標題: 數碼暴龍4無限地帶-TVB版資料帖
p010 (p0101023)
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
現金 46017 數碼元
存款 73755942 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
最喜愛的數碼暴龍  獸人加魯魯
最喜愛的數碼暴龍人物  冇邊個特別鐘意~
來自 香港
狀態 離線
第四十九集-戰鬥啦金剛武神獸 六翅獸襲擊人間!!

神聖天羽斬(天羽々斬/天羽羽斬)
以zero arms:orochi所放出嘅光之劍斬擊

Zero Arms:Orochi (零武器:蛇神炮)
同DT入面嘅grani(古拉尼)一樣 zero arms = zero artificial monster
係人工製造嘅怪獸(武器)
orochi 即係大蛇 喺呢度指八岐大蛇 對應返須佐之男嘅傳說

=======================================================

六翅獸(撒旦形態)(Lucemon Satan Mode)

煉獄之火(Purgatorial Flame)
purgatorial 基督宗教思想中提及嘅煉獄

一係選擇我
一係選擇死亡
二選一

=====================================================================

腳本:富田祐宏

剪片:無

所在地方:黑暗領域--->涉谷車站地底

評論:
進咗化後...金剛武神獸唔見得可以即刻殺到六翅獸
首先cut 咗迷失樂園招連技
chok cheat避開招生死交錯
跟住金剛武神獸出神聖天羽斬,隻六翅獸企定定俾佢打=.=
我心諗,你用咗咁多時間出番嚟,但就企定定被人用大絕打你,你傻架?
跟住再變咗撒旦形態
呢隻野我本人唔多鐘意,因為已經完全無咗六翅獸原來嘅特質
純粹係一隻魔物...
隻六翅獸衝上去人類世界,班友仲懶懶行用雙重戰魂+人型戰魂...
不過呢個乃係涉時間之用
最正係,由涉谷地底飛上去想問要幾耐,隻六翅獸好似要飛成年咁
又話佢飛得勁快,點解飛咁耐都上唔到去?點解可以被火龍獸嗰班人追到...
By the Way,最後句
"一係選擇我,一係選擇死亡,二選一"
勁有feel
唔講以為睇緊死亡筆記,邊到似數碼暴龍??
呢下真係夠震撼

這一邊我看到賣旗的人,在不遠的地方我看到有個老人在乞錢.
有富人在粉嶺約埋三五知己打GOLF,另一邊我看到新聞那些住湯房的人在哭泣.
約親戚朋友出嚟食飯永遠有食唔哂的碟菜,而在第三世界有人連飯都無得食.
D富商秒秒中幾百萬上落,而香港人日忙夜忙番OT先賺到幾千蚊.
在夏天上堂搭地鐵D冷氣凍到唔少同學要著冷衫,另一邊地盤佬在烈日下暴曬.
而我,喺香港呢一個咁荒謬
頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG專題網站
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
第50集-超越時空!創造新o既傳說

武神雷釘(八雷神)
以zero arms:orochi所放出嘅光之劍朝天發射
再變化成閃電降注地上

神靈的贖罪(Divine Atonement)
divine 神聖咁解
atonement 贖罪咁解

傳說中之鬼手

==========================================================================

腳本:富田祐宏

剪片:無

所在地區:現實世界

評論:
終於睇哂50集
傳說中之輝一鬼手喺呢集出現了www
五個人一齊喊"遠古戰魂 超時空進化"果下好震撼
小泉拖拓也&輝二,始終無純平份...
其實我睇唔明金剛武神獸VS六翅獸嗰個空間係乜鬼嚟,唔係係車站嘅咩
點解變成個宇宙空間咁...
六翅獸個腦...我覺得好似隻蝦= =
最尾送佢地番人類世界,真係諗唔明
點解個通道會閉關,明明就係連住個車站...
通道關閉呢條橋01,03用完,04又用...
最後就係去搵輝一...
乜仆到樓梯可以仆到到死
仲有,可以闖入手術室-.-
然後就係例牌咁講眾人D野&完結
我自己覺得04個結尾都收得唔錯
無01咁經典,但都有感動位
插番an endless tale嗰下好正

有富人在粉嶺約埋三五知己打GOLF,另一邊我看到新聞那些住湯房的人在哭泣.
約親戚朋友出嚟食飯永遠有食唔哂的碟菜,而在第三世界有人連飯都無得食.
D富商秒秒中幾百萬上落,而香港人日忙夜忙番OT先賺到幾千蚊.
在夏天上堂搭地鐵D冷氣凍到唔少同學要著冷衫,另一邊地盤佬在烈日下暴曬.
頂部
[廣告] 數碼暴龍對戰咭Alpha全圖鑑網站
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
香港播放安排

1.Opening

http://www.youtube.com/watch?v=FdBW2dX7-R8
TBB 2003年版

當年搵咗Juno唱主題曲,以Evan為首(?)都有好多人覺得Juno唱得難聽
Evan仲叫佢做豬腦=.=

http://www.youtube.com/watch?v=qlF2BiDKePg
TBB 兒童台版

用番原版音樂
ref:http://forum.hkdmc.org/Discuz/vi ... &extra=page%3D1

除咗一首係原版一首係港版之外,主要有兩個分別
1.2003年版係mute走咗機車獸喊個下聲同埋少少sound effect
2.港版係入快咗,直頭cut走咗個intro.

====================================================

2.Ending

http://www.youtube.com/watch?v=iUlt6pSXzm8
イノセント∼無邪気なままで∼

http://www.youtube.com/watch?v=LZKKaZx2LMk
An Endless Tale

基本上兩首都係無變,所以唔多講啦,大家聽歌啦

頂部
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
3.配音

format=
角色名;配音員;其他DM角色;DM以外其他角色

主角&十鬥士

神原拓也
-袁淑珍
-01,02:高石猛
-鋼鍊:愛德華

源輝二
-梁偉德
-03:李健良
-pkmon:喵喵怪

冰見友樹
-林元春
-01,02:八神光
-百變小櫻:小櫻

織本泉
-鄭麗麗
-01,02:武之內空
-小丸子

柴山純平
-陳卓智
-01,02:石田大和
-pkmon:小次郎

木村輝一
-蘇強文
-01,02:天使獸
-神鵰俠侶:楊過

古洛頓獸
-馮錦堂
-04:劍王獸  
-灰太狼

娜娜獸
-梁少霞
-迪露獸
-文靜香

聖樹獸
-陳永信
-04:旁白
-花老爺

銀鏡獸
-鄺樹培
-01,02:哥瑪獸
-亞斯蘭·察拉

==========================================================
三大天使

究極天使獸
-張炳強
-03:朱雀獸
-pkmon:大木博士

神聖天女獸
-盧素娟
-03:基爾獸
-野比大雄

基路比獸
-林保全
-01,02:甲蟲獸
-多啦A夢

=============================================================
皇家武士&六翅獸

杜納斯獸
-招世亮
-02:黑戰鬥暴龍獸
-動物橫町:山並先生

劍王獸
-馮錦堂
-04:古洛頓獸
-小丸子:丸尾班長

六翅獸&主腦
-曾秀清
-03:劉基
-keroro:東谷小雪

六翅獸(墮落形態)
-潘文柏
-無
-野比大助;神探伽俐略

================================================================
其他

波高獸
-劉惠雲
-03:加藤樹莉
-pokemon:小光

問答獸
-李錦綸
-03:獅子獸
-pokemon:小剛

巴達獸
-林丹鳳
-01:加布獸
-邪流丸

==================================================================
其他角色例如礦石獸,冰巫師獸出場次數太少就無列入去;
我覺得個角色應該起埋要過超過3集先會列出配音員

http://www.youtube.com/watch?v=Do2d2ET0COI
呢條片可以聽埋聲

頂部
[廣告] 人氣PS遊戲DigimonWorld?全港首創ps網上對戰?即刻入黎啦我們提供最齊全攻略全面解答
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
4.播放時間

日本:
日本 富士電視台 星期日9:00-9:30節目
(2002年4月7日 - 2003年3月30日)

香港:
第一次首播:
香港無線電視翡翠台 2003年7月21日至2003年11月24日(星期一、三、五) 17:05-17:35節目

第一次重播:
由於亂到七彩
所以請睇wiki
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E6 ... E.E6.99.82.E9.96.93

第二次重播(TBB兒童台):
2010年11月27日起逢星期六及日下午12時30分,下午5時30分及晚上11時30分等時間於兒童台播放
ref: http://forum.hkdmc.org/Discuz/vi ... &extra=page%3D1

頂部
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
個人感想

唉,變到好懶呀,唔係好想打字,盡量長話短啦~_~
睇完04先發覺原來個設定有好多BUG
首先係拓也佢地入去嘅動機,係做乜野呢?
救究極天使獸?救神聖天女獸?救基佬?
最尾三隻野都被打死
雖然個故事完咗,係打低得六翅獸,但成個世界都無咗
成個世界D數碼獸都死哂
咁終算唔算嬴咗呢...?
人型獸型戰爭嗰忽更加係完全無講到,塞咗佢電影就算
成個故事好似到咗皇家武士果忽先叫做入肉

所以真係好難評
佢用三大天使同十鬥士個背景故事真係寫得好好
但做出嚟套野又係另一回事
你話套野唔好睇,又唔係唔好睇,只不過好似同原本想表達嘅野偏離咗軌道咁囉

第二樣野就係階級失衝嘅問題啦
究竟人型獸型融合超霸遠古5個戰魂,嘅定位去到邊呢?
好明顯完全同舊有嘅level好似接唔番咁樣

第三樣野其實就係第二樣野引發的問題,瞬殺/秒殺的情況時不時都有...
不過呢樣野03就開咗先河...

好嘅地方就係佢D細緻位啦,同埋個數碼世界觀咁囉
好難整體嚟而評,因為佢D細緻位係某D集數先睇得到
而個世界觀又係一個遺憾
明明今輯加咗"屬性",但又無好好運用
20-37集都係喺暗黑大陸...
點講好呢,其實我覺得雖然花咗勁多時間喺一個地域,但係各集都好有特色
亦啫係為,得50集實在太短,強行濃縮咗做50集,但又用上17集講一個地域
即係如果有成80集左右,可以講埋其他地域會更好~

總評就係:比上不足,比下有餘
點解上唔到神台?同01比較,01會guide住你咩時間係做咩野
例如打惡魔獸係想搵路番屋企,打吸血魔獸係想保護現實世界,打四天王係想保護數碼世界等...
係04到,太多唔關事的劇情,例如機車獸大賽...
明明打緊五邪惡鬥士,咁仲有心情玩機車獸大賽??
實在太匪夷所思
如果個數碼世界係咁安穩,那麼都唔洗叫拓也過嚟啦...
04實在表達得個世界觀太含糊
但係往往有好多估你唔到的驚喜劇情/設定,所以比下有餘

睇完成套04,我暫時放01>03>04>02>>>>>>>>>>05>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>XW

頂部
[廣告] 人氣PS遊戲DigimonWorld?全港首創ps網上對戰?即刻入黎啦我們提供最齊全攻略全面解答

HKDMC重要聲明

本站只是一個自由的討論區,一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,

用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,而本站以即時上載留言的方式運作,

由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,

若讀者發現有留言出現問題,請聯絡 我們

HKDMC服務: 討論區 | 數碼暴龍對戰咭網站 | HKDMC網站 |

聯絡我們 | 使用條款 | 忘記密碼 | 壇規

© 1999/12 - 2020 HKDMC數碼暴龍市鎮 All rights reserved
版權所有,不得轉載