標題: 數碼暴龍扭蛋(last Update:6/10/2013)
p010 (p0101023)
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
現金 46017 數碼元
存款 73755942 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
最喜愛的數碼暴龍  獸人加魯魯
最喜愛的數碼暴龍人物  冇邊個特別鐘意~
來自 香港
狀態 離線
數碼暴龍扭蛋(last Update:6/10/2013)

FULL COLOR COLLECTION SERIES Set 3

source:
http://hk.f1.page.auctions.yahoo ... hk&actsrch=srp3

鎖匙扣

6種:天使獸,戰甲獸,V仔獸EX,飛蟲獸,V仔獸+大輔,亞古拉獸
定價:唔知,100yen啩
評價:幾好,最大好處係可以帶出街,如果擺係屋企都得,個人建議1定要掛V仔獸+大輔,因為佢地連企都企唔到

Real Collection 2

6款:亞古拉獸,戰甲獸,人面戰鷹獸,黑戰鬥暴龍獸,機甲龍獸,古神獸
定價:200yen
評價:人面戰鷹獸的手關節極之易甩...除此之外沒有太大問題,機甲龍獸都容易趺,同埋黑戰鬥暴龍獸個pose好核突.

Real Collection Juior

8款: 古樂獸,九尾孤獸,妖孤獸,古拉獸,基爾獸,大耳獸,加魯哥獸,小妖獸
定價:100yen
評價:呢款系列唔錯...有主角獸再加古樂獸同小妖獸,記得最難抽係基爾獸九尾弧獸同埋加魯哥獸

Real Collection Part 1

6款:魔菲師獸,拉比獸,祭師獸,大古拉獸,奧米加獸,石獅獸
定價:200yen
評價:很好,這是電影版的出場數碼獸,每隻都整得好靚,更加有大家喜愛的奧米加獸,最重要係隻隻都可以企得好
不過,石獅獸隻角我整唔見左,其實好無謂,隻角根本就應該同個頭痴埋,你唔會同個角擺pose架嘛,搞到隻石獅獸冇左隻角.

Real Collection Part 2

6款:獅子獸,沙古牙獸,撤多格杜獸,紅蓮騎士獸,裁決獸,墮天地獄獸
定價:200 yen
評價:呢個real collection...好有問題,足足有3隻係唔可以正常企係到,整得再精細有乜用呢??根本呢企都企唔到,
惟一係欣賞紅蓮騎士獸,真係幾靚,如果冇模型果D活動架既人,最好唔好買呢個系列,因為令到佢企得起都搞到你發脾氣.

大合照

呢個系列最值得欣賞係...當主角獸擺埋一齊,就會造出1個好靚的進化步曲
然而,前面呢3隻電影版出場既,顥得格格不入.後面既墮天地獄獸同埋獅子獸等都淪為配角.
呢點係我唔鐘意既,搞到呢D唔知買番嚟做咩,好似只係買哂主角獸就夠.

這一邊我看到賣旗的人,在不遠的地方我看到有個老人在乞錢.
有富人在粉嶺約埋三五知己打GOLF,另一邊我看到新聞那些住湯房的人在哭泣.
約親戚朋友出嚟食飯永遠有食唔哂的碟菜,而在第三世界有人連飯都無得食.
D富商秒秒中幾百萬上落,而香港人日忙夜忙番OT先賺到幾千蚊.
在夏天上堂搭地鐵D冷氣凍到唔少同學要著冷衫,另一邊地盤佬在烈日下暴曬.
而我,喺香港呢一個咁荒謬
頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG 2 (Digimon Master)南韓2009年中推出,想知更多詳情?入來看一看啦
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
人形戰魂扭蛋

8種:聖樹獸,野狼獸,冰熊獸,古洛頓獸,火神獸,仙女獸,暗黑獸,電光獸
售價:唔知,100yen啩
評價:每個扭蛋都附送1塊牌同埋barcode,係對應d-scanner的.呢個系列有3個不屬於主角的,值得收藏.
不過,部件非常之易甩,特別是火神獸和暗黑獸的手,而且部件細,不算精緻.必須小心整唔見或者整甩部件.

有富人在粉嶺約埋三五知己打GOLF,另一邊我看到新聞那些住湯房的人在哭泣.
約親戚朋友出嚟食飯永遠有食唔哂的碟菜,而在第三世界有人連飯都無得食.
D富商秒秒中幾百萬上落,而香港人日忙夜忙番OT先賺到幾千蚊.
在夏天上堂搭地鐵D冷氣凍到唔少同學要著冷衫,另一邊地盤佬在烈日下暴曬.
頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG專題網站
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
留位

頂部
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
用咗幾個鐘時間去整呢個POST
由於我有的扭蛋只是只幾套,意味著這POST會無限期不更新,
十分歡迎有其他扭蛋既post相俾我.

以上內容都係我做既,歡迎轉貼,不過必須註明係p010@hkdmc

頂部
[廣告] 想玩韓國人氣ONLINE?全韓國第二位線上遊戲數碼暴龍RPG,即刻入黎啦!叫埋你D fd一齊玩
神原takuya
VIP 會員

UID 67238
精華 6
積分 1274
帖子 9015
活躍度 1274
現金 82336835 數碼元
存款 2147483647 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 50
註冊 2003-6-8
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線
售價:唔知,100yen啩
<---給人感覺,很不專業...^^||

不過,認真說,我其實有儲齊一套 「04人形戰魂扭蛋」
當時,真的感到幾便宜, 可能經濟環境令到, 有價廉物美的東西,
$5/個, 製作細緻, 很多細件,真的還有那個barcode貼紙連膠牌...

當時,環境給我的那種感覺就是,
雖然當年現實世界烽火連綿, 黑白難分, 人禍疾病不斷,
但數碼暴龍卻進入了一個新紀元,

當時數碼暴龍,

隨住數碼卡,加插了barcode元素;
從扭蛋角度, 若說03的是產量多, 代表著很受歡迎,是一個高峰期,
大家則可看到04的公仔與故事結構一樣,設計上更見心思及細膩,
即使是那張「蛋紙」,你都會很感到,有再創新的風格,有希望,真的很有"frontier"的感覺;
在機方面,日本那邊配部份早期愛元祖超龍需求, 還同時引入了Digimon Pendulum Progress,以配合D-Scanner;
在CD方面, 就是即將面向第100張, 種種情景實在令人感受萬千。
那曾幾何時是令我覺得, 那是可將Digimon Tamers的高峰時期繼續延續下去。

可是, 哈, 事與願違了這樣...
一個2003年就是令了這個世界變了很多。

「每套扭蛋,背後總是能夠反映著當年的經濟環境, 亦同時可能代表著不同人共同的故事」

哈哈哈,不知有沒有人都對公仔,及有儲扭蛋的習慣,可以順道抒發當年情懷?

頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG 2 (Digimon Master)南韓2009年中推出,想知更多詳情?入來看一看啦
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
Frontier 故事真係一流
其實當年人氣都好高...係突然間空左5年個勢先冇咗啫
其實我都想講...frontier 扭蛋真係唔多見...不過我唔肯定先冇講

話說我樓下間OK 仲放住呢套frontier 既扭蛋做標本,另外仲有我學校附近的商場
有店舖USE呢套扭蛋的招子做wall paper

頂部
[廣告] 想玩韓國人氣ONLINE?全韓國第二位線上遊戲數碼暴龍RPG,即刻入黎啦!叫埋你D fd一齊玩
神原takuya
VIP 會員

UID 67238
精華 6
積分 1274
帖子 9015
活躍度 1274
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 50
註冊 2003-6-8
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 p010 於 2012-2-19 07:34 PM 發表
Frontier 故事真係一流
其實當年人氣都好高...係突然間空左5年個勢先冇咗啫
其實我都想講...frontier 扭蛋真係唔多見...不過我唔肯定先冇講

話說我樓下間OK 仲放住呢套frontier 既扭蛋做標本, ...

啊...其實,不多見到有不同款的扭蛋都不足為奇。
一來當時還是現在真的懂欣賞Frontier公仔(Figure, 扭蛋)的人真的不多。

或多或少,當時真的很受當年的各種環境影響。
現在懂欣賞的,應該有一部份都是為儲而儲, 完全不知背後原因, 談來都有點對牛彈琴似的。

====
其實,那些環境因素,加上其他因素, 再某程度加上扭蛋/公仔沒市場...
最終導致數碼暴龍當年要歇一會。

頂部
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
從扭蛋看出世情,世事都被你看透了

頂部
[廣告] 人氣PS遊戲DigimonWorld?全港首創ps網上對戰?即刻入黎啦我們提供最齊全攻略全面解答
eric7777777
馴獸師

UID 71351
精華 0
積分 976
帖子 977
活躍度 976
現金 32898 數碼元
存款 1234567 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 15
註冊 2009-1-17
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線
扭蛋時代最輝煌的時代的確已經成爲歷史
因為內地廉價勞動力不再,日元高企…
十元八塊俾你買到都唔洗期望質素會點,
取而代之係盒蛋--多個紙盒同果子包裝得好好睇睇,收你廿幾三十
質素係提升左少少,但已經唔係靠零用錢可以一個星期儲一套的小玩意了

紅蓮哥斯拉&毀滅魔獸
頂部
peter222333
見習馴獸師

UID 101207
精華 0
積分 383
帖子 581
活躍度 383
現金 4741 數碼元
存款 10 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 10
註冊 2010-8-16
最喜愛的數碼暴龍  a lot of
最喜愛的數碼暴龍人物  猛&光
狀態 離線

呢張果d我都有扭
仲記得沙古牙獸枝野比個扭蛋殼屈到變晒形=.=
不過已經唔見晒

頂部
神原takuya
VIP 會員

UID 67238
精華 6
積分 1274
帖子 9015
活躍度 1274
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 50
註冊 2003-6-8
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 eric7777777 於 2012-2-20 09:19 PM 發表
扭蛋時代最輝煌的時代的確已經成爲歷史
因為內地廉價勞動力不再,日元高企…
十元八塊俾你買到都唔洗期望質素會點,
取而代之係盒蛋--多個紙盒同果子包裝得好好睇睇,收你廿幾三十
質素係提升左少少, ...

又不要說得那麼誇張= =

現在出的比過去來說, 扭蛋每隻都是上升一兩元了吧?
就當是通脹了吧。

然而, 多了很多一套套賣的套裝, 都不知該讚是「環保」還是「夠經濟實惠,方便快捷」好了...
大眾可以少點棄置或積存自己不需要的, 同時,大家可以更容易得到自己想要的,
以上兩種看來都好似是好處。
但從另一個角度來看, 消費者少了那種扭蛋當抽獎的喜悅及 稀少性的延續性變得不持久。

頂部
[廣告] 人氣PS遊戲DigimonWorld?全港首創ps網上對戰?即刻入黎啦我們提供最齊全攻略全面解答
chucy1027
無名旅人

UID 112445
精華 0
積分 25
帖子 33
活躍度 25
現金 965 數碼元
存款 0 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 5
註冊 2011-6-27
最喜愛的數碼暴龍 
最喜愛的數碼暴龍人物 
狀態 離線
超級經,童年既時侯有儲!!

頂部

HKDMC重要聲明

本站只是一個自由的討論區,一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,

用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,而本站以即時上載留言的方式運作,

由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,

若讀者發現有留言出現問題,請聯絡 我們

HKDMC服務: 討論區 | 數碼暴龍對戰咭網站 | HKDMC網站 |

聯絡我們 | 使用條款 | 忘記密碼 | 壇規

© 1999/12 - 2020 HKDMC數碼暴龍市鎮 All rights reserved
版權所有,不得轉載