標題: 咭戰2新手∼咩係 ”發動次序”??
中尉
無名旅人
Member

UID 60408
精華 0
積分 0
帖子 21
活躍度 0
現金 28285 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 5
註冊 2007-6-27
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線
咭戰2新手∼咩係 ”發動次序”??

我睇到有個post話d道具有 發動次序
我都唔係好明咩係 發動次序?
如果大家出既咭係同一個 發動次序,咁邊方發動先呢?
咁咭獸d效果 發動次序係唔係”0”????
一係搵人長細d咁說明一下”發動次序”呢樣野∼!
唔該∼!!

-=-=-=-=- 以下內容由 中尉2007年09月26日 08:33pm 時新增 -=-=-=-=-
仲有”發動次序”係根據咩來決定呀??

頂部
[廣告] 人氣PS遊戲DigimonWorld?全港首創ps網上對戰?即刻入黎啦我們提供最齊全攻略全面解答
BloodDragon
版主
Emperor Cassiopeia

UID 10397
精華 0
積分 56
帖子 3492
活躍度 56
現金 172456808 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-4-10
最喜愛的數碼暴龍  阿保加利
最喜愛的數碼暴龍人物 
來自 無限山頂
狀態 離線

發動次序就是援護效果發動的先後, 有時這個次序會令我們大失預算的.
發動次序高的卡片, 效果會較先出現, 如Misty.
如果兩人同時出Misty, 先攻一方會先發動.
另外要注意的是道具卡會比數碼獸卡先發動, 假如一方出Holy, 另一方出積木, 那就是先補了1000hp後會被積木扣至200, 所以必須小心.

頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG 2 (Digimon Master)南韓2009年中推出,想知更多詳情?入來看一看啦
-Kiba-
馴獸師
Member

UID 20439
精華 0
積分 512
帖子 1993
活躍度 512
現金 1036153 數碼元
存款 24800000 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2006-7-2
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線

其實小弟對 Option 發動次序都有少少問題,就借一個位黎問問
以小弟理解,發動次序係應該以藍色 > 綠色 > 紅色嘅次要黎發動,而同色嘅話應該係以先後攻黎決定發動次序 (唔知有無理解錯誤,如果有嘅唔好意思 ar)
小弟想問嘅係,小弟係先攻方,用中回復做援護,對方用薔薇獸嘅誘惑,點解係對方先捨棄小弟嘅手扎同 Pow 場嘅卡,而唔係小弟先回復?

頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG 2 (Digimon Master)南韓2009年中推出,想知更多詳情?入來看一看啦
中尉
無名旅人
Member

UID 60408
精華 0
積分 0
帖子 21
活躍度 0
現金 28285 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 5
註冊 2007-6-27
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線

[quote]下面引用由Gaomon2007/09/26 09:55pm 發表的內容:
其實小弟對 Option 發動次序都有少少問題,就借一個位黎問問
以小弟理解,發動次序係應該以藍色 > 綠色 > 紅色

頂部
[廣告] 人氣PS遊戲DigimonWorld?全港首創ps網上對戰?即刻入黎啦我們提供最齊全攻略全面解答
BloodDragon
版主
Emperor Cassiopeia

UID 10397
精華 0
積分 56
帖子 3492
活躍度 56
現金 172456808 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-4-10
最喜愛的數碼暴龍  阿保加利
最喜愛的數碼暴龍人物 
來自 無限山頂
狀態 離線

QUOTE:
下面引用由中尉2007/09/26 11:28pm 發表的內容:
"藍色 > 綠色 > 紅色" 邊到可以睇到d顏色??

其實是指發動次序箭嘴的顏色, 3個箭嘴是藍色, 2個是綠色, 1個是紅色.
Rosemon';s Lure和M-Recovery Disk都是綠色, 但我不知道從哪個post中得知 (如有錯請告訴我), 卡片在卡list內的排序好像都有影響, 好像是排得後的會先發動. Rosemon';s Lure好像是排得較中回復後.

頂部
calvinq
乞丐

Member

UID 11327
精華 0
積分 -5
帖子 5
活躍度 -5
現金 6584 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 0
註冊 2007-9-30
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線

咪先後lo :13:

頂部
Wilson0907
無名旅人

UID 135615
精華 0
積分 12
帖子 12
活躍度 12
現金 646 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 5
註冊 2018-9-10
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線
thank you very much

頂部
icysiew
無名旅人

UID 127565
精華 0
積分 61
帖子 61
活躍度 61
現金 1488 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 5
註冊 2013-6-22
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線
努力60分中 唔好见怪!!!!!!!!!!

頂部

HKDMC重要聲明

本站只是一個自由的討論區,一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,

用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,而本站以即時上載留言的方式運作,

由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,

若讀者發現有留言出現問題,請聯絡 我們

HKDMC服務: 討論區 | 數碼暴龍對戰咭網站 | HKDMC網站 |

聯絡我們 | 使用條款 | 忘記密碼 | 壇規

© 1999/12 - 2020 HKDMC數碼暴龍市鎮 All rights reserved
版權所有,不得轉載