標題: 數碼暴龍4無限地帶-TVB版資料帖
p010 (p0101023)
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
現金 46017 數碼元
存款 73755942 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
最喜愛的數碼暴龍  獸人加魯魯
最喜愛的數碼暴龍人物  冇邊個特別鐘意~
來自 香港
狀態 離線
第13集-甦醒啦究極天仙獸!十鬥士o既秘密

森林總站的車站麵店老闆-達路獸(Delumon)
麵麵麵麵麵麵麵請你食麵...
我覺得呢隻野好正XDD
小次郎配得超Cute,一定要CAP佢出嚟@@

冰巫師獸(Sorcerymon)
sorcery魔法;魔術咁解
我幾欣賞04 嘅介紹...介紹佢同第3集果隻巫師獸係唔同嘅
巫師獸果然係用嚟做犧牲品(?)權力使者手下的最佳人選
冰巫師獸...第一次動畫登場,當然也離不開死的命運啦...

必殺技:水晶毒霧(Crystal Cloud)
配音員讀得唔清楚...呢個名只係估估下
去到有人估到呢招譯名係咩再評論

究極天使獸(Seraphimon)
seraphi 即係seraphim 熾天使咁解
喺04入面,唔知點解讀法係究極天仙獸,不過又幾順口,所以無乜野.

必殺技:七重天堂(Seven Heavens)
呢招影得好有FEEL

==================================================
敵人

水系鬥士-娜娜獸(Ranamon)
rana係西班牙文 意同frog 青蛙咁解
佢嘅作用最主要都係令到小泉變得更加有用
梁少霞都配得好正,拿捏到娜娜獸嘅神緒
其實同夏美差唔多

必殺技:狂風暴雨(Rain Stream)
其實得暴雨沒有狂風...

木之鬥士-聖樹獸(Arbormon)
arbor喺英文入面有多種意思
語源係拉丁文嚟 意同tree
呢隻野...名符其實,木木獨獨...

必殺技:機關槍之舞(Machine Gun Dance)

鋼鬥士-銀鏡獸(Mercuremon)
mercure係法文 意同mercury 水銀咁解
鄘樹培配得好陰濕

必殺技:反射盾牌(Offset Reflector)
offset有抵消嘅意思 reflector即係反射鏡
用一個盾牌吸收敵人的攻擊,再用另一個盾牌反射出去
是超強大的攻防技

必殺技:慷慨之鏡(Generous Mirror)
令到究極天使獸掰掰的神技
和反射盾牌不同之處是只用一面鏡子
=====================================================
腳本:吉田玲子

所在地區:
森林總站,究極天使獸的城堡

Cut片:
8:29-8:39
古洛頓獸入到達路獸間麵店
一手鏈住達路獸,質問佢的過程被CUT咗
約10秒

評論:
呢集其實幾好睇...
捱咗12集,拓也一群人終於去到森林總站,究極天使獸亦交代咗成件事的來龍去脈.
而另外嗰三位鬥士亦正式登場.
成集最大獲嘅係究極天使獸被銀鏡獸一招就KO咗...
身為三大天使,身為數碼世界嘅守護者
當初被基路比獸打低就算啦...宜家你連基路比獸嘅手下都擋唔住...
之前仲話咩要保護拓也佢地...
呢集,令到無數由01睇到落04嘅人大為失望
無論係天使獸,又或者神聖天使獸,都係在眾人絕望嘅一刻,為人帶來希望嘅數碼獸.
而呢一隻究極天使獸卻為人帶來絕望=.=
無花無假,究極天使獸一死咗,冰巫師獸就即刻絕望了.
雖然我都好喜歡將銀鏡獸嘅設定設成超屈機的無限反射攻擊技能.
但係此舉則大大破壞了動畫中的等級平衡性
人型戰魂看等成成熟期...究極天使獸是究極體...
從此而後,究極天使獸都背負了廢柴呢個罪名,真是Sosad

這一邊我看到賣旗的人,在不遠的地方我看到有個老人在乞錢.
有富人在粉嶺約埋三五知己打GOLF,另一邊我看到新聞那些住湯房的人在哭泣.
約親戚朋友出嚟食飯永遠有食唔哂的碟菜,而在第三世界有人連飯都無得食.
D富商秒秒中幾百萬上落,而香港人日忙夜忙番OT先賺到幾千蚊.
在夏天上堂搭地鐵D冷氣凍到唔少同學要著冷衫,另一邊地盤佬在烈日下暴曬.
而我,喺香港呢一個咁荒謬
頂部
[廣告] 人氣PS遊戲DigimonWorld?全港首創ps網上對戰?即刻入黎啦我們提供最齊全攻略全面解答
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
第14集-雷電!劈碎岩石!雷光獸拼死o既挑戰

路人常客巨鯨獸(Whamon)
今次登場為一個大喊十...和他身份不太襯...

必殺技:水柱冰箭(Jet Arrow)

雷之鬥士-雷光獸(Bolgmon)
bolg喺原始凱爾特語(古愛爾蘭語嘅語源)入面有雷和神的意思
全身機械的重炮武器

必殺技:終極暴雷(Ultimate Thunder)
由管道發出的雷炮,超強的雷電是也

必殺技:大地毀滅者(Field Destroyer)
以其精密電腦瞄準敵人後發出的炮彈,為破壞力極高的招式
=============================================
敵人

古洛頓獸
必殺技:大鐵槌(Snake Eye Break)
和之前的靈蛇霹靂是同一招,只不過今次變了用一槌攻擊...
至於TBB點解無啦啦轉咗第二個譯名,唔知

================================================
腳本:富田祐宏

所在地區:
一個洞穴

CUT片:
14:14
野狼獸同火神獸被聖樹獸打中塊臉的時候
Cut左半秒

評論:
又係一集為做而做的劇情...
劇情為了做純平去攞野獸戰魂
不息用巨鯨獸求其噴D水出嚟就話令到肥仔受重傷,唔應該戰鬥
天呀,隊入面已經有小泉同友樹,呢兩個比較弱的.
已經唔計問答獸同波高獸......
肥仔好明顯就應該幫拓也輝二手啦...唔通乜都係佢地2個打哂咩...
竟然可以強硬整個咁嘅劇情...寫到好似得拓也同輝二係有用咁樣...
肥仔呢個野獸戰魂真係一D都唔值得攞

其次就係肥仔攞到戰魂後只係失控咗一陣,就控制到個戰魂
之前拓也用咗成集去講佢點控制佢...而肥仔就輕輕掠過
又係一個唔平衡的描寫

仲有,花龍獸第一次登場,跟住出咗無耐,雷光獸就出嚟....
咁隻花龍獸出嚟做乜野...
古洛頓獸更加不用說,慘死
不過輸俾雷光獸都還好
起碼雷光獸嘅力量真係好BT,可以成個洞穴都打爛...
古洛頓獸嘅場口咁就完結了,霸氣只限於第6集,其餘集數只清為被虐殺的廢柴
Oh No No No No No
我心目中的古洛頓獸是很強勁的

題外話:等到後段,古洛頓獸便會上劍王獸身(同一個配音員)

有富人在粉嶺約埋三五知己打GOLF,另一邊我看到新聞那些住湯房的人在哭泣.
約親戚朋友出嚟食飯永遠有食唔哂的碟菜,而在第三世界有人連飯都無得食.
D富商秒秒中幾百萬上落,而香港人日忙夜忙番OT先賺到幾千蚊.
在夏天上堂搭地鐵D冷氣凍到唔少同學要著冷衫,另一邊地盤佬在烈日下暴曬.
頂部
[廣告] 人氣PS遊戲DigimonWorld?全港首創ps網上對戰?即刻入黎啦我們提供最齊全攻略全面解答
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
第15集-出人意表o既戰魂進化!卡瑪拉獸

娜娜獸Fans Club會員
個人認為加埋紅鼻屎獸,阿伯獸,大便獸,垃圾桶獸等效果更佳

========================================================
敵人

大嘴獸(Tocanmon)
tocan 即係toucan 大嘴鳥
大嘴獸係麻鷹獸嘅善良裝甲體
為咗女神而去偷人野的大嘴獸

水鬥士-卡瑪拉獸(Calamaramon)
calamara 即係calamari/calamaro(前者係眾數 後者係單數)
意大利文魷魚咁解,係魷魚唔係烏賊
女神的真面目...

搞笑技:
震撼鐵達尼(Titanic Charge)
鐵達尼號原名Titanic,源自希臘神話中嘅巨人神泰坦(Titan)
titanic原本係titan嘅adj.;只係鐵達尼號用咗嚟做名(攞佢巨大嘅意思)
基本上依招同鐵達尼號冇咩關係,只係音譯用咗鐵達尼

這招的最大用處...大概係搞笑同埋走佬

=======================================================
腳本:大和屋 暁

所在地區:
南方小島

Cut片:
12:28-12:32
泉泉除衫的時間,cut了4秒
12:42-12:48
拓也同肥仔衝咗入去更衣室,小泉趕佢地走,cut了6秒

評論:
今集為輕鬆的一集,主要為小泉寫劇情.
個人幾喜歡小泉vs娜娜獸的match up,兩大女神對決(?)
主要係小泉係打鬥時真係幫唔多咩手...
做隻娜娜獸出嚟令到小泉嘅作用大大增加
呢集亮點係小泉換衫...
咁TBB梗係剪咗啦
肥仔睇到噴血...真係笑咗
當年睇TBB版的我,都係今日先知原來有肥仔噴血呢一幕
呢集輕輕鬆鬆咁睇幾正

頂部
[廣告] 想玩韓國人氣ONLINE?全韓國第二位線上遊戲數碼暴龍RPG,即刻入黎啦!叫埋你D fd一齊玩
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
第16集
首先,我要講嘅係,呢集真係超好睇

哥瑪獸群
不得不讚盧素娟的配音...
今次採用咗3歲的大雄果種配音嚟配哥瑪獸
同01鄺樹培配嗰種感覺完全唔同
以前睇01,對哥瑪獸唔會有太大感覺,因為唔會係特別出眾果隻
風頭可以話俾亞古獸搶哂
最重要係...鄺樹培配得超cool
今次...聽到大雄版嘅配音,我覺得哥瑪獸真係超cute
唔係講笑,尤其是一大群走埋一齊,果D表情好生鬼
喺01到作為冒險獸,我覺得唔太特顯到佢嘅特質
喺番04一個哥瑪獸島到,成件事我覺得正好多
唔好只係睇圖,你要成集睇先明我講嘅野

小泉之熱情擁抱
小泉對住肥仔+友樹心諗:很想要吧
輝二又話唔好,小泉攬第二個佢又臉紅,超正
今集做得超細緻
=========================================================

風鬥士-風神獸(Shutumon)
shutu即係蘇美爾文明嘅風神舒茲
值得留意嘅係風神獸雖然係獸型戰魂,但不論係進化的時候(戰魂打直,其他獸型都係打斜)
又或者外型都係人型
可以話比較破格的一種,本人覺得唔算破壞了獸型戰魂的設定
另外可見風神獸長期都有個口罩,而配音員配嘅時間都係有個帶住口罩講野的feel
值得一讚

極速切割(Gilgamesh Slicer)
slicer即係切割機

gilgamesh即係蘇美爾史詩嘅英雄王基加美修
對應返用咗蘇美爾文明做參考嘅設定
使用時匯住四個紅色能量球,然後而極速向對手切割

本人不太喜歡呢一招,除了中文名好唔順耳,仍覺得展現唔到風嘅力量

疾風龍捲(Wind of Pain)
如果直譯就會變成痛風
所以你懂的

==============================================================

嫉妒酸雨(Jealousy Rain)
娜娜獸出呢招之前會fing一fing自己個頭(?)
呢招係霧唔係酸雨???
有待查證...

鳥賊墨汁(Nero Corso)
nero同corso都係意大利文 即係black同course
course喺呢度解watercourse

卡瑪拉獸嘅設定有提及イカの姿
イカ(ika)嘅漢字雖然係烏賊 但譯返做中文係魷魚(Squid)
中文烏賊嘅日文係甲イカ(Cuttlefish)

另烏賊=墨魚 八爪魚=章魚
其他分別詳見
http://cg2010studio.wordpress.com/2012/05/19/%E7%83%8F%E8%B3%8A%E9%AD%B7%E9%AD%9A%E5%9C%96%E8%A7%A3-illustrations-cuttlefish-and-squid/
==============================================================
腳本:成田良美

Cut片:無

所在地區:哥瑪獸之島

評論:
今集好好睇,再講多次,今集好好睇
因為好重要,所以要講三次
本身以為第16集係講秋葉市場,因為上集大嘴鳥偷走咗暴龍機
估唔到係風神獸出場先過巴撒獸

哥瑪獸一改以前俾我嘅印象,已令我大開眼界
呢集好多位都做得好細緻
呢集尚有其他超搞笑場面,未能一一盡錄,that's why我叫你地要自己睇多次呢集
係連續第二集女鬥士嘅對決
製作組做得好,可以將劇情編排得天衣無縫,俾個機會娜娜獸同仙女獸惡鬥一番
被人偷暴龍機呢條橋真係一絕
再加上梁少霞同埋鄭麗麗超水準嘅配音
兩位都配得出女神的氣質,配到小泉同娜娜獸出神入法
極有火花
小泉嗰一種希望幫到弱者哥瑪獸的心情
同娜娜獸驕傲自大嘅諗法
本身已有好大的火花
再加上兩位配音員神級的演繹
仲有大雄超CUTE的哥瑪獸配音
學黃興桂咁講,真係有今世,無來世!!!!
呢集同主線發展又係無太大關係,所以唔洗追哂成套輯,可以當輕鬆小品咁睇

頂部
[廣告] 想玩韓國人氣ONLINE?全韓國第二位線上遊戲數碼暴龍RPG,即刻入黎啦!叫埋你D fd一齊玩
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
第17集-巴撒獸吹起冰雪、喚出冰河!

繼第6同11集後,又出現數碼市集,
今次呢個市集叫做秋葉市場,由於今次出場嘅數碼獸數量極其大量,
CAP哂所有圖係不實際的做法
本人決定只列出他們的名字,有特式或第一次在04出場的會有圖片,
如想知埋他們的出場次序,請參考digimon wikia
以後再有類似的大量路人digimon,也會採用這個方式處理

幼年期:煙霧獸,綠葉獸,BB獸,種子獸,迪哥獸(問答獸樹上果幅,我cap唔到),豆釘獸,柏古獸

成長期:艾力獸,礦石獸,蘑茹獸,蝌蚪獸,加布獸,V仔獸,亞古獸,蟲蟲獸,大耳獸,老鼠獸,穿山獸,
蠟燭獸,比丘獸,巴魯獸,加支獸,花拉獸,小妖獸,食夢獸,哥瑪獸,笨蛋獸,積木獸,小惡魔獸,
野人獸,麻鷹獸,小狗獸,比特獸

成熟期:迪露獸,巫師獸,仙人掌獸,猛鬼獸,蝸牛獸,朽木獸,鼻涕獸,雪人獸,奇鳥獸,大便獸,
毛人獸,鼻屎獸,阿伯獸,怪蛙獸,五角星獸,巨雞獸,左輪獸,伊賀獸,杜賓犬獸

完全體:死神獸,南瓜獸,熊仔獸,悟空獸,熊貓獸,蛋蛋獸,吸血魔獸,亞基利獸,宇宙腦魔,木乃伊獸,花仙獸,
妖精獸,祭師獸

究極體:公公獸,紅蓮騎士獸,婆婆獸

裝甲體:紅妖精獸,金剛杵獸,鋼鑽獸,偶人獸,鬼仙人掌獸,土人獸

亮點:加布獸與迪露獸

亮點:亞古獸與V仔獸,巫師獸與迪露獸,蟲蟲獸與大耳獸,*紅妖精獸,仲隻超難搵的吸血魔獸同亞基利獸拖手仔= =

紅妖精獸/紅精靈獸(Pucchiemon)
pucchie 意大利文 意同putti (眾數 單數係putto)
一種文藝復興時期以丘比特(有翼男孩)形像繪畫嘅人物畫像

造形設計源自bandai某玩具 Primopuel(波麗寶寶)
(primopuel嘅初期命名係putti)

官網:http://primopuel.net/

另Pucchiemon係蟲蟲獸嘅善良裝甲體

亮點:滾球獸與布加獸

上次果隻開飯店,呢隻開武器店...

賣垃垃雜雜野?

紅蓮騎士獸賣盔甲...

亮點:亞古獸與加布獸,悟空獸飲酒

亮點:
鼻涕獸囡囡(有唇印)同蝸牛獸囡囡吹水

亮點:
滾球獸與獨角獸,小妖獸

中間黑色果舊物體我諗咗好耐係乜,wikia話係笨蛋獸,但我覺得唔似

By Digimon Wikia:
Digimon references

At the Autumn Leaf Fair, there are several possible references to previous seasons:
A Gotsumon and a Pumpkinmon can be seen together, possibly referencing the Digimon that Matt and T.K.
befriended in an episode of the first season.

A Wizardmon and a Gatomon can also be seen together, referencing the close friendship between the two in Digimon Adventure/02.

A Veemon and an Agumon are talking together, mirroring the student/mentor relationship in Digimon Adventure 02.
Zoe talks to a Gallantmon, and in the English dub, he has the dual voice of Takato Matsuda and Guilmon.

A Digitamamon at the fair apparently runs a restaurant, reminiscent of a particular Digitamamon in Digimon Adventure/02.

Arukenimon in human form can be seen locked arms with Myotismon shopping together, mirroring their relationship in
Digimon Adventure 02. The Arukenimon reappears with a Mummymon in human form, window-shopping.

Several Mokumon can be seen in an overhead shot of the fair, tending to customers, mirroring their role in Shibumi Speaks.

其實digimon wikia都漏咗幾隻無打...有幾隻都係由我自己補翻
可能仲有漏,歡迎補充
============================================================

分子獸(Nanomon)
nano 單位prefix 即係10嘅負9次方
例如nanometer 即係納米咁解

必殺技:分子炸彈(Plug bomb)
註:01係譯插入式炸彈
值得留意係悟空獸都有喺呢個市集出場
其實睇01都覺得分子獸同悟空獸唔似係死敵...

分子獸玩嘅遊戲,竟然係咁

冰鬥士-巴撒獸(Blizzarmon)
blizzar 即係blizzard 暴風雪

破岩崩轟(Avalanche Step)
avalanche 即係雪崩
step喺呢度代表返出招方法(雙斧亂舞)

寒冰魚雷(Gletscher Torpedo)
德文直譯
gletscher等於英文嘅glacier 冰川咁解
torpedo 魚雷咁解 德文同英文寫法一樣

P.S.今集打後,TBB完美將破岩崩轟同寒冰魚雷兩招掉轉咗...
所以無須覺得奇,係TBB的錯...
===========================================================
敵人

花龍獸(Petaldramon)
petal即係花瓣
dra 即係dragon 龍

呢隻野...講嘅野仲含糊過聖樹獸
我都無乜邊句聽得明...
雖然我細細個就認定聖樹獸同花龍獸係膠獸:o)

飛葉狂風(Leaf Cyclone)

萬箭齊發(Thousand Spike)
spike有尖刺、長釘嘅意思

頂部
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
第18集-熱潮!機車獸大競賽

機車獸大賽盛況

路人+觀眾數碼獸如下:
幼年期:迪哥獸,卡寶尼獸,種子獸,小火焰獸,貓貓獸

成熟期:爛泥獸,仙人掌獸,鼻涕獸,鼻屎獸,毛人獸,怪蛙獸,雪人獸,紅鼻屎獸

完全體:熊仔獸,達露獸,宇宙腦魔,死神獸,祖頓獸,超比多獸

裝甲獸:鬼仙人掌獸,鋼鑽獸,偶人獸

死神獸放下鐮刀的樣子原來是超可愛的 > <

機車獸大賽即將開始~Are you Ready?

觀眾竟然是超比多獸和祖頓獸

偶人獸/稻草人獸(Nohemon)
nohe源自へのへのもへじ(henohenomoheji)
常見於稻草人面上嘅文字繪

Nohemon係蟲蟲獸嘅純真裝甲體

黑獸人加魯魯同傻狗獸...睇佢地就知想搞事啦~
黑獸人加魯魯(Black WereGarurumon)
were 即係werewolf 狼人咁解
garuru 係吼聲嘅日文擬聲詞
傻狗獸(Dogmon)

評判竟然係炎天使獸...配音搵番01的天使獸蘇強文
炎天使獸(Pidmon)
pid 即係cupid 丘比特咁解

水壺號 with 問答獸

一開波就輸- -

貍貓號 with 肥仔 ,遇到障礙物爛泥獸囧

摩爾號 with 小泉,好女仔feel的機車獸

安哥拉號 with 友樹,好老的機車,遲下佢有一集大出場

泉泉輸了!!!好衰吖!

法蘭肯號 with 輝二

蟲蟲號with 拓也,呢隻野應該係出場出高的,opening都係佢

野牛號with黑獸人加魯魯+傻狗獸,似乎嬴硬?

必殺技:凱撒銳爪(Kaiser Nail)

01嗰時都叫做有D氣勢,04呢招變到好似喵喵怪的瘋狂亂抓= =.......

得意技:月圓迴旋踢(月圓蹴り)

01叫做猛月飛踢
同樣地,同01一樣咁無氣勢,只不過係普通kick而已= =

延伸閱讀:http://digimon.wikia.com/wiki/Trailmon (機車獸)

========================================================
腳本:まさきひろ(Masaki Hiro)

所在地區: 舉辦機車獸大賽的城鎮

評論:
呢一集我記憶好深
因為係機車獸大賽...一個好特別的活動
仲要有黑獸人加魯魯,同埋佢個傻傻下的拍檔瘋狗獸
我覺得呢集係好好睇嘅,頭先仲忽發其想,
如果bandai隻digimon racing可以出埋機車獸大賽,咁就好了
實好好玩
呢集好有特色,又係一集可以展現到數碼世界不同一面的地方

不過我個人實在有3點諗唔明:
1.又話成個數碼世界被基路比獸搞到亂七八糟,但我睇咗咁多集,呢個數碼世界係超級和平喎
什至連呢D機車獸大賽都如常舉行...
其實基路比獸破壞到邊個程度架...
呢樣野似乎舖排得唔係咁好...

2.冰熊獸同野狼獸趺落山果段,點解條路軌會無啦啦斷咗??
仲有點解銀狼獸明明係山崖接住2隻機車獸,但會變咗係平地接住佢地...
我覺得又係強硬要令拓也嬴,所以一定要令輝二同友樹輸囉...
都唔make sense嘅...

3.就係炎龍獸出cheat出到爆...都唔係在路軌上面行嘅
雖然黑獸人加魯魯係好狗...但係炎龍獸呢招都太屈了吧...
不過呢集作為小品,竟然俾創作組諗到整場機車獸大賽,係值得一讚嘅

最後附上今集拓也主唱的插入曲:
Salamander
http://www.youtube.com/watch?v=S4-4aOyAFlU

插曲Salamander係源自bgm炎のテーマ∼拓也のテーマ∼
https://www.youtube.com/watch?v=1k2jBV_Zv6A
WSC嘅Digimon Frontier Battle Spirit(格鬥之王2)嘅opening就係用左呢首bgm

頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG專題網站
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
第十九集-救救漢堡獸!友樹o既純正之心

漢堡獸(Burgamon/バーガモン)
正式Burger應該寫作バーガー
佢地個名係少左「ー」呢個長音符
所以寫做Burga

漢堡獸(老豆)

漢堡獸呀媽同埋幼鳥獸(TorikaraBallmon)
tori 日文即係鳥 亦可以解雞
kara 日文即係辛 辣咁解
最近似嘅應該係kfc嘅巴辣雞粒

鮮蝦漢堡獸(EbiBurgamon/エビバーガモン)
名字取源自shrimp 蝦(Ebi)
呢集野係第18集登過場,不過打後無出過場

漢堡獸家族如下:
幼年期-幼鳥獸
成長期:漢堡獸
成熟期:*漢堡獸(成熟期)
近親(成長期):鮮蝦漢堡獸

*根據動畫和卡片所示,漢堡獸呀爸呀媽都係叫做漢堡獸,不過標明係成熟期

漢堡獸為Bandai和Lotteria一齊合作而整出嚟的數碼獸,Lotteria係一間東亞洲的快餐連鎖集團
當中曾經合作出過一套卡
http://ugnd.web.fc2.com/dca/web-digimon/idx-lot.htm
順帶一提,除咗漢堡獸之村,仲有一堆漢堡獸上咗月球(參考第39集)

**重要**
今集巴撒獸出果招叫做寒冰魚雷(Gletscher Torpedo)
唔係破岩崩轟(Avalanche Step)
唔知點解TBB又掉亂咗...
=================================================
敵人

變色龍獸(Chamelemon)
名符其實造形來自變色龍Chameleon
穿山獸加純真裝甲進化而成
作為花龍獸的手下的感覺很不錯
只作出了仰舌頭的攻擊,沒有出絕招,不過運用了變色龍變色的特性,
雖然最後也是被人KO掉...

被KO掉而退化成的穿山獸
感覺良好,如果是由穿山獸進化成變色龍獸,感覺會好怪
但由變色龍獸退化成穿山獸,感覺卻很正常
值得關注的是有D數碼獸會成隻被人掃瞄,變做數碼蛋(例如沙路比獸)
有D卻只會被人吸咗進化嘅數據
雖然唔係太明白Toei的用意
但我自己就理解成,原本正常的數碼獸,被邪念侵入,所以唔會打到佢地變數碼蛋...
令佢地回復正常,蘑姑獸就係好嘅例子

=====================================================
腳本:吉田玲子

所在地區:
漢堡獸之村

評論:
呢集俾我感覺係怪怪地
上次係機車獸大賽嬴得到嘅禮物,係去漢堡獸之村嘅招待
但係拓也佢地嚟到呢到唔係被人招待,相反係要去幫人...
當初我仲以為係拓也佢地會係呢到玩得好開心,又係一集類似番外篇的故事
但出到嚟竟然係同花龍獸打過...
感覺真係有D怪,點解去到邊都見到花龍獸?唔通佢有心跟蹤拓也佢地=.=?

就番個故事嚟講,我覺得今集都算OK的.
今集拓也同輝二係負責鬥氣...
輝二點會咁唔成熟...?
友樹加肥仔同小泉三個...只係逃走就算數...
好明顯劇情一早就編定做呢3條友戰鬥力係比較低,有咩都要拓也輝二去做低...
其實雷光獸同巴撒獸戰鬥力根本唔弱,可以同花龍獸鬥過...仲要有風神獸
寫到無啦啦放過花龍獸呢到真係好奇怪

另外仲有樣野值得留意,喺04入面,數碼獸除咗有性別之分...
仲有埋家庭...漢堡獸竟然有爸爸媽媽,同埋佢地生嘅幼鳥獸...

最後一樣奇怪的地方
明明變色龍獸有成堆軍團咁多
結果出到嚟得番5隻- -

頂部
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
第二十集- 隱藏黑暗中嘅神秘鬥士 暗黑獸

銀狼獸-灼熱鐳射(Solar Laser)
去到成20集先有大技用...

蝙蝠獸(Pipismon)
pipispi 即係pistrelle 伏翼咁解 係蝙蝠嘅一種
係巴達獸嘅愛情裝甲體

估唔到介紹佢竟然係善良...
仲被聖樹獸一技KO= =

敵人

暗黑獸(Duskmon)
dusk 昏暗 黃昏咁解
暗黑獸...終於出場了
======================================================
腳本:成田良美

所在地方:暗黑大陸

評:
本身對呢集無乜印象
原來呢集係聖樹獸之死
個人覺得呢集係前好後壞
前面形做一個黑暗大陸好恐怖的氣氛
令到波高獸好淆,佢本天書竟然乜都無記載...
但經過大家的勸告,波高獸明白到無野好怕
體現到團體精神

但到後面又好似第6集咁...
花龍獸1個打5個,5個獸型戰士竟然唔夠打...
上集1挑3打唔嬴都算,今集1挑5仲要輸番轉頭...
花龍獸可以食樹變大又係膠嘅,郁下就變大呢個情況去到DS就極其嚴重...
完全無轉折的情況上,5打1處於下風,變咗打嬴花龍獸...
劇情完全無咩舖排...
最後仲要被暗黑獸一擊KO
我覺得聖樹獸嘅下場仲慘過古洛頓獸
偏偏隊中最弱嘅娜娜獸,就仲有排玩...
莫非係娜娜獸人氣比較高?
順帶一提係,暗黑獸同銀鏡獸講,銀鏡獸只係推D工作俾娜娜獸同聖樹獸...
唔講唔覺,銀鏡獸真係無乜點打過
從銀鏡獸唔交出究極天使獸嘅data,可以見到呢隻野係有D機心...

頂部
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
第廿一集-五鬥士全滅!?可怕o既黑暗力量!

必殺技:靈魂怨曲(Geist Abend)
geist 德文 等於英文嘅ghost
abend 德文 等於英文嘅night/evening

原設定係由身上七個眼球射出可以催眠敵人嘅光線
動畫就連雙臂都有份射 而催眠效果有冇就唔知
動畫:由三隻眼發動,射出紅色光線的絕招

暗黑機車獸(Dark Trailmon)

============================================================
腳本:大和屋 暁

所在地區:黑暗大陸

評:
對呢集又係無乜印象...
我覺得呢集幾好
特別係純平分析果段,估唔到佢諗野咁透徹
兩個拓也果段好正,可惜無兩個輝二睇
其實我覺得有兩個輝二最煩都係兩個成日自己走咗去啫
我覺得拓也同輝二兩個係繼太一同MK和之後最有火花的一對
拓也向前衝嘅性格就好明顯啦
但我覺得純平話輝二係冷靜型,就唔係太中
輝二俾我感覺係獨來獨往多過冷靜的感覺
仲有輝二點解無啦啦入咗隊,其實都表達都幾含糊下

暗黑獸1挑5個獸型,輕輕鬆鬆取勝
我好驚又重蹈覆徹,之後無啦啦將黑鷹獸弱化
仲有最尾果段好奇怪...大家食哂暗黑獸果招...
正常應該會被佢打低...點解拓也會無啦啦去咗個車站???
呢到我有點保留,要睇下劇情之後點交代番
但係拓也絕對唔係一個會選擇逃避嘅人囉
我真唔明點解佢會上咗車

頂部
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
第廿二集-返屋企!拓也一個人o既回歸 

非人非獸的拓也(Flamon)
bandai設定為融合體,約等同於成長期
但既然是非人非獸,又點可以歸類於數碼獸呢?
======================================================

Cut片:
今集無線cut咗兩大忽

第一忽係火車篇
11:53-11:56
12:03-12:05
12:21-12:31
"呀~係輝二?"
"究竟係咩一回事呢?"
呢2句原本係拓也伏係火車上面伸個頭落嚟講,但鏡頭就轉咗去其他乘客
再加埋CUT咗果3段都係拓也伏係火車上面的鏡頭

第二忽係升降機篇
13:03-13:05
拓也衝入lift

13:16-13:19
拓也撬開lift門

13:23-13:27
13:33-13:35
拓也爬lift入面D繩纜落地底

我只能說無線實在太勁,佢覺得有小朋友會睇完呢集,會爬上火車頂
又或者有小朋友會走去撬開度lift門
我只能說無線太勁,佢竟然覺得香港的小朋友有咁強勁的力量

所在地方:
現實世界

評論:
本人覺得呢集做得幾好
呢一集彷效01第21集做的...我什至覺得做得出色過01
太一果陣唔係佢自願選擇回到現實世界
最初亦唔係佢自願選擇到數碼世界
果一集或多或少都係要介紹小光

而04呢一集,除咗介紹埋輝一之外,亦做到呼應番第一集
原來當初拓也閃過架車係因為拓也被自己救咗
原來輝一當初企係輝二附近
原來輝一係衝唔切入lift...
我覺得呢一集個呼應做得好好

咁當然亦都有野唔滿意...
其實只係見咗暗黑獸一次面,雖然佢嘅力量係好強大
但我唔覺得拓也會咁輕易放棄...
呢一集描寫到拓也好驚佢咁
我覺得舖排未夠...應該多寫幾集暗黑獸,令到拓也嘅自信心完全崩潰
多次慘敗於暗黑獸,什至令到其他隊友有損傷/喪生
先自令到佢選擇返回現實世界呢一條路
宜家的安排...又係有D為做而做
拓也點會打輸1,2次就投降呢?

頂部
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
第二十三集-感應數碼精靈的力量!拓也全力戰鬥

土人獸(Sepikmon)
穿山獸+友情裝甲的裝甲體

超速回力刀(Spirit Boomerang)
貌似係將spirit誤以為係speed

另注:
娜娜獸出嫉妒酸雨的方式係會跳舞
=========================================================================
腳本:まさきひろ(Masaki Hiro)

所在地區:黑暗大陸

評論:
不見得拓也有咩改變...
暗黑獸走咗,銀鏡獸同娜娜獸出嚟執雞都算合理
另外話咩任意操控大自然力量,實在太誇張
佢條橋段...意識到有十鬥士陪住佢地係幾正
但做出嚟就好唔make sense...
銀鏡獸竟然唔夠打...
最膠一定係火鬥士可以操控雷,風,雪的力量...
總結,覺得呢集又係"為做而做",好唔合情理

頂部
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
第二十四集- 決戰雷光獸!純平、與過去o既激鬥

魔彈獸(Sefirotmon)
sefirot 希伯來文
猶太教嘅哲學思想(卡巴拉)中提及嘅生命樹
係設計上用咗生命樹嘅造形

1.Rumble Blend Number (1-10)
動畫係複製其他人嘅招數
但原設定係魔彈獸十個球體本身就分別有十鬥士嘅全部屬性
可以攻擊 亦可以吸收同屬性嘅招式

火山獸
-土地域的看守者

火山怒衝

火山爆音擊

剪片:無

所在地區:魔彈獸身體

評論:
魔彈獸之戰第一集
今集俾肥平做番一集主角
主要係講佢以往只係識得用物質同魔術吸引朋友,其實佢係無朋友呢個唔開心的回憶
連打兩個對手,火山獸同埋分身
點解會有分身?因為係魔彈獸體內,所以有佢做個分身出嚟唔奇...好似有D牽強
我覺得呢集幾正的,好容易投到肥平個角色,明白佢嗰種內心感受

頂部

HKDMC重要聲明

本站只是一個自由的討論區,一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,

用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,而本站以即時上載留言的方式運作,

由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,

若讀者發現有留言出現問題,請聯絡 我們

HKDMC服務: 討論區 | 數碼暴龍對戰咭網站 | HKDMC網站 |

聯絡我們 | 使用條款 | 忘記密碼 | 壇規

© 1999/12 - 2020 HKDMC數碼暴龍市鎮 All rights reserved
版權所有,不得轉載