標題: [15周年]數碼暴龍Tri 討論區 - 第一章"再會"
Ion
馴獸師

UID 92032
精華 0
積分 635
帖子 574
活躍度 635
現金 5016 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2010-2-2
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 p010 於 2015-5-7 05:25 PM 發表

仲要變左做 劇場版6話
我真係唔知講咩好了

唔係抄你...但我o既反應同你一狗樣....
真係唔知講咩好...

一開始又話咩2015春
o的資料又擠牙膏咁尐尐尐尐咁出
最後褪到咩2015年11月
仲要劇場版...我頂....
有fd講笑咁講又一套要等子孫燒個結局俾你o既作品...

不過都有fd話雖然之前獨角獸係逐集逐集劇場版咁出
但個水準反而好高
話唔定Digimon咁出都會高水準o的

頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG專題網站
p010 (p0101023)
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
現金 46017 數碼元
存款 73755942 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
最喜愛的數碼暴龍  獸人加魯魯
最喜愛的數碼暴龍人物  冇邊個特別鐘意~
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Ion 於 2015-5-12 09:51 AM 發表

唔係抄你...但我o既反應同你一狗樣....
真係唔知講咩好...

一開始又話咩2015春
o的資料又擠牙膏咁尐尐尐尐咁出
最後褪到咩2015年11月
仲要劇場版...我頂....
有fd講笑咁講又一套要等子孫燒個結局俾你 ...

仲要被人寸我, 咩動畫唔代TV動畫
佢舊年8月1日 個款 , 擺到明就係出動畫
如果係劇場版, 唔該註明係劇場版啦?
用動畫呢個字眼, 就好似掛羊頭賣狗X,
我最唔鍾意就係咁

這一邊我看到賣旗的人,在不遠的地方我看到有個老人在乞錢.
有富人在粉嶺約埋三五知己打GOLF,另一邊我看到新聞那些住湯房的人在哭泣.
約親戚朋友出嚟食飯永遠有食唔哂的碟菜,而在第三世界有人連飯都無得食.
D富商秒秒中幾百萬上落,而香港人日忙夜忙番OT先賺到幾千蚊.
在夏天上堂搭地鐵D冷氣凍到唔少同學要著冷衫,另一邊地盤佬在烈日下暴曬.
而我,喺香港呢一個咁荒謬
頂部
流星囧
見習馴獸師
Member

UID 66005
精華 0
積分 100
帖子 113
活躍度 100
現金 556 數碼元
存款 5000 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 10
註冊 2008-3-1
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 p010 於 2015-5-12 11:17 PM 發表

仲要被人寸我, 咩動畫唔代TV動畫
佢舊年8月1日 個款 , 擺到明就係出動畫
如果係劇場版, 唔該註明係劇場版啦?
用動畫呢個字眼, 就好似掛羊頭賣狗X,
我最唔鍾意就係咁

動畫本身就唔限於TV兩個字
就算佢唔加劇場版三隻字
只要佢唔搞真人拍攝
只要唔係漫畫小說形式推出
而用一秒N張圖畫(N隨便代入)連續播放都可以稱為動畫
不過我個人黎講
絕對唔信佢地一開始就打算搞劇場版
甚至佢每次公佈新作消息個陣
我都懷疑其實有冇一份完整計劃書
當然我更加相信
東映只係想拎數碼獸個招牌再撈一筆
絕對冇其他特別意思或者居心

另外我絕對唔信東映會因為劇場版就搞得高質d

Anyway
期望愈大
被當北七
最強東映……

頂部
[廣告] 想玩韓國人氣ONLINE?全韓國第二位線上遊戲數碼暴龍RPG,即刻入黎啦!叫埋你D fd一齊玩
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
回復 #27 流星囧 的帖子

對啊
但個問題都係在於, 除左"X進化"果一集,
數碼暴龍整個系刊都係玩開TV動畫既
佢要係咁捉字"塞", 變左做劇情版, 我都無野好講...

我都覺得由東映 14年8月1日講話要推出一輯動畫開始,
佢地根本就無一套完整既計畫
我會係度諗, 或者佢初頭真係諗住做TV動畫, 但因為種種原因 (可能時間定得太急, 乃至到要轉做劇場版
另一邊廂周邊商品就不斷係咁出......................

都係果句啦, 希望愈大, 失望就愈大,
唔能夠抱住01果種心態去睇, 始終時代變了是不爭的事實
就算被佢真係做TV動畫, 也唔一定會好睇得去邊 (一種自我安慰的想法)

有富人在粉嶺約埋三五知己打GOLF,另一邊我看到新聞那些住湯房的人在哭泣.
約親戚朋友出嚟食飯永遠有食唔哂的碟菜,而在第三世界有人連飯都無得食.
D富商秒秒中幾百萬上落,而香港人日忙夜忙番OT先賺到幾千蚊.
在夏天上堂搭地鐵D冷氣凍到唔少同學要著冷衫,另一邊地盤佬在烈日下暴曬.
頂部
[廣告] 想玩韓國人氣ONLINE?全韓國第二位線上遊戲數碼暴龍RPG,即刻入黎啦!叫埋你D fd一齊玩
GOGOMagic
見習馴獸師

UID 125943
精華 0
積分 205
帖子 197
活躍度 205
現金 1844 數碼元
存款 95555 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 10
註冊 2013-2-27
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線
所謂動畫化有幾種形式
週番>月番>有系列但不定期推出>劇集式劇場版>正式劇場版>OVA乜乜附錄特典

之前獨角獸實在高質,所以暫時唔會抗拒呢種形式

情人節快樂~
頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG 2 (Digimon Master)南韓2009年中推出,想知更多詳情?入來看一看啦
流星囧
見習馴獸師
Member

UID 66005
精華 0
積分 100
帖子 113
活躍度 100
現金 556 數碼元
存款 5000 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 10
註冊 2008-3-1
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線
回復 #28 p010 的帖子

其實X進化可以話係今次Tri既反例
當年X進化由劇場版降格為TVSP
今日Tri由(大家都覺得係)TV轉去劇場版
中間長達超過十年既時間
東映好似想報番當年既仇咁
唔搞咩新系列新設定
唔搞咩CG動畫
唔理老笨既原點回歸
直接拎「神作」招牌黎玩殘全世界……

獨角獸由日昇做
但係數碼係拖拖拖拖映哦……

頂部
Ion
馴獸師

UID 92032
精華 0
積分 635
帖子 574
活躍度 635
現金 5016 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2010-2-2
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線
事後孔明捉字蚤有幾難~~
但冇意義囉~~~

我都係覺得原本係TV版幾十集o個o的o黎
我之所以咁覺得
但因為當日佢係用Tri.(03)依個字眼
01=第一輯TV版
02=第二輯TV版
咁大佬你之後叫得03我梗係當你第三輯TV版嫁啦~~~
就算佢而家真係擺明無責任咁講,"當日冇講過係TV版"
我都覺得之前係引導式誤會囉

既然變劇場版都冇辦法
不過真係唔該唔好半年至一年先出一集囉....
點等呀真係...
TV版我計你cut晒片頭片尾廣告都有廿分鐘啦
不嬲一星期有廿分鐘
劇場版o個個幾鐘你唔係夠膽半年先出一次卦.........
雖則佢真係做得出......

頂部
流星囧
見習馴獸師
Member

UID 66005
精華 0
積分 100
帖子 113
活躍度 100
現金 556 數碼元
存款 5000 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 10
註冊 2008-3-1
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線
回復 #31 Ion 的帖子

唔好話拖映冇話過係TV版或者佢引導我地d咩
由頭到尾只係因為佢地話有新作
全世界就各自估話「TV版啦」、「之前唔係話過集數破頂而唔出?會唔會係OVA?」
只係當時應該唔少人都認為
拖映會將3年前個「完結宣言」當冇講過(當初我都係咁諗
但係呢d全部只係fans自己腦補出黎既諗法
實際上就係漫畫個種「我唔講實 我點改都得你吹呀?」運作方式
只係今次拖映索性搞大佢……
而且對財雄勢大既拖映黎講
難聽d講句真係「你地腦補我要照做當我狗定奴隸呀仆彳圭亍!」

至於拖映當初諗住點搞?
我當佢平均一集兩粒鐘
都等於大半年番長度既TV動畫
咁長我真係唔信佢一開始就打算做劇場版
但係佢要搞劇場版冇必要拖咁耐先公佈
甚至劇場版六步曲消息都係今年5月先發表
離當初宣佈新作已經有大半年既時間差
更加唔好講第一章仲要半年後先上映
如果真係一開始就搞劇場版
最遲應該今年5月就應該上映第一章
除非當初宣佈新作個陣
個份企案只係求其寫而冇確實預定好所有路線
唔係既當初就已經開始製作
洗拖到11月先第一章?
與其話拖映誤導我地
不如話佢地根本冇諗過要點搞
只係「先講先嬴」only
真係「拖映你亻也女馬白勺畜生!」

頂部
[廣告] 人氣PS遊戲DigimonWorld?全港首創ps網上對戰?即刻入黎啦我們提供最齊全攻略全面解答
Ion
馴獸師

UID 92032
精華 0
積分 635
帖子 574
活躍度 635
現金 5016 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2010-2-2
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線
14年8月話會出
但15年11月先出第一章
的確好有一開始係乜都未搞o既嫌疑......
真係純粹因為15週年
為造勢求其up住會有野搞先...

頂部
[廣告] 人氣PS遊戲DigimonWorld?全港首創ps網上對戰?即刻入黎啦我們提供最齊全攻略全面解答
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
拖到六章, 每半年一章
然後周邊商品又可以繼續肆虐...

沒辦法也得要接受了
希望佢6章做得好好睇睇啦
(驚佢又做做下爛)

頂部
GOGOMagic
見習馴獸師

UID 125943
精華 0
積分 205
帖子 197
活躍度 205
現金 1844 數碼元
存款 95555 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 10
註冊 2013-2-27
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線
作畫唔爛已經收貨
唔好出到黎劇情又爛作畫又爛不知所謂

情人節快樂~
頂部
kyexp
馴獸師

UID 127280
精華 0
積分 451
帖子 312
活躍度 451
現金 1973 數碼元
存款 590 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2013-5-26
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線
デジモンアドベンチャー tri. 第1章「再会」最新先行映像 デジモンアドベンチャー 15th Anniversary Project
https://www.youtube.com/watch?v=vIGcjZ2nxbI

圖片二轉k島

繼續騙錢

太一護目鏡

http://p-bandai.jp/chara/0033/item-1000098877/

Complete Selection Animation 電波暴龍機

http://p-bandai.jp/b-boys-shop/item-1000098961/

https://www.youtube.com/watch?v=77ZXNdMRDQg
唔係遊戲機 好似啲rider變身器咁識着燈有進化音效
模仿劇中道具

食住上 繼續出埋d-ark啦嘛

source:https://twitter.com/WarGMelGa/status/625109299027537920/photo/1

頂部
[廣告] 數碼暴龍對戰咭Alpha全圖鑑網站

HKDMC重要聲明

本站只是一個自由的討論區,一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,

用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,而本站以即時上載留言的方式運作,

由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,

若讀者發現有留言出現問題,請聯絡 我們

HKDMC服務: 討論區 | 數碼暴龍對戰咭網站 | HKDMC網站 |

聯絡我們 | 使用條款 | 忘記密碼 | 壇規

© 1999/12 - 2020 HKDMC數碼暴龍市鎮 All rights reserved
版權所有,不得轉載