標題: 數字接龍﹗
p010 (p0101023)
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
現金 46017 數碼元
存款 73755942 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
最喜愛的數碼暴龍  獸人加魯魯
最喜愛的數碼暴龍人物  冇邊個特別鐘意~
來自 香港
狀態 離線

這一邊我看到賣旗的人,在不遠的地方我看到有個老人在乞錢.
有富人在粉嶺約埋三五知己打GOLF,另一邊我看到新聞那些住湯房的人在哭泣.
約親戚朋友出嚟食飯永遠有食唔哂的碟菜,而在第三世界有人連飯都無得食.
D富商秒秒中幾百萬上落,而香港人日忙夜忙番OT先賺到幾千蚊.
在夏天上堂搭地鐵D冷氣凍到唔少同學要著冷衫,另一邊地盤佬在烈日下暴曬.
而我,喺香港呢一個咁荒謬
頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG 2 (Digimon Master)南韓2009年中推出,想知更多詳情?入來看一看啦
Ion
馴獸師

UID 92032
精華 0
積分 635
帖子 574
活躍度 635
現金 5016 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2010-2-2
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線

https://youtu.be/cR9KFNH0VHY?t=75

近期一個我們的戰爭遊戲既影評
拍片者既咬字麻麻地,不過內容可以一聽
直接飛去1:15先開始睇就得

唉奧米加獸一斬一砲,周圍爆炸加埋個配樂,真係好L正。。。

頂部
[廣告] 數碼暴龍對戰咭Alpha全圖鑑網站
Ion
馴獸師

UID 92032
精華 0
積分 635
帖子 574
活躍度 635
現金 5016 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2010-2-2
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線

重覆左,唔識del, 接個龍算

頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG專題網站
peter222333
見習馴獸師

UID 101207
精華 0
積分 383
帖子 581
活躍度 383
現金 4741 數碼元
存款 10 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 10
註冊 2010-8-16
最喜愛的數碼暴龍  a lot of
最喜愛的數碼暴龍人物  猛&光
狀態 離線

浮下上水先
想收張卡Ta-3黑大耳獸
要右上無logo那張
無白邊無皺就可以
我知carousell有但太貴了
如果各位師兄有又願意平過carousell個價可PM我
我仍然會間中login

頂部
[廣告] 想玩韓國人氣ONLINE?全韓國第二位線上遊戲數碼暴龍RPG,即刻入黎啦!叫埋你D fd一齊玩
Espeon
版主
知識ソ探求者

UID 18256
精華 5
積分 1054
帖子 4640
活躍度 1054
現金 2921 數碼元
存款 264293855 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2004-10-1
最喜愛的數碼暴龍  迪路獸
最喜愛的數碼暴龍人物 
來自 二次元空間
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Ion 於 23-7-2020 11:14 AM 發表

https://youtu.be/cR9KFNH0VHY?t=75

近期一個我們的戰爭遊戲既影評
拍片者既咬字麻麻地,不過內容可以一聽
直接飛去1:15先開始睇就得

唉奧米加獸一斬一砲,周圍爆炸加埋個配樂,真 ...

作為動畫片來說,現在回望當年DM第一部電影其實真是超水準的
不過那首耳熟能詳的bgm實際上並非原創,這我倒是近5年才知道⋯
https://youtu.be/LwLABSm0yYc

近年Netflix普及,看過頗多作品但覺得類似題材又有相若水準的電影不太容易遇到

寵物小精靈區 水樓:  ⇒尾帖按此

頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG 2 (Digimon Master)南韓2009年中推出,想知更多詳情?入來看一看啦
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線

Espeon Evan

有富人在粉嶺約埋三五知己打GOLF,另一邊我看到新聞那些住湯房的人在哭泣.
約親戚朋友出嚟食飯永遠有食唔哂的碟菜,而在第三世界有人連飯都無得食.
D富商秒秒中幾百萬上落,而香港人日忙夜忙番OT先賺到幾千蚊.
在夏天上堂搭地鐵D冷氣凍到唔少同學要著冷衫,另一邊地盤佬在烈日下暴曬.
頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG專題網站
Espeon
版主
知識ソ探求者

UID 18256
精華 5
積分 1054
帖子 4640
活躍度 1054
現金 2921 數碼元
存款 264293855 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2004-10-1
最喜愛的數碼暴龍  迪路獸
最喜愛的數碼暴龍人物 
來自 二次元空間
狀態 離線

寵物小精靈區 水樓:  ⇒尾帖按此

頂部
[廣告] 人氣PS遊戲DigimonWorld?全港首創ps網上對戰?即刻入黎啦我們提供最齊全攻略全面解答
Ion
馴獸師

UID 92032
精華 0
積分 635
帖子 574
活躍度 635
現金 5016 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2010-2-2
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Espeon 於 2020-8-2 12:38 AM 發表
作為動畫片來說,現在回望當年DM第一部電影其實真是超水準的
不過那首耳熟能詳的bgm實際上並非原創,這我倒是近5年才知道⋯
https://youtu.be/LwLABSm0yYc

估唔到唔係原創,不過真係揀得好正,變左經典

印象無印第52集,神聖天使獸個進化音樂,都係非原創
之前若干年後上youtube搵過首音樂,又係搵到D外國人係演奏廳演出既片

頂部
[廣告] 數碼暴龍對戰咭Alpha全圖鑑網站
Ion
馴獸師

UID 92032
精華 0
積分 635
帖子 574
活躍度 635
現金 5016 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2010-2-2
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線

另外大家有冇追以01為藍本既數碼暴龍重啟?
好似已經出到過十集
我自己就追到5~6集左右

幾好睇喎~~~就算大家既要求/準則唔同
我諗呢套都放心唔會有Tri既惡劣失望感
睇得出製作班底係了解無印
有好多致敬位但又有創新既地方
op係以太一做視角,好幾個畫面都會令人諗起01op
而係op已經會見到機械暴龍獸,戰暴,同奧米加。。。。
出第一集之前,個宣傳又話今次進化路線會有驚喜
但單睇亞古獸已經完全一樣。。。究竟係其他主角改咗路線
定亞古獸會有分支路線

ed就以大和做視角,我個人就唔係特別鍾意首ed
不過對佢將兩大主角分開兩個視角做op ed就覺得幾好

劇透啲啲,今輯唔同01,一開始8大主角好多都係唔認識
變相會增加咗佢哋首遇既劇情

另外戰鬥劇情我個人覺得好左
首先啲獸唔再永遠都只係"超級火焰"
增加左好多打鬥,真係會用爪用尾攻擊,
出必殺技唔再下下都播返個永遠如一既必殺技畫面
有時係攻擊完就順勢直接出必殺技,冇叫必殺技名
就好似過往D劇場版咁,節奏流暢D

而細路方面亦都冇以前太觀眾feel
尤其係拍擋未進化仲係成長期個陣
太一會同亞古獸一齊赤手空拳打,參與度高左

進化畫面方面,靚左,唔再係轉圈秒進
例如亞古獸進暴龍獸,喺"變"嗰刻有少少似Pokemon咁
會睇住個身影雙手變大,伸長條尾等等
不過我最鍾意最鍾意既係
進化開頭個影,會show返幼年期1,2個樣
可以聯想為有D似02D裝甲進化會見到01主角獸既定格樣閃過咁
不過幼年期1,2會有轉圈動作

就初期劇情睇,8人係各有各冒險路線,唔係一齊行
當然都有已相遇組合左一齊行動既
對數碼世界既視角會多少少,當然只係好少,唔算豐富

整體我覺得就不過不失,我個人就仲有動力追
不過未去話一出新一集就衝去睇既程度
01係經典,仲要係以01藍本創作過,實會比較
我自己就當係重睇經典作品但又新創作劇情多個新鮮感既感覺去睇

頂部
[廣告] 人氣PS遊戲DigimonWorld?全港首創ps網上對戰?即刻入黎啦我們提供最齊全攻略全面解答
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線

生活迫人老。。。
暫時也不會接觸數碼暴龍,re 01我也未睇
希望有機會再翻o黎
-深潛-

頂部
[廣告] 想玩韓國人氣ONLINE?全韓國第二位線上遊戲數碼暴龍RPG,即刻入黎啦!叫埋你D fd一齊玩
黑海龍王 (黑海/火雞)
高級馴獸師

UID 27735
精華 0
積分 2012
帖子 5030
活躍度 2012
現金 3929776 數碼元
存款 1042400 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 20
註冊 2006-8-23
最喜愛的數碼暴龍  黑海龍獸
最喜愛的數碼暴龍人物  黑海龍王
來自 黑海
狀態 離線

個論壇係咪已經冇人管理?

此人非常可惡,
專門偷人暴龍卡,無暴龍卡不爆
記得認住佢個樣!!
http://www.facebook.com/profile.php?ref=331687376
頂部
singing
高級馴獸師

UID 124290
精華 0
積分 1838
帖子 5345
活躍度 1838
現金 2391 數碼元
存款 12001 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 20
註冊 2012-10-21
最喜愛的數碼暴龍  麥樂雞獸
最喜愛的數碼暴龍人物  樹莉觸手play
來自 長沙灣
狀態 離線

**** 本內容跟帖回復才可瀏覽 *****

頂部

HKDMC重要聲明

本站只是一個自由的討論區,一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,

用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,而本站以即時上載留言的方式運作,

由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,

若讀者發現有留言出現問題,請聯絡 我們

HKDMC服務: 討論區 | 數碼暴龍對戰咭網站 | HKDMC網站 |

聯絡我們 | 使用條款 | 忘記密碼 | 壇規

© 1999/12 - 2020 HKDMC數碼暴龍市鎮 All rights reserved
版權所有,不得轉載