打爛...
古洛頓獸嘅場口咁就完結了,霸氣只限於第6集,其餘集數只清為被虐殺的廢柴
Oh No No No No No
我心目中的古洛頓獸是很強勁的

題外話:等到後段,古洛頓獸便會上劍王獸身(同一個配音員)

有富人在粉嶺約埋三五知己打GOLF,另一邊我看到新聞那些住湯房的人在哭泣.
約親戚朋友出嚟食飯永遠有食唔哂的碟菜,而在第三世界有人連飯都無得食.
D富商秒秒中幾百萬上落,而香港人日忙夜忙番OT先賺到幾千蚊.
在夏天上堂搭地鐵D冷氣凍到唔少同學要著冷衫,另一邊地盤佬在烈日下暴曬.
頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG 2 (Digimon Master)南韓2009年中推出,想知更多詳情?入來看一看啦
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
第15集

娜娜獸Fans Club會員
個人認為加埋紅鼻屎獸,阿伯獸,大便獸,垃圾桶獸等效果更佳

========================================================
敵人

大嘴獸(Tocanmon)
tocan 即係toucan 大嘴鳥
大嘴獸係麻鷹獸嘅善良裝甲體
為咗女神而去偷人野的大嘴獸

水鬥士-卡瑪拉獸(Calamaramon)
名字取源於意大利文Calamaro,意思是歐洲烏賊
女神的真面目...

搞笑技:
震撼鐵達尼(Titanic Charge)
鐵達尼我猜是指鐵達尼號?
這招的最大用處...大概係搞笑同埋走佬

=======================================================
所在地區:
一個小島-大嘴獸之家

Cut片:
12:28-12:32
泉泉除衫的時間,cut了4秒
12:42-12:48
拓也同肥仔衝咗入去更衣室,小泉趕佢地走,cut了6秒

評論:
今集為輕鬆的一集,主要為小泉寫劇情.
個人幾喜歡小泉vs娜娜獸的match up,兩大女神對決(?)
主要係小泉係打鬥時真係幫唔多咩手...
做隻娜娜獸出嚟令到小泉嘅作用大大增加
呢集亮點係小泉換衫...
咁TBB梗係剪咗啦
肥仔睇到噴血...真係笑咗
當年睇TBB版的我,都係今日先知原來有肥仔噴血呢一幕
呢集輕輕鬆鬆咁睇幾正

頂部
[廣告] 數碼暴龍對戰咭Alpha全圖鑑網站
singing
高級馴獸師

UID 124290
精華 0
積分 1838
帖子 5345
活躍度 1838
現金 2391 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 20
來自 長沙灣
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-6-23 19:20 發表
第15集

娜娜獸Fans Club會員
個人認為加埋紅鼻屎獸,阿伯獸,大便獸,垃圾桶獸等效果更佳

========================== ...

佢cut左既片段,建議可以整埋畫面截圖

放係你而家放cut片時間個位

增加完整性,方便睇漏左又唔得閒返睇既暴龍fans

頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG 2 (Digimon Master)南韓2009年中推出,想知更多詳情?入來看一看啦
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
回復 #198 singing 的帖子

睇嚟我都要講番我以前D野俾大家聽...
喺我中一嘅時段,我已經擔當緊Cut片大使的工作.
那時候,TBB兒童台重播緊數碼暴龍02,無記錯係兒童台第一套digimon.
我有數碼暴龍02 VCD
那陣時候的我會將VCD同兒童台版本一齊播,
咁就可以搵出TBB剪咗邊忽走.
嗰陣時D片仲喺Youtube到,不過我hide了而已.
果陣大概剪到VCD版第11集到la...

但在舊年,有個人兄發佈咗1粒bt seed.
內容係極品
日本原裝VCD畫面,TBB配音,被cut了的地方由日文原聲原片補上,仲有埋字幕(我猜是網上字幕組).
還全保留前回回顧,過場片段,還有下回預告....
是最最最完美的版本!
所以,既然網上有神手提供呢D完美版本,
我亦都唔會再花無謂的時間CAP番CUT片圖上嚟.
你想要可以上高登search光之通櫃者(user name)...
不過上年我download到9x%就斷咗seed.
搞到有D片都唔係完整,幸好現在睇番04都無乜野.
你留意下佢嘅更新,可能會發佈新seed.
我都希望有埋剩下唔完整的版本的檔...

頂部
Ion
馴獸師

UID 92032
精華 0
積分 635
帖子 574
活躍度 635
現金 5016 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2010-2-2
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-6-23 08:24 PM 發表
但在舊年,有個人兄發佈1粒bt seed.
內容係極品
日本原裝VCD畫面,TBB配音,被cut了的地方由日文原聲原片補上,仲有埋字幕(我猜是網上字幕組).
還全保留前回回顧,過場片段,還有下回預告....
是最最最完美的版本!.

http://forum.hkdmc.org/Discuz/vi ... page%3D7&page=1 <-----你令我諗起另一位人兄
其實係咪同一個人??

頂部
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
回復 #200 Ion 的帖子

我不清楚,2010年8月那段時間我都記不起我在做緊什麼...
我在發現那粒seed的時間是2012年光之通櫃者發佈的.
我看你都有睇過果位人兄的片段...
如果符合以下條片
1.日本DVD-raw片源
(包括有上回回顧,過場片段,下回預告)
2.DVD-raw片源的很清,無字幕,無logo
3.TBB配音版+被CUT了後由日文原片補上
如果你記得符合以上3點,就肯定是同一個單位了.
其實你唔應該問係唔係同一個人,
單憑一個人,我看不能做得咁繁複的工序...
應該是一Team人去合成呢D片...
而光之通櫃者就負責發佈咁囉...(我見佢都有發佈其他動畫)
而你條link所提及那位youtube user,有可能是嗰Team的其中一份子...
又或者佢download完D片再upload上youtube咁囉...

頂部
singing
高級馴獸師

UID 124290
精華 0
積分 1838
帖子 5345
活躍度 1838
現金 2391 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 20
來自 長沙灣
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-6-23 20:24 發表
睇嚟我都要講番我以前D野俾大家聽...
喺我中一嘅時段,我已經擔當緊Cut片大使的工作.
那時候,TBB兒童台重播緊數碼暴龍02,無記錯係兒童台第一套digimon.
我有數碼暴龍02 VCD
那陣時候的我會 ...

呢粒極品我都down過

記得係連埋所有漫畫,劇場版,動畫版於一身

GB數大到嚇死人

當時我只DOWN左一部分(當時粒SEED已經唔多掂,唔好講90%,60%都等左成個月,仲要唔係全部DOWN曬

後尾我洗左大半硬盤再DOWN,粒SEED瓜

有片源我都想要,可惜無

(又要搵多啦A夢

頂部
[廣告] 想玩韓國人氣ONLINE?全韓國第二位線上遊戲數碼暴龍RPG,即刻入黎啦!叫埋你D fd一齊玩
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
見到kyexp兄咁耐都無回個文章
我估你應該好忙囉
所以我會試下自己解釋D獸名招名的來源

呢忽解唔明
鐳射劍擊 Light Winner (原名Licht Sieger)
Sieger係德文 意同Winner

點解係winner?
winner可以解劍?
還是原來的譯名根本無劍的意思?

頂部
kyexp
馴獸師

UID 127280
精華 0
積分 451
帖子 312
活躍度 451
現金 1973 數碼元
存款 590 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2013-5-26
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-6-24 12:43 AM 發表
呢忽解唔明
鐳射劍擊 Light Winner (原名Licht Sieger)
Sieger係德文 意同Winner

點解係winner?
winner可以解劍?
還是原來的譯名根本無劍的意思?

Licht Sieger licht同sieger都係德文
licht即係英文嘅light(意思完全相同 包括光同輕等意思)
sieg有勝利嘅意思 sieger係佢嘅變化形(+er) 即係勝利者咁解
對應返英文嘅win→winner

我之前都講過有好多招名直譯會超怪
譯左等於冇譯 所以有時唔會直譯

另沙路比獸(Cerberumon)個名嘅中文譯音係用咗英文嘅發音səbərəs
用依個音譯嘅地獄三頭犬會叫賽伯拉斯

不過佢嘅原名嘅標音係ケルベロモン(Keruberomon)
係用咗希臘文原文嘅發音Κέρβερος(kerberos)
用依個音譯嘅地獄三頭犬會叫刻耳柏洛斯/基路比羅斯

翻譯嘅人冇考慮到原名嘅標音 直接用咗英文嘅發音

頂部

HKDMC重要聲明

本站只是一個自由的討論區,一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,

用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,而本站以即時上載留言的方式運作,

由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,

若讀者發現有留言出現問題,請聯絡 我們

HKDMC服務: 討論區 | 數碼暴龍對戰咭網站 | HKDMC網站 |

聯絡我們 | 使用條款 | 忘記密碼 | 壇規

© 1999/12 - 2020 HKDMC數碼暴龍市鎮 All rights reserved
版權所有,不得轉載