標題: [Not Yet Finished]數碼暴龍譯名表之一齊睇03馴獸師之王
p010 (p0101023)
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
現金 46017 數碼元
存款 73755942 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
最喜愛的數碼暴龍  獸人加魯魯
最喜愛的數碼暴龍人物  冇邊個特別鐘意~
來自 香港
狀態 離線
回復 #239 singing 的帖子

用大便獸打同對方唔係鬥多珠...
係鬥守
佢果D攻擊都係襯你唔為意打你幾下果隻...
的確係一隻好難用的角色
但見到佢真係好開心
為咗騎呢界的數碼獸攞咗一大個釆喎
你睇鼻屎獸,垃圾桶獸,鼻涕獸果D邊有咁厚待??
大便獸仲要有得進化做白金大便獸...
不過有得進悟空獸我覺得已經好神嗱
因為呢個係原祖版的一大經典嘛

加布獸放hidden實在太怪
如果你話因為佢進奧米加獸,亞古獸EX夠係啦...
咁我攞咗加布獸,我仲洗乜要亞古獸EX??
所以我咪話冇鋼鐵加魯魯真係最大遺憾

這一邊我看到賣旗的人,在不遠的地方我看到有個老人在乞錢.
有富人在粉嶺約埋三五知己打GOLF,另一邊我看到新聞那些住湯房的人在哭泣.
約親戚朋友出嚟食飯永遠有食唔哂的碟菜,而在第三世界有人連飯都無得食.
D富商秒秒中幾百萬上落,而香港人日忙夜忙番OT先賺到幾千蚊.
在夏天上堂搭地鐵D冷氣凍到唔少同學要著冷衫,另一邊地盤佬在烈日下暴曬.
而我,喺香港呢一個咁荒謬
頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG 2 (Digimon Master)南韓2009年中推出,想知更多詳情?入來看一看啦
singing
高級馴獸師

UID 124290
精華 0
積分 1838
帖子 5345
活躍度 1838
現金 2391 數碼元
存款 12001 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 20
註冊 2012-10-21
最喜愛的數碼暴龍  麥樂雞獸
最喜愛的數碼暴龍人物  樹莉觸手play
來自 長沙灣
狀態 離線
大便獸要放左大便再推人去食屎先可以拎到其他人一般打法既珠數

不過冰場用佢真係屈機,除左v仔同大便,根本無人上到頂

之後屈時間又一打法,不過用大便真係好難開隱藏人物

同一句說話毀了兩段友誼真諷刺
頂部
[廣告] 人氣PS遊戲DigimonWorld?全港首創ps網上對戰?即刻入黎啦我們提供最齊全攻略全面解答
Ion
馴獸師

UID 92032
精華 0
積分 635
帖子 574
活躍度 635
現金 5016 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2010-2-2
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線
補返少少集數感想..
但認真講我唔知我o的感想仲有o的咩用...
又唔會提供倒o的咩資料性o既野...
當係純粹分享下個人o既讀後感~~

第十四集
波高獸已經當左自己係老母~

純平好認真咁話想幫小泉籮返個戰魂
但佢認真個樣真係冇咩說服力...

"小心火種,小朋友係絕對唔可以玩火嫁"
"點火之後咪行左去一定要用水整熄o的火"
<-----聖樹獸都幾九唔搭八...不如去做仙人掌獸o既代課老師...

娜娜獸原來未籮倒野獸戰魂
咁同已經用熟晒野獸戰魂o既古洛頓獸比(雖然而家冇左..)
娜娜獸唔係應該更渣咩??
點解佢仲可以用咁不屑o既態度去取笑同踩低古洛頓獸??

巨鯨獸出場第一件事竟然係扭計..破壞左我對01o個隻o既形象..
同埋原來巨鯨獸係食海藻~

睇你地講 大鐵槌=靈蛇霹靂...
我初頭睇仲覺得大鐵槌係破壞力大o的
原來係同一招~~

點解古洛頓獸整親o既都係高力獸??

嚇親~巨鯨獸水柱冰箭打古洛頓獸o個下突然爆左個戰魂出o黎,我仲以為係古洛頓獸o既...
即係以為巨鯨獸打敗左古洛頓獸...

版主提過話個個控制得倒野獸戰魂o既時間唔同唔平衡
我自己就冇睇得咁重
因為覺得始終有第一二三主角依類野~~
時間上o既著墨實有唔同
不過今次雷光獸我都覺得真係太快...
開兩炮就醒返~~真係誇得濟~

最後雷光獸正式打敗左古洛頓獸籮埋個戰魂
當然亦回收返小泉o個個
打敗一個大佬 仲幫隊友籮返野~純平依集真係威晒~

頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG專題網站
Ion
馴獸師

UID 92032
精華 0
積分 635
帖子 574
活躍度 635
現金 5016 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2010-2-2
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線
第十五集

大嘴獸心目中o既娜娜獸好濃裝好核突...

小泉話俾人裝,個個即係啤住純平
拓也仲要對佢講"坦白從寬 抗拒從嚴"<-----依下好正

做仔真係慘,唔小心裝倒人俾人打都算..
俾人裝都要打..明明自己先係受害者...

卡瑪拉獸<-----大嘴獸心碎..變左隻怪物的確好核突...

震撼鐵達尼飛走左,波高獸話係佢未控制倒野獸戰魂
即係卡瑪拉獸係控制倒精神,但控制唔倒力量??

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-6-23 07:20 PM 發表
娜娜獸Fans Club會員
個人認為加埋紅鼻屎獸,阿伯獸,大便獸,垃圾桶獸等效果更佳

認同~
最好換走埋花拉獸

QUOTE:
原帖由 kyexp 於 2013-6-24 03:00 AM 發表

-大嘴獸(Tocanmon)
tocan 即係toucan 大嘴鳥
另大嘴獸係麻鷹獸葖潕裝甲體

麻鷹獸葖潕裝甲體 <-----依隻個外型話係麻鷹獸進化講得通~
而且外型真係感覺冇咩殺傷力..代表善良都似..

QUOTE:
原帖由 kyexp 於 2013-6-24 03:00 AM 發表

-卡瑪拉獸(Calamaramon)
1.震撼鐵達尼(Titanic Charge)
姑且可以當係直譯

鐵達尼號原名Titanic 源自希臘神話中巨人神泰坦(Titan)
titanic原本係titan慖dj. 只係鐵達尼號用齔婖名(扥巨大意思)
基本上依招同鐵達尼號冇咩關係 只係音譯用鐵達尼

原來最原先o既意思係泰坦
我以前第一次睇04聽倒依招
諗極都諗唔明卡瑪拉獸同鐵達尼號有咩關係..
仲諗TVB點會籮鐵達尼做招名~原來佢自己都係直譯~~

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-6-24 06:27 PM 發表

17:32
水晶瀑布?
水晶薄佈????

原帖由 kyexp 於 2013-6-24 06:42 PM 發表

我唔sure係咪水晶毒霧

我第一次聽都感覺倒"毒霧"
但又覺得唔合理...
可惜佢已經冇機會出第二次...
http://digimon.wikia.com/wiki/Sorcermon
睇wikia見倒佢有三招,動畫出o個招頭兩個字係"水晶"
咁會唔會係Crystal Barrage??

頂部
[廣告] 人氣PS遊戲DigimonWorld?全港首創ps網上對戰?即刻入黎啦我們提供最齊全攻略全面解答
Ion
馴獸師

UID 92032
精華 0
積分 635
帖子 574
活躍度 635
現金 5016 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2010-2-2
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線
第十六集

http://www.youtube.com/watch?fea ... 1&v=KDJTrX7TXU0 <----- 3:15
"娜娜獸好肉酸呀,憎死你呀娜娜獸,好討厭XX <----- XX聽唔倒..有冇人聽得出..我好想知..

大嘴獸飛行力好似咁差咁o既?我記得麻鷹獸平時飛得好自然~

問答獸:"驚驚呀",跟住小泉對佢用橡筋攻擊
原來橡筋攻擊係問答獸o既"被必殺技"..任何人對佢都用得~

戰魂竟然收o係珍珠入面...

友樹"要你變墨魚丸!" <-----依下掂~!
卡瑪拉獸個設計其實真係幾核突
一隻倒轉o既墨魚 o的腳跟返地心吸力反落墨魚頭o個便..
本身墨魚o既底部就突左卡瑪拉獸個人型上半身出o黎...
真係虧個設計者諗得出...

小泉"依個係 我地靚女o既 秘密"
拓也"佢係咪 食左o的過期野呀"
友樹"可能發燒"
問答獸"驚驚呀" <----- 依段對答好正~

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-6-26 12:25 AM 發表
哥瑪獸群
不得不讚盧素娟的配音...
今次採用3歲的大雄果種配音配哥瑪獸
同01鄺樹培配種感覺完全唔同

大雄版哥瑪獸的確好正
o個種可愛感覺以前真係feel唔倒...
不過我覺得01o個隻用返01o既配音好o的
01哥瑪獸個角色係要鼓勵有時諗唔通野o既阿丈
大雄版感覺上會懦弱,我覺得o係必要時唔能夠做倒鞭策阿丈o既角色~

係喎~娜娜獸=01迪路獸
咁小泉係咪=01阿空??

頂部
[廣告] 想玩韓國人氣ONLINE?全韓國第二位線上遊戲數碼暴龍RPG,即刻入黎啦!叫埋你D fd一齊玩
kyexp
馴獸師

UID 127280
精華 0
積分 451
帖子 312
活躍度 451
現金 1973 數碼元
存款 590 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2013-5-26
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Ion 於 2013-7-1 09:38 AM 發表
第十五集

我第一次聽都感覺倒"毒霧"
但又覺得唔合理...
可惜佢已經冇機會出第二次...
睇wikia見倒佢有三招,動畫出o個招頭兩個字係"水晶"
咁會唔會係Crystal Barrage??

digimon wikia:
http://digimon.wikia.com/wiki/Sorcermon
Crystal Barrage     (Crystal Cloud)
[外國配音版招名]  ([日本原招名])

QUOTE:
原帖由 Ion 於 2013-7-1 10:41 AM 發表
第十六集

"娜娜獸好肉酸呀,憎死你呀娜娜獸,好討厭XX <----- XX聽唔倒..有冇人聽得出..我好想知..

好似係大海

QUOTE:
原帖由 Ion 於 2013-7-1 10:41 AM 發表

卡瑪拉獸個設計其實真係幾核突
一隻倒轉o既墨魚 o的腳跟返地心吸力反落墨魚頭o個便..
本身墨魚o既底部就突左卡瑪拉獸個人型上半身出o黎...
真係虧個設計者諗得出...

其實係魷魚

頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG 2 (Digimon Master)南韓2009年中推出,想知更多詳情?入來看一看啦
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
大雄版哥瑪獸的確好正
o個種可愛感覺以前真係feel唔倒...
不過我覺得01o個隻用返01o既配音好o的
01哥瑪獸個角色係要鼓勵有時諗唔通野o既阿丈
大雄版感覺上會懦弱,我覺得o係必要時唔能夠做倒鞭策阿丈o既角色~

係喎~娜娜獸=01迪路獸
咁小泉係咪=01阿空??

我會鐘意大雄版的哥瑪獸
我覺得01那隻實在太cool了...
完全感受唔到佢可愛果種feel
又或者01個定位定哥瑪獸唔係行可愛路線啦

梁少霞配
01迪露獸,04娜娜獸,夏美

鄭麗麗配:
01武之內空,04 小泉

所以我好喜歡呢對組合的配音...
兩把聲都好夾個角色,配出超強大的火花
我無睇日文版,不過我覺得可能連日文版都比唔上TBB呢對組合

QUOTE:
"小心火種,小朋友係絕對唔可以玩火嫁"
"點火之後咪行左去一定要用水整熄o的火"
<-----聖樹獸都幾九唔搭八...不如去做仙人掌獸o既代課老師...

你可以幫我quote哂聖樹獸講過既9唔搭8說話出嚟
我覺得幾正,想儲齊整一條片

有富人在粉嶺約埋三五知己打GOLF,另一邊我看到新聞那些住湯房的人在哭泣.
約親戚朋友出嚟食飯永遠有食唔哂的碟菜,而在第三世界有人連飯都無得食.
D富商秒秒中幾百萬上落,而香港人日忙夜忙番OT先賺到幾千蚊.
在夏天上堂搭地鐵D冷氣凍到唔少同學要著冷衫,另一邊地盤佬在烈日下暴曬.
頂部
Ion
馴獸師

UID 92032
精華 0
積分 635
帖子 574
活躍度 635
現金 5016 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2010-2-2
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線
第十七集

哈哈哈~輝二好cool咁俾左件褸小泉著
跟住純平好似覺得自己洩左次機會咁~

雖然貴為皇家騎士o既紅蓮騎士獸o係度賣武器
不過佢本身就係用開槍盾,本身就係生招牌...

分子獸<----- 玩緊DM版太空侵略者...
分子炸彈 = 插入式炸彈??

飛葉狂風 <----- PM藤藤蛇 --- 葉子風暴

萬千長花 <----- PM君主蛇 --- 重型植物炮

依集我覺得好好睇,
環繞友樹o既性格會遇到o既事
俾分子獸拆機阻止唔倒得個喊字..
救大嘴獸冇好報反而俾人搵笨七..

分子獸本來都係以自身利益行先
但感受倒友樹o既捨己為人同不會見死不救
最終令到分子獸決定幫友樹
成集個故事幾勵志~
反而今次唔覺得老土
仲俾佢每次o的喊聲搞到睇得好投入..覺得佢開頭好慘...

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-6-26 02:44 PM 發表
亞古獸與V仔獸,巫師獸與迪露獸

今集你花左好多心機..
好多圖真係~
睇返o的01-03o既主角行過 份外有種"久違了"的感覺
亞古獸與V仔獸 <----- 佢地o既動作 好諗起0102o個兩隻
V仔獸遞起一隻手 令我諗起佢又懶係醒咁講自己有咩諗頭
亞古獸R頭 令我諗起佢又係"一頭霧水"

巫師獸與迪露獸 <----- 巫師獸曾經講過佢係迪露獸救返o黎
而家依個畫面令我想像係佢地一齊流浪o個陣時o既情景 好似前傳咁..

頂部
[廣告] 想玩韓國人氣ONLINE?全韓國第二位線上遊戲數碼暴龍RPG,即刻入黎啦!叫埋你D fd一齊玩
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
第二十集- 隱藏黑暗中嘅神秘鬥士 暗黑獸

銀狼獸-灼熱鐳射(Solar Laser)
去到成20集先有大技用...

蝙蝠獸(Pipismon)
pipispi 即係pistrelle 伏翼咁解 係蝙蝠嘅一種
係巴達獸嘅愛情裝甲體

估唔到介紹佢竟然係善良...
仲被聖樹獸一技KO= =

=====================================================
敵人

暗黑獸(Duskmon)
dusk 昏暗 黃昏咁解
暗黑獸...終於出場了
======================================================
Cut片:無

所在地方:暗黑大陸

評:
本身對呢集無乜印象
原來呢集係聖樹獸之死
個人覺得呢集係前好後壞
前面形做一個黑暗大陸好恐怖的氣氛
令到波高獸好淆,佢本天書竟然乜都無記載...
但經過大家的勸告,波高獸明白到無野好怕
體現到團體精神

但到後面又好似第6集咁...
花龍獸1個打5個,5個獸型戰士竟然唔夠打...
上集1挑3打唔嬴都算,今集1挑5仲要輸番轉頭...
花龍獸可以食樹變大又係膠嘅,郁下就變大呢個情況去到DS就極其嚴重...
完全無轉折的情況上,5打1處於下風,變咗打嬴花龍獸...
劇情完全無咩舖排...
最後仲要被暗黑獸一擊KO
我覺得聖樹獸嘅下場仲慘過古洛頓獸
偏偏隊中最弱嘅娜娜獸,就仲有排玩...
莫非係娜娜獸人氣比較高?
順帶一提係,暗黑獸同銀鏡獸講,銀鏡獸只係推D工作俾娜娜獸同聖樹獸...
唔講唔覺,銀鏡獸真係無乜點打過
從銀鏡獸唔交出究極天使獸嘅data,可以見到呢隻野係有D機心...

頂部
[廣告] 數碼暴龍對戰咭Alpha全圖鑑網站
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
飛葉狂風 <----- PM藤藤蛇 --- 葉子風暴

萬千長花 <----- PM君主蛇 --- 重型植物炮

重型植物炮=瘋狂機器??? 150攻果招?

>>而家依個畫面令我想像係佢地一齊流浪o個陣時o既情景 好似前傳咁..
有人話04係01前傳

頂部
singing
高級馴獸師

UID 124290
精華 0
積分 1838
帖子 5345
活躍度 1838
現金 2391 數碼元
存款 12001 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 20
註冊 2012-10-21
最喜愛的數碼暴龍  麥樂雞獸
最喜愛的數碼暴龍人物  樹莉觸手play
來自 長沙灣
狀態 離線
娜娜獸確實人氣比較高,外形亦比土木兩隻討好

而銀鏡獸有D機心呢點,唔好唔記得佢古代種係叫古代智者獸,而古代智者獸係十鬥士當中代表智慧既

去到呢步,唔洗再講啦...

同一句說話毀了兩段友誼真諷刺
頂部
Ion
馴獸師

UID 92032
精華 0
積分 635
帖子 574
活躍度 635
現金 5016 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2010-2-2
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線
第十七集仲有一兩句想講~
之前分左兩次打
搞到有o的打漏左..

我覺得拓也同輝二好勇敢
竟然淨係渣住支鐵通同木棍就夠膽同咁巨型o既花龍獸打~
俾我見倒左怪物肯定腳軟到走都唔識走...

第二就係臨尾分子獸同友樹o既對話: http://www.youtube.com/watch?v=ia4n-lNQfQs <----- 15:20
友樹:"我搵唔倒任何寶物呀,[想喊]所以冇得同你換[/想喊]"
分子獸:"(伸手貼住友樹塊面)細路乜你冇聽過 誠實就係一生最寶貴o既野依句說話咩?"
依下我聽倒都鄧友樹感動~
16:18 <----- 分子獸依下笑容好真誠,睇完依集我即刻可以洗左對01o個隻o既負面感覺
04依隻個處事及態度兩者o既轉變寫得好好睇!!
你地有冇人記得分子獸係Da定Vi??

最後有樣野唔明..點解巴撒獸會祈禱??
睇佢額頭同辮末o既裝飾 唔通關印第安族o既事??
我會諗起印第安係因為巴撒獸o既裝飾同祈禱依個動作
令我諗起格鬥game鐵拳入面Julia依個角色
佢個feel又係印第安o個類(其實我唔肯定係咪就係"印第安"..我對種族依家野冇認識...)
同埋佢有個勝利動作係"跳起>落地半跪>祈禱"
半跪祈禱依下同巴撒獸一樣...

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-7-1 01:17 PM 發表

你可以幫我quote哂聖樹獸講過既9唔搭8說話出
我覺得幾正,想儲齊整一條片

第十二集
講正常野

第十三集
冇出場

第十四集
http://www.youtube.com/watch?v=1_BGOBvgAfk
"小心火種,小朋友係絕對唔可以玩火嫁" <----- 5:30
"臨訓之前一定痾珠珠同刷牙" <----- 8:37
"點火之後咪行左去一定要用水整熄o的火" <----- 12:58
"起舞啦;起舞啦 起舞啦" <----- 13:40
"哎也 不留神悔憾終生呀" <----- 18:13

第十五十六集
女鬥士之戰二部曲 冇出場

第十七集
http://www.youtube.com/watch?v=ia4n-lNQfQs
"真係好訓呀朝頭早起身一定要刷牙" <----- 2:30
"去完廁所之後,千祈要洗手" <----- 14:01

截到十七集先,因為我睇到十七~~

頂部
[廣告] 數碼暴龍對戰咭Alpha全圖鑑網站

HKDMC重要聲明

本站只是一個自由的討論區,一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,

用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,而本站以即時上載留言的方式運作,

由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,

若讀者發現有留言出現問題,請聯絡 我們

HKDMC服務: 討論區 | 數碼暴龍對戰咭網站 | HKDMC網站 |

聯絡我們 | 使用條款 | 忘記密碼 | 壇規

© 1999/12 - 2020 HKDMC數碼暴龍市鎮 All rights reserved
版權所有,不得轉載