標題: [Not Yet Finished]數碼暴龍譯名表之一齊睇03馴獸師之王
singing
高級馴獸師

UID 124290
精華 0
積分 1838
帖子 5345
活躍度 1838
現金 2391 數碼元
存款 12001 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 20
註冊 2012-10-21
最喜愛的數碼暴龍  麥樂雞獸
最喜愛的數碼暴龍人物  樹莉觸手play
來自 長沙灣
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-6-15 00:23 發表
咁仲衰
如果你睇DVD
鋼鐵加魯魯果招係飛雪風暴
你點解可以聯想到係絕對零度氣?
=========================
睇完第6集,updating

VCD黎...

===========================
總之我記憶係零度唔係冷凍

邊個啱邊個錯我就唔知啦

可能兩個都有講過都唔出奇,你都知TBB架啦

同一句說話毀了兩段友誼真諷刺
頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG專題網站
p010 (p0101023)
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
現金 46017 數碼元
存款 73755942 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
最喜愛的數碼暴龍  獸人加魯魯
最喜愛的數碼暴龍人物  冇邊個特別鐘意~
來自 香港
狀態 離線
第6集

特別加映數碼市集:
鼻屎獸,蝌蚪獸,艾力獸,芝蒙獸,古尼獸,礦石獸,花拉獸,蘑古獸,阿伯獸,南瓜獸

飯店老闆-金剛杵獸(Kongoumon)
出處於: Vajra (金剛)
蟲蟲獸的奇蹟裝甲體

蝸牛獸(KaratsukiNumemon)

冰熊獸
急凍冰柱(Tsurara Lala)
tsurara(ツララ)即係日文嘅冰柱
此集呢招用途比較特殊,用作救命技

電光獸
電光閃擊(Lightning Bomber)
From Kyexp:其實原招名應該係Lightning Blitz 可能係動畫組改左名)
Blitz解閃電 亦有閃擊戰嘅意思
單手舉臂,一野轟落去的攻擊
*暴雷搥擊係兩隻手合埋再一野轟落去,兩者並不同
**其實呢2招TVB係有掉換的錯誤,為免大家混亂,有興趣的請延伸閱讀#115樓

電光獸
雷霆電光(Mjollnir Thunder)
Mjollnir(妙爾尼爾)係雷神索爾把鎚 對應翻暴雷鎚擊(Thor Hammer)
帶有雷電的Body Slam,詳情可參考卡比獸

=============================================================
敵人:

土鬥士-古洛頓獸(Grottomon)
grotto石窟,洞穴咁解

土鬥士-巨岩獸(Gigasmon)
名字Gigas取自於希臘神話,意即巨人

必殺技:颶風轟炸(Hurricane Bomber)
利用旋轉產生颶風作出攻擊

============================================================
Cut片:
8:31 拓也被輝二打cut咗2秒
跟住友樹問輝二點解要打我地
輝二回答都CUT咗
如果唔CUT,內容呼應唔到,所以CUT咗

所在地區:蝸牛獸之山

評:
個人很喜歡呢一集,一開始可以見到數碼市集,好熱鬧
弱小的蝸牛獸被古洛頓獸蝦,喺市集擺檔希望有人幫手,佢地見到拓也自己請纓果刻,雙眼發哂光~好感動
跟住過山車果PART又係好正
最鐘意就係果個山嘅設計,完全係為蝸牛獸本身個形象而設計,竟然係山入面有屋
小泉一把摑落肥仔到果到又係好好笑
呢集古洛頓獸仲要1挑5,完全輕輕鬆鬆無難度.
覺得佢真係好型棍.
係覺得最尾有D怪,明明成座山D數據都被古洛頓獸吸哂,但蝸牛獸座山竟然無倒塌- -
不過成集真係超正~~!!! 10個like!

附送我朋友整的MV:
http://www.youtube.com/watch?v=7i8zGnVLt1E

這一邊我看到賣旗的人,在不遠的地方我看到有個老人在乞錢.
有富人在粉嶺約埋三五知己打GOLF,另一邊我看到新聞那些住湯房的人在哭泣.
約親戚朋友出嚟食飯永遠有食唔哂的碟菜,而在第三世界有人連飯都無得食.
D富商秒秒中幾百萬上落,而香港人日忙夜忙番OT先賺到幾千蚊.
在夏天上堂搭地鐵D冷氣凍到唔少同學要著冷衫,另一邊地盤佬在烈日下暴曬.
而我,喺香港呢一個咁荒謬
頂部
[廣告] 想玩韓國人氣ONLINE?全韓國第二位線上遊戲數碼暴龍RPG,即刻入黎啦!叫埋你D fd一齊玩
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
回復 #109 singing 的帖子

我好肯定TVB係絕對冷凍氣
38-54集都係

但因為我係睇VCD版比TBB版比較多
所以我記住咗住飛雪風暴

係Ion兄未講之前,我都以為係絕對零度

我猜只有一個原因:
因為雪人獸果招係絕對零度
所以我們便被其洗腦咗

有富人在粉嶺約埋三五知己打GOLF,另一邊我看到新聞那些住湯房的人在哭泣.
約親戚朋友出嚟食飯永遠有食唔哂的碟菜,而在第三世界有人連飯都無得食.
D富商秒秒中幾百萬上落,而香港人日忙夜忙番OT先賺到幾千蚊.
在夏天上堂搭地鐵D冷氣凍到唔少同學要著冷衫,另一邊地盤佬在烈日下暴曬.
頂部
singing
高級馴獸師

UID 124290
精華 0
積分 1838
帖子 5345
活躍度 1838
現金 2391 數碼元
存款 12001 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 20
註冊 2012-10-21
最喜愛的數碼暴龍  麥樂雞獸
最喜愛的數碼暴龍人物  樹莉觸手play
來自 長沙灣
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-6-15 00:58 發表
我好肯定TVB係絕對冷凍氣
38-54集都係

但因為我係睇VCD版比TBB版比較多
所以我記住咗住飛雪風暴

係Ion兄未講之前,我都以為係絕對零度氣

我猜只有一個原因:
因為雪人獸果招係絕對零度拳
所以 ...

仲有可能係因為physical,因為...絕對零度真係有呢樣野,但絕對冷凍都唔知係乜春野黎

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%BB%9D%E5%AF%B9%E9%9B%B6%E5%BA%A6

同一句說話毀了兩段友誼真諷刺
頂部
kyexp
馴獸師

UID 127280
精華 0
積分 451
帖子 312
活躍度 451
現金 1973 數碼元
存款 590 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2013-5-26
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線
回復 #110 p010 的帖子

-電光獸
1.電光閃擊(Lightning Bomber)
(其實原招名應該係Lightning Blitz 可能係動畫組改左名)
譯法: 直譯
Blitz解閃電 亦有閃擊戰嘅意思

2.雷霆電光(Mjollnir Thunder)
譯法: 招式使出方法(放電攻擊)
Mjollnir(妙爾尼爾)係雷神索爾把鎚 對應翻暴雷鎚擊(Thor Hammer)

-巨岩獸
1.颶風轟炸(Hurricane Bomber)
譯法: 直譯
應該係颶風 因為原招名有hurricane一字

-冰熊獸
1.急凍冰柱(Tsurara Lala)
譯法: 招式使出方法(身體變成冰柱)
tsurara(ツララ)即係日文嘅冰柱

頂部
[廣告] 人氣PS遊戲DigimonWorld?全港首創ps網上對戰?即刻入黎啦我們提供最齊全攻略全面解答
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
回復 #113 kyexp 的帖子

http://www.youtube.com/watch?v=i_GX_MQoeTU
Good,獎你睇多啦A夢

關於電光獸果2招,我都覺得有D奇怪
你睇下我CAP果2幅圖片

以我既理解:
1隻手+拉開單臂=電光閃擊
2隻手合埋=暴雷搥擊
成個身衝埋去 =雷霆電光

而圖片字幕顯示為 電光閃擊 變咗 暴雷搥擊
雷霆電光 變咗 電光閃擊
你認為係字幕組的出錯,還是原本Toei果邊已經出錯??
================================
另外mushroomon果到一陣再回

頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG 2 (Digimon Master)南韓2009年中推出,想知更多詳情?入來看一看啦
kyexp
馴獸師

UID 127280
精華 0
積分 451
帖子 312
活躍度 451
現金 1973 數碼元
存款 590 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-6-15 01:24 AM 發表
關於電光獸果2招,我都覺得有D奇怪
你睇下我CAP果2幅圖片

以我既理解:
1隻手+拉開單臂=電光閃擊
2隻手合埋=暴雷搥擊
成個身衝埋去 =雷霆電光

而圖片字幕顯示為 電光閃擊 變咗 暴雷搥擊
雷霆電光 變咗 電光閃擊
你認為係字幕組的出錯,還是原本Toei果邊已經出錯??

招名我有check翻日本原音

呢招係Lightning Bomber 原設定冇呢招
可能係動畫組原創 亦可能係將Lightning Blitz改左名
因為譯名電光閃擊其實fit嗮Lightning Blitz
(01都有類似例子 戰鬥龍捲風(Great Tornado) 動畫改左做Brave Tornado)

呢招係Mjollnir Thunder

出錯嘅應該係tvb 佢將呢兩招調轉左

頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG 2 (Digimon Master)南韓2009年中推出,想知更多詳情?入來看一看啦
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
回復 #96 kyexp 的帖子

因為我翻睇02
紫色既係劇毒超蘑菇

而04果2招
1招紅蘑菇爆彈 (紅色)
另1招 所謂的劇毒超蘑菇卻係黃色
所以我認為呢2招都係新野嚟
而係toei果邊將 紫色同黃色混亂咗

我想知點解你話
"劇毒超蘑菇(Poison S-mush)嘅設定係一次過放出全部爆彈" ??
=================================
電光獸那裡我明白你的意思了
但因為太混亂,所以不多作解釋
就是寧可將錯就將算了-.-

還有你會唔會想分享每集感想?(還有Ion兄)
會的我會加埋入去~
唔會都請講聲
=================================
真的好喜歡04呀
雖然人變獸係7咗D
雖然戰魂嘅獸都係7咗D,冇咗獸既FEEL
但同時多咗好多招式,練成Combo
唔再好似以前頭3輯咁單調
04喺我心目中又排番第2位啦><
(04 03一直都爭緊第2位)
最鐘意04既係,描寫出數碼世界嘅另一種風味

01果一種係建構於元祖超龍做藍本
所以好多數碼獸都未必會有自己既意思卅頭腦

而04則寫出數碼世界,真係有數碼獸既世界
無記錯04係第1套有數碼市集的(唔計01的蛋蛋獸餐廳)
好喜歡這一種設定啊
當中有大量路人,紅蓮騎士獸,亞古獸等等

所以我奉勸大家放開對04果種人變獸嘅抗拒
呢套野堅係同01有得揮@@
(不過至從Savers同Xros War,都無咩人unlike 04了。。。)

頂部
[廣告] 人氣PS遊戲DigimonWorld?全港首創ps網上對戰?即刻入黎啦我們提供最齊全攻略全面解答
kyexp
馴獸師

UID 127280
精華 0
積分 451
帖子 312
活躍度 451
現金 1973 數碼元
存款 590 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-6-15 01:45 AM 發表
我想知點解你話
"劇毒超蘑菇(Poison S-mush)嘅設定係一次過放出全部爆彈" ??

蘑菇獸設定說明文

QUOTE:
毒々しいキノコの形をした小型の植物デジモン。マッシュモンの身体からはあらゆる症状を引き起こす、毒性の強い小型キノコ爆弾が生えている。このキノコ爆弾を受けると笑いが止まらなくなったり、身体が麻痺してしまったり、今までの記憶が消えてしまったりと、様々な症状がおきる。性格は非常に意地悪で弱い者いじめが好きだが、恥ずかしがりやの一面も持っており、いつも顔半分を隠している。必殺技は小型キノコ爆弾を一斉に放出する『ポイズン・ス・マッシュ』。

上面寫住蘑菇獸嘅武器「小型キノコ爆弾」(小型蘑菇爆彈) 係有唔同種類 包括有笑彈 麻痺彈 記憶消去彈等等
而劇毒超蘑菇(Poison S-mush)係一次過放出全部爆彈嘅必殺技

既然單放笑彈嘅技係Laugh S-mush 咁單放其他種類爆彈嘅都應該係個別嘅技
唯有一次過放嗮全部種類爆彈嘅先係劇毒超蘑菇
另外其實得紅蘑菇爆彈(破壊のキノコ爆弾)真係04原創

點解動畫組將單放笑彈嘅技叫Poison S-mush
有可能係動畫組改設定(事但放一種爆彈都叫Poison S-mush)
亦有可能係純粹搞錯

至於跟佢口講(Poison S-mush)→用劇毒超蘑菇
定跟佢實際演出(放笑彈)→用Laugh S-mush
版主你可以自行判斷

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-6-15 01:45 AM 發表
還有你會唔會想分享每集感想?
會的我會加埋入去~
唔會都請講聲

應該唔會 因為我睇數碼暴龍同其他人唔同

我對動畫嘅劇情冇乜要求 但係我超唔鍾意動畫成日唔跟設定
招式使出方法唔同其實都冇乜所謂
不過數碼暴龍嘅強弱度同設定有好大出入 我真係接受唔到
呢個情況最常發生喺02 04同完全係原作粉碎機嘅XW

如果我講感想 集集都會係呢個point 一定超悶

頂部
[廣告] 想玩韓國人氣ONLINE?全韓國第二位線上遊戲數碼暴龍RPG,即刻入黎啦!叫埋你D fd一齊玩
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
回復 #117 kyexp 的帖子

ok明白
事關01蘑菇獸無出過招
02只係出紫色
04只係出紅色黃色

所以我諗劇毒超蘑菇係紫色既名字,這是跟常理下的定論
黃色--->笑話

我諗就是02那邊只放了1隻色的蘑菇
04方面就放埋另1隻色的蘑菇
但2招都是劇毒超蘑菇??

不過實在太混亂,我決定把黃色的叫做爆笑超蘑菇(laughing s-mash)
紫色那個保留叫做劇毒超蘑菇
===================================
對劇情無要求那個比較奇怪

對階級觀念重視就係正常的

另外回1回Ion兄:
你之前質疑沙比路獸係唔係完全體
打後2-5集既敵人都安排做咗成熟期,我諗都係其中1個安排
動畫組應該想放人形做成熟期
獸形做做完全體咁既對抗。。。
顯然第1集放沙路比獸做對手唔係太正確
雖然佢都唔似完全體
不過根本唔似2打6

頂部
kyexp
馴獸師

UID 127280
精華 0
積分 451
帖子 312
活躍度 451
現金 1973 數碼元
存款 590 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-6-15 02:40 AM 發表
不過實在太混亂,我決定把黃色的叫做爆笑超蘑菇(laughing s-mash)
紫色那個保留叫做劇毒超蘑菇

that's fine 但其實係laugh 唔係laughing

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-6-15 02:40 AM 發表
對劇情無要求那個比較奇怪

對階級觀念重視就係正常的

哈哈 其實又唔係真係冇要求 係冇乜要求姐
因為動畫嘅style係兒童向 劇情嘅發展已經有個框架定左形
我自己覺得就算中間嘅細微描寫有幾好/差都唔會有太大影響

反而同強弱度設定有關嘅部分真係令我覺得DF fail左
主角群好弱 真係好弱 好重要 所以要講兩次
人形強度已經由原設定介乎完全體同究極體之間變成介乎成熟期同完全體之間
(咁其實前者嘅設定又真係有d問題) 姑且都仲係較強嘅成熟期
但主角群嘅表現真係有眼睇 仙女獸第四集出哂四都招都仲要輸...

後期強弱失衡嘅情況簡直可以匹敵XW
完全體/究極體級嘅主角輸成熟期 可以再扯一點
其他例子我都唔再多講
真心覺得如果:
由 兩大超越形態打基路比 改做 六主角融合形態打基路比
由 兩大超越形態苦勝Royal Knights 改做 兩大超越形態秒殺Royal Knights
由 金剛武神秒殺六翅墮落型態 改做 兩大超越形態苦勝
最後 金剛武神大戰六翅撒旦
咁樣會好好多

頂部
Ion
馴獸師

UID 92032
精華 0
積分 635
帖子 574
活躍度 635
現金 5016 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2010-2-2
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 singing 於 2013-6-15 12:39 AM 發表

總之我記憶係零度唔係冷凍

我自己見過兩個版本
第一個係超龍5暴龍機出o個陣於CO-COo既介紹係叫
絕對零凍氣 <-----依個好肯定,因為我之後買o既正文社超龍5攻略本都係用依個名
第二個就係TVB版本
絕對冷凍氣 -------依個唔駛解釋~由01出場到結尾都係聽佢嗌依個名

用"絕對零度"做招名o既我自己有見過兩招
絕對零度拳 by雪人獸 <-----CO-CO同TVB都用依個
絕對零度劍 by鳥人獸 <-----CO-CO介紹麻鷹獸究極體o個陣講o既~

QUOTE:
原帖由 kyexp 於 2013-6-14 06:19 PM 發表
-究極天使獸
1.Divine Breaker(聖靈爆破)
3.Ascension Hallow(神雷)

-聖龍獸
3.Apocalypse(天啟聖光)

-紅蓮騎士獸
2.Screw Saber(螺旋紅蓮劍)
3.Final Elysion(昇華斬)

再次多謝你先,真心多謝.
補返當年唔知招名o既遺憾~
o個陣飛蟲獸普招同絕招我都當係"終結刺釘"...以為分別只係普通版同強化版..
因為我淨係知佢依招
Moon Shooter直頭係第一次見,唔玩依隻game都唔知佢有波出...(02動畫冇出過嘛又..)

記得當年CO-CO介紹究極天使獸o個陣講過佢有兩招
聖靈爆破 同 七重天堂
玩隻game 個陣當然知邊招係七重天堂 因為依招個表達好明顯
不過另一招圓形白色半透明o既波就唔知係咩招
o個陣都會諗係咪聖靈爆破
但CO-CO介紹話依招係究極天使獸用全身力量自爆會牲自己o既招式
同個"波"應該唔關係...但我玩o個陣都當依招係聖靈爆破(個腦要配音嘛..正宗腦補..)
我個fd就叫依招做"底褲laser"...因為角色嗌招名時聽倒咁o既音...
另外諗起撒多格杜獸o既巨人飛彈,o個陣聽o既係"奶媽種菜"...........

Ascension Hallow(神雷)
Apocalypse(天啟聖光)
依兩招CO-CO介紹隻game o個陣曾經譯過依兩招(CO-CO有冇譯晒所有招我已經唔記得,總之我好多招都冇印象個招名..)
神之憤怒 同 制裁之光
當然我唔係質疑你o既譯名,始終譯名都係各有各譯,所以先有咁多版本
我只係咁o岩醒返起分享下~~~

2.Screw Saber(螺旋紅蓮劍) <-----我當年仲當依招就係昇華斬..因為係對空技,原來係紅蓮劍o既變化招~~
3.Final Elysion(昇華斬) <-----o個招係咪後期o既"皇家救星"??你o既資料都係叫"昇華斬"??
咁其實"昇華斬"同"皇家救星"係咪同一招,只係譯名先後o既關係??

另To版主..我今日會追返4-6集...

頂部

HKDMC重要聲明

本站只是一個自由的討論區,一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,

用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,而本站以即時上載留言的方式運作,

由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,

若讀者發現有留言出現問題,請聯絡 我們

HKDMC服務: 討論區 | 數碼暴龍對戰咭網站 | HKDMC網站 |

聯絡我們 | 使用條款 | 忘記密碼 | 壇規

© 1999/12 - 2020 HKDMC數碼暴龍市鎮 All rights reserved
版權所有,不得轉載