投票標題: 最唔好睇的數碼暴龍  (單選) [參與投票的會員]
數碼暴龍01
數碼暴龍02
數碼暴龍03
數碼暴龍04
數碼暴龍DS
對不起,您無權投票。

標題: 最唔好睇的數碼暴龍
p010 (p0101023)
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
現金 46017 數碼元
存款 73755942 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
最喜愛的數碼暴龍  獸人加魯魯
最喜愛的數碼暴龍人物  冇邊個特別鐘意~
來自 香港
狀態 離線
"其實有時諗,會唔會真係我依o的Fan屎難服侍?
佢每次想創新,我又唔喜歡
但佢輯輯都成長>究極 我又會唔會"哎"悶??
咁咩設定先可以令我感覺創新又唔會抗拒??
我自己都諗唔倒..."

Nonono...
講比較差既4輯...
02-好:? 壞:太多人,冇故事主線
04-好:故事唔錯 壞:人變獸接受唔到
05:壞:睇完xros war我再冇踩savers...
06:好:冒險故事 壞:破壞階級設定

假若以Xros War的頭30集故事做番1輯
D主角要去唔同既z0ne冒險,跟住就打大佬
再配以D正常既數碼獸同埋正常的進化階段
其實已經好正
xros war一到1-30集,31-54集,54-79集,係完全分離既故事...
單講1-30集,眾人要去搶code crown,有點像04的數碼密碼
savers試圖回到01的原點,明顯唔成功...
xros war又做番果種冒險感覺,明明開始有番D feel,但佢又點解走去破壞階級系統呢?
真係令人摸不著頭腦...有1個好劇本...寫番D正正常常既角色xros war真係唔算差
偏偏佢又要做個咁核突的合體系統?
定還是主因出於數碼獸的創造果到呢? X抗體果期D獸我就開始唔鐘意,
但果期已經係2004年..

如果你睇xros war只睇了3集,建議你睇埋1-30集,因為有一大堆舊獸既出現.55-79 都好似有小小
z0ne果到真係好睇~睇到31集打後真係勁失望,跟住冇任何接鬼

這一邊我看到賣旗的人,在不遠的地方我看到有個老人在乞錢.
有富人在粉嶺約埋三五知己打GOLF,另一邊我看到新聞那些住湯房的人在哭泣.
約親戚朋友出嚟食飯永遠有食唔哂的碟菜,而在第三世界有人連飯都無得食.
D富商秒秒中幾百萬上落,而香港人日忙夜忙番OT先賺到幾千蚊.
在夏天上堂搭地鐵D冷氣凍到唔少同學要著冷衫,另一邊地盤佬在烈日下暴曬.
而我,喺香港呢一個咁荒謬
頂部
[廣告] 想玩韓國人氣ONLINE?全韓國第二位線上遊戲數碼暴龍RPG,即刻入黎啦!叫埋你D fd一齊玩
KwongChiTo
無名旅人

UID 122893
精華 0
積分 79
帖子 137
活躍度 79
現金 127 數碼元
存款 1119 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 5
註冊 2012-8-10
最喜愛的數碼暴龍  古拉尼
最喜愛的數碼暴龍人物  李健良
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 p010 於 2012-10-7 01:40 AM 發表
"其實有時諗,會唔會真係我依o的Fan屎難服侍?
佢每次想創新,我又唔喜歡
但佢輯輯都成長>究極 我又會唔會"哎"悶??
咁咩設定先可以令我感覺創新又唔會抗拒??
我自己都諗唔倒..."

Nonono...
講比較差既4輯. ...

其實我是一個思想簡單的人,
看動畫,
有趣便行(只少我看04時是這樣想)
如果太拘泥於前作
而失去原本的樂趣
豈不是本末倒置?

頂部
[廣告] 人氣PS遊戲DigimonWorld?全港首創ps網上對戰?即刻入黎啦我們提供最齊全攻略全面解答
KwongChiTo
無名旅人

UID 122893
精華 0
積分 79
帖子 137
活躍度 79
現金 127 數碼元
存款 1119 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 5
狀態 離線
雖然説了這一番話,不過初時對合體還是有點抗拒

頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG 2 (Digimon Master)南韓2009年中推出,想知更多詳情?入來看一看啦
eyhco41297
見習馴獸師

UID 122258
精華 0
積分 250
帖子 519
活躍度 250
現金 10371 數碼元
存款 1763 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 10
註冊 2012-7-25
最喜愛的數碼暴龍  戰鬥暴龍獸
最喜愛的數碼暴龍人物  太一
來自 香港
狀態 離線
發表於 2012-10-7 11:29 AM  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 eyhco41297 為MSN好友 通過MSN和 eyhco41297 交談 Yahoo!
樂觀d諗 合體其實已經算好 dxw仲夠擔死將d獸變做晶片 插一插之後就用得 差唔多用完即棄咁款

頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG專題網站
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 KwongChiTo 於 2012-10-7 11:05 AM 發表

其實我是一個思想簡單的人,
看動畫,
有趣便行(只少我看04時是這樣想)
如果太拘泥於前作
而失去原本的樂趣
豈不是本末倒置?

咁就唔好叫做數碼暴龍了.

有富人在粉嶺約埋三五知己打GOLF,另一邊我看到新聞那些住湯房的人在哭泣.
約親戚朋友出嚟食飯永遠有食唔哂的碟菜,而在第三世界有人連飯都無得食.
D富商秒秒中幾百萬上落,而香港人日忙夜忙番OT先賺到幾千蚊.
在夏天上堂搭地鐵D冷氣凍到唔少同學要著冷衫,另一邊地盤佬在烈日下暴曬.
頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG 2 (Digimon Master)南韓2009年中推出,想知更多詳情?入來看一看啦
eyhco41297
見習馴獸師

UID 122258
精華 0
積分 250
帖子 519
活躍度 250
現金 10371 數碼元
存款 1763 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 10
註冊 2012-7-25
最喜愛的數碼暴龍  戰鬥暴龍獸
最喜愛的數碼暴龍人物  太一
來自 香港
狀態 離線
發表於 2012-10-7 03:38 PM  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 eyhco41297 為MSN好友 通過MSN和 eyhco41297 交談 Yahoo!
不如叫有趣冒險團啦@_@_@_@_@

頂部
[廣告] 人氣PS遊戲DigimonWorld?全港首創ps網上對戰?即刻入黎啦我們提供最齊全攻略全面解答
donaldr
見習馴獸師

UID 119706
精華 0
積分 214
帖子 177
活躍度 214
現金 272 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 10
註冊 2012-4-1
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Ion 於 2012-10-6 11:28 PM 發表

的確而家睇返01確實係多人得濟~
搞到一部份細路條線唔均勻,有o的被冷落
某程度上更加迫使佢唔可以俾所有進化做究極(八隻究極真係唔駛打..)
但馬後炮咁講,俾我揀我都會想01依然係有八個主角
始終01係D ...

你既觀點我好贊同。
其實04當時都無覺得有d乜問題,只不過覺得有少少失望,唔系人獸搭檔。之後都覺得好好睇。
不過到05一公開我就大跌眼鏡,digimon最精髓的畫風居然被拋棄,說實話真系幾失望,亦無繼續睇。
xros公佈既時候其實好期待,因為人設返回翻去細路風格,雖然已經唔系1~4甘既feel,但系都ok接受到。結果就來個合體毀曬我d期待。。。

講真句其實都系因為我地有從初代起既既定思維,所以先甘抗拒後面d設定。。。
不過就算系比d無接觸過digimon既人睇,05同06都唔算好。

講到創新呢方面,其實03同04既創新都好唔錯。
其實呢d唔系難服侍既問題,系後面d作品設定根本就無設定好,設定成一個大部份人會反感既形式,自然就會被嫌棄。
如果真系設定得好既作品,人氣自然會飆高,呢點唔使擔心。

頂部
[廣告] 數碼暴龍對戰咭Alpha全圖鑑網站
KwongChiTo
無名旅人

UID 122893
精華 0
積分 79
帖子 137
活躍度 79
現金 127 數碼元
存款 1119 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 5
狀態 離線
我的想法太另類了!??

頂部
[廣告] 數碼暴龍對戰咭Alpha全圖鑑網站
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 KwongChiTo 於 2012-10-7 09:43 PM 發表
我的想法太另類了!??

你本身鐘意睇開戰隊/機械人/高達果類咪會覺得xros war可以接受到.

頂部
Ion
馴獸師

UID 92032
精華 0
積分 635
帖子 574
活躍度 635
現金 5016 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2010-2-2
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 p010 於 2012-10-7 01:40 AM 發表
05:壞:睇完xros war我再冇踩savers...

我都係睇過06之後就忽然覺得05其實算係正常...
搞到好似06o既出現係為左令05合理化咁......

QUOTE:
xros war一到1-30集,31-54集,54-79集,係完全分離既故事...
...
如果你睇xros war只睇了3集,建議你睇埋1-30集,因為有一大堆舊獸既出現

三季完全無關??
如果你講到個故事咁好,又有班舊獸做招徠
真係可以睇下~~

QUOTE:
定還是主因出於數碼獸的創造果到呢? X抗體果期D獸我就開始唔鐘意

我自己就自從有咩幻彩加布獸,火天使獸,隕石獸o個o的開始已經唔鍾意
求其將隻數碼獸改o的顏色就當新一隻數碼獸,依個我幾反感
你一隻半隻黑戰暴,渾沌騎士獸做佢地黑暗面我都仲還可以接受(大前提係真係要只係一隻半隻,而家o的黑獸其實都已經太多)
但我上面講o個三隻真係明顯地冇誠意設計
cut兩隻翼轉o的紅色就一隻新天使??
將礦石獸油晒銀白色就當係佢o既完全體?!
真係有冇搞錯...
記得第一次接觸依類獸o既就係笨蛋獸+野人獸系列..我到而家都分唔倒邊隻打邊隻~~

頂部
[廣告] 想玩韓國人氣ONLINE?全韓國第二位線上遊戲數碼暴龍RPG,即刻入黎啦!叫埋你D fd一齊玩
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
回復 #190 Ion 的帖子

回應你第1部份(關於xros war):
xros war的畫面非常華麗,同時主角回到小學階段,亦採用一開始到數碼世界冒險的型式(01,04)
再加上頭30集既世界觀,係將數碼世界分左唔同既禁止宣傳
例如island 禁止宣傳 有D海上既野,咩海龜獸,八爪魚獸果D既野...
雖然分類上絕對唔算做得好,但起埋可以見番D舊獸同埋未登場過既好耐既舊獸~
加上有種冒險feel~(搶套code crown)

而當我諗緊係唔係會5x集都係去唔同既禁止宣傳冒險,跟住打倒巴古拉獸咁...
佢就30集就黎個搖身大變,主角激回到現實世界,跟住再入番去既時候已經變左做7大land
land...無意義,無分類,你屬性可言...01既四天王都有海,森林,地下王國,魔之山之分啦...
呢樣都算,果7大boss仲要非常至....樣衰
感覺上激似睇緊遊戲王
故此,頭一二季根本就可以分離成為獨立故事,第3季仲要係冇劇情...
根本除左合體模式呢方面外,xros war仲存在著好多大問題

第2部份(變色變新獸):
果期既出現其實早得好緊要...係數碼暴龍世界(PS)果期,都成1999定2000年
我個人都唔鐘意呢種變隻色就話係新獸既做法
不過呢個係勁早期既時候...我諗都無須多講
因為往後既設計更加強差人意...
所以可見得04(03年)出現人型獸型等不討好的,又或者05(06年) 出現D唔靚唔型既主角獸
更加唔好講Xros War...
但似乎製造單位冇留意到數碼暴龍獸於N年前已經事既潛在問題,亦是導致05,06失敗的一個主因.
>>笨蛋獸+野人獸系列
該系列有N多隻...有隻帶帽既= =
>>將礦石獸油晒銀白色就當係佢o既完全體?!
呢個好早期就出現既問題.
你舉既例子都比較早期...而我覺得真正出事係04打後既X抗體果期.

頂部
無極.死神
版主

UID 64639
精華 2
積分 5999
帖子 6570
活躍度 5999
現金 1577 數碼元
存款 920768 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2008-6-17
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
來自 上過生物課的人都知道
狀態 離線
回復 #191 p010 的帖子

麻煩你將DXW第一話重看一遍。

頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG專題網站

HKDMC重要聲明

本站只是一個自由的討論區,一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,

用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,而本站以即時上載留言的方式運作,

由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,

若讀者發現有留言出現問題,請聯絡 我們

HKDMC服務: 討論區 | 數碼暴龍對戰咭網站 | HKDMC網站 |

聯絡我們 | 使用條款 | 忘記密碼 | 壇規

© 1999/12 - 2020 HKDMC數碼暴龍市鎮 All rights reserved
版權所有,不得轉載