標題: 【影片|用心製作】100 條進化路線 + 數碼暴龍 01-04 全部十四種進化 詳細介紹
lph9998888
無名旅人

UID 123502
精華 0
積分 57
帖子 17
活躍度 57
現金 1176 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 5
註冊 2012-9-1
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線
【影片|用心製作】100 條進化路線 + 數碼暴龍 01-04 全部十四種進化 詳細介紹

http://www.youtube.com/watch?v=GqOFAm7OYfE

呢段片全部都係講數碼精靈嘅進化…
入面收錄左無數段數碼精靈進化嘅其中 100 條路線.

數碼暴龍唔係寵物小精靈,冇一個特別規定嘅進化表.
其實數碼精靈嘅進化係會隨環境、心態等因素而有所不同.
例如大古拉獸都會有紅蓮騎士獸同破滅魔龍獸兩條路線…
咁點解我會揀呢 100 條?
因為呢 100 個進化係 01 至 DS 比較常用嘅 100 條進化路線.

何謂常用?大概可以定義為…
1. 動畫主角嘅進化路線
( 例如亞古獸進化至暴龍獸 )
2. 動畫配角或敵人喺動畫進化過
( 例如比特獸進化至海龍獸 )
3. 暴龍機嘅設定
( 例如艾力獸進化至獅子獸 )
4. 遊戲機或電腦遊戲嘅設定
( 例如大便獸進化至悟空獸 )
5. 官方資料庫
( 例如古神獸進化至維京毛人獸 )
6. 我自己研究所得
( 例如奧加獸進化至木乃伊獸 )
我係根據呢六項去揀 100 個

有啲可能大家認為應該收錄嘅,例如天女獸進化至神聖天女獸、鋼蟲獸進化至夜魔獸、蠟燭獸進化成火焰獸等等,我都冇列入呢 100 條。因為我認為天女獸係比較屬於聖龍獸,夜魔獸就應該係大古加獸嘅進化而非蟲蟲獸嘅究極體,而蠟燭獸根據動畫嘅正統路線應該係巫師獸…希望各位暴龍迷見諒。

如果大家有咩意見,絕對歡迎大家留言喺 YouTube 或者呢個 post!希望大家鍾意!

http://www.youtube.com/watch?v=uIzsaMvU_dU

呢條係介紹 01-04 全部 14 種常用的進化.
希望大家會鍾意啦=]

頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG 2 (Digimon Master)南韓2009年中推出,想知更多詳情?入來看一看啦
翼乂
見習馴獸師

UID 125310
精華 0
積分 389
帖子 715
活躍度 389
現金 999 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 10
註冊 2013-1-10
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線
我可能是第一個看完影片的人呢!

首先真的要謝謝樓主的用心
影片介紹得挺詳細的
更讓人感動的是影片中融合了01-04各主角的進化
讓人十分懷念
在此與樓主及大家分享在Youtube找到的主體進化吧(日文版)
01: http://www.youtube.com/watch?v=q3CYFmVwX0c
02: http://www.youtube.com/watch?v=wyhYUb1e4rM
03: http://www.youtube.com/watch?v=KxhP-PTGcHE
04: http://www.youtube.com/watch?v=legF7Ucze5E

抱歉我沒有Youtube ac所以不能給您Like
但您的影片確讓作為數碼暴龍迷的我十分感動
為了搶此帖的沙發 先回一個吧~
謝謝您! 十分支持! =)

頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG專題網站
singing
高級馴獸師

UID 124290
精華 0
積分 1838
帖子 5345
活躍度 1838
現金 2391 數碼元
存款 12001 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 20
註冊 2012-10-21
最喜愛的數碼暴龍  麥樂雞獸
最喜愛的數碼暴龍人物  樹莉觸手play
來自 長沙灣
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 翼乂 於 2013-2-15 00:31 發表
我可能是第一個看完影片的人呢!

首先真的要謝謝樓主的用心
影片介紹得挺詳細的
更讓人感動的是影片中融合了01-04各主角的進化
讓人十分懷念
...

我都睇完啦,可惜觀看次數依然係0

同一句說話毀了兩段友誼真諷刺
頂部
[廣告] 數碼暴龍對戰咭Alpha全圖鑑網站
lph9998888
無名旅人

UID 123502
精華 0
積分 57
帖子 17
活躍度 57
現金 1176 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 5
註冊 2012-9-1
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線
【影片|用心製作】一百條數碼精靈的進化路線圖

http://www.youtube.com/watch?v=GqOFAm7OYfE

呢段片全部都係講數碼精靈嘅進化…
入面收錄左無數段數碼精靈進化嘅其中 100 條路線.

數碼暴龍唔係寵物小精靈,冇一個特別規定嘅進化表.
其實數碼精靈嘅進化係會隨環境、心態等因素而有所不同.
例如大古拉獸都會有紅蓮騎士獸同破滅魔龍獸兩條路線…
咁點解我會揀呢 100 條?
因為呢 100 個進化係 01 至 DS 比較常用嘅 100 條進化路線.

何謂常用?大概可以定義為…
1. 動畫主角嘅進化路線
( 例如亞古獸進化至暴龍獸 )
2. 動畫配角或敵人喺動畫進化過
( 例如比特獸進化至海龍獸 )
3. 暴龍機嘅設定
( 例如艾力獸進化至獅子獸 )
4. 遊戲機或電腦遊戲嘅設定
( 例如大便獸進化至悟空獸 )
5. 官方資料庫
( 例如古神獸進化至維京毛人獸 )
6. 我自己研究所得
( 例如奧加獸進化至木乃伊獸 )
我係根據呢六項去揀 100 個

有啲可能大家認為應該收錄嘅,例如天女獸進化至神聖天女獸、鋼蟲獸進化至夜魔獸、蠟燭獸進化成火焰獸等等,我都冇列入呢 100 條。因為我認為天女獸係比較屬於聖龍獸,夜魔獸就應該係大古加獸嘅進化而非蟲蟲獸嘅究極體,而蠟燭獸根據動畫嘅正統路線應該係巫師獸…希望各位暴龍迷見諒。

如果大家有咩意見,絕對歡迎大家留言喺 YouTube 或者呢個 post!希望大家鍾意!

本帖最近評分記錄
p010   2013-2-15 03:11 AM  活躍度  +30   我欣賞你的作品 但如果你們是同一個團 ...
頂部
[廣告] 人氣PS遊戲DigimonWorld?全港首創ps網上對戰?即刻入黎啦我們提供最齊全攻略全面解答
p010 (p0101023)
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10700
活躍度 2885
現金 46017 數碼元
存款 73755942 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
最喜愛的數碼暴龍  獸人加魯魯
最喜愛的數碼暴龍人物  冇邊個特別鐘意~
來自 香港
狀態 離線
樓主:
我幫你整合左2個POST,方便大家睇,希望你唔好介意=]
另外我八卦睇左你其他片,你都識幾多囡囡喎
你係今日定上年畢業?應該係今年DSE考生?
咁早LAST DAY既你地
我3月1先 LAST DAY ,考緊MOCK

這一邊我看到賣旗的人,在不遠的地方我看到有個老人在乞錢.
有富人在粉嶺約埋三五知己打GOLF,另一邊我看到新聞那些住湯房的人在哭泣.
約親戚朋友出嚟食飯永遠有食唔哂的碟菜,而在第三世界有人連飯都無得食.
D富商秒秒中幾百萬上落,而香港人日忙夜忙番OT先賺到幾千蚊.
在夏天上堂搭地鐵D冷氣凍到唔少同學要著冷衫,另一邊地盤佬在烈日下暴曬.
而我,喺香港呢一個咁荒謬
頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG 2 (Digimon Master)南韓2009年中推出,想知更多詳情?入來看一看啦
lph9998888
無名旅人

UID 123502
精華 0
積分 57
帖子 17
活躍度 57
現金 1176 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 5
註冊 2012-9-1
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-2-15 04:18 AM 發表
樓主:
我幫你整合左2個POST,方便大家睇,希望你唔好介意=]
另外我八卦睇左你其他片,你都識幾多囡囡喎
你係今日定上年畢業?應該係今年DSE考生?
咁早LAST DAY既你地
我3月1先 LAST DAY ,考緊MOCK

本來就係今年,但成績差,出年先考。

頂部
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10700
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
ok,講番條片,進化路線有D 亞種其實唔須要列哂...
因為你整左得100種,咁好哂位: 如野人獸,奧加獸的亞種
另外有D你唔係太同意既進化,如神聖天女獸,其實可以放埋係聖龍獸旁邊
其實迪路獸個進化路線一開始就怪怪地...
主角獸其實就大家都耳熟能詳,反而我想睇多D你整既non-主角獸進化路線
例如:小火焰獸--->火焰獸--->死神火焰獸--->科學怪獸
呢種

有富人在粉嶺約埋三五知己打GOLF,另一邊我看到新聞那些住湯房的人在哭泣.
約親戚朋友出嚟食飯永遠有食唔哂的碟菜,而在第三世界有人連飯都無得食.
D富商秒秒中幾百萬上落,而香港人日忙夜忙番OT先賺到幾千蚊.
在夏天上堂搭地鐵D冷氣凍到唔少同學要著冷衫,另一邊地盤佬在烈日下暴曬.
頂部
[廣告] 想玩韓國人氣ONLINE?全韓國第二位線上遊戲數碼暴龍RPG,即刻入黎啦!叫埋你D fd一齊玩
lph9998888
無名旅人

UID 123502
精華 0
積分 57
帖子 17
活躍度 57
現金 1176 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 5
註冊 2012-9-1
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 p010 於 2013-2-15 02:38 PM 發表
ok,講番條片,進化路線有D 亞種其實唔須要列哂...
因為你整左得100種,咁好哂位: 如野人獸,奧加獸的亞種
另外有D你唔係太同意既進化,如神聖天女獸,其實可以放埋係聖龍獸旁邊
其實迪路獸個進化路線一開始就怪怪 ...

版主,關於蠟燭獸,其實 #1 有講到。有啲可能大家認為應該收錄嘅,例如天女獸進化至神聖天女獸、鋼蟲獸進化至夜魔獸、蠟燭獸進化成火焰獸等等,我都冇列入呢 100 條。因為我認為天女獸係比較屬於聖龍獸,夜魔獸就應該係大古加獸嘅進化而非蟲蟲獸嘅究極體,而蠟燭獸根據動畫嘅正統路線應該係巫師獸…希望各位暴龍迷見諒。

頂部
singing
高級馴獸師

UID 124290
精華 0
積分 1838
帖子 5345
活躍度 1838
現金 2391 數碼元
存款 12001 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 20
註冊 2012-10-21
最喜愛的數碼暴龍  麥樂雞獸
最喜愛的數碼暴龍人物  樹莉觸手play
來自 長沙灣
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 lph9998888 於 2013-2-15 19:29 發表

版主,關於蠟燭獸,其實 #1 有講到。有啲可能大家認為應該收錄嘅,例如天女獸進化至神聖天女獸、鋼蟲獸進化至夜魔獸、蠟燭獸進化成火焰獸等等,我都冇列入呢 100 條。因為我認為天女獸係比較屬於 ...

其實小火焰獸唔係蠟燭獸......

小火焰獸

蠟燭獸

同一句說話毀了兩段友誼真諷刺
頂部
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10700
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
我有睇到你1樓既文章
或者咁講:
如果你條片整既只係1條路線(見你雷龍獸,烈焰獸果D都無整)
即係唔會有2隻同1階段既
咁你列明出處係點既好D
例如大便獸進化悟空獸是digimon battle spirit or元祖機
小火焰獸進化wizardmon係因為 04劇情
因為如你所講,唔同既數碼獸係唔同既成長環境會有唔同的進化
故此,為免觀看者有誤會,我建議列咪出處會更好

頂部
lph9998888
無名旅人

UID 123502
精華 0
積分 57
帖子 17
活躍度 57
現金 1176 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 5
註冊 2012-9-1
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 singing 於 2013-2-15 07:40 PM 發表

其實小火焰獸唔係蠟燭獸......

小火焰獸

蠟燭獸
http://d. ...

小火焰獸係幼年期…
點進火焰獸…

頂部
Ion
馴獸師

UID 92032
精華 0
積分 635
帖子 574
活躍度 635
現金 5016 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2010-2-2
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線
100 條進化真係好正 同真係好好心機
至於樓主所講o既夜魔獸同蠟燭獸o個o的可能有別於其他暴龍迷o既想法
我覺得依個唔係問題~個個人都有自己睇法or諗法 反正學你咁講進代路線冇set死~~

如果我自己夜魔獸我會當晒係大古加獸同鋼蟲獸o既共同究極體
蠟燭獸我都係覺得>火焰獸
神聖天女獸我會同聖龍獸並列做天女獸究極體
等如有究極天使獸之後又有神龍獸 反正官方都後補返男女天使獸各有人形同龍形o既究極體~~
水龍獸我就一樣傾向於係哥瑪獸究極體,不過而家官方已經正式表明佢o既究極體係維京毛人獸......

另外我有發問...條片裡面有好多獸我都唔識...
但有幾隻我真係想知叫咩名...
獅子獸o既完全體
宇宙腦魔o既究極體
蜘蛛獸成長期
亞修羅獸究極體
巫師獸完全體
紅色同藍色o既奧加獸(o的笨蛋野人獸進o黎進去都係奧加獸咁o既樣..)
有冇人答我...

頂部

HKDMC重要聲明

本站只是一個自由的討論區,一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,

用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,而本站以即時上載留言的方式運作,

由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,

若讀者發現有留言出現問題,請聯絡 我們

HKDMC服務: 討論區 | 數碼暴龍對戰咭網站 | HKDMC網站 |

聯絡我們 | 使用條款 | 忘記密碼 | 壇規

© 1999/12 - 2020 HKDMC數碼暴龍市鎮 All rights reserved
版權所有,不得轉載