標題: 數碼暴龍4無限地帶-TVB版資料帖
p010 (p0101023)
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
現金 46017 數碼元
存款 73755942 數碼元
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
最喜愛的數碼暴龍  獸人加魯魯
最喜愛的數碼暴龍人物  冇邊個特別鐘意~
來自 香港
狀態 離線
數碼暴龍4無限地帶-TVB版資料帖

簡介:

很久以前(這是指數碼世界的時間,此輯的數碼世界與第一輯一樣,數碼世界的時間過得比現實世界快很多),
數碼世界中的主力人型和獸型數碼獸發生衝突,六翅獸調停了這次衝突並成為數碼世界的皇帝,後來他變得殘暴,
不斷虐待他的子民,這時出現了十鬥士,打敗並封印了六翅獸。然而,十鬥士消失了並化為戰魂,受三大天使掌管。
此後數碼世界在三大天使的管治下得到和平。

可是有一天,數碼世界出現了新的黑暗勢力,三大天使之一基路比獸受邪氣感染,很多數碼獸被基路比獸傳染而變得殘暴,
不斷吞食數碼世界。數碼世界有十個戰魂,歸於三大天使(究極天使獸、神聖天女獸和基路比獸),
作為三大天使之一的他擁有了其中五個(土、水、木、鋼和暗),他們也變成了邪惡鬥士,並四處破壞,
現實世界有許多小朋友收到了來自數碼世界的求救SOS,最終有6位變成了傳說中的鬥士(其中的輝一本是邪惡鬥士),踏入數碼世界。
最初,他們都不合群且自我中心,然而隨著劇情發展,他們都變得成熟。

途中與邪惡鬥士角力,最後5位邪惡鬥士被逐一擊破,救出被黑暗操控的輝一,並打敗基路比獸。
然而基路比獸死後,黑暗勢力並未消散,6位小朋友在後來發現了基路比獸被六翅獸操控,而基路比獸並不知情。
六翅獸派出杜納斯獸和劍皇獸繼續吞食數碼世界,只要數碼世界被消滅,六翅獸便會醒來。
這時數碼世界加快解體,最後六翅獸復活。六翅獸的野心比以前大了,除了要消滅數碼世界外,還要征服現實世界。
幸好,六翅獸的企圖被小孩們阻止。

最後,六翅獸被金剛武神獸消滅,數碼世界完全恢復,由於三大天使已死去變回成長期(數碼獸死後會復活,但前生的東西都會忘記),數碼世界由十鬥士掌管。6位小孩在這個旅程學到很多東西。

==============================================================
目錄:
1樓 簡介
2-50樓 每集劇情介紹
51-53樓 香港播放安排

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E6 ... 7.E5.A4.A9.E4.BD.BF
另外亦可以參閱Wiki

這一邊我看到賣旗的人,在不遠的地方我看到有個老人在乞錢.
有富人在粉嶺約埋三五知己打GOLF,另一邊我看到新聞那些住湯房的人在哭泣.
約親戚朋友出嚟食飯永遠有食唔哂的碟菜,而在第三世界有人連飯都無得食.
D富商秒秒中幾百萬上落,而香港人日忙夜忙番OT先賺到幾千蚊.
在夏天上堂搭地鐵D冷氣凍到唔少同學要著冷衫,另一邊地盤佬在烈日下暴曬.
而我,喺香港呢一個咁荒謬
頂部
[廣告] 數碼暴龍對戰咭Alpha全圖鑑網站
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
第一集

火鬥士-火神獸(Agunimon)
名字取源於印度神話火神Agni(阿耆尼)

必殺技:火龍碎裂腳(Salamander Break)
將Salamander(沙羅曼蛇/火蜥蜴)譯做火龍
跟番火龍烈焰拳(Burning Salamander)
看似是火焰旋渦,但是最後一定會用腳踢的攻擊

==========================================================
敵人:

地獄之三頭犬-沙路比獸(Cerberumon)
名字取於希臘羅馬傳說地獄的看門狗Cerberus

必殺技: 地獄之火 (Hell Fire)

(我覺得瘋狗火焰MadDog Fire個名會型D)

得意技:地獄閘門(Inferno Gate)
由左右兩個頭發動,開啟通往地獄的閘門,同天堂之門類似,會吸人入去

===================================================================
腳本:富田祐宏

剪片:
約6:10-6:15 中間,拓也衝入lift門果段,幾秒

所在區域:炎之街(總站)(Flame Terminal)

評論:
袁淑珍第一集配得唔係太好...
好明顯聽得出配得好有稚氣,好似個細路仔咁,
不過打後配得就好番好多
作為開首一集,最唔滿意嘅當然係一開始火神獸嘅對手就係沙路比獸...
一嚟沙路比獸係完全體,一開波就打嬴完全體,破壞哂日後嘅等級設定..
二嚟就係覺得沙路比獸作為地獄守門犬,唔應該做一個去四周搞破壞的角色...
應該留待日後打基路比獸時的守衛會好好多,即是死神獸的位置

===================================================================

第2集

光鬥士-野狼獸(Wolfmon)
Wolfmon係日本原名;Lobomon係外國(歐美)配音版嘅翻譯
佢地嘅翻譯好多時係為左宗教忌諱 or 原名唔係英文
至於野狼獸明明係英文,反而仲要轉做西班牙文
我同kyexp都唔知點解

必殺技:鐳射劍擊(Licht Sieger,意思為Light Winner)
Sieger係德文,意同Winner

變把劍出嚟斬人
================================================-

敵人

由柏古獸進化而成的爛泥獸(Raremon)
(怎麼越級進化...)

必殺技:米田共(ヘドロ Hedoro)
ヘドロ Hedoro係日文污泥嘅意思
其實應該係腐蝕性液體嚟,唔知點解變咗做米田共

==============================================================

CUT片:無

所在區域:炎之街總站的地下迷宮

評論:
睇得出製作單位有心改變第一集犯嘅的錯誤
但今次竟然將敵人調到幼年期的柏古獸=.=
還要越級進化成爛泥獸...
爛泥獸的設定是根本不會由任何一隻數碼獸進化而成吧...
柏古獸的直屬進化一定是加支獸
所以呢集的設定都唔是太好...

有富人在粉嶺約埋三五知己打GOLF,另一邊我看到新聞那些住湯房的人在哭泣.
約親戚朋友出嚟食飯永遠有食唔哂的碟菜,而在第三世界有人連飯都無得食.
D富商秒秒中幾百萬上落,而香港人日忙夜忙番OT先賺到幾千蚊.
在夏天上堂搭地鐵D冷氣凍到唔少同學要著冷衫,另一邊地盤佬在烈日下暴曬.
頂部
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
第三集-唔可以欺負人!冰熊獸進化

火神獸必殺技:火龍烈焰拳(Burning Salamander)
利用雙手磨擦出火焰,再發射攻擊

冰鬥士-冰熊獸 (Chackmon)
Chakku 即係着氷(chakuhyou) 積冰咁解

冰熊獸必殺技:雪球炮轟(Kachikachi Kocchin)
TBB將(Kachikachi Kocchin)同(Snow Bomber)搞亂咗
雪球炮轟本應該是Snow Bomber的譯名
有網上翻譯版:冰柱飛吹
不過果D係雪花唔係冰柱...個人會譯做雪花飛吹

========================================================
敵人

蠟燭獸(Candlemon)

必殺技:爆烈火球(Bonfire)

得意技:滾燙蠟油 (Melt Wax)
利用旋轉濺出蠟油來攻擊

巫師獸(Wizardmon)

必殺技:雷雲召喚 (Thunder Cloud)
原設定會召喚雷雲,動畫設定無雲

得意技:魔術遊戲(隱形)(Magic Game)

得意技:魔術遊戲(分身術)(Magic Game)

===========================================================

Cut片: 無

所在區域:溪谷村(第3集沒提及,第4集上集提要提及)

評:
原來咁早就有講述六翅獸嘅事
今集比較值得留意製作組花咗唔少心思...
首先有分普通蠟燭獸同埋村長
巫師獸又多咗魔術遊戲一招
蠟燭獸也有兩招,令到整個戰鬥無咁單調
不過唔鐘意係蠟燭獸直屬進化應該係火焰獸,而唔係巫師獸

頂部
[廣告] 想玩韓國人氣ONLINE?全韓國第二位線上遊戲數碼暴龍RPG,即刻入黎啦!叫埋你D fd一齊玩
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
第4集-原來飛踢係好痛架!女鬥士仙女獸

波高獸(Bokomon)
必殺技:橡筋攻擊

呢招只對問答獸先會有效,波高獸會扯開問題獸條褲,跟住彈佢JJ.
一招用嚟欺凌問答獸既絕招

仙女獸(Fairimon)
名字由來:Fairy即仙女
第1次出場,就出哂4招,CAP圖CAP死我= =

雙旋飛轉(Brezza Petalo)
brezza petalo係意大利文,意同breeze petal,直譯係花瓣微風.用意大利文係切合小泉留居意大利的身份.
仙女獸利用雙手捲起絲帶,捲成旋渦形狀,再向對手發射.

倒頭龍捲腿(Tornado Gamba)
tornado(龍捲風)+gamba意同leg(倒頭踢)
亦即係利用倒頭踢的旋轉產生風力而攻擊.

後頂衝(Carino Anca)
Carino Anca意即Pretty Hip,
仙女獸用佢可愛的PET PET,迷惑對手.

旋風踢踩踏(Roseo Temporale)
意即Rosy Thunderstorm,中文招式名說明一切,不解釋.

野狼獸:
聖銀光砲(Licht Kugel)
licht kugel係德文,意同light ball,直譯係光球.
在手上積累能源,向對手發炮.

=========================================================
敵人:

蘑菇獸三兄弟(Mushmon)

東映誤將把蘑菇獸的另一絕招劇毒超蘑菇(紫色)名當成爆笑超蘑菇(黃色),
引致全世界,包括TVB都譯咗做劇毒超蘑菇(紫色),正確應該係爆笑超蘑菇(黃色).

得意技:爆笑超蘑菇(Laughing S-mush)
使敵人瘋狂大笑.

得意技:紅蘑菇爆彈(破壊のキノコ爆弾/破壞蘑菇爆彈)
蘑菇爆彈顏色(紅色)+直譯
丟了後會產生爆炸

蘑菇獸3兄弟合體進化而成的朽木獸(Woodmon),不太喜歡,
一嚟唔應該合體進化,二嚟蘑菇獸同朽木獸無忽似.

必殺技:吸命樹枝(Branch Drain)
就是把敵人的力量吸收是也.
================================================
腳本:成田良美

Cut片: 無

所在地區: 微風村

評論:
這集其實整得幾好
又係以花拉獸同蘑菇獸的組合形式登場~
花拉獸的形象很符合做不希望爭鬥的居民
蘑菇獸又很合適有D欺負人,但本性唔壞的角色
不過無啦啦進法成朽木獸就真係好有問題...
一嚟蘑菇獸同朽木獸唔似,二嚟點會三隻野合體進出嚟...

頂部
[廣告] 人氣PS遊戲DigimonWorld?全港首創ps網上對戰?即刻入黎啦我們提供最齊全攻略全面解答
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
第五集-震撼大地o既雷電力量 電光獸!

烈焰飛鏢(Fire Darts)
易明不解釋

雷鬥士-電光獸(Blitzmon)
名字來源Blitiz是德文,意即lighting電光

暴雷鎚擊(Thor Hammer)
thor即係北歐神話嘅雷神索爾
利用雙手累累電力,向對手一野轟落去的招式,通常都係電光獸飛上空而下墜去攻擊

機甲蟲獸(Kokuwamon)
名字取源 小鍬形虫 Ko-Kuwagatamushi
一隻唔愛好打鬥的數碼獸,另外有機甲蟲獸長老和細佬仔登場

必殺技:迷你電剪拳(Scissor Arms Mini)
無咩特別,只係放D電出嚟
因為劇情只做佢地係好廢的

================================================
敵人:

野人獸,出名蝦蝦霸霸(Goburimon)
goburi係goburin(goblin/哥布林)嘅縮寫

得意技:野人轟擊(Goburi Strike)

個名同埋攻擊方法不相符,攻擊是丟火球...

螳螂獸(Snimon)
名字取自於Sniper
典型二打六,今次有得一集Boss,應該很高興吧- -

必殺技:影子刀(Shadow Sickle)
Sickle是鐮刀的意思
這招在01,02也登過場,是老招式,所以不多說了
============================================
腳本:大和屋暁

CUT片:
約 7:00 眾人:你講大話之後好明顯轉咗去另一個畫面,但唔順暢
呢到應該cut咗1秒
cut的原因唔知,可能技術錯誤

所在地區:風之工廠

評:今集其實有D像01第5集,同樣係工廠區,同樣係甲蟲型數碼獸的誕生(比多獸&電光獸)
機甲蟲獸第一次出場,還有二打六螳螂獸,過得去啦~
係諗唔明螳螂獸邊忽似係野人獸嘅大佬...

另外,由今集起,不單再係成熟期或以上的數碼獸才會有介紹,包括機甲蟲獸和野人獸,都有介紹到.

頂部
[廣告] 人氣PS遊戲DigimonWorld?全港首創ps網上對戰?即刻入黎啦我們提供最齊全攻略全面解答
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
第6集

特別加映數碼市集:
鼻屎獸,蝌蚪獸,艾力獸,芝蒙獸,古尼獸,礦石獸,花拉獸,蘑古獸,阿伯獸,南瓜獸

飯店老闆-金剛杵獸(Kongoumon)
出處於: Vajra (金剛)
蟲蟲獸的奇蹟裝甲體

蝸牛獸(KaratsukiNumemon)

冰熊獸
急凍冰柱(Tsurara Lala)
tsurara(ツララ)即係日文嘅冰柱
此集呢招用途比較特殊,用作救命技

電光獸
電光閃擊(Lightning Bomber)
From Kyexp:其實原招名應該係Lightning Blitz 可能係動畫組改左名)
Blitz解閃電 亦有閃擊戰嘅意思
單手舉臂,一野轟落去的攻擊
*暴雷搥擊係兩隻手合埋再一野轟落去,兩者並不同
**其實呢2招TVB係有掉換的錯誤,為免大家混亂,有興趣的請延伸閱讀#115樓

電光獸
雷霆電光(Mjollnir Thunder)
Mjollnir(妙爾尼爾)係雷神索爾把鎚 對應翻暴雷鎚擊(Thor Hammer)
帶有雷電的Body Slam,詳情可參考卡比獸

=============================================================
敵人:

土鬥士-古洛頓獸(Grottomon)
grotto石窟,洞穴咁解

土鬥士-巨岩獸(Gigasmon)
名字Gigas取自於希臘神話,意即巨人

必殺技:颶風轟炸(Hurricane Bomber)
利用旋轉產生颶風作出攻擊

============================================================
腳本:まさきひろ(Masaki Hiro)

Cut片:
8:31 拓也被輝二打cut咗2秒
跟住友樹問輝二點解要打我地
輝二回答都CUT咗
如果唔CUT,內容呼應唔到,所以CUT咗

所在地區:蝸牛獸之山

評:
個人很喜歡呢一集,一開始可以見到數碼市集,好熱鬧
弱小的蝸牛獸被古洛頓獸蝦,喺市集擺檔希望有人幫手,佢地見到拓也自己請纓果刻,雙眼發哂光~好感動
跟住過山車果PART又係好正
最鐘意就係果個山嘅設計,完全係為蝸牛獸本身個形象而設計,竟然係山入面有屋
小泉一把摑落肥仔到果到又係好好笑
呢集古洛頓獸仲要1挑5,完全輕輕鬆鬆無難度.
覺得佢真係好型棍.
係覺得最尾有D怪,明明成座山D數據都被古洛頓獸吸哂,但蝸牛獸座山竟然無倒塌- -
不過成集真係超正~~!!! 10個like!

附送我朋友整的MV:
http://www.youtube.com/watch?v=7i8zGnVLt1E

頂部
[廣告] 想玩韓國人氣ONLINE?全韓國第二位線上遊戲數碼暴龍RPG,即刻入黎啦!叫埋你D fd一齊玩
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
第7集-飄浮空中o既地域!積木獸o既玩具王國

敵人

邪惡熊仔獸(WaruMonzaemon)
原名係源自近松門左衛門(Chikamatsu Monzaemon)
一位十七世紀嘅日本傳統木偶劇劇作家 對應翻熊仔獸嘅類型(Puppet型)
Waru(ワル)即係悪(惡)

必殺技:心碎攻擊(Heartbreak Attack)
中咗的人會好唔開心
*01譯法為:愛心一擊AND碎心一擊

黑積木獸(ToyAgumon)

必殺技:積木火焰(Toy Flame)
積木獸原名Toy Agumon 直譯係玩具亞古獸
招名都跟番將Toy譯做積木

=================================================================
腳本:吉田玲子

cut片:無

所在地區:玩具王國

評:
第7集係用嚟埋下伏線和交代眾人背景,輝二叫自己做獨生子,拓也話自己有個細佬,
同埋突顯友樹的懦弱.......
亦即係為寫而寫,成集係做出嚟...同主線發展無太大關係
而且敵人竟然係黑積木獸(成長期),而邪惡熊仔獸被友樹收服(?!)咗
呃...有提及到積木獸係受到基路比獸的影響先變成黑積木獸

ER,另外有個重點係,原先熊仔獸/邪惡熊仔獸,積木獸/黑積木獸係不同的數碼獸;
今輯有個突破性的變更,就係原來受到邪念侵蝕,原本善良的數碼獸會變了另一種壞心腸的數碼獸...
這和以往的設定不相同,以往重點並不在於數碼獸心腸是否好與壞......

呢集個人認為比較悶

Ion兄:
雖然今集冇刺激o既對戰場面
但作為了解班主角都唔錯o既~
之前都覺得拓也有o的過份地照顧友樹
原來係因為以前試過冇睇住自己細佬而出事
而輝二因為係個冇左阿哥o既細佬 先會迫自己堅強
講開又講其實我幾討厭角色之間細叫大o既做哥哥/姐姐,
明明只係爭o個一兩年
好似01光子郎係叫"阿空姐姐"但佢兩個只係爭一年...
好彩去到02佢地昇晒上中學之後冇再咁叫~唔係我真係頂唔順...
不過小學生高低年班o既階級感係比中學生o既高..依個又係事實...
我地香港灌輸o既都係小學生高年班要照顧低年班 低年班要尊重高年班咁(當然都係教育o既一種)
中學生邊有依o的野 較為平起平坐

黑暗化依個設定好似o個o的乜乜墮落型態咁~
我覺得咁設計o既好處係顯得忠奸分明
但係就標籤左"黑"版數碼獸一定係奸o既咁~
記得02黑戰暴,佢最後係同戰暴同一陣線
而01奧加獸直頭冇話黑唔黑本身已經係病毒種 但一樣可以做正義一方
我覺得咁樣人性化好多~
所以如果俾我揀,被邪惡控制用返以前變紅眼,眼神有敵意咁就ok
下下有"墮落型態"就好似隻隻都有X抗體咁有些少濫

不過邪惡熊仔獸真係幾樣衰 耳仔仲要爛左忽
終於見倒TVBo黎做廣告位o個幅圖o既出處...
熊貓獸我想知係咩進化階段...同埋係疫苗定資料種..
見倒班黑積木獸撈埋仲諗緊會進化做咩獸 點知係坦克...
火神獸真係好型 尤其出火龍烈焰拳o既pose
而野狼獸依然唔鍾意 今集佢"岳"高頭o個下仲要俾我睇倒佢有埋人類o既鼻哥..邊係數碼獸o黎嫁~~

頂部
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
第八集-為左拯救同伴!進化啦 獨角獸

幼年期I(Fresh):赤球獸,啫哩獸,可可獸,雪球獸
幼年期II(In-training):也也獸,貓貓獸,卡寶尼獸
成長期(rookie):獨角獸進化而成的加布獸

巴掌連環擊(Galactica Magnum Tail)
Galactica Magnum係某拳擊漫畫嘅招
動畫原創招

尾巴原子彈(Atomic Bomber Tail)

依招亦係動畫原創

仙人掌獸老師
完全沒有任何違和感...和老師的身份很match

仙人掌獸拳(Coconuts Punch)
呢招唔係尖尖碰碰拳
延伸閱讀:http://forum.hkdmc.org/Discuz/viewthread.php?tid=84604&extra=page%3D1
仙人掌獸用呢招嚟餵學生食野...

=====================================================
腳本:吉田玲子

Cut片:無

所在地區:數碼獸學校,實際地區不明

評論:
用嚟介紹小泉資料的一集...和主線劇情無咩關係...
今集值得一讚的地方係數碼精靈學校
同埋可以見到幾隻幼年期數碼獸
帶顯出數碼世界的不同的一面

頂部
[廣告] 數碼暴龍RPG專題網站
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
第九集-冰熊獸係敵人!?神秘o既電視森林

敵人

食夢獸(Bakumon)
Baku即係食夢獸,獏(baku)中文係貘(妖怪)
貘會食夢嘅傳說,係傳去日本先有

必殺技:
惡夢症候群(Nightmare Syndrome)
同蛋蛋獸嗰招同名
但蛋蛋獸嗰招係噴出黑球令敵人停止生命活動

=============================================================

所在地區:電視森林

評:
又一集和主線劇情無太大關係
用意大概帶出友樹懦弱和眾人來了數碼世界一段時間的感受
可以話用嚟帶出友樹成長了,無成日嚷住唔開心咁
呢集敵人仲要係食夢獸,個人覺得幾悶

頂部
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
第10集-野獸戰魂失去控制!?銀狼獸進化!

礦石獸(Gottsumon)
去到邊輯都會見到佢嘅角色
一隻受到禮待的數碼獸
02進化,04/DS超過1集的登場

憤怒之石(Angry Rock)
01是係噴一舊大石
04噴N舊石..

光鬥士-銀狼獸(Garmmon)
garm 北歐神話嘅地獄犬加姆
喺諸神的黃昏(ragnarok)中同戰神提爾(tyr)共同戰鬥

================================================================
敵人

靈蛇霹靂(Snake Eye Break)
譯法: snake(蛇)+break(霹靂/諧音)
呢招個招型棍到呢...
不過點解叫做Snake Eye Break呢?
好似同個招式出法無咩關係...

大地怒震(Earthquake)
BT技,四周圍都會裂哂
===============================================================

所在地區:礦石獸之村

評:
巨岩獸開始變廢柴的日子
點解同樣身為野獸戰魂,巨岩獸會打輸俾銀狼獸?
再之後第11集同樣問題出現...巨岩獸打俾被炎龍獸.....
04前部份=古洛頓獸/巨岩獸慘痛的日子

頂部
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
第十一集-打倒自己!傳說中o既鬥士 炎龍獸失控

占卜市集的數碼獸群

路人和顧客:南瓜獸x2,礦石獸,曱甴獸,基剎獸,左輪獸,垃圾桶獸x2,布尼獸,軟糖獸x2,BB獸,小狗獸,艾力獸,五角星獸,
芝蒙獸,鼻涕獸,小惡魔獸,毛人獸,雪人獸,達露獸,奇鳥獸

疑似占卜師:公公獸,悟空獸,食夢獸,*鬼仙人掌獸

亮點:垃圾桶獸原來個樣真係好似垃圾蟲

註1:
xw譯做邦卓獸(Ponchomon)
poncho 南美雨披咁解
佢本身有"可能係死於意外嘅仙人掌獸變成"嘅傳言

鬼仙人掌獸係巴達獸嘅純真裝甲體

路人和顧客:亞基利獸,乾屍獸/木乃伊獸,猛鬼獸x2,大耳獸,大便獸,死神獸,蛋蛋獸,蟲蟲獸,薯仔獸,加支獸,伊賀獸
疑似占卜師:婆婆獸,煙霧獸,鼻屎獸,紅鼻屎獸

路人/顧客:蛋蛋獸x3
占卜師:帽子猛鬼獸(Soulmon)
ds係譯做帽子猛鬼獸
另猛鬼獸(Bakemon)嘅Bake
即係化け物(Bakemono) 怪物咁解

瘋狗獸和熊仔獸

戀愛占卜師宇宙腦魔

醉酒占卜師怪蛙獸
內容改寫:
8:41 怪蛙獸本來是用醉酒占卜術,以醉?程度去占卜,睇佢個樣就知
但TVB改寫成夢占卜法,利用半夢半醒的方法去占卜...

占星占卜師土人獸(Sepikmon)
sepik 即係新畿內亞嘅塞皮克河 暗指土著
另土人獸係穿山獸嘅友情裝甲體

==========================================

雪槍掃射(Snow Bomber)
用雪鎗Romeo進行掃射
第三集都提及過...其實呢招原名係雪球炮轟
由於"雪球炮轟安咗去第2招,TBB就將呢招改咗個新名叫做"雪槍掃射"

炎鬥士-炎龍獸
炎龍獸(Vritramon)
vritra 印度神話嘅巨龍弗栗多,係阿修羅神
同印度神話中嘅雷神因陀羅(indra)係仇敵        
(十二神將嘅戰馬獸indramon就係用咗依個名)
==========================================
敵人

高力獸(Golemon)
gole 即係golem 魔像戈侖咁解
沒有意識的數碼獸
04作為古洛頓獸的手下,可以透過他的神秘瓶子製造出高力獸

必殺技:超熱氣炮(Curse Crimson)
Curse Crimson直譯係深紅色詛咒
カース(curse)暗指ガス(gas)
crimson可能指氣體為紅色

========================================================
腳本:大和屋暁

剪片:無

所在地區:占卜師之村

評:
我覺得呢一集...
前好後差
前面見到數碼市集,不同數碼獸的居民,
亦見到不同的占卜師,可以見到製作十分用心.
但是我覺得由巨岩獸轉去炎龍獸呢個過程做得唔好...
本身嘅敵人係巨岩獸同高力獸,無啦啦變咗做炎龍獸...
然後高力獸被炎龍獸打低,巨岩獸就潛水...
同樣身為獸型,巨岩獸應該擁有和炎龍獸匹敵的力量,巨岩獸又點會怕咗佢而走佬???
高力獸一開始講到佢好勁咁,突登舖個場面俾佢,
去到第14集就濫哂,成隊高力獸軍團...
本身高力獸一隻岩石數碼獸,作為古洛頓獸的手下係好合適;
但可惜最後只淪為超級卒仔一名

頂部
版主

足球獎章  
UID 41879
精華 3
積分 2885
帖子 10699
活躍度 2885
網聚活躍度 0
威望 0
閱讀權限 110
註冊 2007-7-1
來自 香港
狀態 離線
第12集-咆哮啦炎龍獸!打倒巨岩獸!

炎龍獸
必殺技:炎龍掃射(Corona Blaster)
corona 即係日冕
招式設定係放射出匹敵太陽熱線嘅激光

炎龍獸
必殺技:烈焰風暴(Flame Storm)
招名說明一切

銀狼獸
必殺技:流星快刀斬(Speed Star)
放下輪子,加速,利用雙翼加極速向前速,猶如一把利刀

============================================
腳本:まさきひろ(Masaki Hiro)

所在地區:
不明森林

剪片情況:
這集是他媽的嚴重...

2:54
炎龍獸捉住電光獸同埋將佢扔落銀狼獸上面CUT咗(約3秒)

4:38
炎龍獸衝埋去踢電光獸,cut咗半秒

4:49
炎龍獸踩電光獸,一影到佢隻腳係踩住電光獸就cut咗(半秒)

6:00
炎龍獸捉住電光獸,將佢扔落銀狼獸到,CUT咗2秒
(呢個CUT得超順,唔細心留意都唔知CUT咗)

6:41
炎龍獸拖住電光獸打落地下,cut咗約2秒

14:20
火神獸被巨岩獸打到跌到地下,跌到一半直到爆地的過程cut了,cut咗2秒

剪片評論:
這套動畫是數碼暴龍...打鬥少不免...
以往人打人Cut片見得多...
數碼獸互片都Cut我就真係囧了
當年的無記剪片竟然如斯嚴厲...
無記所剪的片段,大多是打交的場面,例如:踢,拖,踩,打,跌等...
這些場面在數碼暴龍中可是必需的呢....
所以,我對於今次的海量剪片感到十分意外,絕對估唔到當年原來剪咗咁多忽

內容評論:
本身對呢集印象唔係太深,
睇完之後,我覺得有D無奈...
呢集嘅感覺好似"為做而做"咁樣.
古洛頓獸點樣喺第6集玩殘主角大家都應該記得...
巨岩獸之前被銀狼獸打低過
去到今集又被炎龍獸做低......
點解古洛頓獸會廢咗咁多?人型1挑5就大勝
獸型1挑1就慘敗??
睇到後段我更加百思不得其解
佢出招大地怒震做乜?
出完之後,佢周圍D地裂哂,仲被炎龍獸有機可乘,出絕招搞掂佢.....
個人感覺好強烈係專登做巨岩獸輸,目的是為其他邪惡鬥士出場舖路
為做而做的感覺極度強烈

而野獸戰魂呢part我都認為交代得唔好
輝二第2次用銀狼獸,劇情完全無交代佢點去克服獸型戰魂嘅力量,喂佢第一次都係控制唔到自己架喎
但拓也就足足交代咗成集
大家都係獸型戰魂,點解一個唔洗交代,另一個卻要交代?
另外果3位嘅獸型戰魂,會唔會好似拓也咁,會交代點去控制力量,就等去到果集再講.
但個人認為一定要一視同仁,唔應該好似輝二同拓也咁交代手法唔同...

喺睇完第6集後,我個人就十分鐘意古洛頓獸同巨岩獸,什至放在佢嘅力量喺邪惡五鬥士之首.
但在第6集以後古洛頓獸嘅角色,差唔多集集都係被人打,我覺得份外難過=.=

頂部

HKDMC重要聲明

本站只是一個自由的討論區,一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,

用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,而本站以即時上載留言的方式運作,

由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,

若讀者發現有留言出現問題,請聯絡 我們

HKDMC服務: 討論區 | 數碼暴龍對戰咭網站 | HKDMC網站 |

聯絡我們 | 使用條款 | 忘記密碼 | 壇規

© 1999/12 - 2020 HKDMC數碼暴龍市鎮 All rights reserved
版權所有,不得轉載