標題: [神經帖] 市場價格問題
神原takuya
VIP 會員

UID 67238
精華 6
積分 1274
帖子 9015
活躍度 1274
現金 82336835 數碼元
存款 2147483647 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 50
註冊 2003-6-8
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線
[神經帖] 市場價格問題

本人第一次發「神原經濟帖」。

近排我有朋友開始搵返卡...因為佢唔知應該點樣入手,同埋係咩價位..
佢走左去做功課....睇yahoo...有d野睇唔明,
突然間俾左links我....

佢問我究竟而家卡價係咩價位, 佢又想一套套咁收...

本來,我真係唔想出黎講幾句的...
但我又唔想有好似我朋友呢d人, 因為有意買卡, 但又差d入買錯貴野...
所以,就出黎講幾句先。

首先,我要講明...我唔會干預市場價格, 因為我都無咁ge神力,
我一向都會等所有人慢慢感受下所謂「自由市場」帶來的利與弊。
但對於特別異常的問題, 即是例如有人刻意將垃圾評到天上有地下無, 又或者定價極異於市價, 又或者有人以威脅或長期不禮貌對待別人...
我都會有渠道將問題撥亂反正。

http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/1128989731
以上就係今次就係朋友俾呢條link出黎...

跟住佢再俾呢條link我
http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/b20051293

佢問我, 兩樣野咁比較, 果一套卡係咪真係咁值錢,
我諗大家都心中有數, 話雖然係starter ver.1, 叫比較舊...
但市面仲有無得買一盒盒, 只需買幾多盒便能齊一set...
最少使用金額係幾多, 我相信不少老手們都會知道...
絕對唔需要用超過$200..

有時候, 請一些人給一點良心, 對一些後輩作出提醒。
雖然在這個社會裡, 要學習, 有些人要付出學費是少不免的,
但見學費過高, 我, 責無旁貸的。
因此義務出來教一教些「新手」

另外,我想在這裡向有些人表明。不要做野做得太過火, 最終你自己令到個市場淡哂, 而你最終其實都會成為受害者。
如果個火太大, 無人去蓋熄....我諗你都唔會真係想迫到一些人出手作出「制衡」, 因為最終你只會死得好慘。

PS: 很多時, 市場定價都要懂得找對市場位置的。

頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG專題網站
p010 (p0101023)
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
現金 46017 數碼元
存款 73755942 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
最喜愛的數碼暴龍  獸人加魯魯
最喜愛的數碼暴龍人物  冇邊個特別鐘意~
來自 香港
狀態 離線
2780 果個拍賣,當衫佢標價$99起,我仲心諗ok喎...
點知1日後佢就轉左$1500.....................

神原有冇booster果D盒,上星期買左15包booster-12.雖然中左封面,但係竟然都唔齊
同埋我想要個盒,佢只係俾左15包我,你有冇???

這一邊我看到賣旗的人,在不遠的地方我看到有個老人在乞錢.
有富人在粉嶺約埋三五知己打GOLF,另一邊我看到新聞那些住湯房的人在哭泣.
約親戚朋友出嚟食飯永遠有食唔哂的碟菜,而在第三世界有人連飯都無得食.
D富商秒秒中幾百萬上落,而香港人日忙夜忙番OT先賺到幾千蚊.
在夏天上堂搭地鐵D冷氣凍到唔少同學要著冷衫,另一邊地盤佬在烈日下暴曬.
而我,喺香港呢一個咁荒謬
頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG 2 (Digimon Master)南韓2009年中推出,想知更多詳情?入來看一看啦
神原takuya
VIP 會員

UID 67238
精華 6
積分 1274
帖子 9015
活躍度 1274
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 50
註冊 2003-6-8
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 p010 於 2011-10-30 11:07 AM 發表
2780 果個拍賣,當衫佢標價$99起,我仲心諗ok喎...
點知1日後佢就轉左$1500.....................

神原有冇booster果D盒,上星期買左15包booster-12.雖然中左封面,但係竟然都唔齊
同埋我想要個盒,佢只係俾左1 ...

其實..booster1x之中, 我都無booster13同15的盒...
一直都想搵人送俾我。

早幾年網聚,我反而不斷送booster19&20, 22,24 同alpha卡盒出去。
唔知你會唔會對呢d2字頭ge野有興趣 - -||
如果你有興趣, 就真係可惜, 因為果時你年紀太細唔敢黎網聚, 錯過了XD

====
ps:
認真講, 人地點標價係人地的事, 因為有些人不清楚市場運作, 要試水溫, 係好正常的事。
佢發現無人買果時,就會自然調返低。你俾著我, 我都會咁做。

網上世界就是社會的另一個縮影。

頂部
p010 (p0101023)
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
現金 46017 數碼元
存款 73755942 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
最喜愛的數碼暴龍  獸人加魯魯
最喜愛的數碼暴龍人物  冇邊個特別鐘意~
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 神原takuya 於 2011-10-30 11:23 AM 發表

其實..booster1x之中, 我都無booster13同15的盒...
一直都想搵人送俾我。

早幾年網聚,我反而不斷送booster19&20, 22,24 同alpha卡盒出去。
唔知你會唔會對呢d2字頭ge野有興趣 - -||
如果你有興趣, 就真 ...

咁你仲有咩多餘既盒,唔好送去堆填區住,幫我保留保留
我應該有同你講過我係咩都儲的人吧

這一邊我看到賣旗的人,在不遠的地方我看到有個老人在乞錢.
有富人在粉嶺約埋三五知己打GOLF,另一邊我看到新聞那些住湯房的人在哭泣.
約親戚朋友出嚟食飯永遠有食唔哂的碟菜,而在第三世界有人連飯都無得食.
D富商秒秒中幾百萬上落,而香港人日忙夜忙番OT先賺到幾千蚊.
在夏天上堂搭地鐵D冷氣凍到唔少同學要著冷衫,另一邊地盤佬在烈日下暴曬.
而我,喺香港呢一個咁荒謬
頂部
[廣告] 想玩韓國人氣ONLINE?全韓國第二位線上遊戲數碼暴龍RPG,即刻入黎啦!叫埋你D fd一齊玩
神原takuya
VIP 會員

UID 67238
精華 6
積分 1274
帖子 9015
活躍度 1274
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 50
註冊 2003-6-8
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 p010 於 2011-10-30 01:45 PM 發表

咁你仲有咩多餘既盒,唔好送去堆填區住,幫我保留保留
我應該有同你講過我係咩都儲的人吧

我應該無同你講過, 我係讀環保科學的- -?

我非必要, 都唔會將野送去堆填區的

頂部
[廣告] 想玩韓國人氣ONLINE?全韓國第二位線上遊戲數碼暴龍RPG,即刻入黎啦!叫埋你D fd一齊玩
hei2hk
馴獸師

UID 86964
精華 0
積分 706
帖子 2050
活躍度 706
現金 530 數碼元
存款 78685 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2009-10-17
最喜愛的數碼暴龍  古樂獸
最喜愛的數碼暴龍人物  樹莉
狀態 離線
YAHOO好多價都係ON膠膠

頂部
shawshaw
見習馴獸師

UID 47626
精華 0
積分 140
帖子 387
活躍度 140
現金 437885 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 10
註冊 2008-2-3
最喜愛的數碼暴龍  婆婆獸
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線
好後悔以前無儲落booster果D盒
我就只儲了1X代的某幾個卡包  仲要已經撕爛左
以後有網聚我都想參加下   (上過幾次都就唔到時間

頂部
[廣告] 人氣PS遊戲DigimonWorld?全港首創ps網上對戰?即刻入黎啦我們提供最齊全攻略全面解答
神原takuya
VIP 會員

UID 67238
精華 6
積分 1274
帖子 9015
活躍度 1274
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 50
註冊 2003-6-8
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hei2hk 於 2011-10-30 11:01 PM 發表
YAHOO好多價都係ON膠膠

昨天因, 做成今日的果
一切都是人為因素。

QUOTE:
原帖由 shawshaw 於 2011-10-31 12:11 AM 發表
好後悔以前無儲落booster果D盒
我就只儲了1X代的某幾個卡包  仲要已經撕爛左
以後有網聚我都想參加下   (上過幾次都就唔到時間

我2008~2011年間..已派了Around10個盒...
現在要尋回都有點難了。

不是很難, 只是現在連那些「炒家」都好像沒貨了。
之前,有一些「炒家」看準這商機, 男賣家又好,女賣家也好,
都賣到$20/個, 有沒有升值潛力就見人見智。

12月26日將會好似有網聚

頂部
[廣告] 人氣PS遊戲DigimonWorld?全港首創ps網上對戰?即刻入黎啦我們提供最齊全攻略全面解答

HKDMC重要聲明

本站只是一個自由的討論區,一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,

用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,而本站以即時上載留言的方式運作,

由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,

若讀者發現有留言出現問題,請聯絡 我們

HKDMC服務: 討論區 | 數碼暴龍對戰咭網站 | HKDMC網站 |

聯絡我們 | 使用條款 | 忘記密碼 | 壇規

© 1999/12 - 2020 HKDMC數碼暴龍市鎮 All rights reserved
版權所有,不得轉載